Wednesday, 30 January 2013

Perihal Abg Zameer

Salam semua...

Argh...baru lega skit bila management accounts dah settle, juz a few things to be ammended...but still, meja masih blm clear ngan task yg menanti...huhu

Oh, sangat lama dh nk tulis entry mengenai 'Abg Zameer' ni...iye, my lovely son yang sedikit bulan lagi bakal jadi abg...tp kekangan waktu dgn kesibukan keje di ofis, membawa ke kepenatan bila sampai umah buatkan mood nk menulis entry ke laut...

Zameer makin manja

Yes, skrg kemanjaan Zameer sgt2 terserlah.  Even bila Mama tgh drive pon, kdg2 dia dgn mimik muka manja dia mintak nk peluk lengan, cium2...most of the time, he's so adorable in 'manja' mode but of cos sometimes buatkan Mama Papa geram ngan sifat cengeng dia tu...

Kebiasaan bila tgk Mama landing kat bean bag, mesti dia dtg nk landing kat dada...with his whole body on me, ok? awal2 pregnancy dulu ok la, tp skrg perut pon dh ketara kelihatan of cos la sesak juga rasa bila berat dia menekan perut ni...selalu tegur dia, "Zameer, hati2...nnt sakit baby..."

Zameer dah pandai jelous

Skrg Mama makin paham, Zameer nak enjoy every moment dia blh bebas bermanja ngan Mama dia selagi dia belum beradik tuk berebut perhatian Mama...nak tegur Zameer pon kena ada cara, xblh marah2...if tegur dia mintak hati bila nk landing kat Mama, dia akan baik2 turun then cium perut Mama sambil panggil "baby..."

But, pernah sekali Mama kepenatan yang extra skit aritu, then perut plak baru lps dinner...Zameer cm biasa dtg nk landing, then Mama said, "Zameer, duk bawah la...Mama penat ni...sakit baby ni!" Guess what, dia terus menangis melalak macam kena pukul je...Papa pujuk pon xjalan, even kena peluk ngan Papa pon mata dok tgk kat Mama tggu kena pujuk...bila dgr makin meriah je tangisan dia baru Mama sedar, dia nk perhatian Mama je sebenarnya...Mama hulur tangan je, trs dtg peluk, ngongoi2 kejap trs terlena kat dada Mama...huhuu...

Pernah juga bila Mama xbagi dia landing kat dada, dia trs acu penumbuk kat perut konon2 tunjuk marah kat adik dia...adoi, blm pape dh ada sifat jealousy ni...So, skrg Mama dh paham bila nk tegur Zameer yang berkaitan ngan baby or not kena tegur ngan sifat sayang, xblh berkasar sbb trs dia akan trs memberontak!

Sifat keabangan makin menyerlah

Zameer suka baby, itu reality...sangat berharap sikap penyayang yg Zameer tunjuk kat baby lain sekeliling dia tu akan berkekalan tuk bakal adik2 nya nanti...

Cerita dari Cik D yang Zameer sukakan baby yg Cik D asuh kat taska mmg menyenangkan...risau jugak klau Zameer mmg xready lagi tuk beradik, tp skrg tiap kali nmpk dia berdepan dgn baby, asyik nk di ribanya, di cium2nya...

Ok, tu je dulu buat masa ni...masa sgt cepat berlalu...dh wktu balik pon..huhuu...nnt cerita lagi ye... daa...
















Thursday, 24 January 2013

Salam Maulidur-Rasul...

Salam semua...

Arini Zameer genap 2 tahun mengikut kalendar Hijrah, bersamaan 13 Rabiul Awal...Iye, Zameer lahir sehari selepas Maulud Nabi kita, junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W...

Masa dah sampai bulan tuk bersalin Zameer dulu, I really wish tuk bersalin pada 12 Rabiul Awal atau pon sama birthday dengan Atuk Zameer, 16 Febuari...Ada org klau EDD jatuh dlm bulan Febuari, wish tuk bersalin pada 14 Feb, kononnya senang nk ingat bila sama ngan Valentine's Day...huhuu...tdk bagi ku...

Zameer skrg dh selamat sampai kg, umah Atuk dan Neneknya di Trg...ikutkan Mamanya pon nk cuti arini tapi sbb Papa xdpt cuti, so kitorg plan bertolak ke kg mlm ni la pas keje...Zameer dah bertolak sama2 ngan Cik Ngahnya awal pagi semalam...Esok hari pertunangan Cik Ngah Zameer...

Semalam, ambil kesempatan bila tggal berdua ngan Papa, kitorg dating la dinner kat luar...huhu...xde menu yg special pon, juz teringin nk mkn Roti Canai...hahaa...tetiba semalam Papa ckp "esok Zameer dh genap 2 tahun kan?" Termenung jap...eh, Febuari pon xmasuk lagi...apehal plak Zameer dh genap 2 tahun...

