Friday, 30 March 2012

Zameer dan Pediasure Complete

Salam semua...

Zameer now is so picky in having meal...ssh sgt nk pikat selera makan dia skrg...dh la bdn xbesar mana, harapkan susu je skrg...nak tgk dia mkn banyak skit, sediakan cereal such as coco-crunch, honey star, milo breakfast; yg tu byk la skit dia mkn...or, biskut...ai, risau mama...skrg dh 1 year n 1 month, berat Zameer baru 8.2 kg!

Atas nasihat Paed time umur Zameer nk msk setahun dulu, if Zameer xselera makan then harapkan susu saja, susunya perlulah complete nutrien...knp baru skrg nk tukar? sbb sebulan yg lps Zameer selera mkn jgk, skrg tersangatlah picky....so, Paed pernah suggest Pediasure Complete....
Last wednesday, mama belikan satu tin kecil tuk trial...nnt kang beli yg tin besar trs, buatnya Zameer tak nak or xsesuai, bukan ke membazir..bukan murah2 susu ni...huhuu...

mlm rabu tu, blk keje Cik D (BS Zameer) nak bekalkan Zameer susu time ambik kat taska sbb last dia minum kul 5, tp sbb nk try bagi Pediasure ni, mama x bg Cik D wat susu...smp je umah, Zameer rengek2 nk susu mama trs bancuh Pediasure ni...bg kat Zameer dia tgk pelik sbb warna susu bukan putih, sbb Pediasure ni perisa coklat je ada...

nak tau ape reaksi Zameer? dia teguk skit then buat muka, tarik kuar botol dr mulut then tgk dgn pelik...try bagi lagi dia rengek2 xnak...huhuu...so, mama ambik botol tu simpan dlm peti ais, bancuh susu Frisolac Langkah 2 smula bagi dia...reaksi seterusnya? fobia susu!! huhuu...sbb still ingat rasa susu tu akan sama cam td, dia xnk minum sambil nangis2...puas pujuk dia ttp xnak...tak lama pas tu dia diam je layan babytv...

then mama ngan papa pon baru nk dinner, mama bancuh teh...tgk kitorg nk mkn baru sibuk nk dtg nk mkn gak...lagak org besar sbnrnya, xnk mkn makanan baby, tp nk mkn ape yg kita mkn dpn dia...tgk kitorg minum, nk jugak minum teh panas tu...pastu, mama dapat idea!!!! hehee...

Mama p dapur, isi susu yg sejuk td dlm cawan, try bagi dia minum...nk tau ape jadi? hehehee....habis dia minum!

'Zameer, Zameer...konon dh cukup bijak la nk berlagak cm org besar ye syg...mama lagi bijak la!' hahaa...kata mama kat papa sambil high 5 ngan papa...Zameer yg xtau pape blh senyum2 gak tgk reaksi mama ngan papa dia...hehehee...

jadinya sekarang, Zameer hanya minum pediasure ni sekali sehari lebih kurang 150ml...cukup la tuk permulaan...moga dapat menampung keperluan nutrien dia tuk trs membesar dgn sihat...

macam2 cara dah mama usaha ni syg, mama dah bagi Scott Emulsion perisa oren nk bg kuat antibodi...skrg kita try Pediasure Complete ni plak yer...kata Paed, if anak diberikan Pediasure Complete ni, anak x selera makan pon xperlu risau sbb susu ni dh lengkap utk keperluan nutrien badan utknya membesar....tapi dgn syarat, umur anak sudah lebih setahun baru blh bagi susu ni....

tu saja nk share...nnt Zameer dh naik badan, mama share lagi ngan sume ye...daaa.....

Wednesday, 28 March 2012

Rahsia Surah Al-Kautsar

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda(SAW) bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.



Wallahua'lam...

Zameer first time mandi laut

Pantai Pandak, Chendering, Terengganu.

Salam semua...

Wah, segar lagi kenangan balik kampung last weekend...x puas la cuti 4 ari kat kg...sini mana ada pantai cam kat Terengganu...huhuu...

Zameer sgt suka main air...seronok layan dia kat waterpark or swimming pool biasa...tapi, mandi air laut Zameer baru je merasa balik kg baru ni...hehe...jom layan gambar2 Zameer mandi laut...

Papa jadi pengawal pantai khas tuk Zameer sorg...hehe




Mula2 kejar ombak...

2kali kena ombak ke muka, terus lari...hehee


Ada sebab bawak Zameer mandi laut ni...satunya sbb org tua kata klau nk ajar anak cepat seimbang berjalan, latih dia kat pasir pantai...n 1 more reason, nk pulihkan rashes kat kulit Zameer...nampak la perubahan kulitnya lps sekali mandi ngan air masin...nnt blk kg kita mandi laut lagi ye Zameer...

video
Ni video reaksi Zameer kat pantai...hehe...enjoy!

Friday, 23 March 2012

Taktik Terkini Perompak Menggunakan GPS


Ni copy paste dari perkongsian satu kisah tentang kes rompakan yang berlaku dengan menggunakan taktik yang mungkin tidak terfikir oleh kita semua, hanya dengan menggunakan GPS yang ada dalam kereta kita.. memang agak kreatif la perompak-perompak sekarang ni kan.. nak tahu lebih lanjut baca kisah ni....





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Satu petang saya mahu untuk meletakkan laptop saya di kerusi depan (sebelah pemandu) kereta saya. Semasa saya hendak membuka pintu kereta, saya mendapati ada lubang kecil di bawah handle pintu.
Ada orang yang telah menembak kereta aku!!

Kerana panik, saya menelefon seorang kawan yang punya bengkel kereta dan bertanya adakah dia pernah menemui kereta yang berlubang seperti di bawah handle pintunya.

