Wednesday, 25 April 2012

Zameer Teething Progress

Hye semua...salam...

Sumething to share...Zameer dh tumbuh gigi geraham pertama dia....Mama baru sedar last sunday, tp tu pon nmpk geraham bawah je sebelah kanan. Time nmpk tu tgh gosok gigi dia, heran sgt sbb dia xbg gosok gigi dia skrg...mama wonder la, is it becoz berus gigi yg mama beli tu kurang sesuai lg ngan dia?


Time dia mula2 tumbuh gigi dulu mama beli silicon baby teeth brush (mcm kat gmbr sebelah ni). Sesuai la sbb gusi pon lembut lagi time tu...mula2 gosok gigi dia dulu sgt la sporting, nmpk je trs buka mulut..hehe

Tapi start dh byk tumbuh gigi ni, mama beli berus gigi yg biasa plak but tuk saiz baby la...awal2 guna tu ok, tp start last week dia refused, xnak berus gigi sampai nangis2...time menangis tu la mama nmpk gigi geraham dia tumbuh...cepatnya gigi Zameer tumbuh??! Semalam BS bgth Zameer rupanya dh ada 4 btg gigi geraham, 2 atas kiri dan kanan, 2 bawah kiri dan kanan...wah, mama lg terkejut!...

Zameer tumbuh gigi seawal umo 4 ke 5 bulan...gigi bawah yg tumbuh dulu 2 btg, then selang dlm sebulan tu nmpk gusi atas dh bgkak then tumbuh lagi 2 btg..Then dgn rasa curios yg sgt2, mama google la psl 'Baby Teething' tuk tahu schedule of Baby Teething ni...


Meh tgk shedule ni...Zameer skrg Central Incisor (1), Lateral Incisor (2) dah complete! First Molar (4) atas dan bawah pon dh tumbuh...Oo...betul la, gigi Zameer mmg tumbuh ikut schedule...hehee...wat mama risau je, ingatkan Zameer advance sgt...hehe...But for his first teeth mmg advance la coz umo belum masuk 5 bln pon dh tumbuh gigi... well done, Sayang Mama!!

So, no wander la Zameer xnak kena gosok gigi dia this few days, mgkin gusi dia tgh sakit kot kan? isk, ape la Mama ni, xambik tau pastu marah Zameer plak xnk gosok gigi...sorry syg, I'm wrong...pasni mama kena lagi alert psl Zameer ye syg....Mmmuuuuah!!  (Papa plz jgn jeles! hehe)...

Petua mudah mengandung

Khusus buat kawan² yang masih belum dikurniakan zuriat...


Dalam rancangan TANYALAH USTAZ.....Ada dikongsikan 1 petua bagaimana untuk mudah mengandung @ hamil.

Kepada yang puas berusaha denggan bermacam-macam cara. Jangan mudah berputus asa.

Cubalah pula petua @ amalan ini....

1. Ambil 4 biji buah kurma...suami genggam 2 biji, isteri genggam 2 biji
2. Kemudian,buang biji kurma tu
3. Blend @ kisarkan kurma tadi bersama dengan susu kambing
4. Minum air campuran kurma dan susu kambing tersebut sorang segelas.
5. Amalkan sekali sahaja dalam seumur hidup.
6. Kemudian, amalkan minum susu kambing setiap hari waktu pagi.

InsyaAllah mujarab. Selamat mencuba.

Kata ustaz tadi, setakat ni, feedback yang dia terima, kebanyakannya dapat zuriat dalam masa setahun.

Cubalah, siapa tahu ada rezeki? Allah jualah yang Maha Menentukan dan Maha Memakbulkan permintaan hamba-hambaNYA...

Sekian, sekadar berkongsi maklumat dan info untuk membantu kawan-kawan yang lain.

Tuesday, 24 April 2012

Dreaming of having a 'Water birth' for the next child

Salam semua...

Yesterday I read story of Dr.Halina's (wife to Dr. Sheikh Muzaffar Shukor) experience in having water birth for their 1st child...so, interesting.... baca sini pengalaman beliau... inspiring!
This is birth pool 
I do google about water birth in Malaysia, setakat ni ada 2 hospital je yg bg servis ni. Island Hospital in Penang and Pantai Medical Centre in Bangsar, Kuala Lumpur - both are private facilities. For more info about that, please refer here.


And just now, I read the experience of Malaysian Young Mother having water birth in US...I copy paste cerita dia ye kat sini yer....



Saya bersalin di Mountain Midwifery Centre, Colorado. Saya yg pilih birth centre ni before we fly to US. Saya ckp dgn hubby..if this time I'm going to deliver our baby out of the country, I want it to be the most memorable labor i ever had - I want it to be water birth. Saya dah lame ricky info2 pasal natural birth, water birth ni..so envy with those women who had the chance to experience it. Jd...dah ade peluang ni I will not let it go because I know I'm healty pregnant women, I don't have diabetic or high blood pressure that restrain me to try this method. Alhamdulillah atas kesihatan yang Allah SWT. kurniakan.

