Thursday, 16 August 2012

Mohon bantuan dan doa kalian...

SUMBER: di sini

Ini cerita tentang kawan saya..
Alin..
Room mate saya masa Semester 5
Housemate masa semester 3...
Sama2 kayuh basikal masa di Politeknik Merlimau dulu
Selain mohan..kami ni perintis budak kayuh basikal..


Lama dah tak keep in touch dengan Alin
Suddenly..
A few days before kita semua menyambut Ramadhan
Dapat berita

ALIN DISAHKAN MENGHIDAP BARAH PAYUDARA TAHAP 3

Allahuakbar...
Tahap 3 dah

hati ini sebak sangat
Jiwa meronta2 nak pergi tengok Alin

First day puasa.
Saya dan kawan2 masa study dulu yang kerja dekat2 sini juga pergi lawat Alin.
Korbankan masa yang sepatutnya bersama keluarga
Hati menjerit2..  Alin pasti sedang derita.

Ya betul
Alin sangat2 cengkung dan kurus.
Macam rangka hidup..
Cuma ada tulang dan kulit
Habis semuanya dimamah kanser.

Saat memeluk Alin
Air mata ini bagaikan meronta2
Agar dapat mengalir
Tapi saya tahan
Saya MESTI kuat demi Alin
Saya tak boleh menangis
Saya gosok belakang Alin dan berbisik
"Sabar Alin..jangan nangis..aku ada..  Kau kena kuat..kami semua datang sini nak happy2 dengan kau...sabar...kita usaha Alin..Kita usaha..."
Alin memang dah tak boleh tampung air mata..
Ya Allah..


Selama ni saya duduk sebarkan berita tentang penderitaan orang.
Selama ini saya duk risau kulit muka saya tak cantik
Perut saya tak dapat makan sedap.

Tapi Alin?
Alin bertarung untuk hidup.

Hidup Alin bukan orang senang
Sekarang tanpa SOKONGAN PENUH suami..  (Ya..aku tak nak buka cerita dalamkain..cukupla dua perkataan tu dengan harapan readers faham...)..Alin bagaikan berjuang sendirian..
Dan tambah memilukan hati..
Anak alin..(yang sulung perempuan..2 tahun setengah..yang kedua dan ketiga 7bulan..kembar ni)  kembar..kedua2nya yang lahir tak cukup bulan (permature) mengalami komlikasi paru2. 
Both of them paru2 tak kuat dan terpaksa bergantung pada ubat.
Sekali sesi je dah RM3,500...  dua orang dah RM7,000....
Dan bergantung pada ubat sekurang2nya sampai 2 tahun..
Bayangkan..syukur lah Alin dapat bantuan zakat bagi perubatan Anak dia tu..
But still...dengan anak yang sakit..perlukan perhatian rapi..
Kembar pulak tu..
Dengan Alin yang perlu jalani kemoterapi..
Anak sampai terpaksa letak berasingan..
Nak bayar maid tak mampu.
Nak bayar pengasuh pun Alin tak mampu
Duit simpanan makinkering
Saat Alin cerita tentang kewangan dia..
Ada nada KEKUATAN disitu..
Ya Allah..kalau aku..aku pasti tak sekuat Alin..
Kalau aku mesti aku dah patah hati

Ini tidak..
Alin sanggup usung anak dia kesana kesini tumpang rumah orang pada siapa yang sudi jaga anak dia..sementara dia kemoterapi dan sementara dia pulih dari kemo..
Ya Allah..

Malah sepanjang kami disana..
Kami lihat Alin langsung tak berbaring dan cuma berserah
Dipaksakan diri layan anak2
Seorang diri...
Hanya hati seorang ibu yang mampu berbuat demikian....



Maka kami (kawan2 study dulu)...sepakat
mewujudkan

TABUNG AZLIANA

(klik utk link terus ke FB page Tabung Azliana)

ya..kita mesti bantu Alin 
MESTI
Ini dah kira wajib...
Sesama muslim paling tidaknya.. 

