Wednesday, 31 October 2012

Aidil Adha story (Part III) - kenduri

Sambung lagi dari Part I dan Part II


Raya kedua ke Felda Kerteh 5 majlis sambut menantu sepupu ak kawin, tu pon lps zohor baru ke sana sbb pagi tu Papa pon sibuk bergotong royong korban 5 ekor lembu kat taman...kul 4pm smpai Kerteh, mujur bukan cam kat KL nih yg majlis2 kawin fixed 12-4pm je...klau dtg 3.30pm pon dh segan nk mkn sbb phk katering dh sibuk nk kemas2 lauk dan meja...

Dr Kerteh gerak ke Felda Chalok Barat, Setiu...sampai sebaik org azan maghrib...huhu...kat Chalok mak sedara juz buat makan2 je sempena raya, so mmg smp tu semua dh clean including lauk2 semua...haha...tp kitorg pegi tuk ziarah nenek sblh ayah yg duk ngan mak sedara kat sana, perut pon dh kenyang...

Sampai umah, sambung plak bakar daging korban yg mak perap ngan bawang putih, bawang merah, halia, serai, garam dan sos tiram.....marvellous! hidangan ni satu kemestian bila musim raya haji kat kg....huhuu...kitorg adik beradik siap request mak perap byk skit sbb nk bwk balik tuk bakar kat KL nnt..

Raya ke3 yang meletihkan sbb ada kenduri cukur jambul tuk anak sepupu ak 2 org dan sorg anak jiran nenek...Dari pagi lps mndi, kitorg adik beradik gerak ke rumah nenek kat Batu Buruk tuk menolong ape yg patut, my parents and Ida seawal pagi dh gerak ke sana...Papa ngan Achik ambik bhgn potong daging, ak plak sempat tlg mandikan anak sepupu yg baru berusia 15 hari tu...mak ai, kecik sgt baby tu..berat time lahir 2.4kg je, jauh beza ngan Zameer dulu 3.17kg...mujur dh tanggal tali pusat, klau x mmg x la nk tlg mandikan dia...huhuu...

Nur Dania Qalisya...
Sangat2 syukur sbb mmg dh apply awal2 tuk cuti lagi isnin pas raya tu...dgr kabar ramai yg stuck dlm jammed! hehe...Tapi Achik ada seminar isnin pagi tu, ceramah jemputan plak Dr. Sheikh Muzaffar Shukor, so Uniten mewajibkan pelajarnya hadir seminar tu...jadinya Achik call tuk tumpang kwn dia sama2 belajar kat Uniten tu...kebetulan nama kwn dia tu Amir Syauqi, haha...sangat2 hampir ngan nama Zameer! Diorg bertolak kul 2am, ayah Amir hntrkan diorg...so, mlm tu dlm kul 10 kitorg tlg hntrkan ke rumah Amir kat Gong Badak nun sbb mak ngan ayah dh flet kepenatan, KNgah plak nk tido awal sbb nk bertolak kul 4am since dia keje kul 12 tghri isnin tu...

Ida plak ptg ahad tu KNgah dh tlg hntrkan ke asrama SMTT (SM Teknik Terengganu), rezeki kami 3 beradik (ak, Achik dan Ida) bersekolah kat sana...
Byk kenangan kat sklh ni...  :)
Pagi isnin sblm bertolak, kitorg sempat singgah ke rumah nenek lagi sekali...kali ni kitorg sedekahkan bacaan Yaasin tuk Tok Wan...moga dipermudahkan perjalanan menuju-Nya nanti...

Lepas kitorg bertolak, rumah parents ak sunyi sepi dh...nama je ada 5 org anak, 3 dh hijrah ke KL, sorg duk hostel, harapkan yg bongsu je xnk ke sekolah asrama...even dpt 5A pon dlm UPSR aritu tp adik bongsu ku itu xnak bersekolah di sekolah asrama penuh...mujur la jugak, ada la peneman mak ayah kat umah tu...

Kul 2 pm, kami bertolak dr umah parents ak, singgah di Shell Ajil tuk isi minyak dan Jamak solat Zohor dan asar kat situ...perjalanan melalui LPT 2 sgtlah mudahkan kami..hampir sejam dpt jimat dr lalu jln Ajil-Bukit Besi...harap sgt LPT 2 dr Bukit Besi ke Jabor tu siap secepat mgkin, so perjalanan akan lagi selesa tuk blk kg...hooray!

Tapi keluar je dari simpang Ajil tu, ada sesuatu yg mmg ak dh plan nk capture gmbrnya since 1st time tgk masa otw blk ke kg aritu...
Nampak x? x clear ea? meh kita zoom sket!


Clear x? Boleh baca? PUSAT KOREKSIONAL DUNGUN.... Haha...ni la jadinya bila Bahasa Inggeris di melayu kan...ntah pape je, nk cedok perkataan english pon agak2 la...sekali baca mmg xpaham...'Korek-sional'...nk korek ape ntah? tp bila baca ayat kurungan kat bwh tu baru la make sense skit...Jabatan Penjara mesti la relate dgn 'Correction'...huhu....

Alhamdulillah, 7.40pm kitorg dh sampai RnR Gombak tuk solat maghrib...perjalanan kali ni sangat tenang rasanya, Papa pon drive xde byk sgt pecut2...sampai rumah, tgk fuel ada quarter tank lagi...sgt jimat!! semalam ak pegi blk keje, pg td baru fuel alert lamp nyala kat dashboard kete mintak isi myk...huhu...biasanya 1 full tank klau isi dr shah alam, smp umah mak kat Chendering nun dh naik lampu fuel dh...hehe...

Okay, tamat sudah kisah raya...xpuas la blk kg 4 ari je! huhu...

Tuesday, 30 October 2012

Aidil Adha story (Part II) - mandi pantai

Sambung dari Part I story....

Pagi Raya pertama, Papa, my parents and adik2 ke Surau Taman tuk solat raya...while ak siapkan Zameer dan goreng satay segera yang mak beli..satay blh digoreng okay! haha...ni kitorg belajar dari sepupu mak yg kitorg lawat Raya Aidilfitri yg lps...sbb nak elakkan berasap dlm rumah dan kotor kat atas stove tu, jadi goreng satay adalah alternatif terbaik! hehe...tp goreng dlm non-stick pan dan guna minyak sikit je...KNgah ngan Achik? Jgn di tanya la klau sampai umah pon dh kul 4am, semestinya sambung titon pas solat subuh...huhuu

Pas solat Hari Raya, my parents dah sibuk kat dewan KRT Taman tuk gotong royong masak 5 bahagian dari sekor lembu yang disedekahkan oleh seorang jiran utk Majlis solat hajat budak2 yg nk ambik SPM xlama lagi...Ayah selaku Pengerusi KRT Taman haruslah involved sekali, kebetulan plak ida, adik ak yg no.4 tu pon nk SPM hujung thn ni...tapi ak, Papa ngan Zameer trs ke Kg Nibong, Batu Buruk rumah nenek tuk lawat Tok Wan (moyang ak) kat sana yg dah agak tenat...kebetulan sepupu ak Nurul yg baru bersalin anak ke-2 pon ada dtg berkumpul kat sana ngan baby dia, so smp petang gak la kitorg kat sana...

Plan kononnya blk kg kali ni nk ajak family ak berkelah kat Air Terjun Sekayu, tp rupanya jadual 3 hari raya ak dh penuh dgn jemputan majlis ahli keluarga yg lain...so back up plan, ptg Raya Pertama lps asar kitorg ke Pantai Pandak, Chendering main air kat sana...Zameer ngan Mama dia je yg kebasahan...hehehe...Mama yg kemaruk nk main air sbnrnya...

Sampai sana, nk parking pon penuh...pergh, banyak plat wilayah kat sana! nmpk sgt bukan ak sorg je kemaruk pantai bila blk kg...huhuu....dpt port parking, xbuang masa ak dukung Zameer trs msuk air...but, really shocked when he was really scared of ombak! Sgt berbeza ngan first time bawak dia ke Pantai dulu...