“Ya, sudah beberapa kali sejak akhir-akhir ini. Itu bukan lubang bekas peluru, tetapi pencuri yang merosakkan dengan maksud untuk masuk ke dalam kereta awak. Tidak ada alarm, dan tidak ada pecahan kaca”.

Apa yang menghairankan,tiada barang saya yang hilang. Malah mereka mengunci semula pintu kereta saya.
Empat hari kemudian, rumah saya kena rompak. Banyak barang berharga telah hilang.

Dan sekarang baru saya menyedari, semasa perompak itu memecah masuk kereta saya, mereka tidak mengambil apapun semasa itu, mereka cuma membuka GPS saya, dan mencari “HOME”…..
kan? bagaimana perompak dengan mudahnya mengenal pasti kediaman kita hanya dengan GPS yang terdapat dalam kereta kita.. 


sila kongsikan kepada teman-teman kita untuk keselamatan bersama..Mari kita bersama berdakwah..Sesiapa sahaja boleh ambil, share atau copy. Saya izinkan. Sharing for caring...Tinggalkan komen boleh juga untuk sama sama kita berbicang...


P/S: ni utk ingatan diri sndiri jugak sbb selalu tggal GPS dlm kete...huhu

Zameer nk blk umah nenek...

Salam semua...

Erm...dh lama xbalik kg mama kat Terengganu...Last blk, cuti CNY dulu...dah lama tu, nenek Zameer pon dh rindu bangat kat cucunya nan sorg tu...mana taknya, lebih 6 bulan nenek yg jaga Zameer dulu...

Tapi risau nk berjalan jauh esok ni...Zameer kurang sihat...blk dari umah BS ptg smlm nampak aktif lagi, tp sbb keboringan Astro decorder wathal; ok sekejap tp xsampai 10 minit tetiba hang...cite pasal astro rosak ni, next entri la ye...but semalam, Zameer menunjukkan kebijaksanaan dia dari observation...

tengah2 asyik Zameer layan Baby TV, tetiba astro hang...tv kuar warna biru je...dan2 Zameer bingkas bangun, duk tercongok then capai remote, tekan2 ke arah TV....mama tergelak2 tgk aksinya...

alahai, anakku..."Zameer, Zameer dh cukup bijak dah...tp nk wat cmne nak, Astro yg buat hal..." kata mama sambil usap2 kepala dia...satu ciuman hadiah utk 'bijak'!

See, observation anak2 utk setiap ape yg kita lakukan kat sekeliling dia akan menjadi ilmu utk dia cuba buat...Jadi, ingatan utk diri sndiri dan all parents out there..kawal setiap ape yg kita buat & cakap di depan anak2...kerana fikiran mereka di usia ini umpama span yg mampu menyerap semua benda...sama ada yg baik @ yg buruk, kita blh tentukan...

wah, dari nk cerita hal blk kampung, mama dh melalut ke hal parenting plak...hehe...xpe, utk ingatan kita bersama...

Ok, berbalik semula al-kisah my little hero ni...semalam, sbb TV xblh tgk so sgt susahlah nk tgglkan dia sorg2 kat depan...mama sibuk kat dapur, papa nk tlg sidai baju kat belakang...dia plak skrg dh pandai demand...bila nangis sbb kena tggl, dia akan menangis sekuat ati kat depan xberganjak2 sampai la kita dtg pujuk dia...isk! padahal sblm ni, nangis2 pon dia dtg merangkak ke dapur...sbb dh nangis2 tu, mama g pujuk bagi susu...papa dh sudah sidai kain temankan dia kat depan sementara mama siapkan dinner...alih2 dtg ke depan tgk dh terlena dh...

dlm kul 11 camtu Zameer tetiba terjaga, batuk2 pastu termuntah...mgkin sbb geli tekak kot...bdn pon dedar skit..dh salinkan baju, pampers, basuh muka dia skit, bg susu then bg la mkn ubat demam dan selsema...sekejapan dia dh terlena blk dh...

pg tadi, Zameer terjaga dgn keadaan masih ceria...tp dh perasan dia kurang aktif, even dlm kereta nk ke rumah BS ( cik D ) Zameer diam je...sampai kat sana, mama masuk la hantar Zameer ke dalam...Atuk (ayah cik D) tengah melayan baby lain dalam baby room, cik D kat dapur...tgk kami sampai, cik D dtg nk ambik Zameer...tiba2 Zameer muntah, terkena la skit lengan baju mama...alamak, dh mula risau ni...tp bdn xpns...mama nk ke kereta, cik D ikut bawak Zameer ke luar ambik angin pagi...muka ceria je tgk mama ngan papa...lega la skit nk tggal...

kat ofis, cik D update Zameer nmpk ok...juz kurang aktif dari biasa...bdn xpanas, minum susu xmuntah...Alhamdulillah...ni nk blk ofis ni if Zameer panas or muntah2 lagi, nk bwk ke Paed la...bimbang kesan jatuh katil aritu je...

untuk perjalanan jauh esok, moga Zameer sihat2 aje...doakan kami selamat pegi dan balik ye readers...oh ye, sebab nk blk kampung ni, mama ngan papa saja apply extra 2 hari cuti lagi (isnin dan selasa)...saja nk bg nenek ngan atuk Zameer lepaskan rindu puas2 dulu...hehe...

Panjang umur jumpa lagi ye semua...daa....

Thursday, 22 March 2012

7 'C' Sebab SUAMI BENCI ISTERI

Tips 7 'C' Sebab SUAMI BENCI ISTERI dari Dr Fadzilah Kamsah ini saya kongsikan untuk renungan kita bersama.