Dengan kos perubatan (walaupun sebahagian mendapat bantuan)
Dengan anak2 yang perlukan penjagaan rapi dan khusus
Dengan duit simpanan yang berkurangan..


In Bulan RAMADHAN
Maka saya tetapkan hati..
Ini adalah waktu terbaik untuk saya lancarkan bantuan buat Alin
Sekurang2nya dia boleh tumpu utk 'menjaga' dirinya.
Bukan lagi tentang siapa nak jaga anak dia..
Siapa nak beri wang beli pampers anak..
Beli susu anak..


Susu..
bab ni pun kesian.
Alin..dia menyusu badan
Sampailah disahkan mengidap kanser payu dara..
Allahhh...
Dan tiba2 saya takut ...
Risiko tetap ada..
pada ALLAH nak turunkan ujian pada siapa..

Ini nak Raya pulak
Baju raya anak2..
kuih raya
aku jamin la tak ada kan..
Alangkan yang basic pun alin terpaksa kuis2 duit tabung...




Saya amat berharap ada hebahan tentang berita Alin ni.
Bantulah saya untuk bantu Alin
Sendirian..saya tak mampu
saya perlukan bantuan SEMUA
saya perlukan bantuan kalian.
bantulah saya untuk sebarkanberita ini..  war2kan di blog..di FB..  di tweeter...

BANTULAH ALIN
saya pohon.


Memandangkan Alin sukar nak bergerak ke ATM MACHINE...
maka semua sumbangan disalurkan kepada pemegang amanah.

Sumbangan boleh dibuat ke no acc ni bawah
CIMB BANK
Nik Hakimah Nik Mohamed
12840000597203


Duit semua akan diberi secara cash.  Sebahagian akan digunakan untuk membeli susu, pampers dan keperluan harian.



psstt...Kalau sesiapa nak sumbang kuih raya ke..  baju raya ke..  pun boleh berbuat demikian.  Tapi kami prefer cash.  Yela..nowadays..  duit tu penting.  Jadi Alin boleh beli apa yang dirasakan perlu pada ketika itu which kita belum tentu tahu kan...

Giliran beraya...

Salam semua...

Wah, dedicated nye rasa bila 2 hari menjelang raya, ak masih di ofis! haha...tp percayalah, jiwa sudah di kampung  :(

Tahun ni giliran beraya di Klang dulu...sedih jugak bila langsung xmerasa berpuasa di kampung thn ni...sangat xberkesempatan nk balik, cuti plak terhad...kan baru je join company ni 1 month ++ ago, so AL entitled for me is only 2 days up to this month..since nk duk lama kat kg sbb xdpt balik time pose, I relakan jugak tuk ambik 1 day unpaid leave for next friday  :(

Nuzul Quran dulu xboleh plan nk blk even ramai berlumba2 blk ke kg halaman masing2 sbb sbtu mggu tu Papa keje, Nuzul Quran plak cmpany dia x cuti...

Thn ni merupakan tahun ke 2 beraya bertiga...2010, 1st time beraya as a wife and a mom to be..last year 1st time beraya as a mom, this year kami masih lagi bertiga...Papa wish to beraya ber-4 pulak next year...haha! Amin....

Selalu kita dengar kan, bila tiba time raya ramai suami isteri bermasam muka sebab berebut nk blk beraya sebelah family masing2 dulu...macam semalam, time reunion dgn x-collegue company lama, sorg kwn yang baru kawin this early year and 1st time beraya as a wife ceritakan mood beraya dia mcm xbest thn ni... knp? pon sebab giliran beraya...

Actually dia xkisah utk ikut beraya disebelah husband dia di johor dulu since umah mak dia dekat sini je, umah diorg pon dekat2 saja so hampir tiap hari jumpa family dia...but the thing is her mom yg merungut2 anak2 dia 2-2 org yg baru kawin thn ni beraya umah mentua dulu...depan menantunya mak dia ok, tp dibelakang menantu, depan si anak selalu duk sebut2 xde org nk beraya ngan dia tahun ni...konflik kan? ye...itulah kehidupan...

For us, there is no problem in the topic of 'giliran siapa thn ni?'!