X sempat nk ckp pape, Papa kata lagi..."mesti awak ingt sy buang tebiat kan? hahaha...kan Esok 13 Rabiul Awal, Zameer kan lahir sehari lps Maulud Nabi..."

Tepuk dahi sendiri! hahaha...cmne la Mamanya blh terlupa....

Huhu...wish for my belove son which even day makin nakal dan manja...

"Semoga membesar jadi anak yang soleh tuk Mama dan Papa ye sayang...Luv U!"

Zameer berlagak org besar, nk duk seat blkg, dh xnk duduk dlm car seat dia...

Zameer with Atuk...


P/S : Teringat time bye2 Zameer sblm diorg bertolak semalam, Mama said "Love u, Zameer..." He replied, "Ee U, Mama" hehehe...blm pandai sebut 'Love U', 'Thank U' pon sebut 'Ee U' jugak!

P/S II : Really miss him...semalam xlena tido sbb rindu nk kena peluk tengkuk oleh Zameer...huhuu...

Sunday, 13 January 2013

Pelupa di awal pregnancy?

Salam semua...

huhuu...tajuk entry trs bagi soalan kan? Bukan pe, sy tertanya2 sebenarnya...sbb aritu ada terbaca kat blog sorg mommy yg jugak pregnantkan 2nd babynya cerita masalah pelupa yg dia hadapi...sorry, sgt xsure blog mommy mana...

Then, in my case masalah pelupa ni makin menjadi2 plak sejak seminggu 2 ni....dan yang kelakarnya semalam, penyakit pelupa tu macam dh jangkit kat Papa plak...huhuu...

Semalam kuar umah dlm kul 10.30 am, trs ke UMRA tuk monthly check up (12weeks)...Zameer time tu tido, then sekejapan di Klinik dia terjaga so tanya Zameer nk susu x? Dalam mamai2 dia angguk, so mintak Papa ke kereta jap bancuhkan susu dan ambikkan kasut dia...

Then hasil chech up, dalam masa sebulan after last check up berat sy naik 0.5 kg je...huhuuu...EDD stick to 30 July 2013, but in case I need to be c-ser again, on 38th weeks dh kena book the date. Means xsampai seminggu puasa dh bersalin la nnt...huhuu...since berat naik sikit je, doc tanya la ada minum susu x? honest to the doc, mmg lsg xminum susu sejak pregnant kali ni...beza betul ngan pregnant zameer dulu, berjenis susu sekali minum...So, doc said if refused to take susu coz xselera or loya, she need to provide me with calcium tablet since calcium is the most important nutrient to be taken during the pregnancy...ok2, I had promised the doc I'll take the milk after this...

Selesai check up, kitorg singgah kat kedai jual brgn baby and nursing mom kat area UMRA tuk beli present baby Mama Kema. Dalam duk ralit pilih2 barang, Papa tggalkan kitorg jap nk cari ATM..Mama duk sibuk pilih barang, Zameer sibuk test mainan...huhu...

Kebetulan kat situ ada jual barangan AVENT, saje la survey skali harga tuk puting spare botol AVENT Zameer...Sambil tu letak la botol Zameer kat kaunter jap...bila time dh bayar, Zameer plak dh pilih  mainan yg dia nak mcm xnk lepas...duk pujuk2 Zameer, bagi la dia pegang paper bag hadiah tuk baby Kema...then, kebetulan Papa pon dh dtg, trs dukung dia kuar kedai...langsung terlupa botol Zameer kat kaunter tu tadi...

Then, terus heading ke TTDI, Damansara tuk attend weeding officemate Papa...guna GPS, so xde la sesat pon...sampai sana btl2 dah masuk Zohor...Pengantin yang dijangka bersanding kul 2, hampir kul 3 baru sampai...kami yg dh penat menunggu sbb Zameer pon dh lari sana sini kebosanan, selesai je bacaan doa, trs lambai ke pengantin tanda kami mau beransur dulu...

Plan seterusnya ke umah Mama Kema lawat newborn baby...singgah dulu solat di RnR Hicom kat KESAS, dlm kul 4.30 baru sampai umah Kema...sebabnya, kitorg terlajak sampai ke simpang Teluk Gong...hahaa...dan Papa plak dgn confident ckp simpang nk ke Jalan Kebun tu lps Teluk Gong...haha...mimpi la, mmg confirm2 simpang lps Teluk Gong tu jalan nk ke umah Mama dia je...huhu...so, patah la balik sampai ke simpang Jalan Kebun tu...