Org tanya saya...natural birth ni apa? water birth tu apa? Natural birth ni..drug free labor..dengan kata lain ibu yang nak bersalin tu tade amik apa2 ubat tahan sakit ker..induce ker (cth: epidural, pitocin) dan tade intervention tools (forceps, clamps, episiotomy etc). Semuanya berlaku secara natural. Ibarat kalau bersalin dalam gua ..itulah keadaan nya :) . Water birth plak..bersalin dalam tub air suam. Maknanya...masa labor ibu dah dok lam tub..push - dan tada..baby keluar while the mother still in the tub dan midwife akan sambut baby masa dalam air. Kalau rasa nk tau details boleh tonton movie - Orgasmic Birth atau google lah yeah. The movie was covered during 4 classes childbirth yang kami attended in order to get the right knowledge and knowing what to expect, what are the risks, how it works, what to do in the worst case scenario etc..lah.

Saya dan suami bukanlah dengan tangan kosong untuk berdepan dengan hari perjanjian Irfan. We attended  class. Mimin ikut kitaorg pergi class and she watched those videos and she well aware that her mother will go through those process soon in order for her to meet her baby brother. Since we planned to have her with us during the labor itself so it's good to have her join the class. Alhamdulillah midwives very supportive about us having Mimin during my labor. We read books too..I bought few books recommended by the midwives kat MMC, actually those book boleh je pinjam kat MMC tapi saje gatal beli utk simpanan sendiri dan utk rujukan masa akan dtg..manelah tahu ada no 3...4 ker esok kan hhehe! List buku ade kat website MMC. Boleh lah tgk kalo terasa rajin nk bace :).

Other than that, we hire a doula to help us look after Mimin mase waktu labor nanti. Doula ni bukan bidan, tugas die untuk kasi moral support and assistant to expectant mom termasuklah jagakan other siblings who will be attending during the birthing process. Alternately can take turn ngn suami to take care mom mase dlm labor. More info on doula services boleh bace kat website Cocoon Enterprise company yg kitaorg amik. Rate diorg vary according to doula. Some doula offer free service ecsp. yg baru nak amik certified cert as doula they have to attend few birth baru leh jd certified doula. Some offer min flat rate. So tak kiralah berapa jam die ngn kita kat labor room tu..die charge min jer..so our doula is Melissa. She's great and very supportive. Even tho we met her sekali je before bersalin tak rasa die mcm stranger. sgt friendly and easy to work with, even Mimin pon ok je ngn die.

Me and Melissa (Our doula). 1 hour after deliver.

So the story on the day itself - I have some pinky show in the morning and I knew this is it! My contraction was 40min apart. So tade lah panic sgt. Lagipun all the measures has been tought mase class so now is the time to practice and apply all things that we have learned during the 4 classes. Iszad called midwife and doula to inform my condition so that they can stand by. I talk to midwife over the phone and she guide on what to do, asking how far apart the contraction. She said I might be having the baby tonight or perhaps tomorrow evening. She advise on go for a walk, take a warm shower. Take a nap in between contraction so that I can save my energy for the labor itself. Jgn lupa makan, drink lots of water.

Meanwhile, Iszad had been tremendously great,  helping me to go through each contraction. Rubbing my back, massaging,  pressing my pelvic while i’m kneeling on the glider. We learned all these during the class too. Owh i wish i could do these thing back then while we’re having Mimin, but i’m stuck on the bed instead with IV needle on my right hand, straps on my belly. No other option. I believe that is the main cause most mother exhausted in labor. Yerlah, dok mengerang sakit atas katil tale bergerak. Tade distraction, asik pk bile sakit ni nk berhenti. Sgt memenatkan. While Iszad helping me with the contraction, Mimin plak mcm biasalah buat2 prihatin, asking am i ready to go to “kedai” doctor, "Baby nak keluar yer mama?", "Mama..mama jgn buat muka mcm tu..buat mcm ni..." she;s showing me the correct way to breath by releasing all the jaw muscle instead of tighten it up..hem bagus betul anak mama. Esok besar jd Ob/Gyn ok. Did you know our jaw muscle connected to those muscle in ur cervix and all down there? The more you loosen up ur jaw muscle, the more easier for cervix to open up. Ha.. so kalo sakit contraction or sembelit lepas ni semua org jgn keraskan otot muka but loosen up it up and breath bukak mulut mcm tiup angin tu..insyaAllah tak rasa sgt sakit sembelit tu dan lebih mudah utk apa yg patut keluar tu keluar heheheh. Betul..hubby dah try die ckp berkesan.