My in law tinggal di Pelabuhan Klang je, yang mana hampir tiap weekend kami akan balik spend time ngan diorg.  Nenek Papa pon tggal di Kg Raja Uda, Klang (KRU)...

Thn pertama beraya, mmg ak xde masalah utk beraya bersama family in law dulu sbb dah set dlm minda masyarakat melayu kena ikut husband dulu, so ak dh bersedia...tapi Mama (my mom in law) ada ckp wktu 1st beraya ngan diorg tu, nape ak xblk beraya di Terengganu dulu since umah Mama kitorg dh selalu balik...katanya, Mama xkisah pon kalau tiap thn nk beraya kat kg dulu sbb Mama dulu pon mcm tu...Mama org KB,Kelantan in law Mama org KRU je, duduk pon dekat2 so tiap2 kali raya mmg akan blk KB dulu la...skrg je family Mama dh jarang blk KB since family Mama pon ramai berhijrah ke KL...

ak xkisah sebab even giliran beraya umah family husband dulu pon, raya thn tu tetap akan blk Trg jugak...dari awal kawin kami dh bincang dan dipersetujui bersama...mcm thn 2010, 1st day raya umah in law, 2nd day raya seawal kul 4am kitorg dh bertolak blk kg...hehe...tenang dan lengang je jalan...kul 10am dh sampai kg...

thn 2011 plk giliran family ak dulu, so mmg dh ambik cuti sehari 2 awal utk perjalanan blk ke kg...sempat la puasa sehari 2 di kampung sblm raya tu, balik umah in law plak raya ke 3 ptg baru bertolak blk KL, sbb dh smp pon dh lwt mlm, jd raya ke 4 baru jumpa mentua...hehe...mujur in law sporting!  :D

Raya pertama ak xkisah sgt x smp kampung lagi, tp raya ke-2 mmg wajib balik!...sbb mmg dh jadi tradisi, raya ke-2 umah terbuka family ak...semua family baik sebelah mak or ayah mmg berkumpul bersama2...time tu la akan jumpa semua sepupu dan anak2 sepupu, sedara mara jauh dekat, rakan taulan mak ayah, juga teman2 baik ak...mcm thn ni, kwn2 baik x-schoolmate dh pakat2 nk dtg kumpul kat umah mak ak raya ke 2 ni dgn pasangan dan anak masing (utk yg dh ada anak la..) sgt xsabar! so, sebab tu raya ke-2 ak WAJIB ada kat kampung! hehee...

dan ak merasakan bila giliran beraya di Klang dulu, terasa lebih rileks sbb dah tau blk kg nnt confirm2 jalanraya x sesak ...beraya umah sedara Papa kat sini pon jalan lancar je, xjam since ramai warga kota pulang ke kg msg2... hehe...tapinya, jadi la cm arini...last day keje pon ak masih setia di ofis dgn jiwa yg kosong tuk bekerja...huhu...


Reunion Iftar di Flaming Steamboat, Bukit Kemuning

tukar cameraman..hehe

P/S : Selamat berbahagia di hari raya ni utk semua pembaca blog Naluri Murni...moga kalian dalam lindungan rahmat dari Nya...hati2 di jalan raya walau di mana anda berada...moga ketemu lagi nnt  :)

P/S II : xbaik gaduh2 laki bini time nk raya ni...berbincang lah elok2 dan dptkan jalan terbaik utk 2-2 pihak  :)

Tuesday, 14 August 2012

Salam Aidilfitri...


P/S : Penat cari gambar bertiga, tapi nan hado...sebabnya jarang sgt dpt bergambar bertiga..yang banyak, berdua ngan Zameer...Papa ngan Mama pon dah lama xbergambar berdua...huhuu

Little Engineer in the house!

Salam semua...

Papa Zameer ni mmg workaholic person! Yes, u are dear...huhuu so selalu sgt la bawak balik keje ke rumah...xtido 1 malam siap kan keje pon dh byk kali, esoknya pegi keje cm biasa then the other nite mmg totally exhausted....kejar dateline client, so he have too...

