Thursday, 2 May 2013

Detailed scan our Little One

Salam semua...

Banyak betul entry2 tertangguh yg nk di coret kat cni...dlm kepala dh terangka ape yg nk cite kat blog tapi sbb kekangan masa dan bila asyik tertangguh, benda yg nk cerita pon blh lupa detailnya...Ha, cerita g jln2 kat Sabah dulu pon blm habis lagi, dh hampir sebulan berlalu...huhuuu...moga2 nnt ada kesempatan tuk coret cerita di Sabah...

Tapi arini tgh excited pasal our 'Little One'...potong que semua cerita yg nk dicoret, huhuuuu....

Semalam pegi check up 6 months, but actually lg beberapa hari dh nk masuk 7 months pon...since dh booked dated for 3D / 4D scan kat UMRA, even dh decided kali ni xkan deliver baby kat UMRA, so pegi je la...lgpon nk tukar tempat bersalin still kena dapatkan full report dari UMRA sebab record dari awal pregnancy ada kat sini...

The result yang paling ditunggu2 dari detailed scan ni for sure about our Little One's gender...huhuu...time check up 4 months dulu doc memberi harapan maybe our Little One is a 'gurl', tp masih awal sgt tuk confirmkan...then previous check up 5 months, jumpa doc yg lain time tu, katanya its pretty sure a 'boy'...adush, frust betul rasa...tp dalam hati tetap denial it's a boy...entah, gerak hati!

Bila shopping or survey barang2 baby, Papa asyik duk usik suruh beli biru, biru n biru...but Mama said, no...I still wanna buy a neutral color...huhuu...like the nursing pillow, I took a yellow color...baju2 plak mmg langsung x shopping lagi sbb still rasa nk tggu detailed scan result sbb time belek baju baby je mesti anak mata ni terpikat ngan warna2 baju gugurl yg pink2 and dark pink only...so, Mama cakap kat Papa, baju2 kita beli lewat2 skit xpe...huhuu...sembunyikan rahsia hati la konon...

Then the result is...

hehee...nanti dulu, kita cite pasal baby's condition dulu ea...


Baby's brain showed normal

Tulang belakang normal

tulang belakang normal
 Kedudukan baby skrg menghadap ke bawah, so bhgn atas perut mama ni is tulang belakang dia...sebab tu la klau mama terlebih mengiring ke kanan, Mama kena tendang sbb kepala dia kena himpit..bila dah stat menendang plk kdg2 direct terkena pundi kencing Mama..."auch! sakit okay...." huhuu...Uri plak syukur di kedudukan yang sepatutnya, dan uri nmpk sihat...


buah pinggang lengkap ada 2, pundi kencing normal

here...our Little One's face...
 Time nk capture 4D plak, muka baby time tu macam terhimpit kat karung ketuban, so bila xde air dkt area muka dia sgt ssh nk capture clear picture...bila kena usik2 baru gerak2...hurmm...ada timing2 nmpk muka dia tengah tersenyum...Alhamdulillah...


Alhamdulillah...sempurna tanpa sumbing

Jantung sihat, ada '4 bilik' kata doc...
Actually, time doc doc explain 1-1 dari hasil scan tu, tetiba Papa ckp, "syg, awak xnk tanya doc gender baby ke? kan awak xsabar nk tau..." then, doc replied..."Papa dia yg xsabar tu...huhuu...sabar2 ye, nnt sampai part tu kita tengok..." hahahaa....tergelak jap Mama dibuatnya...padahal Papa yg xnyabar nk tau, Mama plak yg dikatanya xsabar...huhuu

Then....here we go.....

....


....


...


...
It's a 'GURL!"....Alhamdulillah...

Syukur sangat rasa...kata doc, InsyaAllah kemungkinan besar it's a gurl....then bila dh turun katil pon Mama tanya lagi sekali, "Doc, its confirm a gurl kan?" Doc dgn senyum jawab, "InsyaAllah she's a girl...dh banyak kali scan dari atas n dari bawah tadi mmg nyata its's a gurl..."  Mama langkah kuar dari bilik doc dgn senyum melebar ke pipi....huhuuu...

Kuar je dari bilik doc, I said to Papa..."See, my instinct is real...hehee...."

The summary result

P/S : Doakan semuanya selamat n Mama may deliver our baby gurl normally...amin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...