Dari pagi ke petang sempat lah berendam dalam bath tub dengan air panas2 suam 2 kali. Nasib baiklah apartment yg kitaorg duduk ni mmg ade bath tub and access to air panas straight from the tap. Berendam ni one of the reason why I didn't realize my waterbed dah broke ke belom. Sementara tunggu Iszad pergi kelas around 1pm, sempat lah main masak2 dgn Mimin to distract myself from the pain. Balik je dari kelas, Iszad dok sebok tanye dah 6-1-1 ke belom. Not yet. So kitaorg mkn dulu. Lepak2 tgk tv, tgk movie. Around 8pm he had another class - ada final group presentation. Actually he already get one of the group member to cover his part in case he didn't make it to the class, however I told him that he can go. I was 20 min apart at that time. I just inform him to come back home right after he finish the presentation.

Ok..around 9pm i knew the contraction is almost 15-10min apart. 9.30pm Iszad dah sampai rumah. All his groupmate terkejut die dtg class for presentation. Even his prof. aware that we're having the baby anytime within that week and he is very supportive too. Elok je Iszad bukak pintu..I said it's time. Call the midwife and doula, tell them we're going to the centre now. Since bag semua da ready dlm kete. we only pack some extra pillow and blanket in case anything happen dlm kereta. Riding while having a contraction is not a fun thing to do. I would rather duduk kat rumah jer ahaha! It took 10 min to MMC and I had 2 contractions! It was like hell. I was crying while having it and right after the contraction went away, elok je boleh sing along lagu Westlife - Soledad tgh berkumandang lam kete hahaha. Iszad tanye..mama ok? Hahah! Yerlah kejap nangis kejap nyanyi..mane satu nih?

10.50pm - Once we arrived at MMC, the midwives dah tunggu. It was Cassie and Shanti who was on call that night. Our doula - Melissa pon dah ade kat MMC. Shanti tanya nak pilih bilik mane. You can see the room here. I choose the one yg. I tak sempat amik gambar mase tour visit last time sbb ade mom in labor kat dlm. It was all white room with black metal king bed. Ala2 putih suci bersih gitu hehe!. Shanti need to check my dilation, I went to the toilet to empty my bladder. Kalo kat hospital, sah sah doctor sumbat tiub. Kuwar dari toilet another contraction comes..uis..mmg sedappp! Bergayut kat pintu toilet sat..elok je habis..cepat2 bukak seluar. Elok je nak naik atas katil...another contraction come! Mase tu I cry... sbb sgt sakit, lebih sakit dari contraction sepanjang hari tadi. Everyone was very supportive, telling me that it's ok to cry, telling me that I'm doing great, telling me that I'm strong.... I lean my elbow kat ujung katil mase tu. Once the contraction hilang i naik atas katil utk check dilation. Shanti is the one who checked - elok je die keluarkan jari and said "You already 9cm Melor! Great job, you're so strong sister!" and there you go, I replied to her "I had the urge to push!...is this happening?!" Mase tu I baru bgn nak turun dari katil, Iszad was standing right next beside the bed, so tengkuk die lah jd mangsa utk I grab! After the feeling to push went away, Cassie directed me to take off my cloth dan turun pelan and masuk dalam tub so that we can have the baby in the tub. FYI, that's is the only time within my 40w of pregnancy they check my dilation. Yup only once. :)Kalo kat hospital 4cm dah kene warded...to get to 8-9cm berapa kali agak2 nurse or doc dtg check? Hemm tak selesakan?

Cassie, one of the midwife on call that night. Me on the 7th day after deliver.

11.30pm - I tak sedar bila masa Iszad tukar baju. He's right next to me inside the tub. Shanti asked me to follow my body. Push only when I feel like pushing. Air suam2 panas dalam tub tu sangat lah melegakan. It helps soothing the pain i had. Selawat dan ayat2 quran tak lekang dari bibir. I can feel the baby head moving and pushing to come out. The first 2 push was hard because I'm scared and the midwives knew that I'm scare becos I told them ahahah! Cassie said...you just have to let it go and give all you had and let's meet the baby tonight! So the 3rd time, I push with all the energy I had and they said..."You're doing great sister, would you like to touch your baby's head?" Then apa lagi...I put one of my hand down there and I can feel kepala baby almost to come out. It was so amazing!! Then comes the 4th pushing - plobb! kepala baby and his shoulder come out, I can see tangan Shanti sambut baby kat dalam air and she brought up the baby straight to my chest. The first thing I said to the baby was "Assalamualaikum sayang..mama is here" and i peek at the baby's genital..and there you go...i shout "Alhamdulillah it's a boy!". I didn't mention that the baby's gender is surprise right? Yup we didn't know what we're expecting! We prepare 2 names, if girl we will name her as Iris and Irfan for boy. Now we have Irfan Iszad Jeffri.


 Our new addition - Irfan IJ


Iszad and Shanti, me on the right.


Mimin tgk baby masih purple!