Then Zameer ni dari kecik dh biasa tgk Papa dia duk dpn laptop...Kadang2 sampai nk duk atas riba, tengok papa dia wat ape...hehee....

Then skrg, pantang papa dia tggalkan laptop sekejap, dia la yang take over....

"Mama, jgn bgth Papa ye...."

"Opps...Papa dh dtg la...ala...."

"Papa jap, model Papa wat ni nk kena modified skit ni...biar Zameer buat ye..."

Muka seronok dpt pegang mouse...hehee

"Haa...macam ni la Papa...."
Papa pernah kata, "Ai, Zameer pon nk jadi engineer gak ea?"

Then I said, " biarlah Papa besar nnti Zameer nk masuk kerjaya mana pon, asalkan ikut minat dan kebolehan dia..."

Like me myself, since my dad a Electrical Contractor, so he really hopes that one day he may passed his business to his son or daughter to take over...But me, dont have that passion even to take Engineering course in Technical School...

Yes, I made myself to enter the technical school but taking Accounting course...hehe...mulanya, ayah still cuba pujuk utk tukar course...2 kali ayah cuba, but I still insist to study Accounting...So, at last he said, as long I can cope with it, juz go excellent with it...

Then, bila berjaya masuk matrikulasi, ayah sgt bangga la anaknya bersungguh utk study in accounting.  But at first, I refused to accept the offer to go to Matriculation, I really not confident with myself...I rather to further study in Diploma UiTM, but that time result for UPU will be announced after the date to register with matriculation.  Once again, my dad not pushing me to decide..He juz give me the space to made mine, but encourage me to settle down the matters for matriculation registration in the while I made my decision whether to accept the offer or not...but at last, I accepted the offer...

Then while studying in matriculation, first time taking Economic, made me cried! "huhuuu...susahnya nk paham...!" Hampir nak give up time tu, since my mom give a call to me said I got the offer to further study in Diploma of Accountancy in Kolej Mara Melaka...

But then, ayah bersuara mencabar ak..."Dulu KLong jugak yang nk ambik Accounting, ayah xpaksa pon...so, buktikanlah pilihan sendiri tu yang terbaik...buktikan KLong boleh berjaya dgn bidang tu..."

So, dengan semangat baru, ak belajar sungguh2 sampai blh sambung Degree in Accounting kat UUM....Alhamdulillah, di hari graduation ak, ayah tersenyum bangga dengan anaknya...bila ak buka jubah konvokesyen, then sarungkan ke badan ayah, dgn bangga ayah pakai dan bergambar dgn ak dan mak...

Syukur....pilihanku diredhai, direstui dan ak berjaya dalam bidang ni....Alhamdulillah....

P/S : So, as a parent, we should not strict to our child what they gonna be in future, but may guide and encourage them to do the best for their future....

Friday, 10 August 2012

New PDRM Speed Trap Cameras Locations

PDRM information obtained!!!

New PDRM Speed Trap Cameras Locations

PLUS (Northbound)
Under a bridge at about 456km, Sg Buloh junction.
Under a bridge at about 459km, Bukit Lanjan interchange.
Under the overhead restaurant at Sg Buloh.
Under the last bridge before Sg Besi toll at 309.2km.
Under the bridge at 296.5km, Bangi junction.
Under the newly constructed bridge at 289.0km, after Nilai North junction.
Under the bridge at 286.5km, Nilai North junction.

PLUS (Southbound)
Below signboard at about 454.6km and 455.2km, Sg Buloh layby.
Under the bridge after Subang junction at 11.3km.
Under the bridge at 22km, Bukit Lanjan junction.
Under the bridge before Mint hotel, Sg Besi Toll. 80km/h only!
Under the bridge at 302.8km, Kajang junction.
About 1km south of Bangi junction, both south and north bound outer lanes
At 296.5km and 297km, Bangi junction.
Under the newly constructed bridge at 289.0km, before Nilai North junction.
At 285.5km and 285.8km, Nilai North junction.
On center divider at 251.8km and 253km after Senawang junction.
After Alor Gajah junction at 213.9km, next to water theme park.
Behind the right hand crash barrier at 198.4km.

