Tuesday, 22 July 2014

17.07.2014 ~ Zara turn 1

Salam readers...

Alhamdulillah my little princess turn 1 year old already... Ya Allah cepatnya masa berlalu, sekejapan anak2 membesar depan mata, alih2 setahun pon dh berlalu...

Dan semestinya bila sebut tarikh 17.07.14 semua yg terbaca akan teringat tragedi MH17...sungguh tahun 2014 ini merupakan tahun tragedi buat Malaysia & MAS khususnya...semoga Allah tabahkan hati seluruh keluarga penumpang & anak kapal yg terbabit dlm insiden pesawat MAS yg ditembak jatuh di sempadan Ukraine & Rusia tersebut...

Sebenarnya utk diri sendiri, tarikh 17/07 ni memberi 2 makna...17/07/12 tarikh mula keje di company skrg, 17/07/13 tarikh lahirnya puteri kami Zara Naazneen Alisya ke muka bumi ini...

Imbas kembali setahun yg lepas pada tarikh 17/07/14, bersamaan 8 Ramadhan...boleh bayangkan brp hari Mama Zara ni kena qada' puasa? huhuuu...23 hari teman2....dlm keadaan masih menyusukan Zara, Mama kuatkan diri tuk qada' puasa secepat yg upaya...Alhamdulillah, sehari sebelum 1 Syaaban baru2 ni Mama sempat habiskan qada' puasa wajib tersebut....syukur xperlu bayar fidyah....

Selama setahun ni Mama btl2 xkesempatan lagi nk ceritakan pengalaman bersalin Zara...mgkin tiada ape yg menarik since Mama bersalin secara Elective Caesarean which mean, scheduled c-ser.  Tapi utk melalui sekali lagi process c-ser yg mana separuh bius, Mama yakin Mama akan lbh bersedia...tp rupanya lain hal yg berlaku...huhuu

Sehari sebelum date schedule c-ser, nenek & atuk bawak Zameer ke Shah Alam.  Jadi sempat la Zameer bermanja ngan Mama sebelum bergelar abg...Oh ye, lupa nak cerita...actually lbh kurang sebulan sebelum bersalin, iaitu masa majlis kawin Cik Ngah event sebelah laki di Perak, Mama hantar Zameer pulang ke kampung ikut atuk & neneknya...menangis jugak Zameer mulanya xnak naik kereta nenek, nak naik kereta Mama time habis majlis tu...Mamanya? maunya xnangis kan...huhuu....reason hantar Zameer ke kg tu sbb Mamanya dh sarat sgt preggy Zara, dan BS pon dh bgth dia akan stop jaga anak2 dlm beberapa bulan lagi...Jadinya, lps bincang ngan Papa kami setuju tuk hantar Zameer ke kampung dulu sementara tggu nk bersalinkan Zara...

Doc dh arahkan Mama tuk start berpuasa start dr 12 tgh mlm pd ari schedule c-ser tsb...tp kul 4.30 tu Mama bgn gorengkan sayur as tambahan lauk bersahur tuk mak, ayah & papa...lps siap semua baru kejutkan diorg...Mak terkjt la sbb Mama ni sibuk masak lagi, patutnya berehat je...jadi masa sahur tu Mama jadi peneman je la....pastu tekak dh dahaga sgt, tgk air 100 Plus kt meja terpikir xpe kot minum air je...wat tambah tenaga...minum la dlm 1 mug....huhuuu