The doula brought in Yasmin to meet her baby brother while we were still inside the tub. She said "The baby is so cuteeee", pastu lari keluar sambil cakap "Mimin nak pergi tgk movie ok..nanti Mimin dtg lagi". Owh she's so great! Sepanjang hari bersama Mimin dan contraction, I terlepas tinggikan suara kat die sekali, masa tu tunggu Iszad balik kelas malam, she was so cranky and I was having a contraction at that time. Sian dia, but I did apologize to her mase dalam kereta ont the way to MMC and she's good. She understand that mama is having a baby and we need to hurry. Itu lah amalan I kalau termarah dia, I akan apologize and explain why I marah. Alhamdulillah dia pun ikut sama, kalau die buat salah or mengamuk tak tentu pasal, nanti lepas 1/2 jam die mesti dtg and minta maaf sbb nakal.


 Mimin sibuk main while I'm in labor.

After 10min Cassie said that I boleh keluar dari tub. I hold the baby, and tali pusat baby cukup panjang untuk I hold him kat dada. Diorg dah prepare stool so that I can climb out of the tub safely and naik atas katil. Remember, placenta still inside me and umbilical cord baby belom potong. Naik je atas katil baby dah start rooting! We are skin to skin and I nurse him right on the dot! Meanwhile the midwives get ready for the placenta. While I'm nursing Irfan, I can feel there's  another light contraction and then the placenta keluar. Tade jeb2 pon untuk keluarkan placenta. Shanti asked me to continue bf Irfan because it will help to shrink the uterus and pushing out the remaining placenta/blood inside. Yup..she's correct, I can feel each gush of blood coming out once a while when Irfan suck on the breast. Shanti tunjuk uri baby, explain baby duduk kat mana, makanan masuk utk baby ikut tali mane..so mcm amik kelas bio kejap tgk anatomy placenta. She said my placenta is small but yet the baby is quit big.

Lepas sejam baru diorg ckp nak potong tali pusat baby. Honour is given to the baby's father to cut hehehe! Shanti said I have minor tear and it looks like being cut, she said it was a straight line cut, perhaps it was the tissue from my previous episiotomy and I need some repair. They have all the equipment just like hospital to do the repair and I got 2 stitches. I was hoping for zero tear but 2 stitches is minor to me. I'm fine with that. While Cassie and Shanti working on the repair, Irfan is with Iszad and Kate (nurse). Kate weight and measure him, he is 8 pounds and 2 oz. After I'm done with the repair, Kate said that my herb bath is ready! Yeay.. dapat mandi herba. Owh it feels so good and tak rasa mcm baru lepas bersalin..rasa cm ala2 pergi spa plak. Ade org sediakan light meal, dpt mandi air herba, ade org tolong lapkan badan. I love being pampered hahah! Yup all women who just give birth really deserve that right?

Lepas selesai berendam dengan air herba yg suam2 panas, rasa fresh badan. Kaki tade lenguh2 or ketar2 mcm mase bersalin Mimin.  Elok je berjalan dari bathroom ke bilik. Iszad sempat lah cuddle dgn Irfan sementara I rest and makan. Lepas tu I sambung nurse Irfan and Iszad lak sempat tido. Mcm die plak yg labor hahah! Takpe I kasi chance because tomorrow will be a long day for him. Some more he will sit for final exam on 10th and 11 Aug. Kesian jugak kat die..everything come is one shot. I tak tido sbb tak puas telek baby. Around 3.30am Kate ckp boleh discharge. So that's it.. I'm ok baby ok..boleh balik. Around 4am kitaorg sampai rumah, and I still tak caya 4 hours ago I was in labor and yet I can walked like nothing happened. Perhaps not drugs involved and not being stuck on the bed for hours help quick recovery after delivery.

Selepas 14 hari - I can go out for a jog or go to gym for light exercise if I want to...tp malas hehehe. Luka repair pon dah baik.. Alhamdulillah syukur kepada Allah SWT atas kesihatan yang dikurniakanNya, rezeki dapat melahirkan anak yg sempurna sifat dan sihat tubuh badannya, berpeluang merasa bersalin secara natural dalam air dengan selamat dan telah dipermudahkan segala urusan perjanjian anakku untuk lahir melihat dunia. Aminn..

Sumber disini.

I aware jugak about the cost, refer to Dr.Halina it cost us RM500 for that service only excluding room charges n etc. Unbelievable, right? 

P/S 1 : I really dream about this...moga2 bila time I nak bersalin for 2nd child nnt this such service will be able to have in much more hospital in Malaysia...

P/S 2 : My sister in law pon experience waterbirth her last son last year. She had waterbirth at home, assist by her husband.

Monday, 23 April 2012

Jalan-jalan time weekend

Salam semua...

Aih, nape la I rasa malas sgt lately nk menaip cerita kat blog nih...rajin blogwalking jer...

Nih baru terasa rajin skit nk update last 2 weekend, mandi manda kat Air Terjun Sg Kedondong, Batang Kali, Rawang, Selangor....Biar gambar yg tlg cerita blh x? hehee...

Zameer kesejukan past test air...


1st time Zameer refused main air...air dia sgt sejuk kot...