Elite Highway (Inter Connection of MidEast/North)
On left hand side at 4.8km after Batu Tiga/Shah Alam exit
Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.

Elite Highway (Inter Connection of MidWest/South)
Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.
After exit from KLIA toll to the airport, below Jalan Pekeliling flyover.90km/h

NKVE (East/North Bound)
300m before Jalan Duta toll, 60km/h!
Behind crash barrier on the left when going towards Jalan Duta toll, at 24.9km, 80km/h!
Below bridge at Damansara Junction, 17.5km

NKVE (West/South Bound)
Behind crash barrier on the left when leaving Jalan Duta toll from KL, at 25.3km and 25.7km, 80km/h!
From Jln Duta, below the bridge, 23km, 80km/h zone!
From Jln Duta, at the underpass at Sg Buloh Y-junction, 22km.
Behind crash barrier at Damansara Junction, 17.7km and 16.8km
Below railway bridge at 11.2km
Under the bridge at Shah Alam junction.

East Kesas Highway
Under the bridge at 44.8km, downhill run after Puchong junction.
Kesas West Bound
At Sg Besi side of East Bound Toll. Kuala LumpurCity
Jalan Duta; below the flyover at the Damansara junction, 70km/h zone.
Lebuhraya Kesa Klang
Dual carriageway between Klang and Port Klang. Towards Klang direction, at about 13km mile stone. 70km/h only!

East Coast Highway
East bound, downhill run after Raub junction.
Maran, 60km/h zone.
Paya Bungor, 70km/h zone.

Johore State Area (South Bound)
Tangkak junction.
Under the bridge after Yong Peng
North junction at 97.3km.
Ayer Hitam junction.
Sedenak junction.

North Malaysia Roads (North Bound)
Around Ayer Hitam in 60km/h zone.
Before Perwaja Steel.
Sg Petani junction.
Between Seberang Jaya junction and Sg Dua Toll.
Penang Bridge at island end.Speed limit 80km/h.

North Malaysia Roads (South Bound)
Penang Bridge Island end. Speed limit 80km/h.
About 2km before Juru Toll Speed limit 90km/h.

Perak State Roads (North Bound)
Under the bridge at 197.1km and 198.8km, afterKamunting Junction.
Under the bridge at 204.3km, after KamuntingJunction.
Under the bridge at 208km, before Kamunting Junction.
Under the bridge at 214.8km, before Kamuntingjunction.
Ipoh Vista Point at about 263km. Speed limit 80km/h.
Under the bridge at 271km, Ipoh North Junction.
Under the bridge at 274.4km, Ipoh South Junction.
Under the bridge at 286.9km, Simpang Pulai Junction.
Under the bridge at 296km, Gopeng Junction.
Under the bridge at 352.6km, after Sungkai Junction.
Under the bridge at 353km, Sungkai Junction.
Under the bridge at 373km, Slim River Junction.

Perak State Roads (South Bound)
Under the bridge at 199km, before Kamunting junction.
Under the bridge at 241.9km, at Kalau Kangsarjunction.
Under the sign post at 296.1km, before GopengJunction.
Under the bridge at 297km, at Gopeng Junction.
Under the bridge at 300km, after Gopeng junction.
Under the bridge at 308.6km, after Gopeng junction.
Under the bridge at 372.6km, at SlimRiverjunction

 ‘SELAMAT BALIK KAMPUNG’

P/S : Speed trap ni mcm nk kutip duti tuk tabung PDRM je...ada ke, tempat turun bukit pon letak kamera speed...mmg confirm2 la org tgh laju kan...

Nasi Kerabu yang mengecewakan...

Salam Ramadhan...

Dari awal Ramadhan kononnya ak dh berazam tuk masak sendiri juadah berbuka dan sahur...Dan Alhamdulillah setakat 19 hari berpuasa, ak melaksanakan dengan jayanya...Cuma adalah 3,4 kali je suamiku makan hasil tangan org lain...tapi org lain tu pon Mamanya sendri...setiap weekend kitorg akan berkumpul kat umah Mama tuk berbuka sama2 dgn ipar duai dan anak2 buah...seronok setiap kali berkumpul, berbuka sama2...