Kul 8.30am serah diri kat UMRA dgn debaran...spjg perjalanan tu terbayang2 je ape yg akan di lalui spjg proses bersalin nnt...since time Zameer dulu, I dont know what to expect since 1st experience...So bila dh 2nd time ni dh tau prosedur yg akan doc buat kat diri ni menjadikan Mama cuak...cuak sgt ok!! huhuuu...bila sampai tu, duduk kat ruang menunggu x sampai 5 minit, nurse dh tau ada schedule tuk c-ser so nurse pggil tuk pilih pakej bilik & bayaran deposit RM 2,000.00...Mama pilih pakej sharing room 2 beded which cost me RM 3,699.00 only...The thing yg Mama sgt satisfied dgn UMRA ni selain dr layanan nurse & doc yg bagus, kenaikan harga utk rawatan dan pakej bersalin masih didalam kemampuan golongan kebanyakan...bygkan cost yg kitorg tanggung tuk bersalin Zameer secara emergency c-ser pada tahun 2011 RM 3,500++...pd waktu tu pakej bersalin cser di UMRA kalu xsilap RM 2,999.00 yg plg rendah...dan even kita pilih pakej tuk sharing room, tapi jika ada kekosongan di bilik yg lain, staff nurse akan ltkkan patient di bilik yg masih kosong...

Pada ari Mama schedule tuk bersalin Zara, ada lagi sorg patient pon schedule tuk cser that morning...muka dia pon nmpk cuak bila tgk dia masa sama2 naik lif ke bilik...dpn bilik, nurse bgth yg kami berdua pilih pakej sharing 2 beded, so this 2 room in front of us is vacant..she asked us to choose which room we prefer...that patient choose room 9, me took room 10...& without knowing that I picked the same room as I've been warded time bersalin Zameer dulu...huhuu...itu pon mak yg perasan bila dtg lawat lps proses c-ser tu...see, if there is any vacant room, even you pay for sharing, they will try not to put patient in the same room...xlama pas msk bilik, nurse dtg bgth patient sebelah akan di c-ser dulu kemudian baru Mama...estimated time at 10 am, so she asked me to take rest or take a nap for a while...sementara tu nurse dtg interview tanya bila last makan...Mama Kata sblm 12 midnight...minum? aiyork....hurm...kul 5am...nurse terkejut sbb ikutkan prosedur mmg kena pose dr 12 midnight tu tuk mkn & minum...nurse kata kalau minum sikit xpe kot...pdhal 1 mug besar! huhuu

Then about to 10am, I've been transfer to OT...dalam kepala dh blh expect what to be happened in the OT...tetiba terasa gerun yg amat bygkan masa2 kat dlm tu nnt smp bdn menggigil2....masa nurse tlg bongkokkan bdn tuk inject spinal for half bius, bdn menggigil xhengat smp nurse tanya, "sejuk ke puan? ke takut?" 3 org nurse dtg peluk bg kurangkan gigil sbb time gigil cmtu pakar bius xdpt inject...bila tgh siap2 tuk operation, doc tgk keadaan Mama yg sgt nervous so dia mintak pakar bius bg ubat penenang...pakar bius bisik bgth ubat ni akan buatkan puan sgt ngantuk, jd jgn lawan, tido je....dan dlm keadaan antara sedar ngan tak tu, Mama cm meracau skit, ckp pon xketahuan kesan ubat td...sedar2 Mama dh di transfer ke bilik wad...

Buka mata tgk mak ada, Papa ada, ayh pon ada....then Mama tanya, "mana baby?" mak kata dgn nurse, kat bilik baby...sambil tu Mama rasa seram sejuk sgt...bdn menggigil lagi kuat...mak mintak extra blanket dr nurse & tutupkan aircond & kipas...pastu antara sedar dan tak Mama tanya mak mcm2 tp mak xphm sbb bunyi mcm meracau, so mak pujuk suh tido dulu...sedar lg sekali tetiba rasa angin kuat sgt bergolak dr perut smp terasa nk muntah...sakit yg amat sbb ubat bius di kwsn cser sdh semakin kurang...so Mama kena puasa lagi....mak la org yg plg gelabah tgk keadaan Mama time tu...serius, diri sendri pon cuak sbb pengalaman bersalin Zameer pon xmcm ni....then nurse kata, ini sbbnya doc arahkan puasa dr tgh mlm sbb perut kena kosong time operation even air pon xblh minum....huhuuu...so, guilty as charged!

