Sunday, 31 March 2013

Surprise for Papa

Salam readers...

Last friday, saja la jenguk2 website Zalora.com... First time menjengah actually...Then tgk bhgn kasut lelaki, mak ai terkejut tgk hrga sbb sgt2 berpatutan...then I got the idea to suprise Papa...huhuu

1 thing about my luvly hubby ni, dia sangat la kedekut nak berbelanja tuk diri sendri...serius!  I noticed that from awal kawin lagi...and he is really a sentimental guy...brg lama yg dh rosak pon sgt syg nk buang...sume nk disimpannya...dont believe me? come check out our store room...huhuu

But he is a really gentlemen for anak bini...sangat tak berkira klau dia mampu belikan...If come to shopping time, especially time nk raya...klau blh yg dia punya xde pon xpe...belikan tuk kitorg kitorg dulu...If I was not  forced to buy for him, jawabnya xde la tuk dia...huhuu...

Sebab terpikir dh lama tak membeli tuk my luvly hubby ni, saja la grab sepasang sandal and sepasang kasut 'boot style' tuk dia...hehe...really hope the size that I picked really suit him!


Jumaat lps time survey catalog kat website zalora tu, saja SMS Papa tanya kasut dia pakai size ape...dia jawab dengan jujurnya tanpa bertanya kenapa...hehe...kebetulan time tu he is really busy in Malacca, where his company is involve in engineering exhibition there...Thank godness he is not asking further nor when met me at home that night...hehe....

Ikutkan terms kat website Zalora, items will be delivered in 3 working days time...but this morning at 9.30am  I got a call from courier service said he will come by in 10 minutes time...huhuu...cepatnya! Sebelum ni ada dengar banyak komen negatif dr customer psl Zalora, so to be save I choose term called 'pay on the delivery'...then, they might upgraded their delivery system very well nowadays...tak serik tuk menjengah lagi! hehe...

Our small-getting-bigger-soon happy family  :)

Friday, 22 March 2013

5 months check up....Mama runsing...

Salam semua...

Last sunday, Mama ke UMRA lagi tuk monthly check up dan kali ni kena ambik darah tuk blood test.  Pagi tu time Papa kejut solat subuh, Mama bangun dgn agak terhuyung hayang tahan pening...pas solat trs sambung tido blk...

Dalam kul 8 dengar Zameer bangun panggil Mama ngan Papa...time tu mmg xleh angkat kepala pon lagi...So, Papa angkat Zameer dr play pen dia ltk kat tgh2 kitorg...Tapi Zameer ni dh terbiasa bangun awal skrg, so mmg la xnak sambung tido dah...Bila Zameer dh start mintak susu terpaksa jugak la kitorg turun ke tgkt bawah...but seriously mmg Mama xleh dukung Zameer since nk turun tangga pon pegang2 dinding...

Kat tgkat bawah sblm terlena blk dh siap2 pesan kat Papa mintak tlg kuarkan udang dr freezer, nk buat cucur nnt tuk sarapan...then sedar pon tgh mamai2 Papa kejut ajak sarapan...Papa dh tlg masakkan burger tuk breakfast...huhuuu cam sarapan org bujang kan? Tapi tu je yg Papa leh tlg sediakan, nk tlg buat cucur tak reti katanya...'xpe syg, awak tlg buatkan sarapan dh cukup bagus dah...thanks dear!'

Siap2 nk kuar umah time tu pon dah kul 12...sampai di UMRA nmpk org cam xramai mana, tp lambat jugak  nk smpai giliran may be doc bertugas time tengahari tak ramai kot...sblm jumpa gynea cam biasa nurse panggil tuk timbang berat, ambik BP and this month plus urine test...My weight is decreased 1 kg from last month :(  . I am quiet surprised my BP is normal...so the dizziness that morning caused of what?  Dulu time dh sampai bulan nk bersalin Zameer mmg ada history high BP sampai kena warded kat UMRA....

The time passed, my turn to see gynea is came...after a few conversation, doc ask me whether I has decide where to deliver our baby? me replied, not yet...since UMRA xterima kes yg dh pernah cser tuk try normal, so I need to find other option la...Or else Hospital Sg Buloh...about my dizziness doc said might be caused by my HB is low, so have to wait the result of blood test...by the time, doc add the supplement of zinc for me...

