Wednesday, 30 May 2012

Fuh, natural planning succeed!

Salam semua...

Sekarang dh masuk Rejab, kan...xsampai 2 bln je pon lagi dh Ramadhan..time ni utk kaum hawa adalah bulan bertungkus lumus utk menghabiskan sisa 'hutang puasa' untuk di qada'kan...termasuklah I ni...

Sedih rasa, dulu time student I'll always make sure sebelum masuk Rejab, I dh habis bayar hutang puasa ni. So, bila masuk Rejab, blhlah tmbh amalan yg sunat plak. Tapi semenjak berkahwin n ada baby ni, kesihatan pon x se'excellent' dulu....ada je bulan xsihat...period plak dh x berapa nk stabil....kdg2 meleret je...kejap dh clear, selang 3,4 ari period balik...nk puasa pon pyh nk planning...

Semalam I puasa lg...planning, by today dah habis la hutang puasa I ni...semalam elok2 je pas berbuka, period plak! hurm...was-was ngan puasa semalam whether sah ke x...dh la berbaki sehari je lagi nih...nk jugak tmbh hak sunat dlm bulan rejab ni....hurm...

But, from the other side, I felt 'lega!' why? hehee....b'coz this month I stop taking Yasmin for a while...bajet banyak lari la bulan ni, xnk spend kat benda yg blh elak dulu utk spend...so, discuss ngan Papa dia setuju tuk 'Natural Planning' je for this while...tapi dalam hati, Ya rabbi...risau klau 'lekat'! huhuuu...(ni first time natural planning)  :)

so, semalam pas tau je period...di sebalik mulut duk mumbling pasal puasa I semalam tu sah ke x, tp dlm hati syukur sbb dh period....hehee...Alhamdulillah....

Sunday, 27 May 2012

Mati itu PASTI...

Salam semua...

Untuk ingatan kita hari ini....


"Sesungguhnya, bekerjalah kamu seperti kamu akan hidup 1000 tahun lagi, dan
Beribadatlah kamu seperti kamu akan mati esok hari, 
Nescaya akan seimbang dunia yang kamu kejar untuk kebahagiaan kamu di akhirat sana"



"Semewah-mewah kediaman kita di dunia, kelak apabila nyawa diambil Izrail,
kediaman kira sementara menanti dibangkitkan semula untuk dihisab hanya liang lahad
yang keselesaannya bergantung kepada amalan kita ketika hidup"

Wallahu a'lam...

P/S: semoga menjadi renungan buat semua teman dan ingatan juga buat diri sendiri... Ingat-mengingati sesama kita.... 

Peristiwa 26 Mei lalu...

Salam readers...

Last saturday, ada wedding invitation from my x-schoolmate...dari pagi 50-50 nk pegi ke x...Zameer mlm tu xberapa nk lena tido sbb bdn panas semula...kan last friday dia join mama dia kat ofis sbb demam...huhu...hurm...cuaca plak panas terik aritu, suhu kat luar sekitar Klang Valley reach to 40 degrees!

Tapi sebab mengenangkan pengantin pon dtg merai majlis kitorg dulu, tengok cuaca redup skit, lps zohor tu baru gerak ke rumah pengantin perempuan...

Sape pengantin tu? hehe...namanya I pernah jadikan rujukan tuk letak nama Zameer dulu...Amir Mohamad Ridzuan...adik beradik dia semua nama start with 'Amir Mohamad....' I plak mmg dr dulu nk letak nama anak laki 'Zameer'...nak letak 'Muhammad Zameer Syauqi' cm xberapa nk best...so, letak la Muhammad kat tengah2, unik skit! hehee... even ramai makcik2 yg bisingkan pasal nama Muhammad kat tengah2 tu, tp I xkisah pon asalkan maknanya baik, unik, n comell...







Time kitorg sampai, Puan Kema n Family tgh menjamu selera...so, sempat la bergambar bersama pengantin ramai2...Sory to Puan Zatun, my fon out of battery to call u back...xdan nk jumpa kat majlis Amir ni...InsyaAllah lain occasion, kita jumpa lg... lgpon kan Auntie Zatun janji nk belanja Zameer n Afiqah nnt...hehe


Menjelang petang, lps hadiri majlis Amir, kitorg trs pulang ke our Home Sweet Home la...penat bebel kat papa pasal kete dh lama 'xmandi', papa pon tgh ngantuk2, gagahkan diri gak p basuh kete kat luar...niat di hati nk tlg la papa basuh kete berjemaah, tp Zameer plak bgn dari tido rengek2 nk kuar main kat play ground tepi umah tu...Playground plak mmg sejengkal je dr umah kitorg, jd ptg2 mmg riuh la suara bdk2 duk main situ...

Then, peristiwa x diingini berlaku...Zameer jatuh tersembam kat jln tar...Adush!!! kesian anak mama...jln baru bertatih2 ada hati nk lari2 kejar basikal abg-abg lain yg duk main kat depan tu...dh la jln xmau org pimpin...huhuu...pecah la bibir terhantuk dgn gigi....auch, mama tengok pon pedih!! menjerit sekuat ati la dia...tp mujur nangis xlama...

Ikut nasihat my auntie, bila anak jatuh, trs mandikan...sbb kesan terkejut sebab jatuh tu boleh melarat ke demam plak...so, trs je mandikan...Alhamdulillah kejap je nangisnya...

Atas bibir tu luka sbb jatuh, yg bwh bibir tu bekas merah sbb tido terlekap dgn botol susu...

Barulah nmpk 'Hero',mama ada parut kat muka...haha...papa kata nmpk cm budak nakal bila berparut cmtu...huhu
Kesan jatuh, kurang selera makan, nk harapkan susu je...ye la sayang, mama paham la, sakit nk mengunyah sbb bibir bengkak lagi...pagi ni pon blh nmpk lagi bengkak kat bibir tu...