Mak ada cerita, time Mama xsedarkan diri tu nurse ada dtg hantar baby tuk disusukan tp condition Mama xmengizinkan so diorg bg susu formula la dulu tuk baby....adohai....mlm tu baru keadaan Mama makin stabil dan sdh blh duduk bersandar...dh blh mkn dan minum ringan2 dulu...then Mama mintak Papa panggilkan nurse nk tgk baby...then xberapa lama tu nurse dtg hntr Zara, konon nk try susukan tp Zara dh kenyang dan ketiduran...plus, condition Mama pon blm kuat tuk susukan dia...nk mengiring xdpt, nk ltk atas perut lg la sakit...huhuu..

Alhamdulillah esok paginya dh blh discharged.  Doc datang lawat pagi tu bgth la condition Mama yg menggigil n angin smp nk muntah tu mgkin sbb xpuasa dgn btl sblm operation...huhuuu...so, kena beringat utk akan dtg...doc kata if puan dh blh turun katil ke tandas sendiri 3kali, sy bg discharge...then, terasa diri dh ckp kuat, 1st time turun katil dgn bantuan Papa, Mama ke toilet & mintak tlg Papa mandikan trs...then bila doc dtg sekali lagi pg tu, doc terkejut sbb tgk dh blh duduk atas kerusi dan sdh mndi pon...trs discharged sbb bby pon dh poo2 dan sihat! huhuu...ini penangan Shaklee la kot sbb cptkan healing...Mama start consume Shaklee since bln terakhir preggy..

sehari lps discharge Mama bertolak blk kg dgn mak, ayah & Zameer...Papa janji nk blk weekend since kakaknya plk warded ari sama Mama schedule cser tu tp blm ada tanda2 nk bersalin...so, since air ketuban dh kurang doc induce la...Alhamdulillah kakak bersalin selang 2 hari lps Mama bersalinkan Zara...

Ok, enough dulu cerita pengalaman bersalin yg dh setahun berlalu tu...huhuuu...thn ni semestinya la birthday Zara & Ammi (anak kakak) jatuh pada bulan puasa...jadinya sambutan birthday hanya utk keluarga terdekat je la...sbb 19/09 (birthday Ammi) jatuh pada ari sabtu (weekend), jadinya celebrate birthday diorg serentak la...juz makan2 keluarga dan mintak abg ipar bacakan doa selamat tuk diorg...

meh layan gambar2 time celebrate birthday tu...
Mama & Zara

muka excited la konon ni...huhu

Birthday girls...pyh btl nk bergambar elok2 berdua...

Tok Ayh & 10 org cucu-cucu semua complete!



Zara & ammi dgn Tok Ayah


Ammi


Milestone Zara in 1 year old;
- sdh berjalan 5,6 tapak (mcm pengiun...cute!)
- gigi 8 batang (4 atas, 4 bawah)
- rambut still mcm tu lps cukur umo 5 bln dulu...huhuu
- dh pandai sebut "mama", "papa", "abg", "nak"
- fav dia menggigit Mama...huhu!

Sekian dulu ye readers...dh pjg sgt entry ni...InsyaAllah klau kesempatan kita update lps raya plk...huhuu

Di kesempatan yg ada, Mama tulus ikhlas mohon ampun dan maaf andai ada entry dlm blog Naluri Murni ni ada menyinggung mana2 pihak...Selamat Hari Raya, maaf zahir & batin...

Sunday, 29 June 2014

Salam Ramadhan

Salam Ramadhan semua...

Alhamdulillah, usia kita masih lagi Allah lanjutkan tuk bertemu Ramadhan pd thn ni...moga2 akan ada lagi Ramadhan utk kita di thn2 hdpn...amin...

Imbau kembali Ramadhan thn lepas, waktu tu Mama tunggu masa nk bersalinkan Zara....berusaha utk bersalin normal yg mana peluang terakhir tuk cuba normal, tp end up Cser jugak...Allah Maha tau....