Semoga BERMANFAAT untuk kita semua...

=================================

C1. CABAR

Isteri ni kalau bergaduh dengan suami mulalah kata

"Kalau awak berani cubalah [cabar suami cari perempuan lain]!"

Dr Fadillah kata JANGAN CABAR SUAMI ... nanti suami buat betul-betul isteri juga yang putih mata ...

C2. CABUL

Perbuatan dan kata2 isteri yang tidak sopan (isteri hilang sifat malu) seperti keluarkan kata2 yang tidak baik pada mertua ...

C3. CELUPAR

Celupar ni suku-sakat cabul juga. Isteri selalu cakap yang kotor, mungkin kadang2 terlepas cakap ...

C4. COMOT

Isteri bila nak keluar rumah saja barulah nak comel berhias tapi kat rumah comot.

Suami pula di opis dok nampak y aje ...

Ada isteri kata - mekap untuk suami, .... tapi kat rumah tak mekap pun ...

C5. CEMBURU

Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan ... sikit2 dok telefon suami kat opis.

Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yang bukan2 ...

C6. CEREWET

Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat

C7. CINCAI

Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai ...

Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak ...

anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi ...

7C ni lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya ...

Berpelajaran tinggi hingga ke PhD pun...belum tentu tinggi akhlaknya.

Tapi kita ni insan yg mudah lupa dan lalai ... ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami dan keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 7C tu...

Home Made Yummy Chocolate

Salam semua...

actually, dh lama nk post psl ni...tp asyik tertangguh je...since ada mommy yg request cara2 nk sediakan coklat utk birthday Zameer dulu, jadi mama Naa nk cite la ni...hehee

Yang ni Jenama Beryl's ada 4 jenis; Dark choc, Milk Compound Choc, Milk Choc(white choc)  and Orange Flavor Choc
utk pengetahuan semua, coklat yg mama Naa guna tu actually coklat yg ready to eat...byk kat pasaran, blh try cari kat kedai2 yg jual alat2 Bakery...mesti ada!

Cara2nya : 1) juz panaskan tuk cairkan coklat tersebut...bukan bakar tau, boilkan air dlm periuk then dgn periuk yg lain, isikan coklat then letakkan ke dalam periuk pertama...
Cara ni dipanggil : Double boiler
Peringatan: jangan sampai termasuk air, nanti coklat tadi bila dh sejuk akan jadi sgt keras dan x berkilat

2) Selepas coklat dah cair, anda tentukan isi coklat tersebut...antara pilihan yang best : biskut Oreo hancur, nestum, badam, gajus, kacang, kismis atau blh jugak diletakkan chocolate rice.
My selection :)
3) isikan ke dalam acuan...(chocolate tray pon blh dibeli dari kedai menjual alat bakery)
4) Sejukkan di dalam peti ais selama lebih 5 jam...

Utk hiasan (ini utk jadikan coklat sbg cenderamata sesuatu mjlis)

1) seperti tadi, double boil white chocolate
2) selepas white choc tadi mencair, campurkan dengan pewarna pilihan..kacau sebati...
3) kemudian masukkan ke dalam plastic dripping (tips: tggu choc sedikit sejuk utk memudahkan proses)
 4) corakkan ke atas chocolate tadi mengikut kreativiti anda...

Inilah hasilnya...
Gud luck!!!

Monday, 19 March 2012

Zameer dh ligat berjalan....

Salam semua....

Entry ni atas paksaan my hubby...(Oppss, jgn tak tahu my hubby stalker plg aktif tuk my blog..hehee)

Adeh, actually Zameer ni dr usia 11 bln dh nmpk ada talent nak berjalan, tp sebab merangkak lagi laju dari bertatih2, so dia prefer tuk merangkak la...sama jugak masa mula2 belajar merangkak dulu, bila menyusur lagi laju, he prefer not to crawl...

cerita semalam time mama sibuk didapur sediakan spagetti & salad for dinner, terdengar riuh2 2 beranak kat ruang tamu bergelak sakan...jeles mmg jeles, maunya tggal masakan atas dapur...huhuu...tp klau tinggal nnt hangit plak kang...

Papa plak cm tau2 je mama kepingin nk tau ape yg diorg dok gelak, dibawanya zameer ke dapur tuk tunjuk yg zameer sgt willing to walk...

"sayang, sayang...tgk ni, tgk ni....Zameer dh pandai jalan la..."

"eh, bukan zameer mmg dh blh jalan ke?" mama jawab..

"iye, tapi ni dia mmg willing to...sblm ni kan cm xstabil je...tgk ni, bila jatuh pon dia bgn jln blk..."

huhuu...btl la....sblm ni, Zameer akan tatih laju2 tuk terpa kita sblm jatuh sbb dia blm pandai balancing...semalam, dia tatih agak laju ke arah mama, then btl2 setapak lagi tuk smp ke mama dia blh brek dan tersengih! isk....sgt suka wat gelagat nakal cam papa dia!! terus dan2 tu jugak kena gomol ngan mama...hahaa...padan muka Zameer....

Dan ada satu lagi skill baru Zameer...korek hidung! haha...sgt kelakar...dh la nk masukkan jari dlm hidung sndiri tu skit punya susah, dh blh masuk blh tersengih tgk kita...hahaa...ikut sape la tu? (Papa la tu! hehe)

tgn tu suka btl sumbat dlm mulut...

on the way to umah Tok Ma last sunday...

Zameer jatuh katil :(

Salam semua...

