Tuesday, 27 November 2012

Our 3rd anniversary celebration

Salam...

Adoi...dh lama entry ni duk diam je dlm draft, since a day we had celebrated our anniversary...sory readers, busy and tgh cari mood tuk make up this entry...huhuu....

Tuk celebration kali ni, we had a special dinner with Zameer along...nk plan for vacation, xberapa best jln2 time cuti sekolah cm sekarang...teringat our 1st anniversary, celebrate kat Cameron Highland tp sesaknya kat sana macam masuk KL plak...dgn cuaca hujung2 tahun ni plak yang dh masuk musim hujan kan...hehee...teringat time majlis kitorg dulu kat Terengganu, pengantin laki sampai disambut hujan renyai2...pagi waktu nikah sehari sebelum resepsi tu pon hujan renyai2 masa on the way ke masjid...syahdu je rasa time tu! huhuu

Selepas mendapat beberapa suggestion dr kwn2, lastly ak pilih tmpt yg dekat2 je since our dinner we had was on weekday...klau pegi jauh2 blk rumah mesti lewat, sian Zameer plak...so, kitorg ke Hardware Cafe kat Space U8, Bukit Jelutong, Shah Alam....My oficemate provide me her Discount Card, so dapatlah 15% off from the total bill...huhuu


Okay, review gambar kitorg ea...
Papa wat suprise dgn belikan kek ni...even just 2 slices, but it very nice dear! thanks!

Us in black...

my deary hubby...

Actually ak saja padankan baju kitorg pagi tu time bersiap nk ke ofis...menggamit kenangan kitorg time annual dinner office Papa masa 1st year kitorg kawin...time tu inai pon masih merah di jari...huhuu...waktu tu kitorg kena pkai formal tuk annual dinner tu, so my hubby with his black shirt with black coat, me with also with black + white night dress with black coat n tudung putih like i worn for our anniversary dinner date ni...huhuuu...nk sgt tampal gmbr tu kat sini tapi softcopy hilang, yg ada juz dlm FB...since dh lama x buka FB, so gmbr pon xleh nk ambik la...huhuu...


Zameer also in black...huhu
 Sekarang punya la ssh nk bergambar ngan si kecik ni...tgk lah ape yg sempat Papa capture...


Mata duk tgk tab dia je...Mama sengih sorg2...huhu

in trial to get his attention

Tgk...mata plak pndg ke lain...Mama syok sndri!

Lastly, sbb kena gelak ngan Mama n Papa, Mama plak di tanduknya...huhuu
Makanan kat sini ok la...but the BBQ sauce is too sweet! tak pernah rasa sos BBQ yg manis cmtu...tp mujur Papa suka, so at last kitorg switch dishes...huhuu
Papa punya... Creamy Chicken Pasta...sedap!! yg peliknya menu  dia mmg nama Pasta tp actually spagetti...

Combo BBQ Chicken + Lamb...actualy xtau pon combo Bbq set ni  ada lamb sbb ak xsuka lamb, but thanks god lamb dia sedap, sgt lembut!...huhu

Ini budak ssh mau disuap makan...asyik dgn tab dia je...

Layan kartun smp bateri habis pastu bising2 sbb tab dh gelap xkuar ape....haha!
Yang bestnya kat sini bukan saja free access to Wifi, tapi ada 3 unit Sony tab yg disediakan tuk pelanggan...So, bila dh selesai makan, sempat la Mama update status kat FB kejap guna tab tu since tab sendri dah habis bateri...huhu
This Sony tab has been located kat 3 tables for two only...

Klau setakat nk lepak2 sini, game pon penuh dlm tab ni...huhu
Selesai makan, kitorg jln2 jap dlm Space U8 ni...still jugak blm byk kedai yg dibuka, tp kitorg tgk dr jauh kedai Mr. DIY Hardware cam menarik...so, jln2 jap dlm tu...menariknya mcm2 brg ada dlm tu, dan hrga pd rate yg murah...
Tgk, dia yg heret Mamanya...huhu

3 of us!
We really enjoy ourselves that night...Moga Allah pelihara hubungan kami agar kekal berpanjangan dalam keredhaan-Nya selalu...amin....