See, muka takut...

Siap berdrama air mata lagi ha....

naik ke darat baru leh senyum...hehee

Mama xpuas ati la klau Zameer xmndi, so dukung dia masuk air! hahaa..

Penat pujuk nk ajak main air tau...

See...suasana amatlah meriah!

Bila Cik De Zameer (Ida) bawak dia masuk air baru dia ok skit nk main air...

time ni sibuk kejar Mama mintak dukung..huhu

but this time dh menikmati air laut dah...dh terselam sekali dlm air..haha

But still takut ngan ombak...tgk muka dia! haha
Zameer with Ayah Chik & Che De

Kena lambung! haha

Muka puas main air...

Ni lah rombongan kami ke pantai, caye x swift tu boleh muatkan  6 dewasa (termasuk cameraman - Achik)? hehe
Bila hari dh mula senja, kitorg bertolak blk....Zameer trs dilucutkan baju mndinya dan dgn hanya dipakaikan diapers, dibungkus dgn hoody towel...manakala Mamanya plak berlapikkan suratkhabar tebal atas kusyen dan jugak bwh kaki sbb 2 bdn dh lenjun tp mana ada tmpt nk salin baju kat pantai ni...huhu...blk rumah trs mandi bersabun!

P/S : xpuas mandi laut! huhuu....

Aidil Adha story (part I) - Balik kg!


Salam semua...

Wah, best tul blk bercuti kali ni, 4 hari kat kg berlalu dgn tersangat lah cepat! huh....

Entry ni mgkin pjg skit sbb nk cite psl cuti raya lps...kat umah mak kat kg bukannya xde internet, ada WiFi lagi...laptop adik2 ngan Papa pon ada tp xde mood nk ngarang citer...moga2 korang x terjeluak baca entry ni ye...hehe

kamis lps, konon nk bertolak plg lmbt kul 3, since ambik half day je kan sbb xnak smp kg lwt mlm sgt...blk keje trs blk umah, pack2 baju Mama & Papa, barang2 Zameer...Baju2 Zameer dah siap pack pagi tu sblm ke ofis...Papa plak blk lwt skit sbb pegi lunch ngan ofismate dulu celebrate birthday 1 of them..dan plak dia blk ofis dulu back up data tuk 'bekal' nk wat balik keje ke kg nnt...(Workaholic? yes, i agreed! huhu)...

Papa sampai umah dh kul 3, ltk brg2 dlm kete, buang sampah kat luar, then baru ke taska Zameer...siap mandikan Zameer kat taska dulu, kebetulan nk kuar taska je, hujan mula turun...time nk bertolak tu dh kul 4 pon...dr taska Zameer kat Kg Melayu Subang tu, kitorg ikut laluan Sg Buloh - Kepong, sbb hujan dh lebat, dr Pinggiran Subang tu trafik dh slow...masuk je area Damansara, dekat2 Batu Caves tu trafik slow lagi...


Sampai Petronas Bentong time tu dh kul 6pm berenti tuk solat asar, manusia plak mak ai...punya lah ramai...Zameer plak dari Batu Caves tu dia dh terlena kat seat belakang straight sampai dah masuk LPT II, 6 jam dia tido! kat Petronas Bentong tu lbh setengah jam gak la kitorg kat situ sbb gilir2 ambik turn g solat sbb Zameer tido dlm kete dan hujan yg lebat...bila dh teruskan perjalanan tu kitorg decide nk trs je kg, solat Jama' Takhir tuk maghrib & Isyak...berenti kat RnR Gambang tuk ke toilet dan grab beli roti ngan air je...Alhamdulillah...jam 11.30 pm kami selamat sampai kg...kuar je dari kereta, dari luar umah dh terbau aroma kuah kacang yg mak masak kat dapur nun...pergh! xsabar nak raya...hehe!

Adik2; KNgah ngan Achik bertolak dari KL kul 8.30pm since KNgah hbs keje kul 8pm...diorg smp umah kul 4am...ak yg saja tido kat luar temankan mak sbb pikirkan diorg sampai pagi tu nk tlg bukakan pintu, sekali diorg smp buka pintu sndiri sbb kat KNgah ada simpan kunci rumah 1...huhu...kul 4 baru angkat Zameer dr buaian bwk masuk tido dlm bilik..Sian Papa yg keletihan, tertido pas mandi & solat...

P/S : Konon nk sumbat semua 1 entry tp bila dh upload gambar main air kat pantai nmpk pjg berjela dan semak plak...huhu...so, ni Part I dulu...cite hari raya next entry ye! huhu...

Wednesday, 24 October 2012

Selamat bercuti Aidiladha

Salam semua...

Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha...

Wah, ramai yg dh start cuti ea...jalan ke ofis dh lengang je pagi ni....

Yes, I'm still working...but only half day for today...ptg ni nak bertolak blk terengganu...my mom and sis kat kg dh SMS tanya dh sampai mana...huhuu...pdhal kitorg blm pon bertolak lagi...

Yang sedihnya cuti half day arini unpaid leave sbb cuti yang available until this end of month only 2 days, but last 2 weeks dh ambik EL time Zameer demam tu...so, tggal sehari je la lagi...since isnin dpn nk smbg cuti lagi, arini terpaksa unpaid leave la...

Nak bertolak after work, nnt smp teramat la lewat...bila beranak kecik ni susah skit la nk berjalan jauh malam2 kan...ni pon paling awal blh smp dalam kul 8 gak ni klau bertolak dalam kul 3 nanti...

Last year dah sambut raya haji kat Klang, tp sgt la xmeriah raya kat bandar...pas solat raya, blk umah mentua rehat2 je...xde aktiviti since last year family in law pon xde masuk bhgn korban...

Tapi klau kat kg, even kitorg xmasuk bhgn korban pon tapi meriah tu ttp ada...nenek selalu masak best2 tuk pagi raya tu...biasanya nasi dagang or laksa terengganu...yang pastinya mak mesti perapkan sebahagian daging korban yg fresh2 tu tuk bakar/panggang....pergh, terbayang daging panggang pon dh xsabar nk blk nih....huhuuu

hopefully perjalanan kitorg nanti xmerempuh jam yang teruk la...penat kot stuck dlm jam nih...tercabar kesabaran dgn mcm2 kerenah manusia yang desperate nk cpt sdgkan semua org pon nk cepat gak kan...

To all readers out there, wish u all Selamat Hari Raya Aidiladha...tuk yang masuk bhgn korban, moga korban anda diberkati...amin.....

Wednesday, 17 October 2012

Bayi ajaib yg lahir dari ibu yang telah meninggal 2 hari


Seorang bayi yang lahir dari seorang ibu yang telah meninggal selama 2 hari membuat gempar dunia perubatan. Secara logik, bagaimana boleh? 

Mahmoud Soliman (29), ayah dari bayi ajaib ini tidak pernah membayangkan akan merasakan kesedihan yang bercampur aduk dengan kebahagiaan yang luar biasa. Isterinya, Jayne Soliman (41) meninggal dunia akibat dysfunction otak memberikannya seorang bayi kecil yang cantik setelah Jayne divonis meninggal 2 hari sebelumnya dengan bantuan pembedahan cesar.


Dalam masa kehamilannya, Jayne tidak merasakan apa jua masalah. Namun ketika usia kehamilannya 25 minggu, ia merasakan sakit kepala dan sempat jatuh pengsan. Kemudian Jayne dilarikan ke Hospital John Radcliffe Hospital Oxford. Setelah 2 jam berada di hospital, pasukan doktor mengesahkan bahawa nyawa Jayne Solaiman tidak dapat diselamatkan lagi.


Pasukan doktor mencuba sedaya upaya dengan pelbagai cara dan dengan berbagai alat agar jantung Jayne tetap boleh berdenyut. Walaupun usaha itu tidak dapat membantu nyawa Jayne, tapi usaha itu dilakukan bagi si bayi yang ada di dalam rahimnya agar dapat diselamatkan. Doktor juga memberikan 2 dos besar steroid sehingga jantung bayinya boleh berkembang dan selepas dua hari pasukan doktor bekerja keras akhirnya Aya si bayi ajaib itu boleh diangkat keluar melalui pembedahan cesar.