P/S: Klau korang nk tau, time still bergelar 'tunang' pengantin pengantin perempuan yg juga bernama 'Akma', pernah kenakan panggilan hangit kat si Amir...haha...klakar giler dengar!

Friday, 25 May 2012

Zameer accompany Mama at the office

Salam semua....

Sejak semalam, mama try tukar susu Zameer dari Frisolac Langkah 2 ke Frisolac Langkah 3...First time tukar last month, perut dia masih lum blh terima susu baru, lps je minum trs cirit...then mama stop,continue susu Langkah 2 semula...

But since bekalan susu langkah 2 kat taska pon dh hmpir habis, Cik D request me to top up...xdan nk pegi beli, I mintak cik D try susu Langkah 3 aritu...so semalam, cik D ada bg dia 2 kali susu Langkah 3, nmpak macam dh rasi ngan dia...tp mama dh perasan bdn Zameer dedar skit time nk ambik ptg tu...blk umah, mama bg susu Langkah 2, sbb xnak tukar susu secara mendadak...

semalam mama masak Macaroni 'n Chess ikut resepi cik D, tp rasanya still xsesedap yg cik D buat time majlis birthday aritu...huhuuu...xpe, leh cuba lagi nnt...

Then since bdn Zameer cm panas, tapak tangan n tapak kaki pon agak panas, tu tanda2 cam nak demam...so, before bg tido semala, mama bagi dia Paracetamol dulu 2.5 ml...then dia tido...

But tgh malam, Zameer cm tdo xberapa lena...terjaga kejap2 rengek2 tanda bdn xsihat...pg td pon sama...nk cuti jaga dia kat umah, dh banyak kali cuti ni...last week pon dh 2ari mama MC sebab demam...nk hntr ke taska takut jgkit kat babies lain plak...pikir punya la pk, last2 dekat kul 8 baru decide tuk bawak Zameer ke ofis dulu...but mama mintak excuse ngan bos dari discussion appoinment kat UIA pagi ni...since semua doc yg Dato' nk tu mama dh settlekan sebelum blk ptg smlm...

Ni gmbr2capture pg td...





Tengahari ni dpt col dr cik D, katanya dia ada googlepasal effect tukar susu utk babies, mmg ada side effect di mana suhu badan baby dipengaruhi effect susu baru tersebut...tp I try google sendiri xjumpa pon info psl tu...xpe la..Thanks Cik D! :)

Ni gmbr Zameer menjelang petang...




Yeay, saya dh sihat dah....hehe

P/S: This evening I got a bad news...huhuuu...xpe la, cancel la nk byr nazar tuk puasa 3 ari bln rejab ni...xde rezeki nk wat cmne kan... :(

Wednesday, 23 May 2012

SPA, Oh SPA!!

Salam semua...

Rasa kecewa nih...14 April lepas I pegi exam SPA for Juruaudit...punyalah penat menelaah, klau xdpt jugak mmg xde rezeki nk keje gomen...

Ikutkan tarikh diberi utk result keluar dlm slip exam aritu 19 Mei...lebih sebulan tu dr tarikh exam, but last monday (21 Mei) result blm jugak keluar...then ptg tu cek lagi, kuar notification ni....

Ok, xpe...ku sabarkan tunggu arini tuk cek lagi....tp idoknye lagi kuor (kan xpasai kuar loghat perak..huhu)....dr pagi sampai la ke detik ini, masih menjadi tanda tanya bhwa ada ke tak peluang ak nk masuk keje gomen ni....

Feb lepas ada g exam for Kastam, tp xde rezeki di situ....so pertaruhkan nasib tuk jwtn ni plak...moga2 ada sinar yg menunggu di penghujung waktu....

P/S: Ak dh penat mengeluh nasib di private sector, moga Allah mendengar doaku  di bulan mulia ni...amin...

Tuesday, 22 May 2012

Creamy Chicken Cheese Pasta

Salam semua...

Arini nk share resepi baru, tp dh 2kali masak dgn jayanya...Zameer sgt memilih makan, tp klau based dia cheese baru la laju skit makannya...mmg anak papa kan, mamanya kurang skit selera dgn cheese ni, tp sbb sygkan anak n papa, mama turutkan jua masak mknn kegemaran diorg...

Bahan2:

500 gram Pasta (blh campur gak ngan Macaroni)

seketul ayam bhgn dada - dipotong dadu

1 Sudu Besar Planta

2 kpg Cheddar Cheese ( I letak sekeping je sbb I takut muak, then I lsg xmakan nnt...huhuu)

1 tin Campbell's Creamy Mushroom / Campbells's Creamy Chicken Mushroom

300ml Fresh Milk / Fresh Milk / Susu Sejat (use if only u choose Campbells's Creamy Chicken Mushroom sbb ia sgt pekat) @ blh juga gantikan dgn air panas utk elakkan rasa muak

Lada Hitam - blend (if ada Habbatussauda, blend skit je tau! skali dgn lada hitam)

Garam secukup rasa

Untuk Tumisan:
2 Sudu Besar Planta
1 labu bawang besar kuning - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu

Cara Masak:
  1. Rebus pasta dengan sedikit garam dan sesudu besar planta.  Toskan.
  2. Tumiskan bhn2 tumisan sampai wangi.  Masukkan ayam, goreng sekejap.
  3. masukkan garam dan lada hitam. Kacau sebati.
  4. Bila ayam dh masak, masukkan  Campbell's Creamy Mushroom / Campbells's Creamy Chicken Mushroom. Kacau sekali sekala, api kecik je.
  5. Kalau anda gunakan  Campbells's Creamy Chicken Mushroom, masukkan susu, kuatkan sikit api.  Kacau sebati.  
  6. Sebaik mendidih, carik2 kan Cheddar Cheese, taburkan dalam masakan.
  7. Tutup api bila Cheese dah larut dlm masakan.
  8. Hidangkan dengan Pasta....Yummy!!
Zameer sgt suka mkn ni! Thanks model mama..hehe

Ni je sempat capture...