Kisah sedih utk arini, anakandaku jatuh katil pagi tadi... huhuuu...sian anak mama...

sejak ari jumaat, Zameer stat demam mlm...wktu siang suhu dia ok, mlm je badan dh dedar...sbtu mlm ahad, mama ngan papa tido2 ayam je sbb Zameer merengek sepanjang malam...mujur la esoknya ari ahad...

malam semalam, selepas balik dari jalan2 umah baru Auntie Kema, Zameer terlena dari dlm kete lagi...sepanjang mlm Zameer ok, then dlm jam hampir ke pukul 5, Zameer terjaga nangis2...kami pujuk ngan susu, dia diam sekejap kat baby cot...habis je susu Zameer mula merengek xselesa...kaki dia dh sebelah kuar dr baby cot tu, mujur hujung katil kitorg je...dok mamai2, mama pon angkat la Zameer baring tgh2 mama n papa...tp still merengek xselesa..tepuk2, agak lama then dia terlena...

dlm kul 6, papa dh bangun mandi, sendal zameer ngan bantal...mama yg still blm terjaga xsedar pon papa dh bgn mandi...tiba2, "Bummmmmp!!" berserta teriakan Zameer....

"Ya Allah, anak aku!!!" Zameer dh tergolak kat bawah...sedihnya tgk! argh...terasa sgt bersalah sbb xsedar bila dia tergolek2 ke tepi katil tu..huhuu...

But, Alhamdulillah sekejap sj dia nangis...terkejut je mungkin, tapi kepala dh nmpk kemerahan...cepat2 mama tuam ngan kain napkin yg dipanaskan dgn iron...then tmpat merah2 td nmpk sedikit surut, then mama sapu minyak gamat...

Mama ngan papa decide nk trs bwk ke klinik pagi ni jugak...kitorg kuar umah cam biasa dlm kul 7.40 trs ke klinik kat tmn perumahan kitorg...smpai je, lega sbb signboard kat luar klinik label: 24jam...dgn harapan utk trs dpt rawatan, kitorg pon tekan loceng klinik 4-5 kali xde org buka...then dgn muka mamai2 staff kat kaunter (rasanya anak doktor tuan punya klinik) bgth doktor kuar sarapan, kul 8.30 baru msk! arghh...

kebetulan ada sebuah algi klinik kat lot sebelah, juga berlabel: 24jam...pon sama?!!! unbelievable....doktor klinik tersebut baru je langkah kuar ke kereta dgn anak2nya nk hntr diorg ke taska & sekolah...ape guna label 24jam tuh???! aiyork!

xpe la, sabar je...then beli b.fast, blk sarapan kat umah dulu baru kuar blk ke klinik...Syukur Alhamdulillah doktor kata tgk pada keadaan Zameer, xde yg serius....
kat klinik...sakit2 pon aktif!
Tips dari doktor jika anak anda jatuh:
1) periksa kecederaan fizikal. Sekiranya ada tanda lebam yg membengkak, sebelum dituam, perhatikan dulu wrna lebam tersebut...sekiranya lebam bewarna biru, jgn dituam dgn bhn2 panas sebaliknya dituam dgn ais...kerana wrna kebiruan tu menunjukkan blood cord dia cedera, so klau dipanaskan lagi blood cord tu akan mengembang dan lebam tu akan merebak ke bhgn2 lembut sekitarnya menyebabkan lebam bertambah besar...

2) trs ke klinik utk pemeriksaan lanjut.

3) dalam tempoh 24 jam, sekiranya anak tidak muntah2 selepas makan or menyusu, tidak pitam, InsyaAllah xde pape yg merisaukan.

huhu...mama pon baru tau psl tu...syukur anak mama xpape. doktor juz bekalkan ubat utk tahan sakit, klau2 tmpat jatuh tu berdenyut2 baby akan rasa xselesa...

satu lagi info dpt dari doc tadi, kanak2 seusia Zameer body protection dia lagi kuat dr bdn org dewasa...dlm kepala kanak2, otak dia dilindungi sejenis cecair (nama sy lupa...saintifik sgt kot! hehe) yg akan menahan gegaran smpai ke otak sekiranya kanak2 jatuh...xseperti org dewasa, yg meliputi otak kita ada tengkorak..if gegaran seperti jatuh dari katil sdh mampu buatkan kita pitam terus...

Thursday, 15 March 2012

Resepi : Ikan Siakap Masak Stim

Salam semua...

ni semalam punya cerita la...tetiba teringin nk mkn ikan stim...pas solat asar kat ofis, trs google resepi...

Then otw blk umah, sggah kedai jual brg basah kat shop lot Alam Budiman (my resident area)...Ikan yg plg sesuai nk msk stim mestila Siakap..tapi, saiznya besar sgt la plak tuk mkn 2 org. Geram mmg geram tgk ikan tu segar tp xnk membazir so grab la Ikan Karuk yg duk dlm bekas yg sama ngan siakap tu. nmpk paten same je, tp kecik skit dr siakap. tuan kedai letak label 'ikan kruk-kruk', katanya isinya sama cam siakap, blh masak stim gak..Ni mesti dok ada yg tergelak dgn nama ikan ni kan? me too...arini google baru tau nama ikan tu Karuk..
Ikan Karuk (thanks to en.Google)
Rasa dia? lebh kurang cm siakap gak, tp isi siakap rasanya lbh lembut..nnt blh la cuba yer...Jom tgk resepinya...

BAHAN2:
  1.  ikan siakap 
  2. 1 inci halia*
  3. 3 ulas bawang putih*
  4. 3 btg serai*
  5. 5 ulas bwg merah*                   * ditumbuk / blend
  6. serbuk lada hitam dan lada sulah
  7. sos tiram 4-5 camca besar (utk lumurkan pada ikan)
  8. 2 biji limau nipis di perah air
  9. 2 biji lada besar
  10. 1 biji buah tomato potong dadu
  11. daun sup dan daun bawang
  12. garam dan gula secukup rasa
     CARA2 MASAK:
Antara bhn2 (time ni ikan dh diperap, sila abaikan botol2 xberkenaan diblkg tu ye..)