Setelah pasukan doktor berjaya mengangkat bayi dari rahim Jayne, si bayi kecil itu di letakkan di bahu ibunya untuk memberi mereka masa bersama sejenak kemudian Aya dibawa ke unit rawatan intensif.

Nama Aya yang diberikan si ayah diambil dari bahasa arab yang bererti keajaiban. itulah nama yang ingin diberikan si ibu, Jayne, ketika dia masih hidup. 


Subhanallah.....

Tuesday, 16 October 2012

Mom's Days Out...

Salam semua...

Last week, kan kitorg dh kena tggal ngan Papa...kebetulan Ayah Balqis pon outstation ke India...So, plan ngan Cik D n ibu Balqis tuk dinner kat luar...

Last monday (8 Sept), pas solat maghrib kat taska, kitorg gerak ke D'Arab Cafe...so, ni 2nd time la makan kat sini, dulu for the 1st time Ummi gak yg kenalkan kat cni...huhuu...

Kitorg ambik combo set lamb + roasted chicken, this time was my treat :)

Ainul dan Balqis

haha...suka wat action comey depan kamera

persekitaran restoran yg tertutup cmni mudahkan kitorg sbb blh lepaskan diorg bebas main 
Then selang sehari (wednesday), kitorg outing lagi ke KFC Subang Impian....kali ni kitorg xsempat nk snap byk gmbr since semua dh kelaparan...actually, from taska Balqis and her mom straight to KFC, while me and Zameer to nearest Petronas to cash out money first...Cik D plak ke tmpt lain dulu hntr brg jap...sekali, Cik D blh terlupa ada jnji ngan kitorg kat KFC...huhuu...mujur lah xlama pastu baru Cik D teringat ada 'date' ngan kitorg...

Hari yg hujan sedikit merimaskan kitorg yg beranak kecik ni...time nk turun dr kereta, kena berpayung bagai...mujur lah Zameer xde la berat sgt utk berdukung dgn berkepit ngan payung lagi...huhuu...bila dh ambik port, Balqis n Zameer 2-2 excited nk dilepaskan...nk lari2 dalam tu...huish, Mama ngan Ibu Balqis terpaksa take turn tuk gilir2 ikut diorg pusing dlm tu, sementara sorg lagi tgkkan handbag yg ltk kat meja yg kitorg pilih tu...

Bila Cik D sampai dlm setengah jam tu, Cik D pelik kitorg lum makan lg...huhuu....so, tugas Cik D la tuk tlg beratur beli mknn...org yg beratur plak blh thn ramai gak...rasanya if Cik D xdtg, maunya kitorg beli tapau mkn kat umah je...hahahaa.....
Suka staring kat org cmni tau skrg...

temankan CikD beratur...this time, treat by Ibu Balqis

Bila dh kenyang, kitorg pon blk...ingatkan Zameer trs terlena on the way blk tu sbb dh letih berkejar2 ngan Balqis dlm KFC...rupanya x, siap nyanyi2 lagi temankan Mama drive...hehe...smp rumah baru dia flet, trs tnjuk buaian nk tido...

Then, on thursday ibu Balqis cannot join us...so, tggal kami bertiga je la kuar mkn kat area bukit Subang...western food this time...huhuu....

Ececeh....tgk menu cm pandai je nk order...huhu
So, ni lah aktiviti2 wife2 yg kena tggal hubby yg outstation...hehee....

P/S : lmbt wat entry pasal ni sbb gmbr baru dpt dr Cik D...hehe...

Monday, 15 October 2012

Zameer rindu Papa...

Salam semua...

Aish, baru semalam Papa pegi tapi Zameer dh mula tunjuk dia rindu la...mana xnya, last week the whole weekdays Papa xde outstation ke Taiping...Papa blk jumaat pon dh malam, sabtu tu Mama ngan Papa 2-2 keje, ptg blk rumah x ke mana pon duk rehat kat umah je...

Ahad pon Papa ke ofis, lepas asar baru blk umah...Papa blk tu je kitorg kuar jap ke JJ Bukit Raja cari brg2 Papa tuk outstation...Pagi semalam (isnin), Mama kena hntr Papa ke ofis sbb kul 3 ptg Papa akan ambik teksi dr ofis dia ke LCCT, so dpt lah Zameer ke taska dgn Mama Papa dia pagi tu...biasanya Mama sorg je yg hntr...

Then blk keje semalam, xberlama2 sgt kat taska sbb nk trs blk rumah, rehat2...bdn rasa letih je semalam...singgah kedai runcit area rumah beli telur dan Calci-Yum tuk Zameer...

Blk rumah layan Zameer main...Bila tanya, "Zameer, Papa mana Papa?" dengan mulut muncung, tangan duk tunjuk2 pintu, "Tu, tu..."

Macam dh set dalam minda dia setiap hari keje mesti kitorg dulu yg sampai umah, then Papa akan sampai afterwards...so, dia macam ternanti2 Papa dia blk sebenarnya...Jam dh kul 10 mlm, Zameer ajak main lagi, Mama dh berat kepala rasa nak tido je...biasanya mmg Mama terlena dulu, Papa yg layan Zameer main sampai la Papa tidokan dia...tp smlm bila ajak dia tido, blh plak dia geleng2 kepala, pdhal mata dh nmpk ngantuk dh...then Mama perasan, kerap jugak mata Zameer duk tenung pintu, macam duk wonder, "Bila Papa nk blk ni..." huhu...

10.30 Mama perasan Zameer dh ngantuk sgt dh, badan dh meniarap kat bantal dah...so, Mama tutup lampu living room (ye, living room dh jadi port tido bila Papa outstation..huhu), buka lampu tangga yg warna kuning tu dan lampu dapur je...dan2 Zameer tunjuk buaian, mengalah akhirnya...sekejapan buai berayun, Zameer dh lena...

Pagi ni plak, bila Mama dh siap2 nk g keje, kejutkan dia...mata mcm melilau2 cari Papa...ala, siannya dia...huhu...bila nmpk cm dh hilang mamai dia, ajak ke bilik air tuk cuci muka dan berus gigi...even Mama xsempat nk mandikan pagi2 sblm hntr ke taska, Mama pastikan 3 perkara tuk Zameer; Basuh muka, berus gigi dan tukar pampers...tp pg td sbb pampers dh tukar subuh td, Mama xtukar la...rutin tu berubah bila Zameer bgn awal, Mama trs mandikan sblm ke taska, or mmg time nk keluar umah tu dia still lena, so pampers je salin then angkat masuk kereta, Zameer smbg tdo kat car seat dia...

Sampai kat taska, Ummi kat dapur goreng nugget tuk budak2 for b.fast...time nk kuar, Ummi panggil Mama...rupanya, Ummi sedia bekal tuk Mama pagi ni...terharunya! 

Sandwich...wrapping baik punya! Thanks Cik D!

Special Chicken Sandwich with Chess...nyum2!!
Sampai ofis, dgn excitednya check email....yes, ada emel dr Papa!!! 

Hurm...rindunya kat Papa....bukan Zameer je rindu...!!

P/S : Ptg ni after work ada netball training tuk frenly match ngan client sbtu ni...huhu...lama gile xbersukan, nk cari seluar trek ngan baju tuk bersukan pon pening kepala pg td...huhu...kasut sukan? dh berhabuk atas rak kasut tu ha...huhuu

Sunday, 14 October 2012

Pesan Papa to his Little Hero

Salam semua...

Papa outstation lagi....sobs!

Last week ke Taiping, this week ke Bangkok plak...mujur la 3 ari je....flight Papa kul 3.30 pm arini, blk Rabu mlm sampai sini...tapi sampainya tgh malam, maybe dalam kul 12 mid night! Scarry kot nk travel ke LCCT 2 org je ngan Zameer nnt, tapi mujur Papa tanya Afiq, adik Papa, katanya blh tlg ambik kat airport...

