Wednesday, 26 June 2013

35 weeks check up

Salam semua...

Semalam genap 35 minggu usia kandungan Mama...Kalau ikutkan semalam ada appointment tuk check up dengan Dr. Wan Ratna, PMC Sg Buloh...Tapi bila tanya Papa, dia tak setuju tuk teruskan planning bersalin kat PMC since my last report to him on the first day I went check up there...Papa preferred UMRA...

So semalam Papa apply for 1 day leave, banyak urusan nk kena settle...Mama plak dah terasa xsihat sebab jerebu yg melanda, plan mmg nk mintak MC la time check up nnt...Dalam kul 9 pagi, siap2kan Zameer trs hantar ke taska...terjerit2 la si kecik tu nk ikut sbb tau Mama Papa dia bukan nk tggal g keje kan...huhuu..tp pikirkan pas check up nnt trs nk g Klang settlekan banyak urusan lain lagi, IPU kat Klang plak jauh lbh teruk dari Shah Alam so kuatkan ati jugak tinggal Zameer sekejap...Papa dengar si anak nangis jerit2 camtu hampir nk kuar kete blk g ambik Zameer, tp Mama xbagi...huhuu

Dalam kul 10.15am sampai UMRA...Dan macam biasa, xpyh nk tggu lama2 nurse dah panggil tuk timbang berat, ambik BP and test urine...berat mmg dh xnaik2 dari 7 bln aritu, still 56kg...BP normal...Time check up kat PMC aritu, dh la timbang berat n cek BP semua buat time jumpa doc, test urine x buat pon...its suppose for 3rd trimester ni, test urine tu penting...

Teringat time preggy Zameer dulu, ada sekali check up tu my urine test showed very bad which is my urine contains lots of protein...time tu dh 35 or 36 weeks camtu...Dr. Rafi attended me that time asked me to do it again to ensure the result, and its remains bad...when that happens (urine contains lot of protein), showed that the protein was not absorbed by the baby...so, at last kena warded 2 mlm klau xsilap time tu...

After about 1 hour waiting, I have been called to see gynea....refer to my record at UMRA, my last visit is on 1st May...She asked me whether I had went somewhere else for checkup? I explained to her and showed notes that been updated by Dr. Ratna last time in the same record I got from UMRA...She understood if I wanna try for normal delivery at other hospital since my chances is 75%...so no matter if I still continue checkup with UMRA until we make the decision where to deliver our baby this time...

Bila dh borak2 psl chances and all that, doc suruh baring nk scan baby...The scanning process took more than 20 minutes...Doc explained to me that lots of things has to be observed in the final trimester like my condition now so it would took some time...doc scan and analyzed the baby heart beat, the flow in the umbilical cord, size of the baby's head, size of the baby's bone...at the end doc asked me whether I know already the baby's gender? I said known already from the detailed scan last time, but if doc may confirm again, why not? she just smiled for my answer...and yes, doc confirmed me our baby is a girl...hehe...our baby now is estimated weighted 2.5kg...agak2nya kuar nnt sampai x 3kg cam Abg Zameer dia? huhu...

Discussed with doc if we choose to deliver at UMRA, she explained...I should book the date between 38 to 39 weeks of pregnancy for cser, or else if I came after the 40 weeks, it could be the emergency cser (if this happen Papa wouldn't get the chance to accompany me in the OR juz like the time I delivered Zameer)...For my next check up is in next 2 weeks...so, we got 3 more weeks to decide where to deliver our baby...

Kuar je dari bilik doc, tetiba nurse yg assist doc dlm bilik td dtg tanya whether dah ambik injection tuk kancing gigi or not? nak je buat lawak time tu bgth nurse yg Mama dah ambik time preggy Zameer dulu...haha...I said not yet...Trs kena panggil tuk ambik injection pastu...adoi, dh la xready lsg nk kena inject, berdebar gak la nk terima...huhuu...

Kalau ikutkan dh agak terlewat sebenarnya tuk terima injection tu...suppose time check up kat PMC aritu lagi dh kena inject...hurmmm....so, I noticed 3 important things to be highlighted here about the service of PMC:

i)  No urine test been done even that is a must

ii) I have been laid down on the bed for scanned our baby for about 5 minutes only which is just to see the baby's position, the placenta is not at the below side...that's all...xpadan lenguh tercongok menunggu giliran hampir 4 jam...

iii) Doc not even checked whether I had took the injection that I supposed to take in the mean time

Bila kitorg pikirkan tentang semua tu balik, lagilah Papa "PANGKAH" PMC Sg.Buloh....Out of our list!