Mama sempat berpuasa 6 ari je thn lps, bersalin pada 8 Ramadhan sepatutnya sempat la berpuasa seminggu tp time last check up 4 Ramadhan, CTG graf showed high point which I should felt the contraction pain already...  Tp sikit pon rasa sakit tu xrasa...then doc check jln, so batal la puasa ku pada hari itu...Nasihat gynea, since pintu rahim masih tebal & yet so far tuk jln tu terbuka, dan sepatutnya dgn bacaan graf CTC yg tggi mcm tu pintu rahim supposed to open at least 1cm already, thats symptoms showed that I could not get through normal delivery.  Ia mungkin tulang pinggul kecik or abnormal shape.  So that day, we decide to choose for selective caesarean.  Jadi tarikh 17/07/2013 dipilih yg mana pd tarikh tu kandungan genap 38w 1 day...same as I deliver Zameer last time in 38w 1 day....

Makanya Ramadhan tahun lepas Mama lalui dlm tempoh berpantang...Alhamdulillah berpantang kali ni badan terasa lebih ringan sbb amalkan set Shaklee sejak bln terakhir pregnant...ni bukan entry promote produk Shaklee ye, just honest testimony from my own experience...After less than 1 week been cser, I could do almost house work like basuh2 pinggan, sidai baju, sapu2 skit....yes, even kena tegur ngan mak pon mana blh buat Mama buat sendiri la kan...

8 Ramadhan ni, Zara genap setahun ikut kalendar Islam....Syukur Alhamdulillah punya Zara dlm hidup kami...dia pelengkap hidup kami sekeluarga!

Banyak ujian Allah bagi pada kami thru Zara....Alhamdulillah kami berjaya harungi dgn sabar...Thanks to Papa tuk segala dorongan, sokongan dan semangat....

To Zara & Zameer, moga sentiasa dlm lindungan rahmat Allah...dikurniakan kesihatan yg baik & jadi anak yg soleh & solehah tuk Mama & Papa ye...


P/S : Moga dpt puasa penuh Ramadhan thn ni slps penat berganti puasa selama 23 hari tuk Ramadhan yg lps...Mama blm period lagi sejak bersalin Zara...huhuu...

Monday, 26 May 2014

Like Mama Like Daughter...

Salam semua...

Ada yg rindu ke? huhuu...tula kan, empunya blog ni tersangatlah busy tuk mengupdate blog...sorry semua!

Last week dpt wasup gambar Mama time baby dr KakNgah yg tgh berpantang di kampung...dia mencari gambar dia time baby dlm album lama, sekali banyak jumpa gambar Mama Longnya plk...huhuu...

Dan tanpa ku sangka rupanya Zara skrg byk sgt iras Mamanya time baby dulu...serius! tengok ni...

Me at right side with my cousin... (sebijik muka Zara klau time dia kena tgkp buat sesuatu...hehe)

This is me when I'm a baby...

Zara @ 3 months plus

Zara @ 5 months
Ok, so skrg Mama dh xjeles la bila org kata Zameer sebijik Papa dia....because Zara pon hampir sebijik Mama dia...hehe...but the thing cannot be denied, both of them is most like each other while they're a little baby....

Ni gambar2 terbaru Zara...

Zara @ 10 months old

Moga membesar jd anak solehah ye Syg...

I like this pict very2 much!! muka ni la Mama rindu time tension kat ofis..huhuu


P/S : Alhamdulillah...Zara dh membesar dgn sihatnya...Ya Allah kurniakan kesihatan yg baik kepada kami & anak2 kami....dan kembangkanlah lembayung rahmat-Mu ke atas keluarga kami....amin....

Monday, 3 March 2014

Zara Recovery (Part I)

Salam bersua kembali...huuuhu...

Rajin la plak Mama update blog smggu 2 ni ea? huhuu...kebetulan berpuasa arini, Qada' yg tggl ketika pantang bersalinkan Zara Ramadhan lps...moga diberi kekuatan dan kesempatan masa tuk qada' semua puasa yg tertinggal hampir sebulan tu...