Semalam pon Papa masuk ofis lagi siapkan project client sbb nk kena submit mggu ni tapi person in charge for that project akan ke Bangkok sama2 ngan Papa, so he asked the favor of Papa la tuk tlg dia siapkan project tu sblm pegi...dah la sbtu pon Papa keje, blk umah pon sibuk ngan laptop jugak...ahad tu time nk kuar, Zameer rengek2 nk ikut...bila Papa hulur dia kat Mama, dh pandai geleng2 kepala xnak! Papa tinggal, mmg nangis gak la kejap...

Sian tgk Zameer, blm smpat nk lepas rindu kat Papa, dh kena tggal lagi kan....

Pagi tadi, dengar dialog 2 beranak ni sblm kuar rumah...

Papa : Zameer, nnt Zameer baik2 tau...Zameer tolong Papa jaga Mama ye...

Zameer : Humm....(kepala angguk2 tengok Papa...)

Papa : Zameer jgn nakal2 tau...dengar cakap Mama..

Zameer : Hummm, humm.... (kepala angguk2 lagi...) huhuuu...

Since Papa nk ke luar negara, and xbuat roaming kat fon dia, mmg xleh la nk contact by fon dh...sunyi dh la fon Mama ngan suara Papa....Jadi emel je la nnt jd pengantara...mujur pegi 3 ari je...huhuu

Doa Mama, moga selamat perjalanan Papa pegi dan balik semula ke pangkuan kami nanti...amin...

We luv u, dear...so much!!  (Alamak...nape mataku tetiba berair ni...huhuu)


Thursday, 11 October 2012

At Last....

Salam semua...

Penantianku telah berakhir....

Teka-teki sudah terjawab...

Akhirnya.....

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

...Dia dtg jua....huhu...

Yes, Mrs Moon already visit me last nite!

Hurm...ada yg kecewa ke?

Papa of cos frust jugak sbb mmg dia dh berharap tuk ada ahli baru keluarga kami...

Cik D pon frust...katanya dia excited sgt nk tgk I 'buncit comey'...huhuu

Kwn2 ofis yg dh tau Mrs.Moon I dah dtg pon semua terkejut dan frust...diorg harap sgt nk tgk I preggy...huhuuu...

I yg dh prepare diri tuk sebarang kemungkinan pon tetiba terharu dgn keprihatinan semua dan tetiba jugak terasa frust....

Yes, at first bila Mrs Moon lmbt dtg I dh gelabah sgt mcm yg I cite dulu....since blm ready tuk tmbh ahli baru kerana terasa mcm masih awal lagi tuk Zameer beradik, I berharap sgt bukan skrg masanya tuk I preggy lagi...

Tapi bila ramai kwn2 bagi moral supports, komen2 yg readers left in my comment box, I prepared myself to redha dan terima dgn hati terbuka andainya Allah kurniakan rezeki lagi....dan tetiba terasa excited jugak tuk dpt result UPT positif....

Then, yesterday in the early morning after waked up, I did the UPT again...and the result is very confused me coz the 2nd line was appeared blurry...mcm nk ada, tp xberapa nk clear...so, the result was 50-50 that time...

In the evening, time nk tumpang solat maghrib kat taska since plan nk kuar dinner sama2 ngan Cik D and Ibu Balqis, there're stain in my panty again...but seems not like Mrs Moon yet...Ok, that time I already believed it might be Mrs Moon...but Cik D still believed its not, she believed that there're a growing baby in my womb now...huhuu...terharu lagi!

Then last nite after arrived home n I gone to have bath, my instinct were true...Mrs Moon had arrived!

I called Papa to tell him the news...he silent for a while untill I called his name...yes, I know he frust!

So sorry dear...like u said to me...Allah knows best for us, n I believe this is the best for us now...luv u!!

Wednesday, 10 October 2012

Soalan Popular Ibu-ibu Hamil


Soalan Popular Ketika Hamil


Oleh: EDITORIAL PAMA
Tarikh: 7 September 2012 


Sebaik disahkan hamil, kebiasaannya anda akan diselubungi 1001 persoalan tentang suka duka kehamilan. Bersama Dr.Mohamad Rafi dari Hospital UMRA, Shah Alam untuk mendapatkan jawapannya.
 
Mama:
Benarkah vitamin ibu mengandung seperti Obimin boleh menyebabkan kandungan besar sekali gus menyukarkan kelahiran?
Dr. Rafi:
Tidak sesekali. Vitamin ibu mengandung bertujuan untuk menambahkan tahap darah merah ibu bukannya untuk membesarkan bayi. Sekiranya ibu kurang darah dan kelihatan pucat, pendarahan sewaktu kelahiran mungkin boleh berlaku dan ia membahayakan. Bayi yang besar banyak bergantung kepada baka atau adakalanya ibu menghidap diabetes.

Mama:
Apa penyelesaian terbaik jika waktu hamil tahap hB tetap rendah?
Dr. Rafi:
Biasanya kalau ibu nampak terlalu pucat sebelum bersalin, doktor akan memasukkan darah. Ini terpaksa dilakukan jika tahap hB tetap rendah walaupun sudah ambil supplemen dan makanan yang boleh menambahkan darah.

Mama:
Bolehkah bersalin normal jika sebelum itu pernah melahirkan secara caesarean?
Dr. Rafi:
Boleh sekiranya ibu hanya pernah sekali melalui kelahiran caesarean. Jika sudah dua kalicaesarean, memang tidak dibenarkan langsung. Kebanyakan kelahiran normal berjaya selepas caesarean berjaya bergantung kepada sebab ibu perlu melalui kelahiran caesareansebelum ini. Mungkin tulang punggung sempit, peluang untuk bayi keluar susah. Jika uri bawah atau masalah songsang boleh berjaya tetapi ada risiko tertentu. Kalau mahu cuba bersalin normal, perlu diketahui dalam 200 wanita, seorang daripada berisiko mengalami pecah rahim.

Mama:
Apakah teknik meneran yang betul?
Dr. Rafi:
Cara setiap wanita meneran adalah berbeza. Apa yang paling, ibu perlu meneran seperti hendak membuang air besar. Ramai yang meneran sehingga muka merah. Apatah lagi kalau menjerit. Ibu tidak boleh meneran. Itu salah! Setiap kali meneran, kepala perlu menunduk sedikit. Tarik nafas dan tahan nafas seperti hendak membuang air besar.

Mama:
Benarkah banyak berjalan sebelum melahirkan akan memudahkan proses bersalin?
Dr. Rafi:
Ya dan tidak. Banyak berjalan sebenarnya dapat merangsang otot menjadi lebih kuat. Jika hanya berbaring tanpa melakukan aktiviti fizikal, ia menyukarkan proses kelahiran kerana otot lemah. Selain berjalan, aktiviti fizikal yang biasa dilakukan setiap hari sudah memadai. Yang penting, jangan melakukan aktiviti yang boleh mencederakan diri sendiri.

Mama:
Bagaimana caranya untuk mengetahui kontraksi yang sebenar?
Dr. Rafi:
Kontraksi biasanya sakit dan akan bertambah kekerapannya. Manakala kontraksi palsu tidak sakit dan kekerapannya sama atau stabil. Doktor dapat mengesan kontraksi dengan menggunakan mesin CTG atau melalui ujian faraj. Jika ibu sakit dan tidak senang hati, lebih selamat jumpa doktor daripada buat keputusan sendiri.

Mama:
Bolehkah demam panas yang dialami ibu memberi kesan kepada bayi yang dikandung?
Dr. Rafi:
Jika demam terlalu panas, adakalanya boleh menjejaskan bayi tetapi biasanya tidak memberi masalah besar.