P/S : Happy Anniversary to my BFF, Mama Kema for Their 3rd Anniversary on 26th Nov...hehe...dh nama pon BFF, kawin pon selang seminggu je...hehe...nntlah lain entry cite about our wedding plan dulu2 ye....hehee

Monday, 26 November 2012

Sumpah Israel terhadap Palestin

"Saya bersumpah, saya akan bakar setiap bayi dilahirkan di Palestin. Wanita dan kanak-kanak Palestin lebih bahaya berbanding lelaki dewasa. Selagi mereka masih kelihatan, ia menunjukkan generasi itu akan berterusan..."


Inilah sumpah janji Ariel Sharon pada 1956. Daripada ucapannya ini, tahulah kita kenapa Israel sehingga hari ini sengaja sasarkan roketnya ke arah penempatan padat di Palestin. Tujuannya jelas, mahu menunaikan sumpah Ariel Sharon. Menghapuskan pewaris di bumi Palestin.


Bagi Israel, ancaman kanak-kanak Palestin lebih bahaya berbanding pemuda dewasa. Betapa tidak, di usia masih muda, kanak-kanak Palestin sudah ramai mampu menghafal al-Quran. Perkara ini menjadi momok luar biasa menakutkan Israel. Mereka menilai kanak-kanak generasi penerus perjuangan Palestin yang akan menentang berdirinya negara Zionis Israel.


“Tidak sempurna iman seseorang di antara kalian sehingga ia mencintai saudaranya sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.” (H.R Bukhari dan Muslim).


Bagi umat Islam, antara sesama Muslim ibarat satu tubuh. Jika satu disakiti, maka yang lain juga menderita. Dan bagi sesama manusia pula, tidak kira bangsa dan agama, jika ada nilai kemanusiaan yang tulen, derita orang lain, setidaknya ada rasa kasihan terdetik di jiwa.


Jadi, sudah tentu menjadi kewajiban kita semua membantu segenap warga Palestin yang ditimpa musibah dan bencana akibat sumpah kerakusan Zionis Israel yang mahu melenyapkan anak-anak Palestin di negara kiblat pertama itu.


Bantuan boleh kita berikan dengan doa yang khusyuk kepada ALLAH, meminta kepada-NYA agar saudara kita diberi kekuatan hati dan sentiasa dalam lindungan-NYA; memberi sumbangan berupa wang dan sokongan moral serta sumbangan lain yang mereka perlukan.


Mari kita kikis sifat acuh kita agar peduli kepada saudara-saudara kita di Palestin. Ketika ini, kita mungkin asyik duduk di ruang berhawa dingin, menonton rancangan TV kegemaran dan bergurau senda dengan keluarga.


Sementara di Gaza, mereka berteduh di rumah bocor atap dan dindingnya; meratap di katil hospital menanggung sakit, berjaga-jaga menunggu serangan Israel yang entah bila benar-benar berakhir.


Menyumbanglah. Hulurkanlah derma menerusi Tabung Kemanusiaan Gaza-Sinar Harian, ke akaun Maybank, Sinar Karangkraf, 506164-019988. Mereka yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh hubungi Sekretariat Sinar Harian, Wan Norhasfiza Megat Hussain 03-51013820.


Sebelum ini, sumbangan pertama daripada Yayasan Nur Karangkraf RM50,000 diserahkan kepada Pengarah Eksekutif Aman Palestin, Awang Suffian Awang Piut bagi membeli ubat-ubatan untuk dihantar ke Gaza.

Sumber

Thursday, 22 November 2012

jangan terlalu sombong utk mengakui kesilapan sendiri


"Kebahagiaan itu hadir disaat kite mampu menjalinkan & memanjangkan silatulrahim! walaupun adekalanya kite umpama bertepuk sebelah tangan.. tak mengapa, jgn sesekali berputus asa utk mendapat rahmat dariNYA! kite mencari keredhaan Allah buat diri kite dan bukan nya utk diri org lain! Yang penting kite perlu sentiasa ikhlas dlm melakukan apa jua tindakan... kerana ikhlas itu yg diambil kira dan bukannya sifat pura²!

Dan jangan lah kite terlalu sombong serta senantiasa menyalahkan org lain.. kite perlu perhalusi diri sendiri terlebih dahulu.. di manakah silapnya diri kite walaupun terkadang kite tidak bersalah dlm sesuatu perkara! Kite nie manusia biasa.. tidak sempurna 100% sifatnya.. jadi kalau kite tak bersalah sekali pun.. ianya tetap membawa sekurang-kurangnya 0.01% kesalahan dlm diri sendiri!