  1.     Bersihkan ikan, toskan. Taburkan garam, lada hitam dan lada sulah pada ikan
  2.     Bahan yang di blend tadi di gaul pada ikan bersama sos tiram..perap 15minit. (tips: tuk lebih kuah, blh lebihkan air yg guna tuk blend)
  3.     Panaskan steamer (sy guna rice cooker yg ada bekas tuk steamer tu). 
  4.     Siapkan aluminium foil di dlm bekas steamer tu, tuangkan ikan yg diperap tadi.
  5.     Tabur atas ikan lada merah n tomato.. tomato digunakan tuk balancekan rasa dengan sos tiram.
  6.     Stim la ikan siakap tu kira-kira 15 minit, masukkan air perahan limau nipis tu..time ni, buka tudung periuk pon dh semerbak bau best..huhuu...masak lebih kurang 10-15 minit lagi. (dlm 5 minit terakhir, taburkan sedikit garam n gula tuk seimbangkan rasa masam, masin dan manis)
  7.     Hidangkan dlm pinggan / bekas hidangan, tabur dgn daun sup n daun bawang. Sedia utk dihidang.

Stim dlm rice cooker saja :)
Sedia dihidang...
     This is my 1st trial, Alhamdulillah menjadi n yg penting menepati selera en.hubby...resepi ni diubah mengikut selera sendiri, bukan seratus peratus ceduk dr resepi dr tenet :)

Monday, 12 March 2012

Mimpi dalam mimpi??!

Salam semua...

last week ku bermimpi...mimpi yg seakan2 bersambung (macam drama series tu) dari mimpi malam semalam, malam ini dan mlm esok....agak pelik...buatkan ak terfikir2 akan mimpi tu....

mimpi ape? hurm....mimpi ku mengandung lagi....huhuu

mimpi 1st nite; dlm mimpi tu ak rs mcm ak pregnant...tp blm disahkan lagi...

mimpi 2nd nite; ku benar2 disahkan pregnant...yes, pregnant...but in the dream, it make me feels like : 'is it ok for me to get preggy now?'...(yes, in real live too actually)...that time ku renung2 Zameer yg masih kecil, bersediakah dia punya adik di usia dia skrg, & dah sediakah tubuhku utk pregnant lagi dlm wktu terdekat ini...??

mimpi 3rd nite; dlm mimpi ni, ak sdg menjalani saat2 utk kelahiran baby baru...yes, sedang bertarung utk bersalin secara normal (kelahiran pertama c-ser)...cemas cos this is the first time for me to normally deliver a baby...but the dreams juz cut to that moment; saat doc sedang check is it ak dh sedia tuk bersalin...

mimpi2 tersebut berlaku last week...bukanlah straight 3mlm berturut2, tp dlm semggu tu complete la series mimpi ak tu...hurm...sampaikan mimpi2 tu buat ak termenung panjang....nk kata skrg ak mgkin preggy, rasanya xmgkin! baru je pas period & sdg disiplin sambung ambik yasmin pills....

komen my husband ~ ~

mimpi 1st - wah...awk teringin nk preggy lg ke? *jwpn ku : cuma jelingan...huhuu

mimpi 2nd - InsyaAllah syg, klau itu dh terbaik tuk kita, Allah Maha Tahu... *jwpn ku: cuma termenung...

mimpi 3rd - wah, petanda baik tu...kan awk mmg nk bersalin normal tuk yg seterusnya nanti! so, bila nak pregnant lagi ni? hihihiii.... *jwpn ku: jgn nk gatal lagi ea (beserta cubitan)....hehee

bukan nk menolak rezeki, cuma skrg ak tau bdn ku blm sedia tuk pregnant lagi dlm wktu terdekat ni...yes, mmg nk anak lagi....tp teringat komen doc sebaik saja perutku dibedah dgn laser (semasa lahirkan Zameer), "nipisnya kulit perut u ni, lsg xde lapisan lemak! sekali laser sj dh terbuka ke rahim" ak yg dengar komen doc time tu terfikir, 'ooo...ni la sbbnya bila dh msk 8 bln, kulit perut ak terasa perit sgt, seolah2 sdh hbs stretch dah'...even skrg, usia zameer dh setahun +, bhgn rahim pon still terasa pedih kdg2...mgkin akan terasa lebih perit jika perutku sudah 'berisi' lagi...

lg pon memandangkan Zameer, ak terasa blm cukup berikan yg terbaik lagi utk dia dari segi kasih sayang dan perhatian...I want each of my child get the best from us...jadi skrg adalah bukan masa terbaik utk punya baby lagi, itu fikirku...

Namun, sebaik2 kita merancang, perancangan Allah Maha Terbaik...Dia tau ape yg terbaik utk hambanya...jadi, sekiranya mimpi2 ku itu menjadi kenyataan, ak hanya mampu redha & bersyukur....

Thursday, 8 March 2012

WARKAH DR SUAMI YANG LUPA...

Quote from nukilan Hamka (Kereta Mayat)...

SUAMI YANG LUPA... 

(Di tulis pada awal perkahwinan, 2002) 

Isteriku.. 

Dengarlah isteriku, aku menulis derita ini ketika kamu sedang terbaring tidur memeluk bantal, di pipimu terdapat kesan air mata yang baru kering, di dahimu terdapat rambut yang hujungnya basah kerana air mata…. Secara diam-diam aku berbaring disisimu, mengusap rambutmu ke belakang, dan menyapu air matamu.., lalu aku mencium dahimu dan memelukmu.., lalu aku menangis... 