Mama:
Bagaimana caranya untuk mengetahui ubat yang diambil ketika mengalami demam, batuk, selesema atau sakit ringan yang lain selamat dan tidak menjejaskan bayi?
Dr. Rafi:
Kebanyakan ubat selamat (99 %). Jika ibu demam dan tidak mahu makan ubat, ia lebih memudaratkan  daripada makan ubat untuk meredakan demam. Demikian juga halnya dengan ubat batuk dan selesema. Malah, kebanyakan antibiotik selamat. Hanya ada sebilangan kecil sahaja tidak boleh dimakan oleh ibu hamil.

Mama:
Sewaktu hamil, terasa sakit di bahagian tertentu tetapi apabila berjumpa doktor pakar, beliau mengatakan tiada apa-apa. Apa cara untuk mengetahui kesakitan yang dialami serius atau sebaliknya?
Dr. Rafi:
Kebanyakan doktor hanya risau dengan sakit yang diadu ibu akibat kontraksi pra matang dan kencing kotor. Kedua-duanya adalah sakit yang paling kerap ditemui. Selebihnya ialah sakit yang disebabkan oleh batu karang, apendiks dan hal-hal yang tidak berkaitan dengan kehamilan. Ada juga yang mengadu sakit belakang. Ini disebabkan oleh tulang belakang menjadi bengkok kerana pembesaran rahim. Ligamen yang menegang juga boleh menyebabkan sakit. Biasanya sakit sebegini tidak merbahaya tetapi ada baiknya jika dapatkan pemeriksaan doktor terlebih dahulu.

Mama:
Bolehkah mengambil supplemen herba dan hemopati selain daripada ubat yang dibekalkan doktor?
Dr. Rafi:
Kementerian Kesihatan sudah mengeluarkan kenyataan bahawa sesetengah ubat herba dan hemopati boleh membahayakan ibu. Ini kerana ada bukti yang menunjukkan ada kesan buruk selepas pengambilan ubat herba dan hemopati tertentu.

Mama:
Kebanyakan makanan perlu diambil secara sederhana. Bagaimana untuk mengetahui sama ada sesuatu makanan itu sudah lebih daripada mencukupi terutamanya kopi, minuman berkarbonat dan makanan yang boleh mendatangkan mudarat kalau diambil berlebihan?
Dr. Rafi:
Setiap makanan memang perlu diambil secara sederhana. Sesetengah makanan seperti sayur-sayuran jika diambil berlebihan, tidak akan mendatangkan masalah. Apa yang menjadi masalah ialah jika ibu menghidap diabetes dan menambah terlalu banyak karbohidrat dan manisan, ia boleh menjejaskan kesihatan diri dan bayi.  Ada kajian yang membuktikan jika ibu mengambil kopi lebih daripada sembilan gelas sehari sepanjang sembilan bulan kehamilan boleh memudaratkan. Namun, jarang sekali ibu mengandung minum kopi dalam jumlah sebegini banyak setiap hari sepanjang hamil. Jadi, jika diambil dalam jumlah yang sedikit, tiada apa-apa masalah. Apa yang penting ialah bersederhana.
         
Mama:
Benarkah dengan minum air soya kulit anak cerah dan jika minum air kopi anak akan berkulit gelap. Apa kaitan pemakanan dengan warna kulit anak?
Dr. Rafi:
Cerah atau gelap anak itu bergantung kepada bakanya. Tiada ubat atau makanan yang boleh buat bayi yang dikandung cerah atau gelap.

Mama:
Berapa banyak kalori yang perlu ditambah sepanjang hamil terutamanya di awal kehamilan. Apa panduan untuk mengawal pemakanan dan berat badan semasa mengandung?
Dr. Rafi:
Waktu mengandung jangan makan untuk “berdua”. Elak daripada menambah terlalu banyak berat badan. Kenaikan berat badan perlu ikut jumlah yang telah ditetapkan bagi setiap bulan kehamilan. Jika kenaikan terlalu banyak, akan ada masalah seperti ibu mungkin menghidap diabetes. Ibu juga mungkin susah meneran kerana ruang untuk bayi keluar kurang.
Jadi, ibu perlu mengawal pemakanan dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan mengurangkan manis-manisan dan karbohidrat yang menjadi punca kenaikan berat badan.

Mama:
Benarkah morning sickness hanya berlaku di waktu pagi sahaja. Dan mengapa tidak semua wanita mengalaminya?
Dr. Rafi:
Morning sickness adalah alahan yang disebabkan oleh hormon ibu mengandung. Jadi, ia tidak semestinya terjadi pada waktu pagi sahaja. Kebanyakan wanita akan mengalami alahan ini mulai awal mengandung sehingga maksima minggu ke-10 dan sepatutnya minggu ke-14 sudah tiada lagi masalah ini. Namun, ada juga yang mengalaminya sehingga hari kelahiran. Memandangkan ia sejenis alahan, jadi tidak semua wanita mengalami masalah ini.

Mama:
Apa kaitan kalsium dengan kekejangan terutamanya di akhir kehamilan?
Dr. Rafi:
Fungsi kalsium dalam mengatasi kekejangan tidak dapat dibuktikan 100 % tetapi kebanyakan ibu yang mengalami kekejangan akan bertambah baik setelah mengambil suuplemen kalsium yang mencukupi.

Mama:
Betulkah sewaktu mengandung tidak boleh cabut gigi?
Dr. Rafi:
Sebagai doktor, saya galakkan setiap wanita kerap periksa gigi dan jika ada apa-apa masalah sebaiknya masalah itu diatasi sebelum mengandung tetapi jika kebetulan sudah mengandung, ada baiknya cabut gigi berkenaan segera daripada menunggu sehingga hampir waktu bersalin. Ditegaskan! Tiada apa-apa masalah jika ibu mengandung mencabut giginya sewaktu hamil.

Mama:
Apakah yang menyebabkan bayi menghidap jaundis selepas kelahiran?
Dr. Rafi:
Penyebab jaundis tidak dapat dipastikan 100%. Namun, jamu dipercayai dapat memburukkan lagi jaundis. Bagi ibu yang memiliki anak menghidap jaundis selepas lahir dinasihatkan agar tidak memberikan susu kambing bagi menurunkan paras jaundis. Ini kerana susu lembu yang sudah diproses untuk bayi pun tidak digalakkan untuk diberi kepada bayi, ini kan pula susu kambing segar. Bayi mungkin boleh dapat alahan yang teruk dan ususnya berbelit. Masa kini ramai bayi terkena jaundis berbanding dahulu. Ini mungkin disebabkan oleh pencemaran alam dan makanan yang banyak tercemar dengan bahan kimia.

Sumber: disini!
P/S : Dulu Dr. Mohamad Rafi & his wife, Dr. Ummul ni yang pantau rekod saya since di bulan2 terakhir kehamilan tu 2 kali kena warded due to kencing kotor dan BP tinggi...There're very kind to their patient...Pernah sekali, Ramadhan tahun 2011, ternampak Dr.Rafi & wife dia kat bazar Ramadhan Bukit Jelutong, diorg still recognized me and lambai2 kat kitorg dari kereta...nmpk sgt saya ni kerap warded kat UMRA smp doctor pon dh cam muka...haha...

Ubat rindu tuk Papa...

Salam semua...

Arini xnk cite pjg2 dah...juz nk share a few of Zameer's photo dedicated especially to Papa yg outstation to Taiping skrg nih...huhuu...Jgn xtau, Papa is a loyal silent reader of my blog...hehe...

So, here we go....
Time senyum...mak ai, manis sgt! cuba time nangis....huhu

Ha, ni la kereta Zameer yg kitorg beli aritu...aritu silap mention it as 'motor'...hehe

I'm a chick!

"mama...na, nak!" sibuk je nk ambik kamera...isk!

a sweet little chick!

Now, I'm a moo.....huhu

Tiap kali naik kereta dia ni, sibuk la nk bye2 org...mana nk pegi ntah...


Ceh, konon nk cek defect bila terlanggar mama...hehe
P/S : Actually costume 'chick' and 'moo' yg Zameer pakai tu free gift beli susu Friso Langkah 3 double pek 650g tu...ada 3 type hooder towels for collection, 1 lagi xdapat nk collect is a 'frog'...