Mulai hari ini... Jom kite sama² memperhalusi diri sendiri tanpa mempertikaikan diri insan lain! Kite tidak sempurna.. lalu marilah kite cuba dekatkan diri dengan kesempurnaan itu! Insya-Allah.. orang yg di'jentik' hatinya utk bermuhasabah diri sendiri adelah org yg terpilih dan disayangi Allah! :)"


Sumber dari : Sis Gorjes, Neena!

Salam semua...

Yes, I agreed 200% of what been post by Sis Neena...

Sebagai manusia biasa terkadang ( or most of the time ) kita terlalu melihat akan kesalahan org lain sblm selidik terlebih dahulu kekurangan yg ada pada diri kita...akan selalu terdengar ungkapan, 'ak tak tau ape salah ak tapi dia buat ak mcm ni...'

Situasi tersebut mungkin terjadi bilamana kita telah pun meletakkan 100% kesalahan itu pada pihak yang 1 lagi...terlalu sempurnakah kita? nope....kita bukan maksum seperti nabi2 Allah, waima kita hanya manusia biasa yg punya 1001 kelemahan antara kita sedar atau x...

Jadi, seandainya situasi tersebut terjadi, kita cuba muhasabah diri kita di mana pulak kesalahan kita...jgn senaraikan semua kebaikan yg dh kita buat kerana bilamana kita selesai senaraikan semua kebaikan kita, peratusan kita tuk sedar or jumpa kelemahan kita adalah zero! no body perfect!

Seandainya pula, kita berdepan dgn situasi yg sama berulang kali dengan pihak or individu yg berbeza...adakah itu satu kebetulan? mungkinkah dah tiba masanya kita 'study' kelemahan kita pulak? dan tak mungkinlah pula semua org salah sedangkan kita shj yg betul, kan?

Di hari Jumaat yg mulia ni, mari sama2 kita muhasabah diri sendiri tuk menilai semula di mana kedudukan kita di hati semua org kerana org yg murni nalurinya akan disayang setiap org...Jadi sebagai permulaan, marilah kita bermaafan dgn org2 sekeliling kita  di atas kelemahan2 kita yg melukakan insan lain...Don't take people for granted coz no body wants that happen to theirselves...

Kepada suamiku, kepada rakan-rakan baikku, kepada sekalian yg membaca...seandainya ada kesilapan dr pihakku yg telah mengguris hati sesiapa sepanjang mengenali diri ini, setulus ungkapan 'maafkanlah aku' dihulurkan...semoga mendapat kemaafan dari kalian semua...amin...

Tuesday, 20 November 2012

Swimming on Deepavali holiday

Salam semua...

Adoi...baru nk post pasal ni kan? dh lama dh gmbr tersimpan je dlm kamera, skrg ni sbb kurang mendapat access ke FB so byk gmbr kenangan bersemadi kat blog ni la...korang layankan je ea...


Kolam kanak2...

Zameer with his neck float
Masa survey2 neck float tuk Zameer kat mudah.my, ada jumpa 1 ads yang harga neck float sangat murah, RM 18.00 je!...konon nk beli online, tp bila tengok address kedai tu rupanya kat Pusat Akuatik Shah Alam je pon...nama kedai tu Inzarina Enterprise, betul2 kat sebelah pintu masuk ke kolam renang...

Decide tuk beli pelampung ni tuk Zameer coz Zameer ni berani even dlm air pon...bygkan paras air dlm kolam kanak2 tu kat tengkuk dia, tapi xnak org pegang, xnak duk dlm pelampung baby dia tu...bila beli neck float ni selamat la dia  nk jln sendiri pon dlm kolam tu kan...

Yang kelakarnya colornya plak tggl yg pink je...ada yg color lain tp design dia cpt rosak...ala, gmbr lupa nk snap plak...so, I google je ni sbb nk tnjk bezanya....so, kata Papa, better choose yg tahan lama dari choose the color...so, jadilah beli yg pink ni...
sebab kancing yg macam ni tahan...
strap mcm ni cpt rosak bila terendam lama dlm air


bila dh pkai neck float ni dia berjalan rata kolam, xheran dh kat Mama Papa dia...

mula2 Zameer cm xselesa nk pakai, tp lama2 ok...