Mama pon makin buntu tuk wat keputusan nk bersalin kat mana...Nak ke gomen, I prefer to Hospital Selayang rather that Hospital Sg Buloh...tapi bila pk kemungkinan tuk kena cser tu ada, I really dont want to be cser at gomen hospital...huhuuu...dah compare parut parut cser with my cousin yg bersalin kat gomen, sgt teruk okey! xnk...huhuu...Ramai jugak yg cdgkan ke PPUM...bila bincang ngan Papa, PPUM tu sgtlah jauh dr umah neither my office...plus kena pikirkan jugak traffic condition in case of emergency nnt...

Then, I said to Papa..."Yang, nnt la bila nak terberanak nnt baru saya decide kat mana nk bersalin ea? tak pon bersalin kat umah je...awak jadi bidan....hahahahaaaa" Mmg kena cubit ngan Papa pastu....huhuuu



Thursday, 20 June 2013

Doa Yg Di aminkan Malaikat

Salam semua...

Sedikit perkongsian ilmu di hari Jumaat...petikan dari status FB Dato' Dr. Hj Mohd Fadzilah Kamsah...



Di antara doa yang diaminkan para Malaikat, justeru makbul:

1) Orang yang tidur dalam keadaan bersuci (berwudu')

2) Orang yang duduk menunggu masuknya waktu solat

3) Orang yang di saf depan solat berjemaah

4) Orang yang penuhkan saf yang kosong

5) Orang sebut "AMIN" selepas imam bacakan Al-Fatihah serentak dengan Malaikat

6) Orang yang duduk atas sejadah selepas solat

7) Orang yang solat asar dan subuh berjemaah

8) Orang yang doakan saudaranya dalam senyap

9) Orang yang infakkan hartanya ke jalan ALLAH

10) Orang yang bangun makan sahur

11) Orang yang ziarah orang sakit

12) Orang yang sedang berpuasa

13) Orang yang berdoa ketika sujud dalam solatnya

14) Orang yang dizalimi

15) Pemimpin yang adil

16) Doa semasa hujan atau bencana alam

17) Doa semasa Tahujjud

Moga kita berterusan berdoa....Wallahua'lam...

Thursday, 13 June 2013

Wedding my sis...

Salam semua...

Arini mampu nk upload gambar je readers...xtau nk mencoret ape...huhuu...

Wedding my sis on 1st June 2013...

Persalinan nikah pada Jumaat, 31 Mei 2013

My complete family...

Welcome to my brother in law which is no one will believe if I say he is older than me and my hubby...huhuu

Monday, 10 June 2013

First time check up at PMC Sg Buloh

Salam semua…

Ya Allah…rindu sgt nk mencurah rasa, berkongsi cerita kat sini…tapi dek kerana kekangan waktu, sibuk dengan keje2 di ofis, terpaksa abaikan blog kesayangan ni…

Banyak cerita dh skip sebenarnya…coretan di Sabah pon xsempat nk habiskan lg…tapi sebab nk cerita dulu pengalaman pertama check up di Putra Medical Centre (PMC) Sg Buloh, yang lain terpaksa tangguh dulu k…

Arini genap usia baby dlm perut Mama 33 mggu…kiranya lagi sebulan lebih skit je nk sampai due…but klau ikut pengalaman bersalin Abg Zameer, 38 mggu 1 hari dah pecah ketuban…huhuuu…kiranya kena bersedia la dlm masa 5 mggu lagi nih…

Lepas pening nk pilih hospital mana nk deliver spt yg Mama cite kat entry lepas, last2 Mama Papa decide nk bersalin kat PMC since banyak review yg bagus psl PMC.  Cousin Papa pon dh 3 org anak dia bersalin kat situ…katanya kat situ verylah Islamic procedure…Then Mama ada call PMC tuk dapatkan confirmation diorg terima x utk Mama try bersalin normal kat sana after cser Abg Zameer dulu since UMRA punya policy strictly xterima…dapat respon positif dari diorg tu buat Mama lega skit nk decide tuk bersalin kat PMC even xpernah check up lagi kat sana.

