Sunday, 18 November 2012

Chronology 'Cinta' kami...

Salam semua...

Entry ni ditulis sempena anniversary kami yg ke - 3 pada 20 Nov ni...hehe...ambik mood romantik sambil2 mengenang kembali detik perkenalan kami...

Ramai yang bertanya cmne kitorg leh kenal....

sama tmpt keje? tak!
sama 'U'? tak jugak!
sama sekolah? pon tak!

Ok, ok...kita imbas kembali detik manis perkenalan kitorg ye...back to August 2008!


That time on 23/08/08 (Sabtu), ak ke Shah Alam utk attend interview...tumpang kat umah Mama Kema, since time tu Kema dh kerja kat Kota Kemuning...On the day, pagi tu Kema temankan ak interview kat area Shah Alam...ptg tu, boyfriend (that time la, skrg dh jd hubby beliau) Kema, Ahmad Farehan a.k.a Pareh dtg Shah Alam tuk spend weekend ngan awek dia tu...hehee...

Kiranya ak ni 'nyebok' je la kuar ngan diorg, kitorg ke Sunway Pyramid tuk tgk wayang mulanya...Kema nak sgt tgk cite 'Wall-E' yang baru kuar waktu tu, sdgkan BF dia dh tgk ngan kwn2 dia cite tu...ak ikutkan aje...kebetulan plak, bila dh beratur tuk beli tiket then list board showed Wall-E dah sold out! Kema dah tarik muncung...xpuas ati sbb xleh tgk...huhuuu....so, kitorg walk out from cinema...jln2 dlm sunway pyramid tu...

Sampai kat Ice Atrium, dari tgkt 4 tu mak ai bestnye tgk org duk skating kat bwh tu...ak ni mmg dh lama berangan nk main ice skating nih...then, dgn niat nk mujuk Kema ak pon suarakan lah kat dia....

"Ma, jom main ice skating...ak belanja!"

Bila Kema agreed, ak pon ajk la turun bawah ke Ice Court tu...tapi Pareh tak mau join...katanya tu mainan budak bndr sdgkan dia budak kg! hahaa...terasa jap sbb ak pon bdk kg gak pon...huhuuu

Jadinya main la kitorg budak baru bljr skating kat atas ice ni kat bhgn tepi2 je...asyik duk pegang dinding kat tepi court tu, xberani lsg ke tengah...Cukup 1 pusingan kitorg round, pengumaman tuk semua ice skaters supaya kuar dari court...pihak maintenance perlukan masa 20minit tuk resurface the ice floor.

Kitorg kuar, duduk la kat bangku kosong yang still available time tu...sekejapan, lalu la seseorg yg dikenali Kema kat depan kitorg...Kema ni even dia ngaku dia bukan sorg yg peramah, tp dia ni berani kalau bab2 nk menegur org yg dia rasa dia kenal...hehee...

"Eh, Epul....Epul kan?..." Tegur Kema...

Mamat tu blur2 tgk Kema...Mmg actually dia xcam pon Kema time tu...then Kema pon bercerita la kat mamat tu yg group assigment dia pernah mintak tlg Epul tuk siapkan project diorg time study kat USM dulu...antara blur2 mamat tu, nmpk la dia blh recall skit2...

"Ni kwn aku, Na..." Kema pon kenalkan ak kat mamat tu...ak senyum sambil anggukkan kepala je la kat dia...

Kemudian, diorg bersembang pasal kwn2 sama2 USM diorg dulu...ak duk diam je la kat tepi tak ambik port...past topik kwn2, diorg sembang plak topik kerjaya masing2 dlm bidang engineering tu...

Dalam hati ak berdetik gak, 'boleh tahan gak la mamat ni...biasala, org bndar...hurm...ada ciri2 teruna idaman ni...hihiii...'

Then, after 20 minutes plus...court dibuka semula...then, dia ajak kami masuk sama2 tapi sbb rasa rendah diri (ye la still a beginner of ice skatters), kitorg mintak dia masuk dulu...hehe

Okay, kali ni terjadi hal yang pelik pada kaki Kema...dia tetiba rasa sakit sakit, katanya size kasut skating dia mcm ketat sgt ngan kaki dia...mmg dia xleh nak stand on foot pon pakai kasut tu...aik, tadi elok je 1 pusingan kitorg round sblm kena rehat jap...then ak temankan Kema kat luar jap, dia buka je kasut skating dia, mak ai....dh nmpk dh merah2 kakinya...so, Kema suruh ak masuk dulu main, while dia nk g tukar size kasut tu...okay, ak pon masuk la main dulu sorg2...

Sekejapan je, tetiba mamat ni dtg tegur aku...dia tanya mana Kema? ak cite psl hal kaki Kema tu dan dia tgh tukar kasut...so, dia tawarkan diri nk temankan ak skating...ak? ak ok jer! hahaha....