P/S II : Ok, Papa...moga terubat rindu kat Zameer ye...

Monday, 8 October 2012

Nak main...nak main!!!

Salam semua...

Erm...collegue baru umumkan sape2 berminat nk main netball 20hb ni, sila bg nama...ak dgn excitednya nk bagi nama jugak! nak main...nak main!

Pastu terpikir...alamak....blh main ke aku ni?!

Bangun pagi ni, my pantry a bit wet...then got stain on it...but not exactly like Mrs Moon's is coming...juz a few spot of stains...make me wonder....is it a clue of a 'good news' or initial sign of Mrs Moon?

Dulu time Zameer, 2 hari sebelum UPT test result showed +ve sign, there were stain on my panty too...kata org2 tua, terms yg diorg biasa guna klau ada sign cmtu is 'baby basuh muka'...means kotoran yg keluar di awal pregnancy...but not all moms experienced the same way...for me, since Mrs Moon pon dah terlewat hampir sebulan 2 mggu sekarang nih, makin berdebar la rasa kan?

Hurm...including last week, I already done UPT for 3 times already which is all test showed -ve sign...tu yang rasa ragu2 lagi ni...kwn2 plak semua suggest suruh pegi scan trs, tp pk2 klau -ve nk scan skrg buat ape kan? buat incurred another cost je...huhuu

But still, I am so excited to join the game on 20th! dah lama x exercise tau...last time main netball pon time frenly match yg rukun tetangga anjurkan tahun 2008 dulu klau xsilap...huhu...bdn pon mcm dh lemau skrg sbb dh lama xbersukan...hurmm...

Tapi yes, x kan la ak nk ambik risiko main jugak klau dh confirm preggy kan...so, tggu la result, nk try test lagi mlm ni....huhu....

Wonderful weekend...

Salam semua...

Just spent a great weekend with my family members...sabtu lps xde ape yg menarik sgt sbb Papa masuk bertanding tuk Toastmaster...Pagi dalam kul 11.30 Papa dah siap2 keluar dh...tggallah Mama ngan Zameer je kat rumah...

Sabtu lps Mama ni jadi ter-rajin buat 2 juadah kuih sekali gus...huhuu...Puding Cendol and Bubur Barli...but sedey, bubur barli Mama sorg je makan, si anak mmg dh maklum picky-earter nye...Papanya pon blk xnk jugak makan sbb xgemar barli katanya...  :( sedekah kat tong sampah je esoknya balance dari yg Mama makan tuh...

But, Puding Cendol sgt laku! huhuu...1st trial buat after google resepi, Alhamdulillah menjadi dan Zameer suka makan...kebetulan plak ahad tu ramai2 kumpul umah MIL, anak2 sedara semua suka puding tu...licin bekal yg bawak puding tu! huhuu...

Time dok masak kat dapur, Zameer dtg rengek2 mintak perhatian...but, the funny thing is...dia tersilap panggil mama ngan nama org lain...haha...

Zameer : Papa.... (diam kejap....) Nenek....(Haha...time ni mama dh tahan gelak dh...ni mesti teringat time dok kg ngan nenek 2 mggu aritu smpai tersasul pggil nenek!) Mama! (at last...hehe!)

Ahadnya, sebelah pagi tu, kitorg settle dulu pakaian2 yg mau di basuh dan sidai...baju Zameer Mama dh settlekan sabtu lagi...Mama siapkan b.fast cucur udang pg tu...and once again, Zameer buat drama lagi! haha...kali ni, Papa plak tersentap...

Mama ckp kat Papa, "sayang, meh la sarapan dulu ni, jap lagi nk siap2 gi mandi kat kolam plak..." time tu Papa lelap lagi skali kat dpn tv...then, dgn muka xbasuhnya trs nk jamah makanan...Mama pon tegur la, "Papa, pegi la basuh muka tu dulu...isk!"

Tetiba, Zameer kata kat Papa dia, "Papa...No, no, no!" sambil goyang tangan dpn muka Papa dia...hahahahaahahahahaaaaaaa!! Mama dh gelak besar time tu...

"tengok, kan termalu ngan anak sendiri! hahaha...." Zameer yg baru tersedar yg dia wat lawak antarabangsa pagi2 hari, tersipu2...Papa biasa sgt konon nk marah anak, mesti kata, "Zameer, no, no, no!" skrg bila ayat tu anak guna blk kat dia baru xterkata!! hihihiiiii....

Then pas b.fast, kitorg siap2 ke Pusat Akuatik Shah Alam, kat Seksyen 13...seronok betul melayan Zameer kat sana...Utk pengetahuan semua tiket sgtlah MURAH! RM 2.50 tuk dewasa, kanak2 klau xsilap Rm 1.50 je...Zameer free since dia blm pon 2 thn...huhu...waktu operasi dia blh refer kat bwh ni:

9 pagi - 10.45 pagi, tutup tuk selenggara hingga jam 12tghri
12 tghri - 1.45 ptg, tutup tuk selenggara hingga jam 3 ptg
3 ptg - 4.45 ptg, tutup tuk selenggara hingga jam 6
6 ptg - 7.15 ptg

Operasi di buka setiap hari termasuk cuti umum kecuali hari ISNIN.

Kitorg sampai kat Pusat Akuatik dh pukul 12.40, xperlu salin baju dh since kitorg mmg ready tuk trs terjun dlm kolam dh pon...hehe...Zameer pon dh pakai swimming suit dari umah pas mandikan dia pagi tu..So, juz buka pampers dia then wipe ngan wet tissue je :)

Even time tghri tp ramai jugak parents yg bwk anak2 diorg time ni, tp syukur cuaca panas, sekejap2 redup...mmg syok la! hehe...paras air kolam kanak2 tu separas leher Zameer, tp Zameer ni xnk guna pelampung, dia nk jalan sendri dlm kolam xnak org pegang pon...so, Mama Papa ni duk kat keliling dia la takut terjatuh ke ape kan...ada la sekali 2 dia terselam dlm air, tp ingatkan serik nk masuk dlm air dh rupanya dia lagi seronok! huhu...siap mintak nk naik slide lg...

Tuk parents yg nk layan anak seusia Zameer naik slide kat pool, time letak dia kat slide tu baringkan dia sampai kepala cecah slide. Kasi dia rileks dulu, tangan dia letak kat bdn dia, baru lepaskan...tapi sorg lagi haruslah sedia tuk sambut dia dlm air kat bwh tu nnt...lg selamat mcm tu sbb if kita ltkkan dia tp kepala terangkat, nnt bila hampir nk smpai ke hujung slide tu kepala dia akan terhantuk ke lantai slide...

Then, dlm kul 1.40 tu kitorg dh kuar pool, siap2 nk masuk mandi dlm bilik air..bilik air kat sini dlm kategori bersih, no worry..so, kpd parents, siap2kan sabun dan syampu tuk anak jugak sbb klorin yg agak kuat tu buatkan rambut baby jd kasar lps terendam lama dlm pool....

Kuar dr Pusat Akuatik kitorg trs gerak ke Carrefour Seksyen 24 tuk shopping brg2 Zameer mostly and other household item...Zameer, sebab keletihan dan lapar, susu Dutch Lady coklat tu blh dihabiskan sorg plus roti krim mighty white..then, terlentok ngan roti dlm mulut...haha!  Mujur kat Carrefour ada sediakan stroller tuk pelanggan for free, juz tggalkan IC or lesen kat service counter...dh nk habis shopping baru Zameer terjaga...kemudian balik ke rumah MIL kat Pelabuhan Klang...dalam kereta, Zameer sambung makan roti lg...huhu...

Meriah kat rumah MIL sebab semua anak2 buah pon ada...suka la Zameer main2 ngan diorg yg lebih kurang sama baya tu...mcm2 ragam dan aksi diorg semua...yg hairannya Zameer mcm cergas sgt pdhal, dia tido xsampai setengah jam pon dlm carrefour tu...huhu...kul 10.30 mlm kitorg blk rumah dan Zameer plak dh flet dlm kereta, lenanya sampai ke pagi esoknya...