Aksi terlebih sket dr mama n papa..hehe

Air terjun ni terletak di kaki Genting Highland, so imagine sndiri sejuk nye cmne ye...
Then, last weekend on saturday mama n papa bawak Zameer jln2 kat taman tasik shah alam...excited btl dia nk main kat playground, smpai dia yg heret kita jln cpt...huhuu


Papa ask for Zameer attention to camera...

3 of us...





Dh xnak kena pegang...muka berlagak je dpt jln sndri..hehe

Bye papa!! hehe
 P/S: Entry byk gmbr sbb xrajin nk menaip...hehee

Thursday, 19 April 2012

Zameer the 'Baby Einstein'

Salam to all...

This morning, check my Boxbe Waiting List in my email account, got the alert from http://www.babyeinstein.com that my baby photo on their web site...huhuuu...so, I checked it out... http://www.babyeinstein.com/en/behappy/Default21.aspx

I'm a little cute cub, aauummmm!!!

Wednesday, 18 April 2012

Petua utk Isteri sentiasa Cantik dan Bahagia

1. Selepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah 1 kali, Ayatul Qursi 1 kali, dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali.

2. Tiup dalam air dan minum.

3. Niat dalam hati untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga.

Makna Surah Al-Waqiah ayat 35-38: (56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa, 56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), (56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya, (56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan. Khabarkan kepada kaum ibu dan isteri-isteri semoga ada manafaatnya.



P/S: Ni nota utk diri sendiri and semua yang membaca... :)

Monday, 16 April 2012

Luahan Perasaan...

Salam semua...

Arghh...nk tukar keje!! huhuu...hurm..bila nk dpt keje gomen ni...dh stress keje kat swasta yg x adil...huhuu...KWSP company lama pon xmasuk2 lagi....keje skrg plak luar trs dari job scope finance...rindu nk kira2...huhuu

Psst...jgn bgth majikan sy ea? pg td I ambik half day pegi interview keje...Senior Finance Executive, cmpny tu plak dekat sgt ngan taska Zameer...tengok environment mcm ok, multinasional company based kat Singapore..Engineering company supply product to Oil & Gas company...klau ada rezeki kat situ Alhamdulillah...

Last saturday plak pegi exam SPA tuk Auditor W41...klau lulus, nk kena assessment plak dulu before interview..dijangka 19 Mei baru kuar resultnya...lambat lagi kan nk tunggu? Last febuari pon ada g exam SPA for Kastam, tapi masih bukan rezeki ku....kebetulan last wednesday my parents ada naik KL sampai sabtu lps...nak kuar g exam tu mak ckp, "InsyaAllah lah Long, lulus lah nanti tu...kan dah study...nnti klau dapat keje tu mak buat pulut kuning ye..." Wah, luv u la mom!! :)

Then tadi pula pas interview blk rehat kat umah jap sementara nk tggu kul 2, main2 ngan Zameer (pdhal mama terlena, penat Zameer kacau mama...huhuu) Zameer ada kat umah arini sampai rabu, cikngah dia cuti so nk main2 ngan Zameer...

Al-kisahnya tadi, dekat nak sampai ofis dah pon (lebih kurang 2 KM dari ofis) singgah la isi minyak jap kat Caltex. Masuk mart sekejap beli biskut bawak bekal ke ofis, bayar minyak kat kaunter skali...sampai kat kereta (pinjam Myvi cikngah Zameer sbb papa dh guna kete), letak barang2 kat seat depan, beg duit, sekali ngan kunci kete skali, tutup pintu terus la isi minyak...settle je pam minyak, nk buka pintu xblh...auto lock!!!!

Auch....dugaan betul...jam dh dekat kul 2....masuk balik dlm petrol station, mintak tlg pekerja dlm tu...diorg tlg call mechanic yg dekat2 situ...I tunggu jap dlm 5-10 minit gitu, sampai la mekanik tu...puas dia cuba godek guna dawai beli ikut celah pintu & tingkap seat driver tp xberjaya...dia try buka dari bonet pon xblh jugak....dia kata Myvi mmg ssh skit nk buka dari luar klau bukan ngan kunci...katanya lagi, kalau proton sangat senang...that's y kete proton senang kena curi!

Then setelah hampir 10minit mencuba, dia surrender...dia kata kena mintak master key yg bukakan...dia makanik je....then dia col kawan dia yg master key, ckp dlm fon kwn dia mintak RM80...I terpaksa agree la since kunci pendua pon kat kg...huhuu...ok, dia mintak tunggu setengah jam...I pon dh penat berdiri sebelah kereta, I tengok ada bangku kat tepi pintu stesen myk tu, trs heading ke situ...poyo je rasa termangu2 sorg2 kat situ...huhuu....then I mintak pinjam fon pekerja dlm stesen myk yg tlg I called mechanic tadi tuk call my hubby...no.fon org lain mmg I x hafal! (ni la bukti disadvantage of technology...harapkan memory telefon je...huhu) I pesan kat my hubby, if dlm sejam I x call dia using my own number, plz immediately come here...sbb dh lebih setengah jam dh rasa tunggu master key tu dtg...