Kitorg sebut "Moo!" since Zameer pkai Moo hooder towel dia...huhu

Hahaaa...
P/S: xsabar nk ke tggu plan ke Morib nnt ngan parents taska Zameer...so, Zameer dh ada pelampung baru nk mandi kat Gold Coast Morib nnt...huhuu...

Monday, 19 November 2012

Special Dedicated to My Luvly Hubby

Dear My Sayang,


Thank you for being a wonderful husband to me...
Who always there to support me...
Who makes my world a brighter just by being near...

I have empty pages in the story in my life
Pages I'd like us to write together...
Filling them with memories we'll make
and stories that will travel beside us...
and carry us over whatever comes along...

You are my special someone, 
from the first day we met...
and you're always will be too,
for there's no one in the world as wonderful as you!

Happy Anniversary, dear....I love u!!

Sunday, 18 November 2012

Chronology 'Cinta' kami...

Salam semua...

Entry ni ditulis sempena anniversary kami yg ke - 3 pada 20 Nov ni...hehe...ambik mood romantik sambil2 mengenang kembali detik perkenalan kami...

Ramai yang bertanya cmne kitorg leh kenal....

sama tmpt keje? tak!
sama 'U'? tak jugak!
sama sekolah? pon tak!

Ok, ok...kita imbas kembali detik manis perkenalan kitorg ye...back to August 2008!


That time on 23/08/08 (Sabtu), ak ke Shah Alam utk attend interview...tumpang kat umah Mama Kema, since time tu Kema dh kerja kat Kota Kemuning...On the day, pagi tu Kema temankan ak interview kat area Shah Alam...ptg tu, boyfriend (that time la, skrg dh jd hubby beliau) Kema, Ahmad Farehan a.k.a Pareh dtg Shah Alam tuk spend weekend ngan awek dia tu...hehee...

Kiranya ak ni 'nyebok' je la kuar ngan diorg, kitorg ke Sunway Pyramid tuk tgk wayang mulanya...Kema nak sgt tgk cite 'Wall-E' yang baru kuar waktu tu, sdgkan BF dia dh tgk ngan kwn2 dia cite tu...ak ikutkan aje...kebetulan plak, bila dh beratur tuk beli tiket then list board showed Wall-E dah sold out! Kema dah tarik muncung...xpuas ati sbb xleh tgk...huhuuu....so, kitorg walk out from cinema...jln2 dlm sunway pyramid tu...

Sampai kat Ice Atrium, dari tgkt 4 tu mak ai bestnye tgk org duk skating kat bwh tu...ak ni mmg dh lama berangan nk main ice skating nih...then, dgn niat nk mujuk Kema ak pon suarakan lah kat dia....

"Ma, jom main ice skating...ak belanja!"

Bila Kema agreed, ak pon ajk la turun bawah ke Ice Court tu...tapi Pareh tak mau join...katanya tu mainan budak bndr sdgkan dia budak kg! hahaa...terasa jap sbb ak pon bdk kg gak pon...huhuuu

Jadinya main la kitorg budak baru bljr skating kat atas ice ni kat bhgn tepi2 je...asyik duk pegang dinding kat tepi court tu, xberani lsg ke tengah...Cukup 1 pusingan kitorg round, pengumaman tuk semua ice skaters supaya kuar dari court...pihak maintenance perlukan masa 20minit tuk resurface the ice floor.

Kitorg kuar, duduk la kat bangku kosong yang still available time tu...sekejapan, lalu la seseorg yg dikenali Kema kat depan kitorg...Kema ni even dia ngaku dia bukan sorg yg peramah, tp dia ni berani kalau bab2 nk menegur org yg dia rasa dia kenal...hehee...

"Eh, Epul....Epul kan?..." Tegur Kema...

Mamat tu blur2 tgk Kema...Mmg actually dia xcam pon Kema time tu...then Kema pon bercerita la kat mamat tu yg group assigment dia pernah mintak tlg Epul tuk siapkan project diorg time study kat USM dulu...antara blur2 mamat tu, nmpk la dia blh recall skit2...

"Ni kwn aku, Na..." Kema pon kenalkan ak kat mamat tu...ak senyum sambil anggukkan kepala je la kat dia...

Kemudian, diorg bersembang pasal kwn2 sama2 USM diorg dulu...ak duk diam je la kat tepi tak ambik port...past topik kwn2, diorg sembang plak topik kerjaya masing2 dlm bidang engineering tu...