Mungkin semenjak kita berumah tangga ini, kamu dapati aku sukar melayanmu dengan baik.., kesibukkan aku dengan urusan sendiri membuatkan kamu seorang isteri hilang tempat melepaskan penat dalam pelukkan kasih sayang.., malahan kesemua salahmu yang kecil juga membuatkan jurang antara kita semakin jauh.., namun hari ini, segala kesabaranmu telah datang menyelubungi diri aku lalu membangkitkan rasa kesal yang amat sangat kerana di dalam hati ini, tiba tiba muncul perasaan bersalah yang amat sangat... 

Dan dengan perasaan bersalah itulah aku kini datang kepadamu, dan memelukmu dengan penuh kasih sayang.. 

Dalam diri aku berkecamuk fikiran tentang segala perlakuan kasar aku terhadapmu wahai isteriku. Sewaktu kamu ambil masa yang tidaklah lama untuk bersolek agar pandanganku terjaga, tapi aku merungut dan membentak.., Aku memarahi dirimu kerana tidak mengenakan sarung kaki, walaupun kamu telah memberitahu bahawa sarung kaki ada di dalam kereta, dan akan memakainya dari dalam kereta.., aku tetap memarahimu kerana bagiku, keluar rumah harus bersarung kaki.., sedang jarak kereta hanya satu meter depan rumah.. 

Aku malu pada diri ini, kerana sentiasa menemui kesilapanmu.., aku marah marah sewaktu kamu tidak memakai anak tudung (sedang sudah memakai tudung diluar) kerana aku kuatir jika tudung kamu jatuh, kamu tidak ada anak tudung, padahal kamu hanya keluar menyiram pokok bunga dalam rumah yang berpagar... 

Pada waktu serapan, aku juga menemui kesilapanmu, kamu memasak lambat, lauk nasi sejuk, teh tarik tak kelat dan sebagainya, kamu hanya tunduk meminta maaf dan sewaktu aku ingin pergi kerja kamu melambai tangan dan berkata “jaga diri baik-baik” tapi dahiku berkerut, kerana melihat kamu yang mengenakan tuala sebagai tudung sementara, lalu aku menjerit‘”tutup rambut betul-betul !” 

Di pejabat, kamu cuba menelefon aku bertanya khabar, tapi aku merungut supaya tidak diganggu kerana sedang sibuk padahal aku hanya berborak dengan kawan akan isu remeh temeh.., 

Pada waktu petang, berulang lagi perkara seperti itu, sewaktu aku sampai, aku melihat kamu sedang menjemur kain lalu aku memarahimu di depan anak-anak jiran-jiran kerana kamu berlengan pendek..., ketika minum petang aku masih merungut tentang dosamu yang akan aku tanggung kerana tidak menjaga aurat. Aku juga merungut jika kamu bersolat lewat, sedangkan kamu sudah memberi alasan tertidur kerana keletihan mengemas rumah..., lalu aku menimbulkan cerita tentang api neraka.., dan kamu diam tidak berkata apa-apa.. 

Ingatkah kamu sewaktu aku membaca buku di malam hari diruang tamu?, kamu datang dengan wajahmu kelihatan seolah-olah mengalami kesakitan? waktu itu aku sibuk membaca dan tidak peduli pada kamu, dan kamu cuba berkata sesuatu, lalu aku yang tidak suka diganggu ketika membaca menyergah” Apa yang kamu mahu?”. 

Kamu tidak berkata apa-apa, tetapi terus berlari ke arahku dan merangkulku dengan kuat-kuat lalu mencium pipiku. Tangan kudusmu dengan kelembutan yang diberikan Tuhan dalam dirimu merangkul erat badanku lalu setelah beberapa ketika, kamu meleraikan kembali pelukkan itu, dan kamu pun pergi kebilik tidur meninggalkan aku seorang diri diruang tamu.., di bahuku, aku melihat ada kesan air mata.. 

Tiba tiba buku yang aku baca terjatuh dan aku berasa cemas sekali. 

Apakah kebiasaan yang merasuk diriku? Kebiasaan mencari kesalahan?, kebiasaan mencari kesempurnaan?, merungut tentang masakan yang tak sedap?, berdengus jika masak lambat?, memarahi isteri kerana berlengan pendek menjemur baju di halaman rumah yang berpagar?, memarahi isteri yang solat lewat kerana tertidur? Memarahi isteri yang tidak pakai sarung kaki ke kereta? 

Kadang kadang aku membandingkan kamu dengan kakakku yang sempurna dimataku, malahan lebih teruk, aku bandingkan dirimu dengan anak nabi Fatimah r.aha, sedangkan kamu isteriku.., oh.., aku tahu hatimu telah lama terluka… inikah hadiahku kepadamu sebagai suami?. 

Semua itu kulakukan, bukanlah kerana aku tidak menyayangimu, melainkan aku sangat takut tentang azab api neraka yang disediakan untuk suami yang tidak menjaga isterinya dengan betul.., tapi aku terlalu berburuk sangka padamu, menuduhmu yang bukan-bukan, menyoal yang bukan-bukan, mempertikai kasih sayangmu padahal kamu isteriku, banyak sekali perkara yang baik dan yang lembut serta benar dalam perwatakanmu. Hati wanitamu ternyata mencukupi luas sekali, seluas cakerawala. 

Ini ternyata ketika kamu secara spontan bergegas berlari dan menciumku sebagai ucapan selamat malam. Dan membiarkan air mata mengalir tanpa perlu kepada sebarang penjelasan, sedangkan kamu, telah dibesarkan oleh ibu bapamu dengan penuh kasih sayang.., sampai masa aku datang mengambilmu sebagai isteri lalu membawa pulang ke dunia yang asing bagimu, dan disini, aku menyakiti hati sucimu itu.. 