Zameer mmg Italian Taste...like father like son!

P/S I : Sory xde gmbr time masak, sbb anakanda dh lapar, buat perangai je kat dpn...mama plak kelam kabut masak kat dapur...huhuu

P/S II : sesuai juga utk anak2 umur 1 thn ke atas, tp mgkin kena kurangkan lada hitam...

Birthday Party @ Taska

Salam semua...

Jgn keliru ye dgn tajuk entry ni...bukan nk cerita psl birthday Zameer tau, nnti kang ada yg pelik tertanya2, "ai, Zameer sambut birthday 2 kali ke thn ni?" hehe...birthday Zameer kan dh cite kat entry lepas...

Kwn2 taska Zameer skrg ada 5 org...Zameer ke-2 tertua since Caca dh x dijaga oleh cik D dah sebab mamanya dh jd housewife skrg...plg tua umornya dlm setahun setengah dh, Zameer plak skrg setahun 3 bulan, another 3 babies juz reach 1 year oleh in May...So, their parents pakat nk smbut birthday ke3-3 nya serentak di taska....Antara penganjur majlis ni is Mama Piya...

Last Friday, blk dr keje cam biasa la trs ke taska tp aritu xterus balik tp tlg cik D bersiap tuk majlis...2 org mommies b'day girl is taking leave on that day...masa sampai di taska, Zameer baru siap di mandikan..kata cik D, semua lewat mandi arini sebab umminya (panggilan anak2 utk cik D) sibuk masak di dapur...

Masuk waktu magrib, mommies semua solat di bilik cik D, papa2 yg dh sampai ke surau yg berdekatan...Papa Zameer plak sampai lwt skit sbb dr PWTC ada event Meta Tech...

Dr kiri: B'day Boy Aniq n his papa, B'day Gurl Balqis n her mom, B'day Gurl Piya n her mom


anak2 xpndai tiup xpe la, mama diorg expert...hehee
Seronok celebrate ramai2 ni...makanan plak mmg best2 la...air tangan ummi diorg ni, mmg kena selera...me yg mmg xberapa gemar ngan cheese pon byk kali tmbh makan macaroni n cheese tu...hehe...pdhal macaroni n cheese tu khas tuk anak2 ummi, tp parents yg terlebih suka...means sedap la tu cik D, untung si dia! hehe...

Durra Elfiya

Aniq Haris

Aina Balqis

hehe...ni my little hero; Zameer

yummy, yummy!!

B'day gurls n boy bergambar ngan their mommies
dlm kul 10, semua dh beransur2 pulang...papa2 dh sibuk cuit2 wife masing2 ajak balik...tp mommies still asyik lagi duk layan kerenah anak2 n 4,5 kali berulang ke meja hidangan...hehe...Papa Zameer plak dh keletihan, esoknya (sabtu) keje full day tuk last day exhibition kat PWTC tu...lps dh tapau skit sorg bagi2 mknn yg ada, semua pon beredar lah pulang dgn perut kenyang...

Best2...terasa sgt ukhwah yg terjalin...moga2 dipelihara Allah utk selamanya...amin...

Sunday, 20 May 2012

Khafiat Bulan Rejab

Salam semua...


Esok bermula 1 Rejab, jadi malamini adalah malam 1 Rejab.. Imam Syafiie rahimahullah berkata, ada 5 malam dalam setahun, Allah SWT bukakan pintu langit, salah satunya adalah malam 1 Rejab..

Jadi, esok ini, perbanyakkan doa mudah-mudahan Allah ampunkan dosa kita, memakbulkan doa kita pada malam 1 Rejab.. Antara lain yang kita boleh lakukan dalam bulan Rejab ialah, banyakkan Istighfar, minta ampun daripada Allah SWT.. Yang paling bagus sekali Istighfar adalah "Sayyidul Istighfar" bermula dari esok malam.. Bulan Rejab dikenali sebagai bulan Istighfar..

Wallahu a'lam..




Antara amalan2 sunat utk diamalkan sepanjang bulan Rejab ni:


~ Bersolat dan buatlah solat Qado sebanyak mungkin di samping solat-solat sunat mengiringi solat fardhu.
Solat sunat Israk, solat sunat Dhuha dan solat sunat Taasbih.
~ Bertaubat dan berdoa mohon keampunan agar diterima amalan ibadat, minta selamat dunia dan akhirat, minta dilimpahi rahmat, minta dilepaskan daripada azab-Nya di akhirat dan mohon dimasukkan ke syurga.

Dalam Syahrullah (Bulan Allah), di ampunkan dosa-dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah s.w.t. Sekiranya di tambah dengan berpuasa Rejab wajib baginya;
di ampunkan dosanya yang lalu.
di peliharakan Allah s.w.t umurnya yang tinggal...terlepas dari dahaga di hari kiamat.

~ Berzikir; 100 kali selepas solat Subuh dan Asar.
(a) لآ اِلَهَ اِلاَّ الله ُ (Tiada Tuhan Melainkan Allah),
(b) الله ُ اَكْبَرُ (Allah Maha Besar)
(c) Baca setiap hari 10 kali:
لآ اِلَهَ اِلاَّ الله ُ قَبْلَ كُلِّ اَحَدٍ، لآ اِلَهَ اِلاَّ الله ُ بَعْدَ كُلِّ اَحَدٍ، لآ اِلَهَ اِلاَّ الله ُ يَبْقَى رَبُّنَا وَيَفْنَى كُلُّ اَحَدٍ.
Tiada Tuhan melainkan Allah sebelum tiap-tiap sesuatu, Tiada Tuhan melainkan Allah sesudah tiap-tiap sesuatu, Tiada Tuhan melainkan Allah kekal Tuhan kita dan fananya tiap-tiap sesuatu.