Then, I tunggu lagi sekejap, dtg la dia....sgt profesional, ok? buka beg kit dia (ada la sebesar pencil case kita zaman sklh dulu), ambik 2 jenis pin yg nipis; 1 bentuk dia 'L', 1 lagi straight, & 1 lampu suluh LED kecil...sekejapan je dia wat, tanpa bunyikan alarm kete, pintu terbuka, dia ambik kunci kat seat driver tu bg kat I...pergh! I expect bila dia buka pintu tu alarm akan bunyi...then I tanya dia, "eh, alarm kete xbunyi pon?" he juz senyum sambil angkat bahu...konon2 cam gaya org nak kata..."well....I'm expert!" huhuu...seram gak org cmni, senang2 leh buka kete org...

Then, I try mintak nego ngan dia, xkan sampai RM80 tuk keje yg nmpk mudah tuk dia kan? dia xkasi kurang coz katanya klau I nk guna cara lain, kopak pintu or pecahkan cermin misalnya, kos lagi tinggi...so, so, so....melayang lah RM80 dek kerana auto lock kereta tu!! huh....walaupon terlewat lebih kurang sejam dari pada sepatutnya, I masuk jugak ofis arini dengan perasaan sebal sbb HR pon dok bising2 I cuti tnpa dpt sign dari Dato'! pdhal last week on friday, Dato' mmg lsg xmasuk ofis! arini pon lsg xnmpak bayang Dato' kat ofis ni...

Wednesday, 11 April 2012

Kisah untuk pedoman

Rina sedang menyiapkan makan malam ketika aku tiba di rumah. Aku memegang tangannya dan berkata, “ Abang ada sesuatu nak beritahu”. Dia membisu dan dapat ku lihat keresahan di matanya.


Tiba-tiba lidahku kelu. Tapi aku nekad untuk memberitahunya. “Abang rasa kita sudah tidak serasi lagi. Kita cerai?”.Akhirnya, terlepas jua beban di dada. Tapi ku lihat Rina tenang dan dia hanya bertanya dengan lembut. “Mengapa bang? Apa salah saya?”. Giliran aku membisu dan ini menimbulkan kemarahan Rina. Air matanya mula menitis. Aku tahu dia mahukan jawapan tapi aku tiada jawapannya. Yang ku tahu, hatiku kini milik Tasya. Cintaku bukan pada Rina lagi.


Aku katakanya padanya yang dia boleh ambil rumah dan kereta apabila kami bercerai. Rina merenung wajahku.Pandangannya kosong. 10 tahun kami berkahwin tetapi malam ni kami umpama orang asing. Aku kasihankannya tetapi untuk berpatah balik tidak sesekali. Aku cintakan Tasya. Air matanya yang sekian tadi bertakung mula mengalir deras. Sudah ku jangka. Malah aku lega melihatnya menangis. Niatku untuk bercerai semakin jelas dan nyata.


Keesokannya, Rina mengatakan dia tidak mahu apa-apa dari penceraian kami melainkan tempoh 1 bulan. Dia meminta bahawa dalam satu bulan itu kami teruskan rutin harian kami seperti biasa sebagai suami isteri. Alasannya, anak kami bakal menduduki peperiksaan dalam masa sebulan lagi dan dia tidak mahu anak kami terganggu dengan penceraian kami. Aku bersetuju.


Kemudian Rina menyuruhku mengingat kembali saat aku mendukungnya ke bilik kami pada malam pertama kami. Dia meminta untuk tempoh sebulan ini, aku mendukungnya keluar dari bilik tidur kami ke pintu depan setiap pagi. Pada ku memang tidak masuk akal. Tetapi aku tetap bersetuju.


Aku memberitahu Tasya permintaan Rina. Dia ketawa dan hanya mengatakan ini semua kerja gila. Tidak kira apa muslihat Rina, dia tetap akan diceraikan. Aku hanya diam membatu.


Semenjak aku menimbulkan isu penceraian, kemesraan kami terus hilang. Hari pertama aku mendukungnya keluar, aku merasa kekok. Rina juga. Anak kami bertepuk tangan di belakang sambil ketawa dan berkata, “Ayah dukung ibu ya”. Kata-katanya amat menyentuh hatiku. Mata Rina bergenang dan dengan lembut dia memberitahuku agar jangan sampai anak kami tahu yang kami akan bercerai. Aku mengangguk setuju. Aku menurunkannya di muka pintu. Dan kami memandu berasingan ke tempat kerja.


Masuk hari kedua, hilang sedikit rasa kekok. Rina bersandar di dadaku. Dapat ku cium harumannya. Dapat ku lihat kedutan halus di wajahnya Aku sedar dia tidak muda lagi seperti dahulu. Ternyata perkahwinan kami memberi kesan kepadanya. Selama satu minit, aku tertanya-tanya apa yang telah aku lakukan.