Malam ini, aku datang menyapu rambutmu yang basah, dan malam ini, dalam kegelapan sebegini, aku berlutut di sisi katilmu, menangis pada shurga diwajahmu.., dan aku cukup malu pada diriku sendiri dan aku menangis lagi….hanya kamu yang berada difikiranku. Dan aku telah datang kepadamu, dan kini, aku telah berada dalam dakapanmu. .., maafkanlah aku... 

Aku sendiri tak sempurna macam Saidina Ali, macam mana boleh mengharap isteri sehebat Fatimah anak Nabi..?, Aku sendiri sedih kerana telah menyakiti hati seorang anak perempuan orang lain yang telah 20 tahun hidup bahagia bersama kelurga, tapi bila hidup bersamaku untuk 40 tahun akan datang, tidur malam terpaksa pula berteman air mata.. 

Tetapi mulai esok, aku akan berubah.., aku akan bersungguh-sungguh menjadi seorang suami yang terbaik untukmu, Aku akan berpadu denganmu, menderita apabila kamu menderita, dan tertawa apabila kamu tertawa. Lidahku akan ku tahan, kalau aku ternampak salahmu, aku akan bersangka baik, kerana kamu masih muda, masih sedang belajar menjadi seorang isteri..., dan aku menyesal kerana melayan kamu seperti kamu seorang yang faham selok belok ugama, sedangkan kita semua, masih perlu belajar menjadi manusia yang baik, hingga ke liang lahadpun, pelajaran itu belum habis.., apatah lagi di gerbang rumahtangga?..oh 

Sekarang ketika aku memelukmu, dan kamu yang sedang lena dibuai mimpi juga secara tidak sedar membalas pelukkanku.., meringkuk dan keletihan di sebalik wajah sucimumu. Aku menangis malu.. 

Kelmarin kamu masih anak gadis yang diajar agama oleh ibumu dan kamu masih belajar.. hari ini kamu menjadi isteriku dengan rela, aku telah menuntut terlalu banyak.. terlalu banyak !!!!! 

Aku malu pada diriku... 

Maafkan aku wahai isteriku 
Esok, kamu tidak akan menangis lagi.., insyAllah.. 

Abang cinta padamu.., sampai hujung nyawa... 

Akhir kata:- 

“Orang yang paling baik di antara kamu adalah yang paling baik dengan keluarganya dan aku(Rasullullah SAW) adalah yang paling baik terhadap keluargaku.” (Hadis riwayat Tabrani) 
Janganlah seorang laki-laki mukmin membenci isterinya yang beriman. Bila ada perangai yang tidak disukai, dia pasti ridha (senang) dengan perangainya yang lain. (HR. Muslim) 
“Dan bergaullah kamu dengan mereka (isteri kamu) dengan cara yang baik. Kemudian apabila kamu tidak menyukai mereka (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu padahal Allah SWT menjadikan padanya kebaikan yang banyak.” (Surah an-Nisa’) 

Wednesday, 7 March 2012

20 Perkara yg berubah slps anda mempunyai anak!

Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?
Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku. 

1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar.Yes, lagi2 anak lelaki...kelasakan dia meningkatkan aktiviti fizikal kita..hehe


2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!! No wonder la if kita rasa serik utk melalui proses kelahiran lagi, tp perasaan tu akan hilang diganti dgn rindu utk pregnant lagi bila tgk ibu2 lain yg hamil or tgk baby2 kecil..

. 
3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!! Syukur Zameer bukan jenis berjaga mlm, terjaga juz mintak susu..mama papa bgn bancuh susu, trs dh blh tdo..huhuu


4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.Betul2...lg2 bila terkenangkan kasih syg mak kita yg menjaga kita sepnjg tempoh berpantang...tgginya kasih seorg ibu, even anak sudah besar pjg, masih lagi disyg spt kita kecik2 dulu...


5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..


6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat... Hak3..yg ni berlaku pd ak hmpir setiap mlm...kdg2 cik abg mengomel gak psl nih...huhu


7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.


8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.


9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo! 

10- Kita akan lebih menghargai diri kita.


11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.


12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.


13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.


14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya.


15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.


16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!


17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!


18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.Cthnya: dulu sebulan tu plg kurang 2 kali tgk wayang ngan hubby, lg2 klau mmg ada series movie yg kita follow...skrg, tggu tayang kat HBO or beli DVD tgk kat umah je...kdg2 tgh2 tgk pon blh terlena dpn tv...huhuu


19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.


20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan! 





P/S: anda semua setuju x? leave ur comment...

Monday, 5 March 2012

Yasmin Pills vs Pregnancy Test

Al-kisahnya berlaku semalam pas blk dari ofis; on the way nk ambik Zameer dari BS, singgah la farmasi kat Subang Permai Jap...tujuan nk ke farmasi tu sbb nk beli Yasmin Pills.

Ada yg xtau ye pill ape? It is a family planning pills. kenapa family planning? As for me its a need for nowadays...1 of the reason is; my 1st giving birth of Zameer was via cesarean.  Melalui proses cesarean ni, ada 3 lapisan yg dibuka utk keluarkan baby; rahim, daging & kulit perut...bila dh kuarkan baby, lapisan rahim & daging dijahit layer by layer then lapisan kulit digam...skrg lapisan luar kulit mmg dh nmpk baik tp bhgn dlm I'm sure not yet 100% healed.. sumtime blh terasa pedih2 kat bhgn dlm rahim if terlalu aktif wat keje berat...maka beruntung lah para ibu yg bersalin normal...