Bila dia tau ak baru beginner stage in ice skating, dia cm xcaya sbb ak cm agak berani dan xde berpegang kat dinding sgt...so, dia ada la ajar ak cara2 nk skating...dia dh biasa rupanya, banyak kali main dh...

cerita dia, actually aritu ada sorg kwn dia ajak dia skating, dia blk dr ofis (halfday working saturday) trs lah ke Sunway tu...sekali kwn dia sms kata xjadi dtg ada hal lain...so, dia gamble je la main sorg2...cukup 1 pusingan round court tu, ak nmpk Kema kat luar lambai2 kat ak...so, ak mintak diri jap tuk jumpa Kema...

Kema bgth size kasut yg dia nk dh habis, nk ambik size yg lebih besar longgar sgt lah pulak...nk pakai jugak yg sedia tu ketat sgt! so, Kema say sory dia mmg xleh main dh...but since ak dh byr mahal2 dia suruh la ak main dulu...dia tunggu kat luar ngan Pareh...

"Alaa Ma, xkan ak nak main sorg2...segan la kot...dh la xpandai skating sgt..."

"Eh, kan kwn ak tu ada...tadi ak tgk cam ok je dia temankan mu main...g la main puas2 dulu, nnt dh puas kuar la...."

So, ak pon masuk court balik...seperti yang ak jangka, mamat tu dtg balik skating kat tepi ak...dia tanya mana Kema...bila dh trgkan kat dia keadaan Kema, dia janji nk temankan ak skating...Kema kat luar ngan Pareh lambai2 kat kitorg...

Then, dia ajar ak skill2 tuk membelok, skill pusing, dan brek! skill membelok ak blh adapt, bila nk try skill pusing tu, sekali ak berpusing sampai xleh nk berenti dan tanpa ak sedar, ak pegang lengan baju dia yang sebabkan ak ngan dia berpusing2 sama2 mcm org menari atas ice tu!!!! huhuu....malu btl time tu...dia plak campur gabra dan tergelak2 mintak ak tenang, dan akhirnya dia berjaya menghentikan 'tarian' kitorg tu...argh, muka ak dh merah time tu!!!

Ok, ak cuba cover dan wat cam biasa...kitorg skating lagi...kali ni ak cuba jauhkan skit dari dia sbb nk cuba elakkan agar ak xterpegang dia lagi...huhuu...

tetiba ada budak terjatuh kat depan ak, ak nk elak tapi kurang berhati2, dan ak ter'rempuh' mamat tu dan kami jatuh sama2! argh....yg malunya ak yg terjatuh atas dia!  double malu!! bila ak golek ke tepi, dia dh berjaya bangun tapi ak blm dpt bgn lagi sbb xtau cara...bila dia hulur tgn nk tlg angkat (mujur pakai glove time tu), ak sambut tapi silap skill ak jatuh lagi sekali dan mujur dia xjatuh atas ak plak...huhuu...dia tunjukkan cara yg betul tuk bangun, then baru ak berjaya bangun...

ape yg ak pikir time tu? of coz la kuar dr situ cepat2! argh...malu yang amat...tapi nk tuju ke pintu masuk, got half court more to skate...bukan blh lawan arus cm tu je dlm court ice skating ni...so, ak tebalkan muka, dan trs skate ke pintu masuk tu...huhu...

sampai kat pintu, dia tanya ak..."eh, dh nk balik ke?" ak iakan je...baru selangkah dua ak menapak keluar dari court, tetiba ak dgr dia panggil...(actually mmg ak berharap pon time tu...huhuuu)

"Na, erm...blh mintak no.fon?"

Ak plak dgn gabranya terus ckp..."ha, blh...senang je nk ingat no.saya...017-XXXX 007"

Dia plak time tu tergaru2 kepala jap..."eh, xpe la...sy ikut awak keluar...telefon saya ada dalam loker..."

Then, selesai bertukar no., ak serahkan kasut dan terus keluar jumpa Kema dan Pareh...diorg? bantai gelakkan ak sbb rupanya diorg menyaksikan segala yg berlaku pd ak dlm court tu....

Pareh sempat lagi nyakat ak, "baik2 Na...tadi 'jatuh' ke lantai...jap2 lagi kang blh 'jatuh hati' plak..." beserta dgn gelak besar dr diorg...muka ak hangat lagi!! adush....

P/S : Settle part 1...ni pon dh berminggu simpan dlm draft....nnt sambung lagi ye...

8 comments:

  1. jodoh tu ketentuan Allah..
    Hehehe..

    ReplyDelete
  2. x silap ak pareh ada capture gambar mu berice skating ngan epul guna hp mu kan...kui3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa...ada, ada...tp gmbr blurr...xnmpk sgt...kitorg pon blkgkan kamera time tu...huhuu

      Delete
  3. so cuwit ^_^...hepy anniversary Na & epul..

    Moga kekal bahagia dunia akhirat...

    ReplyDelete
  4. sweeet nye cara korg kenal..
    kalau lalu tmpt ice skating sunway pyramid mesti hati korg berbunga2 kan...

    happy anniversary!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuu...thanks mizah...
      dulu awal kawin, n time Zameer still tggl kat kg, stp mggu mesti pegi lepak kat sunway pyramid tuh...even dulu time keje kat seri kembangan, hari2 lalu situ pegi blk keje, so biasalah jugak singgah even to get dinner in weekdays...skrg dh jrg ke sana dah...

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...