Dalam hati ak berdetik gak, 'boleh tahan gak la mamat ni...biasala, org bndar...hurm...ada ciri2 teruna idaman ni...hihiii...'

Then, after 20 minutes plus...court dibuka semula...then, dia ajak kami masuk sama2 tapi sbb rasa rendah diri (ye la still a beginner of ice skatters), kitorg mintak dia masuk dulu...hehe

Okay, kali ni terjadi hal yang pelik pada kaki Kema...dia tetiba rasa sakit sakit, katanya size kasut skating dia mcm ketat sgt ngan kaki dia...mmg dia xleh nak stand on foot pon pakai kasut tu...aik, tadi elok je 1 pusingan kitorg round sblm kena rehat jap...then ak temankan Kema kat luar jap, dia buka je kasut skating dia, mak ai....dh nmpk dh merah2 kakinya...so, Kema suruh ak masuk dulu main, while dia nk g tukar size kasut tu...okay, ak pon masuk la main dulu sorg2...

Sekejapan je, tetiba mamat ni dtg tegur aku...dia tanya mana Kema? ak cite psl hal kaki Kema tu dan dia tgh tukar kasut...so, dia tawarkan diri nk temankan ak skating...ak? ak ok jer! hahaha....

Bila dia tau ak baru beginner stage in ice skating, dia cm xcaya sbb ak cm agak berani dan xde berpegang kat dinding sgt...so, dia ada la ajar ak cara2 nk skating...dia dh biasa rupanya, banyak kali main dh...

cerita dia, actually aritu ada sorg kwn dia ajak dia skating, dia blk dr ofis (halfday working saturday) trs lah ke Sunway tu...sekali kwn dia sms kata xjadi dtg ada hal lain...so, dia gamble je la main sorg2...cukup 1 pusingan round court tu, ak nmpk Kema kat luar lambai2 kat ak...so, ak mintak diri jap tuk jumpa Kema...

Kema bgth size kasut yg dia nk dh habis, nk ambik size yg lebih besar longgar sgt lah pulak...nk pakai jugak yg sedia tu ketat sgt! so, Kema say sory dia mmg xleh main dh...but since ak dh byr mahal2 dia suruh la ak main dulu...dia tunggu kat luar ngan Pareh...

"Alaa Ma, xkan ak nak main sorg2...segan la kot...dh la xpandai skating sgt..."

"Eh, kan kwn ak tu ada...tadi ak tgk cam ok je dia temankan mu main...g la main puas2 dulu, nnt dh puas kuar la...."

So, ak pon masuk court balik...seperti yang ak jangka, mamat tu dtg balik skating kat tepi ak...dia tanya mana Kema...bila dh trgkan kat dia keadaan Kema, dia janji nk temankan ak skating...Kema kat luar ngan Pareh lambai2 kat kitorg...

Then, dia ajar ak skill2 tuk membelok, skill pusing, dan brek! skill membelok ak blh adapt, bila nk try skill pusing tu, sekali ak berpusing sampai xleh nk berenti dan tanpa ak sedar, ak pegang lengan baju dia yang sebabkan ak ngan dia berpusing2 sama2 mcm org menari atas ice tu!!!! huhuu....malu btl time tu...dia plak campur gabra dan tergelak2 mintak ak tenang, dan akhirnya dia berjaya menghentikan 'tarian' kitorg tu...argh, muka ak dh merah time tu!!!

Ok, ak cuba cover dan wat cam biasa...kitorg skating lagi...kali ni ak cuba jauhkan skit dari dia sbb nk cuba elakkan agar ak xterpegang dia lagi...huhuu...

tetiba ada budak terjatuh kat depan ak, ak nk elak tapi kurang berhati2, dan ak ter'rempuh' mamat tu dan kami jatuh sama2! argh....yg malunya ak yg terjatuh atas dia!  double malu!! bila ak golek ke tepi, dia dh berjaya bangun tapi ak blm dpt bgn lagi sbb xtau cara...bila dia hulur tgn nk tlg angkat (mujur pakai glove time tu), ak sambut tapi silap skill ak jatuh lagi sekali dan mujur dia xjatuh atas ak plak...huhuu...dia tunjukkan cara yg betul tuk bangun, then baru ak berjaya bangun...

ape yg ak pikir time tu? of coz la kuar dr situ cepat2! argh...malu yang amat...tapi nk tuju ke pintu masuk, got half court more to skate...bukan blh lawan arus cm tu je dlm court ice skating ni...so, ak tebalkan muka, dan trs skate ke pintu masuk tu...huhu...

sampai kat pintu, dia tanya ak..."eh, dh nk balik ke?" ak iakan je...baru selangkah dua ak menapak keluar dari court, tetiba ak dgr dia panggil...(actually mmg ak berharap pon time tu...huhuuu)

"Na, erm...blh mintak no.fon?"

