Thursday, 18 April 2013

Family trip to Sabah (Part I)

Salam semua...

This is our 2nd family trip after we got married...This family trip is means my family members (my parents, siblings), my hubby and Zameer...1st family trip dulu pon tgh preggy kan Zameer kitorg ke Langkawi, time tu Zameer 7 bln setengah dlm peyut...huhuu...dh sarat okay, tp parents pujuk gak ajak join since diorg ada tlg tgk2kan klau ada pape...

Trip ke sabah ni plak sudah plan setahun lps, time tu Air Asia wat promotion...bygkan beli tiket bln Mei 2012, April 2013 baru dpt pegi...huhu...tuk 9 org (including Zameer), total fare ticket is only RM 990.00...Ayah plg beria nk buat family trip ke Sabah since negeri tu je dia belum pernah jejak lagi, so tuk fare ticket ayah yg sponsor...hehe...

Dah namanya pon setahun menunggu tarikh tiket, anything can happens in the middle time...mula2 tau preggy dulu, mak ai risau betul klau2 kena cancelkan plan tuk ke Sabah tu...tambah plak dgn kes di Lahad Datu dan tarikh election yg belum umum lagi tu...tapi syukur dikurniakan kesihatan yg baik, Sabah dh aman semula dan tarikh election blm lagi diumumkan (time tu)...so, 5 April sampai lah kami ke Kota Kinabalu, Sabah...


Zameer at LCCT waiting for flight

Zameer 1st time in flight

Zameer with Cik Ngah


Sempat snap 1 pict sblm di arah beredar oleh penjaga lapangan..huhuu   (its been forbidden to do this actually)
This is 1st experience to Zameer boarding the flight...and my 1st experience boarding flight in preggy condition...For Zameer he was so excited every time seeing plane...mesti jerit, "Mama, Mama...plane! plane!"...and for me, xtau la plak tuk pregnant women kena isi form of declaration that u're pregnant b4 boarding the flight...but for those who pregnant 28 weeks and above, without the consent letter from your gynea stated that you're safe to board the flight, you will not permitted to do so...

Time book flight ticket dulu mmg x book seat skali, so jgn la berharap dpt duk sekelompok ngan grup kita kan...and after online check-in via mobile, we supposed get to know already the seat no. of all members in the group...So, pandai2 lah re-arrange back the seat among our group so that xde la anak ke mana, ibu ke mana cam I aritu...huhuuu...ni semua kelam kabut nk boarding flight cpt2 since dh tertangguh kat gate sbb borang pregnancy tu I baru nk isi...staff Air Asia yg jaga pintu departure area yg supposed tlg isi borang tu tp diorg xde ckp pape pon time I passed by dpn tu...Zameer plak time tu Papa yg dukung, masing2 dh pegang boarding pass msg2 so meluru je la naik plane...sekali lps semua dpt seat, baru perasan Zameer duk dpn ngan Nenek dia...huhuu...lps sign seat belt blh tanggal tu, trs I mintak Papa ambik Zameer ke belakang...

And as the 1st experience boarding plane in preggy condition, it was not the best thing to be remembered.  Time flight memecut tuk naik tu, perut I time tu rasa kecut sgt dan perut sangat terasa senak...sian baby kat dalam...huhuu...time nk landing pon sama...but my mom said, semua tu depends on maknya...if rasa gerun tu dilayan tu yg kecut perut sampai senak dlm perut...huhuuu...syukur flight time balik dr KK ke KL dpt flight yg lebih besar skit, so time flight nk take off and landing tu xterasa sgt pon...

Tuk travel kalli ni kitorg dptkan khidmat travel agent tuk bwk kitorg ke tmpt2 best kat KK...Please visit their blog : HERE! to check out their travel package...You may email to: hani_nj@hotmail.com tuk sebarang pertanyaan...dia punya pakej blh nego...sgt berbaloi!  Apartment plak kitorg sewa kat Tmn U, Azzalea Hannah Apartment, booked via Agoda...murah mmg murah la, RM 450 for 3 nite stay but the location is a bit far from town...klau sewa kereta okay sgt la tmpt tu coz provided by 2 rooms which furnished with 1 queen size bed in master bedroom, 1 super single bed and 1 queen size bed in the 2nd room, also provided 2 extra single mattress tuk tido kat living room...fully furnished with washing machine, dining table, stove and rice cooker...