Bila bincang2 ngan my BFF, they are prefer me go to GH...ye la, diorg semua bersalin kat GH Putrajaya...andai mmg dkt dari umah mmg I choose Putrajaya gak, kawan2...Then Mama Kema said she heard lots of bad review from mommies who delivered at Hospital Sg Buloh...then I do my research about it...erm...so true! 90% of the review had a bad experience delivered their baby there...huhuu...

Mama Nieq plak bgth ada 1 private hospital kat area Sg Buloh, Putra Medical Centre (PMC)...She said her cousin had delivered there and got a good service...so, pencarian bermula la since last monday...bila blogwalking, mmg byk dpt good review pon PMC ni...then to convince Papa I need to personally call the PMC to get the rate cost and their procedure...

Even from the phone call only, I really got the open heart to go there...huhuu...semua soalan2 dilayan dgn baik...and yes, they are accept the patient who previously cser but not the 2nd scar...means if ur 1st n 2nd child already gone thru cser, where ever hospital u go u'll straight away been cser...that's y it is important for me to try normally deliver for this 2nd baby...gynea from UMRA whom I met last sunday said I got 75% of chance to deliver normal....

Ok, for the cost of normal deliver at PMC is in duration of RM 2000-2200 (InsyaAllah still in our afford), compared to UMRA duration between RM1399-1699...and for cser RM 4000-5000 compared to UMRA about 3499-3699...erm...yg ni garu kepala skit...huhuuu...even i wanna try for normal but it is important to prepare for the worst at the beginning....

Actually I am not put in the perception which GH is really bad for me...but I dont wanna put a risk where the experience that I gonna thru to deliver my baby drive me not to preggy anymore...hahaha....coz for me, journey to bring a little baby to the world is the most precious experience for me to keep in memory...

Well, mommies out there or even a daddy...please leave a your own comment...I appreciate it....

Tuesday, 12 March 2013

Unforgetable Pregnancy Moment

Salam semua...

Alhamdulillah arini dh genap 5 bln usia kandunganku...setakat ni makin aktif 'Our little One' ni gerak2...

Kenangan yang paling tak blh lupa time preggy Zameer dulu is tendangan2 nya dari dalam...uish, mmg betul2 hero la si Zameer tu...First time merasa tendangan yang agak kuat dari Zameer time tu klau xsilap dh masuk 7 bln kot...bgn pg2, sblm solat subuh Mamanya ni gosok gigi dulu...sinki master bedroom kitorg tu mmg agak ketengah dr build in dia.  So, kena la himpit skit perut ke depan tuk kumur2...Dan2 kena himpit ngan sinki tu Zameer tendang sampai Mama teranjak ke belakang! serious, tak tipu!! huhuu...

Kali keduanya, Papa yang kena...huhu..tiap malam sebelum tido, biasanya Papa bacakan doa tuk Zameer kat perut...doa pe, jap lagi kita share ea...time tu Papa rapatkan muka ke perut, tgh2 baca tu tetiba Zameer tendang muka Papa! dan mmg time tu Papa terhenti kejap baca doa...hahaa...mmg naughty boy!

Kali ketiga time tu Mama confirm umur Zameer 7 bln dlm perut sbb dalam perjalanan ke Langkawi tuk family vacation....Kereta Honda Odyssee Atuk muat2 tuk kitorg 5 beradik, Papa n Atuk Nenek Zameer...Mama time tu duk kat seat bhgn tengah tp duk bhgn tepi tingkap...CikNgah Zameer duk sebelah Mama...time pegi kereta terasa lega la lagi tapi time blk dr Langkawi phm2 je la kereta pon penuh ngan barang...so, CikNgah duk agak terhimpit la ngan Mama...sekali CikNgah dia terjerit kecil...rupanya kena tendang ngan Zameer...haha....

