Wednesday, 3 October 2012

EL to taken care of Zameer

Salam readers...

Semalam Mama EL sbb Zameer xsihat...isnin lps, Papa EL jugak sbb kena migrain.  Cik D pon belum keluar wad time tu due to fibroid in her stomach.  Jadinya budak2 semua dijaga oleh parents Cik D tuk sementara...

Pagi isnin tu masa Mama sampai taska, suasana kat taska sgt "chaos!" huhuu...sian atuk nk kena handle budak2 semua...kebetulan plak jiran sebelah pon ada tgglkan anak dia yg umor dalam setahun lebih tu kat taska sekejap tuk keluar beli brg kot, sedangkan anak dia xbiasa ngan atuk, meraung2 la...Pia pon take part nangis2 gak...gamat la taska tuh! huhuu...so, even dh agak terlewat ke ofis, Mama tlg la atuk kejap ambik anak jiran tu bwk keluar kejap ambik angin...mujur la Zameer baik pagi tu, xjeles Mama dia ambik budak lain...

Sebab kesian kat atuk diorg tu, sampai je kat ofis Mama dh siap2 pesan kat Papa mintak tlg ambikkan Zameer awal skit bila dh reda migrain tu, since susu Zameer tuk stock bln ni pon blm beli lagi.  Time lunch hour Papa col tanya nk beli susu tu kat mana.  Mama prefer beli stock susu and pampers Zameer kat Carrefour since harga dia jauh lbh jimat berbanding kat giant.  Tapi sian kat Papa nk kena pegi jauh2 (Carrefour plg dekat kat Subang Jaya or Seksyen 24, Shah Alam), jadinya Mama mintak Papa belikan sekotak je dulu, nnt weekend beli lagi kat Carrefour.  Sempat lg Papa dtg join Mama lunch kat food court area ofis Mama, pastu baru pegi giant...

Time Papa ambik Zameer ptg tu dh rasa bdn Zameer dedar je nk demam...blk rumah tido je, x aktif pon. Mama sampai rumah dalam kul 7 tu Zameer dh siap2 mandi ngan Papa..nampak je Mama, trs merengek nk manja2..bdn dh terasa panas..Mlm tu tgh2 Mama duk masak tuk dinner, Papa pggil Mama ke depan coz Zameer muntah kat karpet...dh terasa lain macam dh time tu tgk Zameer smpai muntah2...

Konon Mama ni nak hilangkan mual dia, bagi la air Vitagen perisa oren...then Zameer minum dgn seleranya, lega tekak dia kot...xsampai 15 minit pon, dia dtg kat Mama yg tengah masak kat dapur, muka mintak kesian...pastu rengek2, nmpk air liur dia kuar banyak...rupanya nak muntak lagi sekali! kita pon klau tengah mual, tekak terasa nk termuntah mmg air liur banyak terembes dlm mulut kan? cuak tgh muntah kuar bukan hanya dr mulut tp dr hidung pon ada...dia muntah atas dukung mama time tu, hbs 1 bdn Mama kena, so trs la masuk mandi...

Time tu dh discuss dh ngan Papa nk bwk dia ke Klinik kat Alam Budiman ni...tp sbb dh hidang makan malam, Mama masak Mee rebus malam tu, so decide tuk makan dulu...Zameer pon nk jugak, lapar la kot semua benda dh kuar kan? ada la separuh dia makan yg Mama ltk kat dlm bekas dia tu...then, one more time...muntah lagi! this time, cannot wait already...trs siap tukarkan dia dgn pyjamas lain (masuk yg ni dh yg ke 3 pasang tukar baju tido)...

sampai kat klinik syukur xde org, trs dpt jumpa doc.  pas explain kat doc ape jadi kat Zameer, doc mintak baring kan dia kat katil rawatan...baik la plak Zameer time tu baring je tanpa protes ape...Doc check, rupanya perut dia bloating...kembung rupanya! tu yg mkn semua ditolak blk keluar tu...takut terjadi diarrhoea plak, doc masukkan ubat kat buntut dia tuk buang angin dlm perut tu...kiranya lagi cepat la effect dr bg ubat minum...


Bekalan ubat Zameer...
Doc kata, condition Zameer time tu baru mild dehydration...so nothing worst.  Nasihat doc utk nota bersama semua readers, klau anak kita dh ada tanda2 muntah berterusan, tu tandanya perut dia 'bloating'.  Jadi elakkan beri anak kita susu or sebarang minuman susu or berkultur (mcm vitagen tu).  If jadi mcm ni, sepatutnya air yg dh keluar tu cepat2 digantikan dgn air garam tuk elakkan dehydration. Air garam plak boleh dicampur ngan air bergula mcm ribena or sirap.  Jgn bg susu selagi keadaan dia still xelok lagi...pas bagi air garam, start dgn bubur kosong dulu tp sbb Zameer ni mmg xsuka bubur, doc suggest bg roti yg manis tu mcm butter bun. if muntah2 beserta cirit tu lagi sgt cepat utk terjadinya dehydration.  So, cepatlah bawak anak ke klinik berhampiran utk rawatan.  

Ni actually dh kali ke-2 Zameer kena cmni...dulu time umonya baru 7 bulan, kitorg lsg xtau ape nk buat bila Zameer dh start muntah mcm air paip, plus cirit lagi...tgh malam dh bawa ke klinik, tp doc yg attended kitorg tu xde pengalaman agaknya, xleh baca lagi tanda2 baby tuk kena dehydration...doc juz said, mgkin susunya kena pekatkan lagi, dan juz nasihatkan kitorg tuk sapu minyak yuyi kat perut Zameer dan bekalkan ubat antibiotik kalu xsilap..blk rumah, 1 mlm kitorg xleh tido...esok paginya kitorg hntr Zameer ke taska mcm biasa berbekalkan ubat yg doc bg mlm tu...seharian di taska kesian kat Ummi sbb Zameer byk kali tercirit dan muntah berterusan..blk keje, kitorg trs bwk ke klinik lagi sekali rupanya Zameer dh dehydrated teruk! bila doc nk drip water ke tgn, nk cari urat pon ssh sbb dehydrated...meraung sekuatnya la anak Mama...


kenangan pahit Zameer, kena warded di usia 7 bln...
Semalam pon seharian ngan Mama, selera still xde lagi...susu pon buat 6oz xhabis pon...syukur pagi ni, dpt sms dr Ummi bgth Zameer dh selera makan...bihun n 3 ketul nugget blh habiskan...susu pon dh 15oz minum pagi tadi...agaknya Zameer rindukan air tangan Ummi kot...2 weeks + + xmerasa la katakan...huhuu...

P/S : Syukur Ummi dh kuar ward ptg semalam...tapi another 6 weeks, she will have an operation to remove the fibroid away....Mama doakan Ummi cepat2 baik dan sihat semula seperti sedia kala....

4 comments:

  1. get well soon zameer... kecian dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Allene..he's getting better...tp tu la, semalam dia xtido lena...drag sama la lena kita sekali, xtau ape xkena...last2 kitorg ltk dlm buaian...tu pon xlama buaian berenti mesti nangis pggil Mama....adush!

      Delete
  2. zameer dah ok ke naa?
    Aniq 5 hari warded.. abg hizkil pon warded gak.. piya muntah+cirit.. irham pon sama.. ouch, semua terkena ni.. balqis je ok kot sekarang ni.. huhu

    kesian nya budak2 comel ni~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zameer dh ok tp still flu lagi...biasanya pagi2 heavy flu skit...dgr cite psl Aniq dari Cik D semalam...

      Get well soon, Aniq!

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...