Then semalam, dari pagi ak kebuntuan nak masak juadah ape tuk buka petang tu...mmglah Papa bukan seorang yang cerewet bab makan, dia makan aje ape yg bini dia ni masak tapi ak ni ha, mcm dh boring makan menu yg ulang2 tu je...then tetiba tekak terasa cm nk makan nasi kerabu...ah, sudah! cmne nk masak nasi kerabu klau nk jugak masak sendiri kan?

Time break tengahari tu Papa col, pastu ak bgth la terasa nk makan nasi kerabu...bincang punya bincang kitorg decide nk ke bazar TTDI Jaya aje, klau nk ke Bazar besar kat stadium Shah Alam tu maunya kitorg berbuka dalam kete la semalam...Jalan kat situ sgtlah sibuk kul 5 ke atas...terima kasih je la kan...

So, maklum sajalah bila pegi bazar yg kecil ni, pilihan x banyak...baru berlalu 2,3 gerai trs ternmpak bekas keropok...biasanya klau ada keropok tu mmg adalah menu Nasi Kerabu yang dijual...so, terjah je la...mula2 tgk tu mcm xberkenan nk beli kat situ, tp bila dh bertanya tuan gerai ada Nasi Kerabu ke x? pastu tuan gerai terus mau bungkuskan ak jd xsampai ati nk kata,"xpe la kak, nk tgk2 dulu...."

Jadinya, terus je beli...tapi sebab teringat telur masin kiriman nenek aritu masih ada lagi, telur masin dia plak nmpk xbest, ak pesan nk nasi kerabu n ayam goreng je...xnak telur masin, xnak solok lada (mmg ak xmkn pon solok lada tu...huhu) Bila nak bayar, katanya RM5! Terdetik di hati, eh...mcm mahal je...xpe la...arini je nk pegi bazar, esok azam memasak semula...

Papa plak mmg xberapa minat ngan Nasi Kerabu, so dia beli nasi Lemak Kukus Ayam Berempah...tuk Zameer plak beli Taufu Fa dan kuih Tepung Pelita 1 pek tuk kami, 1 pek lagi tuk CikD...total semua RM 16.50...sebab dh lama xberbelanja kat bazar or pasar malam, ak terdetik : "RM 16.50 tu blh beli lauk 2,3 ari! huhuu..."

Balik rumah, bila time berbuka ak hidanglah semua makanan tadi...bila buka je Nasi Kerabu, warnanya pon dh nmpk mengecewakan....sbb warna dia bukan biru nila tp hijau turquoise! pelik...tp ak cuba bersangka baik, jgn menilai dari rupa..belek2, gaul2 nasi ngan kerabu dan rencah2nya tu rasa kecewa kali kedua sbb keropok yg ak dapat hanyalah serdak keropok! pdhal tadi ak tengok dlm bekas dia tu punyalah penuh keropok....haish...
First time makan nasi kerabu ulamnya ada carrot sekali  :(

Bila dh makan, kecewa ak berganda2 sbb xsedap! huhuu....Papa makan Nasi Lemak Kukus Ayam Berempah dia sangat berselera sbb sedap...hurm...Papa tgk ak yg frust, di share skit mknnnya ke pinggan ak...

Taufu Fa plak bila suap kat Zameer, dia makan sikit je...bila ak rasa, mcm xfresh pdhal masa beli td bekasnya terasa panas lagi...ni rasa dia dh ada sedikit ke arah nk basi, air gula merahnya pon xrasa manis...tgk, Zameer pon pandai memilih...

Tepung pelita plak, sahur tadi baru kitorg makan...pon sama, not even reach the expectation!

Kecewanya ak ke Bazar semalam...so, Ramadhan yang masih berbaki ni ku kuatkan azam tuk masak sendri je kat rumah...letih skit xpe, puas ati! Sia-sia je break my azam semalam...huhu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...