~ Bertasbih: Setiap satu, 100 kali
(a) سُبْحَانَ اللهِ رَبِّيَ اْلاَ عْلَى.
Maha suci Tuhan yang Maha Tinggi.

(b) سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ، سُبْحَانَ اللهِ الْعَظِيْمِ.
Maha Suci Allah dan dengan segala pujianNya, Maha Suci Allah yang Maha Agong.

(c) سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ، لآ اِلَهَ اِلاَّ الله ُ اَكْبَرُ، وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيْمِ.
Maha Suci Allah dan segala kepujian bagi Allah, tiada tuhan melainkan Allah, Allah Maha Agong, tiada suatu daya dan upaya melainkan dengan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agong.

PEMBAHAGIAN : (jika nak teratur laa hmm..)
~ 1 – 10 REJAB -100 kali.
سُبْحَانَ اللهِ الْحَيُّ الْقـَيُّوْمِ.
Maha Suci Allah Yang Maha Hidup lagi Maha Mengurus.

~ 11 – 20 REJAB -100 kali.
سُبْحَانَ اللهِ اْلأَحَدِ الصَّمَدِ.
Maha Suci Allah Yang Maha Esa lagi Maha Diperlukan.

~ 21 – 30 REJAB -100 kali.
سُبْحَانَ اللهِ الرَّؤُفِ.
Maha Suci Allah Yang Maha Memaafkan.

TAMBAHAN....
~ 1 – 30 Rejab, dibaca 80 kali selepas Subuh & Asar:
اَللَّهُمَّ اغْفِرْلِيْ وَارْحَمْنِى وَتُبْ عَلَـيَّهِ.

Ya Allah! Ampunilah daku dan rahmatilah daku serta daku bertaubat kepada-Nya.

وَلاَحَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيْمِ وَحَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيْلُ نِعْمَ الْمَوْلَىْ وَنِعْمَ النَّصِيْرُ. اَلله ُ الْكَافِى اَلله ُ الْشَّافِى اَلله ُ الْمُعَافِى.
Dan tiada daya dan upaya bagiku melainkan dengan Allah yang Maha Mulia lagi Maha Agung. Dan cukuplah Allah tempatku berlindung, sebaik-baik pemerintah dan tempatku meminta pertolongan. Allah yang Maha Mencukupkan, Allah yang Maha Menyembuhkan, Allah yang Maha Menyihatkan!.

KERAPLAH...SELAWAT & ISTIGHAR.. :
~ Selawat: 10 atau 100 kali.
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيَّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ سَيَّدِنَا مُحَمَّد.
Ya Allah, sejahterakanlah Nabi Muhamad saw dan ahli keluarganya.

~ Istighfar 70 atau 100 kali pagi dan petang.
أَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ.
Daku mohon ampun kepada Allah Yang Maha Agong dan daku bertaubat kepadaNya.

~ Istighfar kepada ibu bapa, seberapa banyak yang boleh;
رَبِّ اغْفِرْلِىْ وَلِوَالِدَىَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِىْ صَغِيْرًا.
Ya Tuhanku! Ampunilah daku dan dua ibu bapaku dan rahmatilah keduanya sepertimana mereka mendidikku sewaktu kecil.


Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur’an atas segala Qalam.

1.Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.

2. Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

3. Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.

4. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.

5. Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:
* Diampunkan dosanya yang lalu.
* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.
* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

6. Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu kejahatan.


7. Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

8. Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.
Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

9. Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:
“Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dan kebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu, engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau”.(dari kitabRaudatul Ifkar)
Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

10. Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

11. Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.
Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur’an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.
Rejab ertinya ta’zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

My Heroes

Salam semua....

Arini nak tunjuk gmbr 2 beranak yg very looks a like...check this out!
Left: Papa Zameer;     Right: Zameer
They are so looks a like, right? Love them so much.... :)

Monday, 14 May 2012

Planning Family Vacation for next year

Salam semua...

Mama Zameer xsihat la arini...since friday, mula dgn sakit2 tekak then pg td kepala sgt berat...Doanya xmelarat la kepada gejala demam yg lebih teruk...sian kat Zameer takut berjangkit..

Arini bermulanya promotion Air Asia tuk next year travel...
Booking ni tuk 4 Jan - 22 May 2013...punya lah payah nk pick date tuk dapat hrga promosi coz within that period ada byk gak public holiday...so, klau nk beli ngan promo price tu kena la pick date yg jauh dr public holiday...huhuu

Actually this is my 1st time booked AirAsia Promo Price, thanks to my BFF; Puan Kema for advise n guidance...hehe...

Since ayah nk tlg advancekan payment booking ni, jadi I tlg booked je la tuk seisi keluarga... My parents + my siblings (5) + my hubby + Zameer = RM900 for 2 ways flight ticket...ok la, berbaloi la jugak sbb dh lama berangan nk pegi kan...

So, 5 April...please come earlier...hehe

Sunday, 13 May 2012

Tips Menjaga Buah Pinggang


Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter se...hari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)

Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.

Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

Wednesday, 9 May 2012

Baru dapat ape yg diidam time preggy dulu..

Salam semua...

Mommies, u all time preggy dulu ada x mengidam nk mkn pape tapi blm dpt2 lagi? huhuu...me too....share my story here...