2nd reason of having family planning is; living cost yg makin hari makin meningkat...gaji kita plak bukan setiap bulan meningkat, ye dak? so, utk memastikan kestabilan kewangan keluarga juga maka perlunya family planning ni....

3rd reason; to give the my very best to each of my child...klau blh setiap kehadiran anak2 kita perlulah kehadiran yg diharapkan, no terms of 'anak accident'...terms ni biasa kita dgr dr parents yg baru dpt anak tp sbnrnya diorg xrancang pon utk dpt anak dlm jgka waktu itu atas sebab2 kewanganlah kebiasaannya...so, if that happens, kemungkinan utk anak itu dptkan yg terbaik dr parents diorg adalah 50-50..

But, kita hanya mampu merancang, tapi Allah sebaik2 perancang....

Wah, pjgnya intro...hehee...back to yesterday's incident...huhuu...ok, di farmasi semalam sy trs la ke kaunter ubat2an di ruang plg belakang farmasi tu...sbb dh pernah beli Yasmin kat situ, so tau la kat mana nk refer kan...

Then sale assistant tanya, "kak cari ape?"

"yasmin.." then sy tgk bdk tu berlalu ke bhgn depan farmasi. sy ingatkan mgkin stok pill tu ada kat bhgn depan plak kot...xpe la...smbil2 mata melilau cari Sebamed for baby (utk Zameer)..

tak lama, dtg budak td serahkan 1 pack ke tgn sy...eh, peliknya...ape ni?

sy ty dia ape ni? dia jwb..."pregnancy test la...kan td akak mintak ni..." Opss...jauh bebenor bunyinya antara 'pregnancy test' n 'yasmin' ni...huhuu
vs


yes, budak tu tersalah dgr tp sgt2 la contra 2 item ni bila tertukar...contra sama sekali dr segi fungsinya...huhuu...lawak di petang hari...masuk kereta sy tergelak sndiri...en.hubby tanya kenapa, then sy cerita hal yg berlaku...en.hubby blh tergelak penuh makna...haha...

Sunday, 4 March 2012

Resepi : Kuih Dorayaki

Salam semua...

Pernah dengar x nama kuih ni; Dorayaki...ala, kuih favorite Doraemon tu...Senang je nk buat ni...meh check out the recipe...

Bahan2:

  1. 100gm tepung kek atau tepung gandum
  2. ½ sudu kecil baking soda
  3. 60gm gula halus
  4. 2 sudu besar madu
  5. 2 biji telur
  6. ½ sudu besar minyak masak
  7. ½ sudu kecil esen vanilla
  8. Inti: Jem, kacang merah @ Chocolate spread (I used Nusifitt Chocolate Hazel Nut Spread)

Cara2:
1.    1)  Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang. (Tips: Blendkan saja smpai kembang..hihi)

2.   2)  Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.



   3. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat. (Tips: Jgn pekat sgt nnt kuih kurang lembut)


   4. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, gunakan senduk utk menceduk adunan supaya senang dibentuk dlm kuali dgn meratakannya secara membulat

 5. Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis

     6. Last step, sapukan pilihan inti ke kedua2 belah kepingan kuih kemudian cantumkan 2 keping setiap satu...Sedia utk dimakan...

Zameer pon sukakannya!


P/S : Sesuai dijadikan breakfast or minum petang...selamat mencuba!

Thursday, 1 March 2012

Yeay...New Avent bottle for Zameer..

Hye semua....Salam...

Last 2 days mama duk bz searching for the cheapest price of Avent Bottle for Zameer...Survey2 dalam mudah.my, ramai gak rupanya yg jual Avent bottle ni...then, berkenan la kat sejenis bottle yg non-ring type. Sebabnya tuk type Avent yg Zameer dh ada tu kena guna ring utk prevent leaking semasa baby menyusu...
Ring ni letaknya di antara penutup botol dan botol

See how its function?
Agak leceh sebenarnya guna yg ada ring cm ni, klau lambat basuh plak akan lekat daki susu kat getah ring tu, so nmpk xbersih la...survey punya survey, berkenan la ngan botol yg non-ring type dgn hrga yang agak murah dr kat kedai2 baby...RM 65 tuk 2 botol...+postage RM 6, tp mintak discount skit dpt la RM70...ok, la kan? even kat kedai brg baby MyLife bukit jelutong tu harga yg type ring pon smp RM98.90(lebih kurang la, lupa exact price) tuk 2 botol...

So, pagi semalam wat online pymt, tghri smlm penjual pos...taraa....pg ni dh smpai pon kat ofis...

Mama bukan main excited lagi td receptionist ofis bgth ada brg smp..huhuu....



 
Yang ni warna botol dia tinted yellow 
yg ni mmg xde ring

See featured product dia, yg ni type xde ring. So lps ni senang la skit. Dulu time Baby Sitter Zameer ada assistant skjp, dia xtau fungsi ring bottle tu so bila buat susu mmg leaking la...

Now, xde nk kisah pasal ring dh la...harapnya bwk blk nnt Zameer xla pelik tgk botol baru ni...Jgn dia wat hal xnk minum dh la sbb tgk lain dr botol dia skrg...huuuhu


 Pasni nk Zameer belajar minum susu cm guna cawan plak....

So utk tujuan tu, kena start ngan introduce handled cup...

Avent pon ada produced bottl ring cm gmbr sblh ni, so attached je ngan botol...                                        

      
                                          Klau guna bottle handler, cm ni rupanya..

nnt slowly bila dh biasa ngan handler tu blh tukar puting ke jenis ni plak...Then lama2 nnt dh pandai minum guna gelas or cawan :)                                              


Ok, That's all for now....daa.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...