P/S : Papa outstation lagi tuk semggu, bertolak tghri semalam ke Taiping...sian Zameer cam tercari2 Papa dia, since Papa kuar umah pagi semalam time Zameer still lena lagi...

P/S II : Sori, entry tanpa gambar since kamera tertggal dia rumah time pegi pool...huhu...

Bisik bila sayang, pekik bila marah?



Bagi mereka yang suka marah-marah kat anak sendiri kerana sayang dan untuk mendidik....

1. Kita adalah orang matang, anak kita masih tak matang, mengapa yang matang perlu marah pada yang tak matang?

2. Kita orang besar, mereka orang kecil, mengapakah orang yang besar perlu marah pada orang yang kecil?

3. Kita adalah orang yang berpengalaman, anak-anak tidak pernah lagi melihat dunia... mengapakah harus kita harapkan anak-anak kita faham dan selari dengan pandangan kita...

4. Masih ingat teori ini?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang marah perlu berjerit antara satu sama lain walaupun duduk bersebelah?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang yang saling menyayangi lebih suka membisik antara satu sama lain walaupun duduk berjauhan, atau di telefon?

Apabila kita marah, dua hati adalah berjauhan, oleh itu, mereka memerlukan suara/nada yang kuat untuk berhubung. Masalahnya, makin dijerit, makin berjauhan.

Bagi mereka yang kita sayang, dua hati adalah dekat, jadi tidak perlu untuk menjerit-jerit, hanya perlu membisik sudah terasa dekat. Makin dibisik, makin terasa sayang.

Itulah keajaiban ciptaan Allah pada sistem badan manusia.

Maka, persoalannya, jika kita ingin mendidik anak-anak kita... perlukah kita marah-marah padanya walaupun mereka berbuat silap?

Sekiranya menggunakan pendekatan marah-marah, tanya pula diri, adakah kita mahukan anak kita mendengar kata-kata dengan hati mereka berjauhan dengan kita?

Atau kita mendidik dengan berbisik, supaya mereka faham dengar dan hati mereka kekal dekat dengan kita?

Apabila kita sudah mula marah-marah pada anak, tanyalah diri sendiri adakah hati kita dan anak kita sudah berjauhan?

Hubungan ibubapa dengan anak-anak yang terbaik ialah anak-anak menganggap ibubapa sebagai sahabat karib dengan penuh penghormatan tanpa rasa segan silu untuk berbincang segala masalah dengan ibubapa.

Untuk renungan hari ini. Senyum.





Credit to: sumber

Wednesday, 3 October 2012

Didik lah anakmu ke jalan yg benar..

Ramai di antara kita sering mengeluh dan bertanya kenapa anaknya tidak dengar kata dan selalu buat perangai. Bagaimanakah boleh jadi begini?

Bagi ibu bapa yang berhadapan dengan masalah seperti ini, pernahkah anda terfikir yang tidak dengar kata dan yang sedang buat perangai itu sebenarnya bukan anak sebaliknya anda?

Tentu anda tertanya-tanya mengapa? Bukankah anak itu cerminan anda? Seperti yang kita semua tahu, anak dilahirkan suci bersih tanpa sebarang kekotoran. Kita orang dewasalah yang mencorakkannya.

Dari Abu Hurairah r.a. diriwayatkan Rasulullah s.a.w bersabda, “Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah iaitu suci bersih. Kedua orang tuanyalah yang membuatnya menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi.”

Jadi, jika anda marahkan anak, anda terlebih dahulu patut dimarahi kerana anda yang mendidiknya. Cuma yang membezakannya ialah sama ada dia belajar secara formal daripada anda atau secara tidak formal iaitu berdasarkan contoh yang anda tunjukkan. Mungkin ramai di antara kita terlupa dan ada juga yang tidak sedar bahawa anak sentiasa meniru setiap tingkah laku orang yang berada di sekelilingnya.

Bagi mereka, ibu bapa adalah idola. Baik mahupun buruk perangai ibu bapa, mereka tetap ikut sebab mereka tidak tahu membezakan antara perkara yang baik dengan yang tidak selagi belum diajar.

Perkara asas yang perlu ibu bapa tahu dalam mendidik anak ialah tentang kasih sayang. Didiklah amanah Allah ini dengan penuh kasih sayang sebagaimana sayangnya Yang Maha Esa kepada kita hamba-Nya. Walaupun banyak kesalahan dan kesilapan telah kita lakukan, Allah SWT tidak pernah mengabaikan kita dan sentiasa memaafkan malah kasih sayang-Nya pada kita tidak pernah pudar. Begitulah juga dengan kita semua. Jika anak berbuat silap jangan terus memarahinya. Selidik dahulu apa puncanya dan ajak anak perbetulkan kesilapannya. Barulah anak rasa diri disayangi dan dihargai. Hasilnya, anak-anak akan sentiasa rapat dengan ibu bapa dan bukan menjauhkan diri lalu mencari kasih sayang di luar rumah.

Dari semasa ke semasa, terapkan dalam diri anak tentang realiti kehidupan kita di dunia ini. Terangkan pada anak, mengapa Allah SWT cipta kita dan apa tugas kita di muka bumi ini. Ingatkan juga pada anak agar sentiasa berselawat kepada junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW, insan yang membimbing kita ke jalan yang benar.

Bagi anda yang ada anak lelaki, rajin-rajinlah bawa dia solat berjemaah di surau ataupun masjid. Seminggu sekali pula, ajaklah seisi keluarga berjemaah di masjid sambil menghadiri majlis-majlis ilmu. Pada masa yang sama, jangan lupa menekankan tentang penting membaca Al Quran. Biasakan anak-anak membaca Al-Quran sekurang-kurangnya lima ayat setiap hari.

Di dalam kenderaan pula, lebih baik jika anda ajak anak-anak mendengar alunan zikir atau tazkirah berbanding mendengar lagu-lagu yang boleh melalaikan dan yang terlalu memuja dunia. Ibu bapa juga boleh menggunakan masa di dalam kereta untuk mengajar anak-anak tentang pelbagai perkara yang ada di sekeliling. Hasilnya, masa yang ada tidak dibazirkan begitu sahaja sebaliknya setiap detik yang dilalui dimanfaatkan sebaiknya.

Semoga kesungguhan kita mendidik anak-anak ke jalan yang benar akan sentiasa diredai Allah dan keluarga kita akan sentiasa dirahmati, diberkati dan diberi taufik dan hidayah. Amin.



KESILAPAN MENDIDIK
Pilih Kasih Antara Anak-anak
Jangan sesekali anda bezakan kasih sayang pada anak-anak walaupun nyata ada seorang daripada mereka yang bijak dan pandai mengambil hati anda. Setiap kali ingin melebihkan seorang anak daripada yang lain, fikirkan apa yang anda akan rasa jika anda di tempatnya, menjadi anak yang dipinggirkan. Cara ini mampu menyedarkan anda tentang pentingnya menyayangi semua anak sama rata.

Menegur Menggunakan Perkataan Negatif
 Ramai ibu bapa begitu mudah marah anak dengan menggunakan bahasa-bahasa yang kasar. Akibatnya, anak sudah terbiasa dengan perkataan negatif itu dan akan mengulanginya jika dia marah pada seseorang. Untuk mengelakkan hal ini terjadi, gunakanlah bahasa yang baik ketika menegurnya dan tegurlah dia dengan lembut dan bukan menengking atau menjerit.

Malas Berdoa Untuk Kesejahteraan Anak-anak
 Ketahuilah bahawa doa ibu bapa terhadap anak-anaknya sangat makbul. Jika inginkan anak yang mengikut perintah Allah SWT dan meninggalkan larangan-Nya, rajin-rajinlah berdoa dan lebih elok jika bangun malam, bertahajud dan solat hajat. Insya-Allah, tuhan akan membantu kita.