Ak plak dgn gabranya terus ckp..."ha, blh...senang je nk ingat no.saya...017-XXXX 007"

Dia plak time tu tergaru2 kepala jap..."eh, xpe la...sy ikut awak keluar...telefon saya ada dalam loker..."

Then, selesai bertukar no., ak serahkan kasut dan terus keluar jumpa Kema dan Pareh...diorg? bantai gelakkan ak sbb rupanya diorg menyaksikan segala yg berlaku pd ak dlm court tu....

Pareh sempat lagi nyakat ak, "baik2 Na...tadi 'jatuh' ke lantai...jap2 lagi kang blh 'jatuh hati' plak..." beserta dgn gelak besar dr diorg...muka ak hangat lagi!! adush....

P/S : Settle part 1...ni pon dh berminggu simpan dlm draft....nnt sambung lagi ye...

Friday, 16 November 2012

Pentingkan diri, siapa yang rugi?

Salam semua...

Lama dah nk tulis pasal isu ni actually, tapi bila pc di depan mata, semua idea terbang....since, ptg ni idea kembali datang, so mari sama2 kita bincangkan isu ni...

"The world is not fair, and often fools, cowards, liars and the selfish hide in high places."
Bryant H. McGill 

Kalau kita perhatikan, mana2 kita pergi mesti akan jumpa manusia2 yg pentingkan diri sendiri...cth plg simple kita blh ambik bila kita tengok golongan perokok2 ni, they are not only being selfish to the people around them only but their family too!!

Cara kita parking kereta pon org blh nilai wheter kita ni sorg yg pentingkan diri sendiri atau tak...ye la, klau dh 2 tapak parking tu blh parking kete dia sorg je mana xbengang org lain kan? Lagi bengang klau jenis2 yg selfish ni double park other cars, while there're lots of parking available for them...

Insiden that truely happen to me last time when I was pregnant to Zameer, the first guy who enter the lift, took place in front of lift buttons, just push the button of the floor he wanted to go then stood there like a statue...when other people enter the lift, he just gave a bit space for others to push the buttons...by the time I enter the lift, the door suddenly went closed with me in the middle of the door! but the guy just stood there, the other people made effort to push the 'open' button for me...see how selfish the guy was??!

The effect of being selfish is giving trouble to others....



P/S : Kerap kali kita tak nmpk kesilapan kita bila kita punya masalah ngan org lain...tak salah tuk muhasabah diri, cari punca dari kita dulu sebelum menuding sepuluh jari pada pihak lain...

Tuesday, 13 November 2012

Dinner with BFF & Family

Salam semua...

Last saturday...sory, baru nk cite sabtu lps punya cite...I am busy, so sorry ye kwn2! huhuu... was a very busy day for me...flat hbs! Kebetulan plak kena mggu bekerja, mujur sekali je sebulan, half day je...hbs keje kena bergegas ke ofis lama tuk attend ALK (Ahli Lembaga Koperasi) meeting, ingatkan blh escape la memula tapi bila Dato' (my ex-boss, also Pengerusi ALK) tau I keje sblh pagi, trs dianjakkan meeting ke ptg...so, no excuse!

Meeting start dlm kul 3 lbh, ikut agenda asal duration meeting 3-6pm je...tp kul 7 pon lum hbs! 6.30 I mencelah diri jap tuk solat, gilir2 ngan org lain tp meeting ttp berjalan in between org gilir2 g solat tu...Bila jam dh kul 7, I dh gelabah dh sbb ada jnji ngan my BFF (Mama Kema & Nik) to have dinner together...7.15pm baru btl2 hbs meeting...adoi la...

Dah tau I'll be late to get home, awal2 dah SMS Papa mintak tlg mndikan Zameer siap2...singgah solat magrib kat Petronas Bkt Jelutong, baru balik rumah...Sebaik sampai SMS Mama Kema tanya dh smp mana? kebetulan diorg dh reach Shah Alam, so nan hado lah den nk mndi dulu ape kan...tggu Papa bersiap je since dia baru sdh mndi...