Then ahad lps, mcm waktu biasa Mama kuar tuk g check up kat UMRA, kitorg trs ke PMC…sampai sana area kul 10am, sampai di kaunter staff bertugas mintak kitorg balik dan dtg esok hari sbb kuota aritu dah penuh…Ops, terkejut jugak sbb masih terlalu awal rasanya time tu…even kat UMRA pon klau dtg kul 1pm pon xde mslh sbb check up blh smp kul 10pm pon week days or weekend.  Tapi mgkin lain tempat lain prosedurnya kan…so kitorg trs ke The Store Sg Buloh tuk shopping brg2 baby…Syukur ada sale, sgt berbaloi dgn hrg brg2 and pampers kat situ!

Semalam (isnin), masuk ofis pagi2 trs emel kat bos mintak permission tuk kuar after lunch for checkup.  Mama x apply leave coz pretty sure sempat blk ofis after check up.  So, after lunch ngan colleagues kat ofis, trs shoot ke PMC.  Dgn trafik yg agak sibuk dr Bukit Jelutong ke Sg Buloh, dalam 40minit sampai la kat PMC.  That time around 2.45pm…

Masuk main entrance Mama trs ke kaunter, ada sorg staff bertugas sdg uruskan file pesakit.  Tgk dia macam sibuk, Mama juz berdiri depan dia tunggu dia settlekan tugas dia yg nmpk sibuk benar tu…hampir beberapa minit dia mcm ignore je org yg tercongok dpn dia ni…then trs Mama hulurkan surat reference and full record from UMRA dpn dia, baru la dia pandang and tanya "puan dtg tuk check up ke?"…adoi…sabar je la…then after filling details kat file record dia, dia cakap, “Puan blh la nk pegi makan dulu ke, doctor kul 3 baru masuk”  Trs la tanya kat mana harus tunggu sbb kat dpn tu tgk cm limited seat je yg ada…then lps dpt info trs msk ke dalam, seat dpn bilik Dato’ Dr. Zarul…tapi schedule tuk check up ngan Dr.Zarul 8am – 1pm je, 3pm-8pm turn Dr. Wan Ratna…

Pas register baru dapat appointment card yg list kan jadual bertugas doc...patutlah lambat service diorg, hanya sorg doctor bertugas at one time and every saturday and sunday only halfday available for check up....

Terpikir better solat Zohor dulu sementara nk tggu,trs ke kaunter tanya mana surau sbb dekat area menunggu tu hanya ada toilet ladies, n setentang ngan toilet tu surau berlabel “Lelaki”…Staff di kaunter ckp surau perempuan dkt ngan bilik Dr. Ratna, sekali ngan nursing room.  Trs Mama menapak ke sana…bilik tu mmg muat2 2 org je tuk solat, ada 1 sofa mgkin preferable tuk ibu2 yg nk nursing baby diorg dlm tu, ada 1 tmpt yg ada comforter baby and sinki…trs Mama perasan tu tmpt tuk salin diaper baby…hurm…sangat tak patut nk sekali kan surau dgn tmpt salin diaper baby…tmpt wuduk dalam toilet staff setentang ngan ‘surau’ berkenaan….

3.10pm, Dr. Wan Ratna baru sampai…tak lama pastu running no. start dipanggil started with 5001.  No Mama time tu 5017…mak ai, lagi 17 tu nk kena tggu…tapi Mama cuba sabar…nmpk org xramai mana pon, tapi rupanya ramai yg dh biasa dtg check up kat situ tau service lmbat, so diorg xtggu di klinik…pas ambik no. diorg jalan2 dulu…masa trs bergerak, dalam kul 4pm no giliran baru 5005…aduh, mmg xsempat Mama nk rush ke ofis semula ni!

Bila jam dh berganjak kul 5, Mama ke surau sekali lagi tuk solat asar.  Bertembung ngan sorg staff yg nmpk senior baru kuar dr staff toilet baru lps berwuduk.  Dia tgk Mama cm nk masuk situ di tanya Mama nk ambik wuduk ke? Mama iyekan je la…then dia ckp, “nk kuar nnt tlg kunci ye sbb toilet tu tuk doc je blh guna”…then dtg la terpikir, ai…dh tu klau terkunci xkan nk ambik wuduk kat toilet yg lagi jauh tu…dia plak doc ke blh berwuduk kat situ?!! Hurmmm….