Dulu time preggy, lupa time tu brp bulan Zameer dlm peyut...rasanya adalah 5 bln kot...tgh2 drive, then lori kat depan tu ada gmbr bulat2 warna merah kat pintu blkg dia....dok perati dari jauh, gmbr buah ape la tu...bila dh dekat2, rupanya bukan gmbr buah, tp....hehe, lupa dh gmbr ape!


Then tetiba je terbyg buah laici yg masak ranum, bila dikupas kulit, airnye sampai terpercik2...wah....dgn spontannya, trs kecur liur....ya rabbi, dan2 tu jugak rasa nk mkn buah laici!

See, xde sebab pape pon tetiba blh mengidam...so para suami, stop to asking your pregnant wife how they can juz 'mengidam'...it's juz happen! huhuu

Dari detik tu, bermula la misi pencarian buah laici...col mak di kampong bgth mengidam nk buah laici, hmpir setiap ari mak pegi cari kat Pasar Payang tp kata mak xde...mungkin bukan musim dia kot...then kwn2 kat ofis pon sama tlg carikan kot2 klau jumpa diorg nk tlg belikan...tp jugak hampa....

sampai la dh bersalinkan Zameer, time tu pas pantang tggal Zameer kat kg ngan mak...mak col ty dh dpt buah laici lum? sbb mak ada beli skit kat pasar kebetulan ada...konon xnk bg anak meleleh air liur kata org tua sbb masa mengandung mak si anak xdpt mkn ape yg diidam, mak calit skit kat mulut Zameer bg rasa..hehe...

Tapi even Zameer dh dpt rasa pon, mamanya ni blm dapat merasa pon sampai la arini!!! Tapi td, masa cari tempat nk g interview,  I passed by 1 kedai yg jual buah2an...Buah laici segar bugar ada jual kat situ! Yes, I dah jumpa buah laici dan dah dapat rasa pon!!!! Ya robbi, sedapnye....huhuuu...Alhamdulillah...hehe


Pernah dulu time mengidam tu papa kata kat I, "Syg, nnt blk saya beli buah laici dlm tin tuk awk ye...sian awk dh lama ngidam..." then dgn selamba I jwb, " Syg, klau setakat laici dlm tin tu yg sy idamkan, xpyh tggu awk belikan, sy blh beli kat mana2 pasaraya or kedai runcit" Huhuu...ni sebenarnya nk menyatakan frustration sbb xdpt cari buah yg fresh...huhuu...sory,Syg...dun mean to hurt u.... 


So, arini syukur sgt sempat gak merasa buah yg dh lebih setahun diidamkan...susak betul nk dpt engkau ye wahai buah laici!!


P/S: antara makanan lain yg ak mengidam time preggy dulu tapi dpt mkn ~ pulut tanak + ikan panggang (nak mak je yg masak ..hehe), rojak betik, loklik, mee jawa.... :) 

Kasih Sayang pada Anak

Salam semua...

rasanya semua yg baca tulisan I ni dh tahu pasal penyebaran video penderaan seorg ibu kandung pd anak dia kat FB arini kan? Sorry, I xnk publish video tu kat blog ni since I sendiri pon langsung xtgk video tu sbb xsanggup....

Ni kiranya perkongsian nasihat dan ingatan utk diri sndiri jugak coz lately Zameer pon dh pandai meragam smpai kadang2 hmpir hilang sabar jugak dibuatnya....tapi Alhamdulillah, my hubby seorg yg lebih sabar dr mama Zameer ni..so, klau Zameer mengamuk, I juz pass kat papa dulu tuk handle...

Papa Zameer pon ada cara dia sendiri nk handle Zameer yg tengah wat perangai, mula2 klau Zameer stat buat benda yg kita x bg dia buat cthnya buang botol susu or tampar muka kita, papa dia akan jentik tangan dia...

(Psstt....pernah sekali tu I terkejut sbb time papa dia jentik tangan Zameer tu, kedengarannya kuat...mama tersentap, tp Zameer cool je dgn muka bersalah sbb tau org marah dia...I tegur papa Zameer nape jentik Zameer kuat2? then trs ke dapur sorok air mata...huhuu)

smbg blk...tujuan papa jentik tu sbb xnk bg dia pk dia boleh buat benda tu if kita xmarah dia...biar dia rs sakit skit agar tersemat dlm fikiran dia yg dia xblh buat mcm tu...then if anak tengah ngamuk nangis2 cm xtau punca, papa peluk dia erat2, bisikkan ayat kursi kat telinga dia...Alhamdulillah, trs diam....

For me plak, tiap kali rs nk marah Zameer tu dtg, 1st thing first I akan pk blk waktu I ternanti2 to get pregnant dulu...Ya Allah, 6 bln lps kawin baru dpt berita yg I pregnant tu terasa lama...jadi, penantian tu mengajar ak erti menghargai anugerah Allah...dgn menghargai, makanya rasa lbh menyanyangi....

Setiap mlm sblm tido, I biasa cium ubun2 Zameer smbil doakan dia menjadi anak yg soleh...even bgn mlm mamai2 bancuhkan susu utk Zameer pon, ak buat seikhlas hati...I hulurkan botol utk Zameer, cium lagi ubun2nya baru smbg tido....

Makanya, pesanku di sini utk all readers....hargailah anugerah Allah itu kerana anak itu amanah Allah, sayangilah dia...

Wallahua'lam...

P/S: This entry been posted without reading through, If there any spelling mistakes, plz forgive me... :)

Monday, 7 May 2012

Doa ketika Berwudu'

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".

2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, putihkanlah >mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".

3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".

4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, lindunglah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".

7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan.
"Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".



P/S: Sama-sama kita amalkan...InsyaAllah...

Dengan siapa wanita wajib berhijab & haram bersalam?


P/S : Berpesan-pesan sesama kita, moga hidup kita sentiasa dalam rahmat ALLAH....