Sambil tggu diorg sampai kat tmpt pertemuan, stesen Esso Kg Subang, kitorg isi myk dulu...Ngam2 dh isi myk, diorg pon sampai....So, terus ke destinasi tmpt makan, D'Arab Cafe, Bandar Pinggiran Subang...

Combo set for 3 : lamb & chicken Kabsah

Combo set for 2 : Mandey Chicken

With mom-to-be, Nik

Nik, Mama Kema, Si comel Afiqah & husband Kema, Pareh

Muka lapar cik-cik abg kitorg...haha!
D'Arab Cafe ni sgtlah laku, sampaikan I call dulu buat reservation takut2 diorg xbuka or tutup awal...managernya bgth, if hidangan diorg ni hbs awal, so akan tutup awal la kedai tu...But, utk memenuhi selera ibu2 mengandung ni I called la awal2, reserved tuk 5-6 org..mujur la call dulu klau xmmg xsempat la...pekerjanya tanya masa mula2 sampai is it I yg call tuk reserve tu? katanya kalau x, mmg xsempat sbb hanya yg tggal ngam2 tuk kitorg je..huhu...

so, that's all for now...da...

Sunday, 11 November 2012

Most Adorable Things about Zameer # 2

Salam semua...

Zameer bila dh makin besar, makin banyak akalnya...but things he done mostly adorable to me as a mom, sekali sekala je la menguji kesabaran...Okey, dlm entry ni nk cerita pasal 'akal Zameer' lately....

Masukkan coklat cadbury dlm akuarium

Huhuu...nak tergelak pon ada sbnrnya...agaknya Zameer nk share rasa coklat yg sedap tu ngan ikan nan 2 ekor dlm akuarium umah kitorg tu...time kejadian, Papanya tgh buat keje di meja makan sblh akuarium tu...kebetulan tertoleh la Zameer buat ape kat akuarium tu kan? biasanya dia suka2 tgk ikan dlm tu, kdg2 ditepuk2nya akuarium tu smp ikan kelam kabut berenang  nk sembunyi...huhuu..Papa perasan dia nk masukkan coklat Cadbury ke dlm akuarium tu, mujur la sempat Papa tegur dan ambik coklat kat tangan dia...

Selang beberapa minit pastu, Mama terperasan sesuatu kat dasar akuarium tu...rupanya Zameer dh berjaya pon masukkan sebiji coklat ke dalam akuarium tu!  Haish...bila Mama kaut guna pukat ikan tu nk kuarkan, rupanya dh tggl plastiknya je...coklatnya dh mencair kat dlm air tu! hahahaa...

Tak berapa lama pastu, air dlm akuarium tu bertukar keruh sekejap...huhu...xdan kitorg nk tukar air, air tu dh jernih balik dh...agaknya ikan2 tu minum dh kot air coklat cadbury tu...hahahaaa....

Reaksi Zameer bila Mama dia bebel / tanya kat dia pasal coklat yg dia ltk dlm akuarium tuh? dia konon bercerita plak ngan kita dlm bahasa dia, sambil tunjuk2 ikan tu...haha...kitorg assume, dia cerita yg ikan tu mintak coklat kat tgn dia tu...  :D

Rajin tlg tutup tv tiap kali nak keluar

Now dah pandai, dia tau je tiap pagi Mama dia akan terkocoh2 nk kuar umah sbb hampir tiap pagi mesti lambat...huhuu...even dh bersiap awal, tp ada2 je benda nk kena buat sblm kuar umah; sidai baju dulu la, packing barang Zameer la, buang sampah ke luar rumah la...huhu...byk la alasan ko, Naa...

So, bila Zameer tgk Mama dia dh siap bertudung, dah sibuk duk tnjk tiap lampu ruang yang masih terang...macam pagi tadi, lampu bilik solat kat bwh, dan lampu dapur still menyala, riuh la mulut dia dok bgth suruh ttp lampu...Then, dia akan lari2 ke TV tlg ttp...tapi main switch dia xdpt capai sbb sengaja ttp ngan meja kecik, so pagi tadi nmpk dia terintai2 kat mana suis yg biasa Mama tutup tu...hehe...