Sampai umah Kema, kebetulan jumpa ngan sorg lagi BFF, mom-to-be; Nieq! She due on March...Mama Zatun plak due on May, and last but not least me; due on July...haha...cam pakat2 je due selang 2 bulan!

Dok ralit berborak sampai lupa nk snap even 1 shot gambar pon ngan newborn baby n mamanya...Zameer plak, suka sgt riba baby sampai xnk lepas...huhu...ok, good sign to become a big brother soon!  

Then, kitorg trs ke umah Mama kat Tmn Teluk Gedung, Pelabuhan Klang tuk lawatan mingguan dan tumpang solat asar...plan asal nk blk pas isyak, skali pas solat asar pesan kat Papa mintak tlg basuhkan botol Zameer sbb dari pagi tadi punya susu takut dah bau masam kat botol tu...then, we juz realized yang botol tu tertinggal kat kedai barang baby tadi...mujur Zameer x rengek2 nkmintak susu sepjg petang tu sampai balik umah...

Jadi, pas magrib kitorg pon siap2 trs nk blk sbb nk singgah kedai tadi kot2 diorg ttp awal kan...dalam kul 8 lbh dh kuar umah Mama, sampai kat Kg Raja Uda (KRU), Klang dapat col dari Mama...alamak, time tu dah terasa ni, brg ape plak tertggal kali ni?  Then dgr Papa ckp dgn Mama dia sebut pasal kunci...rupanya kunci rumah kitorg tertggal kat sana...adush!!!!! nak tak nk kena la patah balik ke sana...

Huhuu...Papa pon dh jangkit pelupa dari ku nmpknya...sampai kat kedai tu dh kul 9.30pm, mujur diorg lum tutup kedai...dan mmg diorg dh tggu kitorg dtg blk dr tghari lagi....huhu...

So, sape2 pernah penyakit pelupa spjg pregnancy, share la ngan sy ye...moga blh tenangkan skit hati yg tgh risau sbb penyakit sndiri...haha...

Wednesday, 9 January 2013

Hati-hati : SMS Scam!

Salam semua...

Pagi ni, di tengah kesibukan menyetelkan keje2 yang tak pernah surut ni, sy ada terima 1 SMS yang bertulis:

"RM0. Your Card tlh berjaya dan menangi hadiah GRAND PRIZE. dr shell (M) BHD RM 20,000.00 No siri.9R247YK
sila dail talian: 0111-268-8969 www.shellm.co.nf"  - 0138791208

Masa baca SMS tu, sy xde la melompat suka sbb menang RM 20,000 tu...first yang menjadi tanda tanya is no.si penghantar...aritu ada terbaca di blog Bro Mazidul mengenai cara pihak yang xbertanggungjawab menipu pengguna credit card dan pemilik2 akaun simpanan di bank2...sy sndri pon dapat banyak panggilan dari tsb berkali2 tapi syukur xterpedaya...dlm entry tsb, Bro Mazidul ada cerita no.telefon yang digunakan tuk call mangsa adalah no.telefon bimbit yg nyata bukan no.rasmi sesebuah company atau organisasi...

Then, sy try call no. yg diberi dlm SMS, tiada jawapan sampai masuk voice mail...2x pelik!

Pastu, web site tu pon cm pelik je kan? Tapi sy cuba jugak la surf ke web site tu tuk tgk ape yg ada...
Wah...kononnya sgt convincing!
Ni kononnya nama senarai pemenang...ai, Julai 2012 je updated?

Bukan main lagi guna stated dgn kerjasama 'Perdana Menteri Malaysia' dan 'PDRM'...puih!
 Statement paling xboleh blah dari diorg :

  1. Promotion SMS cabutan bertuah hadiah mingguan yang telah diadakan oleh Shell (M) BHD, sudah di sahkan langsung oleh pejabat MENTERI & PDRM
  2. Hati-hati terhadap penipuan melalui message / sms (A) SMS yang sah telah diadakan oleh Shell (M) Sdn Bhd telah di lengkapi website yang nampak pada message / sms.    


Ada ke contact no. official Office no. handphone cmtu je kan...

Then tuk menguatkan lagi andaian bhw SMS td tu adalah 1 lagi jenis Scam, sy try la google...then jumpa link forum ni....

Ramai jgk yg dpt SMS serupa rupanya...mujurlah bukan semua magsa diorg ni terpedaya...
Ni emel explaination dari pihak Shell sendri

So, kepada semua berhati2lah terhadap penjenayah cyber zaman skrg...ternyata banyak yg menipu! Moga kita bijak menepis...

P/S : Entry 1st di tahun baru xsempat menyapa semua dgn wish 'Happy New Year' pon kan...sorry, bz teramat...banyak benda nk share, InsyaAllah akan cari ruang waktu nnt...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...