Mengapa Cincin Perkahwinan Disarungkan Di Jari Manis?

Nak Tahu? ^^

Satukan kedua tangan anda dan tekuk jari tengah ke bahagian dalam, kemudian 4 jari lainnya pertemukan hujungnya (lihat gambar).


Permainan dimulakan! Lima pasang jari tetapi hanya sepasang yang tidak boleh dipisahkan : 

1. Cuba buka ibu jari anda,ibu jari boleh di buka kerana ibu jari mewakili orang tua. Manusia mengalami sakit dan kematian,oleh kerana demikian orang tua kita juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

2. Tutup kembali ibu jari anda dan buka jari telunjuk anda,jari telunjuk mewakili saudara kita (abang,kakak,adik). Mereka memiliki keluarga sendiri,dan mereka juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

3. Sekarang tutup jari telunjuk anda dan buka jari kelingking anda,jari kelingking mewakili anak-anak. Cepat atau lambat anak-anak juga akan meninggalkan kita kerana mereka harus berkeluarga sendiri.

4. Selanjutnya, tutup jari kelingking anda, bukalah jari manis dimana anda menyarungkan cincin perkahwinan. Anda akan hairan kerana jari manis tersebut tidak boleh dibuka kerana jari manis mewakili suami isteri, selama hidup anda dan pasangan anda akan terus melekat satu sama lain, sehidup semati.

*Kalau masih belum paham, cuba baca ayat diatas sekali lagi. ^^

Thursday, 3 May 2012

Pneumococcal Vaccine

Salam semua...

Isnin lepas, kami ke UMRA utk dapatkan injection for Pneumococcal Vaccine for Zameer.  Supposedly, appointment for the injection is on 16th March, on the day Zameer turn 13 months. Tapi hari tu Zameer kena cirit birit, so doc xbg injection...Doc suruh tggu heal dulu diarrhea tu, then baru blh bagi injection.. about a week after that, pegi lagi ke UMRA tp badan Zameer plak agak panas cam nk demam...so, tangguh punya tangguh, 30 April baru pegi dptkan injection...Total bill with ubat demam RM 220.00...huhuu....

Injection for Pneumococcal Vaccine x disediakan di Klinik Kesihatan Kerajaan, mmg kena dptkan kat swasta je...so, by hook or by crook, kena dptkan jugak utk menjamin kesihatan anak dari penyakit yg bahaya skrg...utk Pneumococcal ni ada 2 injection, 1st injection blh ambik bila anak berumur 13bln, 2nd injection is 2 months after that...

Meh kita discover skit pasal vaccine ni...


What is pneumococcal vaccination?

Pneumococcal vaccination is a method of preventing a specific type of lung infection (pneumonia) that is caused by Pneumococcus bacterium. There are more than 80 different types of pneumococcus bacteria-23 of these are covered in the current vaccination. The vaccine is injected into the body to stimulate the normal immune system to produce antibodies that are directed against pneumococcus bacteria.
This method of stimulating the normal immune system to be directed against a specific microbe is called immunization. Pneumococcal vaccination is also referred to as Pneumococcal immunization.
Pneumococcal vaccination does not protect against pneumonia caused by microbes other than pneumococcus bacteria, nor does it protect against pneumococcal bacteria strains not included in the vaccine. It is reassuring do note that of the 80 different serotypes, the vast majority of infections are caused by the 23 serotypes contained in the vaccine.

Who should consider pneumococcal vaccination?

Pneumococcal vaccination should be considered by people in the following groups:
Sumber di sini


So, that it is....Paed said that baby might get fever after the injection. But, Alhamdulillah Zameer survived from having fever after the injection.


Ni dia budak yg makin banyak akal...huhuu...




P/S: To get this kind of injection is depends on u as a parent, but better save than never, rite?

Tuesday, 1 May 2012

Jalan-jalan on Labour Day

Salam semua...

 Ke mana semua time cuti Labour Day semalam? Kitorg kuar lunch di Kedai Ayam Golek 5 Bintang Pantai Dalam...mmg 5 star la ayam golek dia...hehe...puas makan!

Ambik set tuk 4 org (even mkn ber3 je ngan cikngah Zameer skali..hehe), menunya seekor ayam golek, tom yam campur (mmg campur sume, ketam, lala pon ada), telur dadar, kerabu mangga, kailan ikan masin...tuk set menu ni RM57.90...lg berbaloi dr mkn kat Kenny Rogers u all! hehee.... tapi nasi dia sepinggan sikit sgt!

Then, lps lunch bwk Zameer jln2 kat Sunway Pyramid..Ya rabbi, penuh org! tengok kete pon dh penuh org parking kat sisi jln dpn sunway tu....tp I tau la, ramai parking kat luar cmtu sbb nk elak byr parking RM 8 (max chg)...dh klau masuk Sunway Lagoon, mmg cecah la max chg tu klau parking kat dalam,kan? huhuu... I tau la sbb pernah kena max chg tu time pegi sunway lagoon ngan my hubby sblm kawin dulu..hehe

Ni gambar kat sunway smlm...
Jln ngan budak kecik ni, mama papa jd bodyguard

Yeay, got new toy!

Ha, time ni dh mula wat perangai skit...




ni gambar2 time muka manis dah la sebab dpt toy baru...beberapa minit sebelum time capture gmbr2 kat atas ni, adalah time tunjuk perasaan Zameer bila xleh buat ape yg dia suka...sebelum tu kitorg sewakan baby car tuk Zameer sit on masa round2 dlm mall, kitorg tolak dr belakang..then bila dia puas, nk kuar then tolak sendiri plak kereta tu dr luar.. mula2 biarkan lah jugak, but sementara tggu papa solat asar ingt nk tukar diaper dia kat baby room..so, tgh2 dia ralit tolak2 kete tu angkat la dia nk ke baby room...u know what happen right after that?