Then, dia cek lagi ape xcukup...kebetulan pagi tadi car seat dia ada dalam rumah lagi, so riuh lagi mulut dia bgth Mama sambil tepuk2 kerusi tu...hehe...Tunggu besar skit lagi, Mama rileks je la tiap kali nk kuar rumah since dah ada org tlg check setiap benda yg patut buat sblm keluar...  :)

Dah pandai ngorat!

Aritu, pas beli brg kat Jaya Grocer yang baru buka kat Bukit Jelutong, kitorg singgah solat maghrib kat Petronas Bkt Jelutong tu...time masuk surau ngan Mama, juz we both yang ada kat dalam tu..So, okey la dia xwat perangai time Mama nak ambik wudu'.. if ada org, dia xnk bg Mama tggalkan dia kejap pon...then, suruh dia duk sebelah, sementara Mama solat..

Time dah nak bg salam, ada la young mother with her liltle girl yg umur tua beberapa bln dr Zameer masuk...time nak bg salam tu Mama perasan Zameer dh nk ambik spek Mama yg ltk kat sblh handbag tu, bila dia dgr ada org masuk, trs dia toleh xjadi pegang spek Mama tu..lega! Then, bila tgk little girl yg comey tu trs dia tgr dgn ramahnya. "Mey nye....mey nye..." (Comeynye! comeynye!) hahaha...tersipu2 budak tu...

Usai solat, Mama bwk Zameer masuk keta smbil tggu Papa, Papa join solat jemaah kat surau laki tu lmbt la skit...kebetulan plak kete kitorg park btl2 dgn pintu keluar surau tu...so, bila liltle girl tadi tu kuar ngan mak dia kitorg nmpk la...Mama bgth la Zameer budak comey tu dh kuar...dia jerit2 panggil...mak little girl tu perasan kitorg, trs dia pegang tgn anak dia lambai2 kat Zameer...then u know what happen? Zameer malu terduduk kat blkg stereng kete! haha....

Okay, tu dulu ye tuk update 'akal' Zameer kali ni...next entry kita smbg lagi...

P/S : actually dari last week post ni tersimpan as draft, keje pon tgh banyak ni so pyh nk dpt idea tuk menulis...hehe

Monday, 5 November 2012

Pemergian Tok Wan

Salam semua...

Al-Fatihah utk almarhamah Aminah, Tok Wan ku yang telah kembali pd-Nya selepas zohor semalam...Tok Wan meninggalkan kami di usianya menjengah 93thn...

Rasa terkilan jugak tak dpt balik...Papa pon semalaman tak tido siapkan keje yang deadlinenya dah di postponed dr last friday ke arini...kamis malam pon semalaman dah Papa xtido, tp still xdpt nk siapkan project tu which is RE (reversed engineering) of automative part for client's project...urmm...kata Papa, cmni la keje org duk dlm design industry..there is unlimited working hours, klau wat keje cm org ofis wat keje mmg keje xkan sempat kejar deadline...'sabar la Papa, dah tu sumber rezeki kita...saya ngan Zameer dh terbiasa tgk awak duk sibuk ngan laptop siang malam'...huhuu...even balik kg pon bawak bekal keje, my family pon cm xheran dh tgk menantunya duk sibuk ngan keje gak bila blk kg...

Semalam pas dpt berita dr KNgah, tergerak ati gak nak balik, tp bila call mak, mak ckp ayah pesan xbalik pon xpe...balik raya haji baru ni semua dah sama2 sedekah Yaasin kat Tok Wan...jenazah pon xkan tggu lama tuk disemadikan, lepas asar semalam trs kebumi...jadi klau tergesa nak blk pon mmg kitorg xkan sempat jumpa..

Cerita mak, dah lebih smggu, tiap2 pagi mak bawak grup mengaji dtg baca Yaasin tuk Tok Wan...mak2 sedara pon gilir2 jaga malam tlg teman Tok Mah (nenek) tuk jagakan Tok Wan, 2 mlm lps giliran mak ak tp sbb xberapa sihat, jd terskip la turn mak...tu yg mak agak terkilan tu...

Pagi semalam dalam kul 10, ak col mak tanya kan kabar dan borak2...dgr suara mak pon ak tau mak xberapa sihat...Mak ada bgth, Tok Wan macam dah 'berat' je tu...

Tok Wan meninggal jam 2.25pm semalam, dan selamat dikebumikan di Panji Alam selepas Asar...Syukur semuanya selamat...Moga rohnya tenang di alam sana...amin....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...