Master bedroom with air cond

2nd room; 1 supersingle bed, 1 queen size bed with fan and air cond

bathroom yg besar dan bersih

living room : sofa with LCD TV but no astro

dapur
Okay, smp sini dulu...nnt smbg lagi ea...cite jln2 ke Kundasang in next entry...InsyaAllah...

Monday, 15 April 2013

Review 'Mom, Baby & Kids Expo'

Salam semua...

Wah...xpernah2 wat entry review pasal Expo Baby ni, arini tetiba ada entry ni kan? huhuu...bukan pe, expo baby lain jarang sangat I terjah sbb jauh n malas nk bersesak ngan org ramai...tapi dh kali ni eventnya kat Stadium Melawati je kan, n got things to share tu yg buat jugak entry ni...

Sebelum ke sana, Mama ni dh buat survey byk kat online shopping n harga2 yg ditawarkan kat mudah.my tuk certain2 item...untung jugak sebenarnya survey awal2 sebelum buat ape2 pembelian, lebih2 lagi tuk brgn yg nilainya ratusan RM...

Sabtu lps Mama & Papa keje halfday, so sbb nk pegi jugak terjah expo tu memandangkan brg tuk our incoming baby xde satu pon dh beli, pakat ngan Papa jumpa kat area stadium je pas keje...Alhamdulillah, rezeki org pregnant kot pegi mana2 je senang je dpt parking...Mama dpt parking btl2 dpn pintu nk masuk stadium tu, so xpyh nk menapak jauh2...huhuuu

1st thing dalam kepala antara brg yg plg nk cari kat expo is Breast Pump (BP), Starter Set of Avent Natural Newborn and teats of Avents for Abg Zameer...semua barangan tu dalam kepala dah ada brp harga maximum yg Mama leh accept tuk trs beli...so masuk2 je trs nmpk booth yg jual begitu byk brg Avent...wah,  excited btl! Lagi2 bila harga tuk teats Avent Zameer juz only RM 23.10 per pack (contains 2 teats)...biasa plg murah pernah jumpa pon RM 27.90 per pack...trs grab 2 pack! huhuu

BP plak mmg dh target tuk beli brand Rumble Tuff, biarlah brand xberapa nk glamour pon cam Medela or Spectra, since dh blogwalking rata2 bg positif review, berbaloi ngan harga...so kena ukur baju kat badan sendiri...huhuu...Survey kat online, plg murah harga kat Fabulous Mom ikut harga pakej dia...

Cari2 kat expo jumpa la 1 booth yg jual brand ni double pump, but without package: RM 359.00...klau congak2 cam dh murah, tp ingat2 balik klau kat fabulous mom, RM 459.00 (differ by 100.00) I got a lots more...lgpon pakej BP tu consist a gorgeous BP bag n cooler bag...if I decide to buy loose, kat expo tu pon xde BP bag n cooler bag yg comey2 tp hrga tuk BP bag (RM70.00) and cooler bag (RM39.00) dh mahal...


ni dkt expo..

ni dkt online Fabulous mom
So, xjadi beli BP tu...seterusnya misi mencari Starter Set Avent Natural plak...dah survey kat mudah.my harga plg murah blh dapat RM 150.00 : Refer here! tapi rata2 kat sana tuk set Natural Avent bottle ni mmg jauh lbh tggi dr beli online...tuk Natural Starter set ni plg murah kat Expo RM 168.00...so, itu pon xjadi beli jugak...


Hasil grab kat Expo...Abg Zameer jadi model jap..huhuu
Even byk yg target xdpt beli lagi, tapi total hangus kat sana RM 230+ +  gak...huhuu...Nursing Pillow tu plg berbaloi sbb dpt hrga RM 55 je, plg murah kat luar RM 80-90...Bottle Rack (RM 20.00), Infrared Stokin (RM 37.00), Tungku Herba Baby (RM 15.00), Bengkung tebal panjang (RM 63.00 - akan dipos kemudian sbb dh hbs stok), Teats Avents (RM 23.10 x 2)...

Ok, thats all for now...story jalan2 ke Sabah belum sempat nk karang lagi...InsyaAllah berkelapangan nnt akan di draft kan...daa..

P/s : moral of the story, sblm beli brg2 yg tggi nilainya better survey sehabis tmpt dulu...even expo sekalipon hrga xsemestinya jatuh merudum...huhuu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...