Zameer mengamuk! wah, first time dia betul2 menjerit2 kat org ramai2 tu....mama dh blush dah, lagi2 bila dia dh tepuk muka mama sampai hampir terjatuh spek...argh...terkejut gak la sbb Zameer xpernah camtu...mama xkira, dukung je dia trs ke baby room..luckily, bertembung ngan papa otw ke baby room tuh...trs pass dia kat papa...

kan, dh kena marah ngan papa ngamuk xtentu pasal...pandai plak nangis mintak kesian kat mama...huhuuu...

erm...tp bila Zameer dh pndai memberontak cmtu mama sgt la risau.. sbb klau blh xnk ajar dia agresif cmtu...then, xnk dia pikir bila mengamuk or nangis kuat2, ape yg dia nk dpt...

Mommies, any advise?

Masalah yg mungkin dihadapi selepas bersalin

Sakit pada Faraj
Sekiranya anda mengalami episiotomi atau koyakan semada melahirkan, anda akan mengalami sakit pada faraj. Kesakitan mungkin akan belarutan sehingga 2-3 minggu terutama semasa anda berjalan atau duduk. Koyakan yang panjang mungkin akan mengambil lebih masa untuk sembuh sepenuhnya.

Tip untuk mempastikan luka koyakkan cepat baik

  • Pastikan tempat luka kering dan bersih- Bilas faraj 2-3 jam sekali dan biarkan kering dari darah nifas.Anda boleh mengunakan pengering rambut jika mahu.

  • Semasa kecing, cuba duduk  secara "squat" (mencangkung) dan siram air suam semasa kencing.

  • Semasa buang air besar, tekan dengan lembut kawasan episiotomi untuk pastikan ia tidak terlalu tegang. Ia mengurangkan sakit dan mengelakan jahitan terbuka.

  • Duduk perlahan lahan, jaga pergerakkan punggung semasa duduk. Kalau masih sakit, guna bantal berbentuk donut untuk mengurangkan tegangan.

  • Buat senaman kegel. Ia menolong menguatkan otot pelvis. Cuba selepas sehari bersalin dengan mengemutkan otot faraj seperti tahan kencing. Buatlah 4-5 kali setiap sesi selama 40-50 kali sehari.

  • Pastikan tiada tanda jangkitan kuman seperti kesakitan dan pembengkakan. Jumpa doktor sekiranya ada masalah ini.


  • Darah nifas
    Anda  akan mengalami pengaliran darah nifas sehingga 6 minggu selepas bersalin. Pada mulanya ia merah dan banyak, tapi lama kelamaan ia akan beransur kurang menjadi berwarna coklat. Sekiranya anda duduk atau baring buat seketika, anda mungkin perasan pendarahan yang keluar terutama semasa semasa dan selepas menyusukan bayi. Itu normal dan anda janganlah panik pula. Pastikan pad sanitari ditukar dengan kerap untuk mengelakkan jangkitan kuman pada luka. Jangan cemas sekiranya keluar darah beku sekali sekala. Ia kerap terjadi.
    Walaubagaimanapun, sekiranya  anda mengalami masalah ini, jumpalah doktor dengan segera.
    •  Pad sanitari dipenuhi darah walau ditukar setiap setengah jam
    • Darah yang keluar berbau busuk
    • Darah beku yang keluar lebih besar dari bola golf
    • Mengalami demam 38 darjah atau lebih
    Sakit rengat
    Sakit pada rahim sebaik melahirkan memang kerap terjadi tapi puan jangan risau kerana ia cuma dari rahim yang mengecut dengan kuatnya. Kecutan rahim menghalang aliran darah dari rahim seterusnya mengurangkan risiko tumpah darah. Sakit juga sering berlaku semasa anda menyusu dan ia lebih kerap terjadi pada kandungan kedua dan seterusnya. Walaubagamanapun, sekiranya sakit rahim makin kuat disertai dengan darah yang berbau busuk. Eloklah anda jangan membuang masa lagi. Jumpa doktor untuk pastikan tiada jangkitan kuman pada rahim.

    Susah kencing
    Bengkak dan calar pada tisu sekitar ruang faraj dan pundi kencing kadang kadang boleh menyebabkan anda sukar kencing selepas melahirkan. Cuba buat senaman kemutkan faraj semasa kencing dan letakkan pad suam atau sejuk pada faraj untuk kurangkan bengkak. Sukar kencing terjadi tidak lama kerana ia hilang dengan sendiri selepas beberapa hari. Walaubagaimanapun, sekiranya faraj menjadi pedih dan anda kerap terasa hendak kencing setiap 1 jam ia mungkin tanda jangkitan kuman pada pundi kencing. Jumpalah dengan doktor ye.

    Terkencing tanpa kawalan
    Kehamilan dan kelahiran menyebabkan tisu sekitar faraj dan sekeliling pangkal pundi kencing tegang secara keterlaluan dan luka. Ia juga boleh menyebabkan kerosakan pada saraf dipersekitarannya menyebabkan kawalan kencing terganggu dan anda akan mudah terkencing apabila batuk, bersin atau ketawa. Tapi anda bernasib baik kerana keadaan ini terjadi untuk sementara waktu sahaja dan anda selalunya pulih sepenuhnya selepas 3 bulan. Amalkan senaman kegel kerana ia mempercepatkan proses pemulihan dan pakai pad wanita sekiranya perlu.