Mungkir Janji
Jangan sesekali mungkir janji pada anak-anak. Sekira tahu anda susah menepati janji, jangan berjanji. Akibatnya, anak akan mudah hilang kepercayaan pada anda seterusnya tidak akan menghormati anda.

Kurang Memberi Perhatian Pada Anak
Ada sesetengah ibu bapa selalu tidak mengendahkan setiap pertanyaan atau cerita anak-anak. Alasannya sibuk. Sepatutnya, ibu bapa perlulah sentiasa bertukar-tukar cerita dengan anak-anak dan bertanyakan perkembangan terkini mereka. Barulah anak rasa diri dihargai dan disayangi.

Terlalu Manjakan Anak
Kurang perhatian terhadap anak-anak tidak baik, terlebih memanjakannya pula boleh membinasakan. Langkah terbaik ialah sederhana dalam setiap tindakan dan perbuatan.

Tidak Menghargai Anak
Ramai ibu bapa sentiasa memang kelemahan anak-anak berbanding kelebihan mereka. Akibatnya, anak rasa kecil hati seterusnya menjauhkan diri daripada keluarga. Anak-anak ini akan memendam rasa dan membuatkan mereka murung.


P/S : Nota utk kebaikan bersama  :)

Sumber: disini!

EL to taken care of Zameer

Salam readers...

Semalam Mama EL sbb Zameer xsihat...isnin lps, Papa EL jugak sbb kena migrain.  Cik D pon belum keluar wad time tu due to fibroid in her stomach.  Jadinya budak2 semua dijaga oleh parents Cik D tuk sementara...

Pagi isnin tu masa Mama sampai taska, suasana kat taska sgt "chaos!" huhuu...sian atuk nk kena handle budak2 semua...kebetulan plak jiran sebelah pon ada tgglkan anak dia yg umor dalam setahun lebih tu kat taska sekejap tuk keluar beli brg kot, sedangkan anak dia xbiasa ngan atuk, meraung2 la...Pia pon take part nangis2 gak...gamat la taska tuh! huhuu...so, even dh agak terlewat ke ofis, Mama tlg la atuk kejap ambik anak jiran tu bwk keluar kejap ambik angin...mujur la Zameer baik pagi tu, xjeles Mama dia ambik budak lain...

Sebab kesian kat atuk diorg tu, sampai je kat ofis Mama dh siap2 pesan kat Papa mintak tlg ambikkan Zameer awal skit bila dh reda migrain tu, since susu Zameer tuk stock bln ni pon blm beli lagi.  Time lunch hour Papa col tanya nk beli susu tu kat mana.  Mama prefer beli stock susu and pampers Zameer kat Carrefour since harga dia jauh lbh jimat berbanding kat giant.  Tapi sian kat Papa nk kena pegi jauh2 (Carrefour plg dekat kat Subang Jaya or Seksyen 24, Shah Alam), jadinya Mama mintak Papa belikan sekotak je dulu, nnt weekend beli lagi kat Carrefour.  Sempat lg Papa dtg join Mama lunch kat food court area ofis Mama, pastu baru pegi giant...

Time Papa ambik Zameer ptg tu dh rasa bdn Zameer dedar je nk demam...blk rumah tido je, x aktif pon. Mama sampai rumah dalam kul 7 tu Zameer dh siap2 mandi ngan Papa..nampak je Mama, trs merengek nk manja2..bdn dh terasa panas..Mlm tu tgh2 Mama duk masak tuk dinner, Papa pggil Mama ke depan coz Zameer muntah kat karpet...dh terasa lain macam dh time tu tgk Zameer smpai muntah2...

Konon Mama ni nak hilangkan mual dia, bagi la air Vitagen perisa oren...then Zameer minum dgn seleranya, lega tekak dia kot...xsampai 15 minit pon, dia dtg kat Mama yg tengah masak kat dapur, muka mintak kesian...pastu rengek2, nmpk air liur dia kuar banyak...rupanya nak muntak lagi sekali! kita pon klau tengah mual, tekak terasa nk termuntah mmg air liur banyak terembes dlm mulut kan? cuak tgh muntah kuar bukan hanya dr mulut tp dr hidung pon ada...dia muntah atas dukung mama time tu, hbs 1 bdn Mama kena, so trs la masuk mandi...

Time tu dh discuss dh ngan Papa nk bwk dia ke Klinik kat Alam Budiman ni...tp sbb dh hidang makan malam, Mama masak Mee rebus malam tu, so decide tuk makan dulu...Zameer pon nk jugak, lapar la kot semua benda dh kuar kan? ada la separuh dia makan yg Mama ltk kat dlm bekas dia tu...then, one more time...muntah lagi! this time, cannot wait already...trs siap tukarkan dia dgn pyjamas lain (masuk yg ni dh yg ke 3 pasang tukar baju tido)...

sampai kat klinik syukur xde org, trs dpt jumpa doc.  pas explain kat doc ape jadi kat Zameer, doc mintak baring kan dia kat katil rawatan...baik la plak Zameer time tu baring je tanpa protes ape...Doc check, rupanya perut dia bloating...kembung rupanya! tu yg mkn semua ditolak blk keluar tu...takut terjadi diarrhoea plak, doc masukkan ubat kat buntut dia tuk buang angin dlm perut tu...kiranya lagi cepat la effect dr bg ubat minum...


Bekalan ubat Zameer...
Doc kata, condition Zameer time tu baru mild dehydration...so nothing worst.  Nasihat doc utk nota bersama semua readers, klau anak kita dh ada tanda2 muntah berterusan, tu tandanya perut dia 'bloating'.  Jadi elakkan beri anak kita susu or sebarang minuman susu or berkultur (mcm vitagen tu).  If jadi mcm ni, sepatutnya air yg dh keluar tu cepat2 digantikan dgn air garam tuk elakkan dehydration. Air garam plak boleh dicampur ngan air bergula mcm ribena or sirap.  Jgn bg susu selagi keadaan dia still xelok lagi...pas bagi air garam, start dgn bubur kosong dulu tp sbb Zameer ni mmg xsuka bubur, doc suggest bg roti yg manis tu mcm butter bun. if muntah2 beserta cirit tu lagi sgt cepat utk terjadinya dehydration.  So, cepatlah bawak anak ke klinik berhampiran utk rawatan.  

Ni actually dh kali ke-2 Zameer kena cmni...dulu time umonya baru 7 bulan, kitorg lsg xtau ape nk buat bila Zameer dh start muntah mcm air paip, plus cirit lagi...tgh malam dh bawa ke klinik, tp doc yg attended kitorg tu xde pengalaman agaknya, xleh baca lagi tanda2 baby tuk kena dehydration...doc juz said, mgkin susunya kena pekatkan lagi, dan juz nasihatkan kitorg tuk sapu minyak yuyi kat perut Zameer dan bekalkan ubat antibiotik kalu xsilap..blk rumah, 1 mlm kitorg xleh tido...esok paginya kitorg hntr Zameer ke taska mcm biasa berbekalkan ubat yg doc bg mlm tu...seharian di taska kesian kat Ummi sbb Zameer byk kali tercirit dan muntah berterusan..blk keje, kitorg trs bwk ke klinik lagi sekali rupanya Zameer dh dehydrated teruk! bila doc nk drip water ke tgn, nk cari urat pon ssh sbb dehydrated...meraung sekuatnya la anak Mama...


kenangan pahit Zameer, kena warded di usia 7 bln...
Semalam pon seharian ngan Mama, selera still xde lagi...susu pon buat 6oz xhabis pon...syukur pagi ni, dpt sms dr Ummi bgth Zameer dh selera makan...bihun n 3 ketul nugget blh habiskan...susu pon dh 15oz minum pagi tadi...agaknya Zameer rindukan air tangan Ummi kot...2 weeks + + xmerasa la katakan...huhuu...

P/S : Syukur Ummi dh kuar ward ptg semalam...tapi another 6 weeks, she will have an operation to remove the fibroid away....Mama doakan Ummi cepat2 baik dan sihat semula seperti sedia kala....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...