Masuk hari keempat, aku dapat rasakan keintiman kami telah kembali. Tanpa sedar hatiku berkocak mengatakan mungkinkan cintaku masih padanya. Hari kelima dan keenam, aku menyedari keintiman kami mula bercambah kembali. Aku tidak memberitahu Tasya tentang perkara ini. Masuk hari-hari seterusnya, rutin ini jadi lebih mudah malah aku nantikannya setiap pagi.


Suatu pagi, Rina sedang memilih baju untuk dipakai. Katanya tiada yang sesuai. Dia mengeluh. “Semua baju saya besar”. Baru ku sedar, dia semakin kurus. Mungkin itu jugalah sebabnya aku semakin mudah mendukungnya. Tiba-tiba terlintas di fikiranku. Mungkin Rina sedang menyembunyikan keperitan hatinya lantaran sikapku selama ini. Tanda sedar aku merangkul tubuhnya dan membelai rambutnya.


Kemudian, muncul anak kami di muka pintu sambil berkata “ Ayah, cepat lah dukung ibu keluar”. Padanya, melihat aku mendukung keluar isteriku setiap pagi adalah rutin hariannya. Rina memanggil anak kami lalu memeluknya erat. Ku palingkan mukaku kerana takut aku sndiri mengubah fikiran di saat ini. Aku kemudian mendukungnya dan tangannya melingkari leherku. Tanpa sedar, ku eratkan rangkulanku. Dapat ku rasakan badannya sangat ringan.


Hari ini genap sebulan. Di muka pintu aku menggenggam tangannya dan berkata “ Abang tidak sedar yang selama ini kita kurang keintiman”. Aku terus melangkah ke kereta dan terus memandu ke pejabat. Sesampainya di pejabat, aku terus ke bilik Tasya. Sebaik pintu terbuka, aku masuk dan aku beritahu dia “Maaf Tasya. Saya tidak akan bercerai dengan Rina. Sekarang saya sedar saya masih cintakan dia”.


Muka Tasya berubah merah. Tapi ku kata jua,“Maaf Tasya. Saya dan Rina tidak akan bercerai. Perkahwinan kami membosankan mungkin kerana saya tidak menghargai apa yang kami ada dan kongsi selama ini, bukan kerana kami tidak lagi menyintai satu sama lain”. Tasya menjerit sekuat hati dan aku terus melangkah keluar.


Aku kembali ke kereta dan niat hatiku mahu pulang ke rumah dan memohon maaf dari Rina, isteriku. Aku singgah di sebuah kedai bunga untuk membeli sejambak tulip merah kesukaan Rina. Aku capai sekeping kad dan ku tulis, “Abang akan dukung Rina setiap pagi hingga maut memisahkan kita”.


Setibanya di rumah, aku terus berlari ke bilik kami dan mendapati Rina terbaring tenang di atas katil. Ku belai wajahnya sambil memanggil namanya tapi tiada sahutan. Rina kaku. Hatiku berdetak keras. 


Kini Rina pergi untuk selamanya. Perpisahan yang ku pinta ternyata ditunaikan. Sekian lama Rina berperang dengan KANSER RAHIM tetapi aku begitu sibuk dengan Tasya untuk menyedarinya. Rina tahu bahawa dia akan mati tidak lama lagi dan dia mahu menyelamatkan aku daripada reaksi negatif dari anak kami, sekiranya kami tetap bercerai. Rina mahu sekurang-kurangnya di mata anak kami, aku adalah suami yang penyayang.


Perkara-perkara mudah dan ringkas yang anda lakukan bersama adalah yang sebenarnya penting dalam perkahwinan. Bukan banglo, kereta, harta, dan wang di bank. Semua itu hanya wujudkan persekitaran yang kondusif untuk kebahagiaan tetapi tidak dapat memberi kebahagiaan pada kita.


Jadi carilah masa untuk menjadi sahabat kepada isteri/suami anda dan lakukan perkara-perkara kecil untuk satu sama lain yang membina keintiman. Binalah kemanisan rumah tangga anda. Hargailah setiap pengorbanan pasangan anda.




Copyright LifeFit.my 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

P/S: Semoga Allah sentiasa merahmati rumahtangga kami, dan keluarga kami....Semoga kebahagiaan itu kekal milik kami...amin....
Our first year or marriage...

Monday, 9 April 2012

"Pish...Pish..."

Salam semua...

Cite update pasal Zameer yg sgt ringan mulut akhir2 ni...sgt rajin berceloteh! kdg2 bunyi cam bahasa Korea, kdg2 bunyi cam cakap siam...hahaa...

Then, yg part best sekali adalah time dia wat malu2 bila kita ajuk ape yg dia ckp tu...serius so cute!! dia akan wat tersipu2 malu...kdg2 terus sembam muka dia ke bantal or riba mama dia...hahaa...