    Buasir
    Sekiranya anda merasa sesuatu keluar dari dubur dan sakit setiap kali buang air besar, anda mungkin mengalami buasir. Buasir terjadi akibat tekanan yang tinggi semasa meneran yang menyebabkan salur darah sekitar dubur menjadi kembang. Untuk  megurangkan rasa tidak selesa, puan disarankan menggunakan pad berais, diletak pada bahagian dubur. Sekiranya sakit keterlaluan atau buasir menjadi semakin bengkak, anda disarankan berjumpa doktor. Terdapat ubat yang selamat dan boleh dimakan walaupun anda benyusu badan. Untuk mengurangkan risiko buasir, amalkan memakan makanan berfiber tinggi dan minum air secukupnya. Pastikan anda sentiasa aktif semasa hamil dan sekiranya najis keras, anda boleh meminta preskripsi doktor untuk ubat lembutkan najis.

    Sembelit
    Sembelit kerap terjadi mungkin kerana takut luka episiotomi terbuka semasa membuang air besar atau sebab sakit kerana buasir yang bengkak. Untuk mengelakan dari najis menjadi keras, amalkan memakan sayuran dan makanan berfiber tinggi semasa pantang, dan minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Jangan dengar tentang mitos orang tua pasal minum air segelas sehari dan tentang sayur sejuk sayur panas dan sebagainya. Dehidrasi dari kekurangan air sebab terlalu berpantang menyebabkan luka anda lambat baik dan air susu menjadi kurang. Sekiranya anda masih lagi sembelit selepas tip diatas, Jumpa saja doktor untuk  laksatif yang sesuai semasa pantang.

    Sakit Buah dada
    Selepas beberapa hari bersalin, buah dada akan dipenuhi susu dengan banyaknya dan payudara anda akan mula merasa sakit, berat dan bengkak. Rasa tidak selesa pada buah dada selalunya berakhir sebaik sahaja bayi anda mula pandai mengisap susu. Sekiranya masih bengkak, cuba perah mengunakan ‘breast pump’ yang sesuai. Anda juga boleh meletakan tuala sejuk atau suam pada buah dada untuk mengurangkan bengkak. Ubat penahan sakit seperti panadol dan ponstan adalah selamat dan boleh dimakan walaupun anda menyusu.  Bagi mereka yang mengalami susu yang keluar terlalu banyak sampai meleleh, jangan tension pula, anggap itu satu kelebihan dan cuba gunakan pad payudara. Bila malam, cuba letakkan tuala pada buah dada untuk serapan yang lebih optimal.

    Rambut gugur
    Semasa hamil, kadar keguguran rambut menjadi kurang disebabkan rembesan hormon dari uri yang menghalang keguguran rambut. Sesetengah wanita pula mungkin mendapati rambut tumbuh lebih lebat dari biasa. Walaubagaimanapun selepas bersalin rambut anda akan luruh 2 kali ganda lebih kerap dari biasa disebabkan rambut yang tumbuh berlebihan tadi. Ini mungkin menyebabkan anda sedikit bimbang  kerana takut ia mungkin disebabkan pemakanan atau sebagainya. Tapi puan jangan risau, dalam masa 6 bulan, rambut anda akan gugur dengan kadar biasa. Sementara itu, makan makanan berzat dan elak dari mengering dan mewarnakan rambut secara keterlaluan.

    Perubahan warna kulit
    Anda mungkin perasan terdapat bintik bintik merah pada kulit muka dan leher sebaik sahaja melahirkan, jangan bimbang kerana ia sebenarnya disebabkan oleh saluran darah kecil yang pecah semasa proses meneran. Bintik ini akan hilang selepas 1 minggu. Kesan tegangan pada perut walaubagaimanapun tidak akan hilang dengan senang. Ia akan berubah dari berwarna hitam kepada warna putih cuma selepas beberapa bulan. Perubahan kulit lain seperti jaluran hitam ditengah perut akan hilang sepenuhnya secara beransur ansur.

    Perubahan emosi
    Selain dari perubahan fizikal, ibu juga kerap mengalami ganguan emosi seperti ‘mood swing’, dilanda kesedihan tak menentu, dan risau berpanjangan. Ada juga yang mengalami masalah kemurungan atau dipanggil ‘baby blues’. Ia selalunya berakhir selepas 10 hari dan dalam masa tersebut, cuba dapatkan tidur secukupnya dan mintalah pertolongan dan nasihat  dari saudara-mara atau ibu jika perlu. Sekiranya  anda merasa kemurungan semakin teruk seperti rasa tiada harapan, berjumpalah dengan doktor.

    Perut buncit dan berangin
    Sebaik sahaja melahirkan, fizikal anda akan masih kelihatan bulat, tidak ramping dan ‘flabby’. Sesetengah masih kelihatan masih seperti orang hamil disebab disebabkan usus yang mengandungi angin berlebihan. Jangan risau. Keadaan ini hanya sementara kerana semua cecair badan dan lebihan lemak yang anda kumpul semasa hamil akan hilang perlahan-lahan. Selepas beberapa minggu, anda sudahpun 60-80% hampir kepada bentuk asal anda seperti sebelum hamil. Sekiranya anda menyusu badan secara eklusif, berat anda akan lebih berkurangan dengan kadar yang lebih cepat. Terimakasih kepada bayi anda. 

    Pemeriksaan selepas pantang
    Selepas 6 minggu, doktor anda akan memeriksa keadaan faraj dan rahim untuk pastikan sistem peranakan anda pulih 100%. Ujian Pap dan US mungkin akan dibuat. Ambil peluang ini untuk bertanya tentang kaedah perancang keluarga, sebarang isu tentang penyusuan dan bayi atau apa jua masalah yang menganggu fifkiran. Selalunya selepas 6 minggu anda sudahpun sihat sepenuhnya dan dapat menyesuaikan diri sebagai seorang ibu dalam menjalani kehidupan baru.


    P/S : Ni nota utk diri sendiri jugak if nnt utk kelahiran akan dtg ada rezeki utk normal pulak...huhu
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...