Ok, ni share tips skit tuk parents yg wifenya tengah preggy...

i) baca doa2 yg baik tuk baby

Dulu2 ada terbaca dalam novel tulisan Ramlee Awang Mursyid yang mana untuk mendapat anak yg mendengar kata dan mudah ikut nasihat, selalu amalkan bacaan Al-Fatihah di perut ibu mengandung...dan nasihat dari sorg kawan yg mana suaminya seorg ustaz, tambahkan bacaan surah 'Alam Nasyrah'...Alhamdulillah, amalan tu ada baiknya sbb Zameer bukanlah seorg anak yg degil... malah ada yg tanya cmne Na didik Zameer jadi se adorable itu? Wallahua'alam...semua yg baik dtg dari Allah...andai amalan tersebut membawa kebaikan baiklah di amalkan....

ii) Jangan amalkan mandi lewat malam

yang ni nasihat dari mak...ibu2 yang tgh preggy sememangnya terasa kerap nk mandi sbb suhu badan lbh panas dari biasa...tapi elakkan mandi di waktu malam melepasi pukul 10 malam tuk elakkan anak suka berjaga malam...sebab klau dh amalkan mandi lewat malam, baby dalam perut pon sentiasa akan merasa segar dari dr perut lagi di waktu2 tertentu..so, kalu dh biasa tgh malam terasa segar, bila dh lahir nnt suka berjaga la dia...

Dan syukur Zameer jugak bukan yg jenis berjaga malam...hanya terjaga dgn mata terpejam tuk mintak susu, bila kenyang dia tido blk...mak pon selalu kata senang nk menjaga Zameer ni since dr dalam pantang sampai umur 7 bulan dalam jagaan nenek kat kg...

Ok, readers thats all for now...nak blk jumpa Zameer plak ni! 

Adios....

Thursday, 7 March 2013

Kerinduan...

Salam jumaat semua...

Adoi, lama btl menyepi kan? actually byk benda nk coretkan kat sini, nak share ngan yg sudi membaca...tp kesibukan di ofis membawa keletihan bila tiba malam...huhuuu...

And by now I still got cough, since last 2 weeks...demamnya 2 ari je, batuknya meleret smp ke arini...dan baru 2 ari lps cuba amalkan nasihat doc time batuk2 preggy Zameer dulu...Doc advise minum campuran 1 sudu besar madu + hirisan lemon + sedikit air suam...Alhamdulillah, getting better now...


Zameer plak sekarang masih di kampung, my mom 'pinjam' last 2 weeks..sgt terasa bila rumah yg biasa riuh dgn suara Zameer, manja2 Zameer, rengek2 manjanya tetiba sunyi...Papa plak sgt bz ngan keje last week, so bila Zameer xde, Papa plak sibuk ngan laptop kejenya tinggallah Mamanya ngadap tv sorg2 kebosanan...huhuu

So, petang ni pas keje, tggu Papa sampai umah then kitorg bertolak ke Terengganu...ah, cant wait!!

Erm...perkembangan baby plak, this week our little one makin aktif gerak2....yes, sesuatu yg akan dirindui setelah si ibu selamat melahirkan nanti...huhuu...and I am a bit curious about our little one ni...does it be our little one, or our little two? huhuuu....jeng jeng jeng....

Why I said that? coz next week my pregnancy juz turn 5 months, but my tummy size now I estimated like I am about 6 to 7 months pregnant of Zameer...serious! Does our little one is too big? Last month check up, our little one's size is exactly like he/she supposed to...

Yang buat Mamanya ni musykil sbb skrg dh terasa bhgn bwh tulang rusuk di kedua-dua belah dh sakit2...mcm organ dlmn dh tertolak ke tulang rusuk menunjukkan ruang dlm dh makin menyempit...dulu time preggy Zameer, keadaan ni terasa bila kandungan dh masuk 7 bulan...dan 2mlm lps, timbangan baru 52.7kg, means xsampai 3 kg pon naik berbanding awal pregnancy dulu...

Bila bgth Papa, dia plak nmpk excited campur keliru..."twin ke Sayang? Tapi since early pregnancy dulu time scan dgr 1 je heart beat kan?" huhuuu....

Well, tgk la cmne nanti...tapi bila memikirkan kemungkinan itu, Mama jd termenung panjang....ape yg di pikirkan? banyaaakkkk sgt......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...