Kuar dari surau time tu dlm kul 5.30pm…No giliran baru 5012…lagi 5 org nk smp turn, so bajet2 dlm 6.15 baru smp turn tuk jumpa doc…harap sgt jgn smp magrib Mama kat situ! Huhu…dlm kul 6.15 no Mama kena pggil…Rupanya dlm bilik doc baru segala macam check up baru nk dibuat…Check BP, berat…pdhal kalau normal prosedur mcm tu kat UMRA, semua dh settle sblm msk jmp doc lagi…dan berat Mama still xnaik2 dari last check up kat UMRA; 56kg! aish…ape la…

After scan, Alhamdulillah kedudukan baby dh engaged ke bawah, kedudukan uri normal di atas, berat baby dalam 2.304kg…uish, dh besar rupanya Our Little One…patutlah Mama terasa makin sesak nafas time baring telentang…huhuuu…After about 15-20min in the doc’s room, I’m done my check up.  Doc set kan lg 2 mggu tuk dtg and ask me whether I wanna come on Monday again…Trs trg Mama ckp kat doc saya dh penat seharian menunggu doc, please set me the day she’s little bit loose.  So next check up on 25/06 (Tuesday) but again Mama will go check up lonely as Papa has to go out station to Bukit Kayu Hitam for a week that time…nasib la kan…

Kuar dr bilik doc, trs ke area kaunter pembayaran…time buat payment, ada 1 kes masuk…emergency nk bersalin…perempuan tu dh hampir meraung tahan sakit, tp staff nurse kat situ mcm x handle kes tu mcm emergency pon…rilex je…sibuk mintak buku record ape semua bagai…Mama yg berdiri kat situ kesian la tgk that lady yg tgh tahan sakit nk bersalin…time dia masuk tu mmg la trs dihulur wheel chair tp staff nurse tersangatlah lembab nk buat keje…chaos la sekejap…Mama tgk la record book yg family that lady bg pada staff tu mcm buku merah KK, means record pregnancy dia blh trs refer kat situ pon…tp staff2 kat situ still cam duk discuss dpn kaunter tu nk terima ke nak suruh patient tu ke hospital je….hello, klau dia nk ke Hosp.Sg Buloh (HSB) xdenye dia nk stop by kat PMC tu! Mama plak yg bengang tgk…

Then Mama saja la tanya staff kat kaunter tu, kenapa ngan patient tu? Dia xde rekod kat sini ke? Staff tu ckp, “ha…tu la masalahnya…dia xde rekod kat sini” situasi tu buatkan Mama teringat kes yg lbh kurang sama berlaku dpn mata kat UMRA dulu..sorg ibu yg dh pecah ketuban, foreigner indon dibawak oleh majikan dia tuk dtg bersalin kat situ hanya berbekalkan passport semata2 tanpa ada pregnancy record dari mn2 klinik pon…tp UMRA handle the case as professional, sekejap je trs di bawa ke labor room, details record been settled after the patient safely arrived at labor room…

The case is not so difference, but why they could not take it as emergency case to straight away decide to safe the patient first? Record would be taken care after that…klau takut diorg xmampu bayar, diorg xkan ke swasta klau xmampu kan…

Masuk kete, Mama termenung panjang seketika…trs call Papa bincang ape yg jadi sepanjang ari tu kat PMC…dengan servis yg lambat sangat2, langsung xhargai pelanggan yg dtg, lambat handle kes emergency, staff yg kurang mesra….harapkan service dari doctor saja yg bagus spt yg tercoret di blog2 yg ceritakan pengalaman best bersalin diorg di PMC, tapi staff plk macam xhargai customer…erm…baik la Mama g check up kat KK klau begini gayanya…

On the way balik, sekali lagi sakit pinggang lps lebih separuh hari tercongok di kerusi menunggu teruji ngan jalan jammed…dan dalam trafik yg slow tu terpandanglah bangunan ‘Hospital Pusrawi’ di kiri jalan besar tu…tetiba terpikir, kedudukan Hosp.Pusrawi yg separuh perjalan dr umah ke PMC, terasa nk tukar tmpt bersalin…  Papa pon mcm dh xberapa nk setuju nk benarkan Mama bersalin di PMC…


Ya rabbi…dugaan datang lagi ni…xsampai 2 bln dh pon lagi tp masih ragu2 kat mana nk bersalin….kwn2, opinion please….. ( - _- )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...