Ni gmbar semalam...snap masa dia sibuk skodeng fish yg tak berapa ekor dlm akuarium kat umah..haha...nnt la mama tambah ikan ye Zameer....


tunjuk "pish"

Mulut tgh cuba nk sebut 'Fish' tapi bunyi 'Pish' jugak...haha






semalam Zameer sgt la aktif, sampai kul 11 lebih pon xnak tido lagi...puas ulit baru lena...huhuu...tu papa cerita pagi tadi la, sbb mama terlena dulu kat sofa semalam...haha

Thursday, 5 April 2012

Zameer n Pillow Pet

Salam semua...

Pillow pet ni blh jadi bantal or soft toy
Pernah dengar pasal pillow pets x? Zameer ada 1....

Zameer panggil Pillow pet dia; "BEE"....Mama belikan time Zameer umo 2 bulan.  Time jalan2 ngan papa kat Sunway Pyramid, ada kiosk yg jual pillow pet ni...comel2 sume...tp mama berkenan kat sang lebah ni sbb warna dia kuning, sesuai ngan Zameer...hehe

Masa beli tu, Zameer tinggal kat kampung lagi ngan nenek...skrg, walau pon byk soft toys lain kat umah, Bee ni jugak plg favorite dia...

Last weekend, mama tgk BEE Zameer ni dh comot kena coklat, n a bit smelly, mama decide nak basuh la...Pillow pet ni machine washable, so senang...ltk je dlm washing machine...

Time mama nak ambik basuh tu, Zameer tgh peluk BEE dia sambil golek2 tengok TV...Mama ambik dr tangan dia bgth,"Sayang, mama ambik basuh dulu ye...Zameer ambik Bebear ni dulu..." sambil mama hulur Bear yg tokma kasi hadiah birthday dulu... (yg Zameer peluk kat banner blog ni)

terpinga2 dia bila mama ambik basuh...pas tu bangun cari2 BEE dia sambil panggil, "Bee, bee....bee, bee..."

Mama xperasan dia wat ape time tu, sbb xphm ape dia sebut...dengar mcm dia sebut nama pillow pet dia,"BEE"...tapi xkan kot....then tengok dia terintai2 bawah sofa, keliling ruang tamu...then papa dia perasan ape yg dia buat sebenarnya...

"Sayang, Zameer cari BEE dia la..." papa bgth mama...

"La...yeke? ala siannye....mama basuh dulu ye syg, nnt baru leh main ngan BEE wangi2..." mama pujuk Zameer..

Zameer juz kata ngan sayu..."Bee...bee"...

Ala, baru mama sedar, Zameer begitu attached ngan BEE dia tu rupanya...huhuuu...

Wednesday, 4 April 2012

Yeay, Zameer dh selera mkn!!

Salam semua...

Lamanye rasa x update kan? ntah kenapa xde mood lately...mood nk menulis xde, mood blogwalking selalu je ada...hehe...

My last entry pasal Zameer yg xde selera makan; now update pas try bagi Pediasure Complete. Isnin pas ambik Zameer kat taska, mama ngan papa ke Giant Sek 13 tuk beli brg dapur...dh kebetulan kat luar, mmg xmasak la for dinner..Mama ajak papa ke Chicken Rice Shop...

Teringat dulu time bulan pose thn 2010, time ni pregnantkan Zameer..setiap mggu mesti ke Chicken Rice Shop, ada la 2 ke 3 kali semggu...hehe...


sambung balik...hehe...sbb dh magrib, so kena gilir la p solat ngan papa...giliran papa ke surau dulu, mama lak stay kat Chicken Rice Shop ngan Zameer...order dh smpai,mama suapkan Zameer skit nasi + ayam roasted...mula2 ingat dia akan luahkan cam selalu, tp x! siap mintak nk lagi dan lagi...huhu...then set kitorg ambik tu ada sup with fish balls, suapkan dia skit2...wah, dekat separuh gak dia mkn! hehe...

Bila tgk Zameer selera camtu, mlm semalam mama cuba buatkan mee sup letak fish balls for Zameer...
nampak best x? hehe...
Sebab Zameer ni lagak dia cm org besar skit, so mama x hidang dlm baby bowl tp dlm mangkuk kaca...sambil2 nk suap dia tu,kita pon kena mkn sama la, klau x dia tau tu mknn baby...bijak kan budak skrg! huhuu...xnak bg pale sgt rs sup tu, mama letak skit sos tiram & sedikit garam, udang sekor potong kecik2, sawi skit...

ni reaksi my little hero makan...
Mama, tgk...sy bersungguh mkn mama masak! huhu

sampai comot2 makan...

gmbr sgt dekat sbb dia sibuk nk rebut kamera...haha

dh puas mkn, ni la dia...

xlarat mama nk kejar tiap kali nk suap mkn...huhuu
Cik D (BS Zameer) pon ada bgth, Zameer dh nmpk ada selera mkn semula mggu ni...mgkin effect ambik Pediasure tu...pdhal blm pon smggu dia minum, sekali sehari je pon (150ml)...But, Alhamdulillah klau usaha mama nk kembalikan selera mkn Zameer berjaya dgn Pediasure ni...hehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...