Sambungan dr kisah Zara kena operate tu, 8 hari jugak la kami berkampung di wad...plan asal nk blk bercuti CNY di kg sampai 5 ari, tp perancangan Allah lain utk kami...kami redha....sdhnya mak ayah plak yg naik melawat kitorg di KL...Zameer pon ada skali, tp terpaksa mintak mak bwk Zameer blk ke kg semula since situasi kami yg blm tentu brp lama di hospital menjaga Zara...

Ikutkan mak, ari Zara di masukkan kat KPJ lagi mak nk naik sini tapi memandangkan ayah plk ada meeting ptg tu so diorg postponed dtg keesokannya...kiranya mak ayah jmpa Zara yg sdh di operate...Zara plk bila tgk ramai dtg lawat dia, pandang je ngan mata yg kuyu...tp bila Atuk nya dtg pegang tangan dia, cium2 dia, mcm terkesan plak pd dia..trs ngongoi2 nangis cm nk ngadu dia sakit...ngan org lain Zara biasa aje...huhu

di ari2 pertama slps di operate, keadaan Zara still lagi lemah...terbaring je tanpa mampu pusing ke kiri or ke kanan since segala wayar yg berselirat di kiri dan kanan badannya...dan Zara mmg wajib berpuasa slps surgery tu, 6 ari jgk la...sgt terkesan di hati Mama bila tiap kali Zara pandang Mama seolah mintak susu...Ya Allah, pilunya rasa time tu Allah je yg tau....dgn rengeknya, pandangan matanya....sedangkan time tu Mama pon menahan sakit bengkak susu...even drip air ke salur darahnya sdh bekalkan air garam ke dlm bdn, tp kering di bibir dan tekaknya ttp menghantar rasa haus...So Mama mintak keizinan doc tuk titiskan air di bibir mulut Zara, kebetulan KakNgah dtg bawakan sedikit bekalan air Zam-zam...bila basahkan bibir dia, ada la setitis 2 msk ke tekak, nangis la dia xcukup...huhuu

Di hari pertama slps surgery Zara demam...doc kata tu kesan antibiotik yg didrip ke salur darahnya...
Nurse tlg mndikan Zara di atas bed, lapkan seluruh bdn dia and last but not least, tuala basah ditekapkan di kepala dan badan tuk kurangkan suhu....

Cara tidokan Zara plk sdh xde dodoi2...sbb mmg xblh dan xberani nk angkat pon..Zara pon hanya gerakkan tangan dan gerakkan kaki sekali sekala...hanya kepala je blh tertoleh ke kiri dan kanan...Papa yg selalu sabar tidokan Zara dgn zikir2 sambil gosok di ubun2nya...actually, dlm ward tu bacaan zikir "Laa ilaha ilallah" sgt common tuk dodoikan anak2 yg tgh sakit...at least telinga parents lain yg dgr pon blh tenang saat hati masih resah menjaga anak yg sakit...

Hari ke 7 slps surgery, Zara dh mula berak...bila asyik bertanya doc 'bila ank saya blh buka puasa?', doc kata kena tggu bby berak dulu then kita tgk najis dia cmne...then dgn curiousnya Mama tanya lagi, "doc, if anak sy berpuasa juz msk air dr drip je mcm mana plk najis nk terhasil doc?" terang doc, najis blh terhasil even juz drip air je yg msk dlm bdn dia, cumanya najis nya dlm bntk cairan...berak yg 1st slps surgery tu perlu tuk pastikan ususnya berfungsi ngan baik sblm ape2 mknn or minuman msk melalui usus tsb...

Bila najis pertama Zara kuar di hari ke 7, Zara dh naik pangkat skit dr "BERPUASA" ke "sip of clear fluid"...tu pon 1 oz glucose water within every 3 hour only...kesiannya Zara bila tgk syok sedut air, tetiba sedut angin je...nangis la dia xcukup...huhuu


- Smbg lg nnt ye...ni pon dr kamis lps post ni tersimpan dlm draf...huhuu

Tuesday, 25 February 2014

Zara been warded (Part III)

Salam semua...

sambung kembali cerita Zara, puteri kecil kesayangan kami....apabila prosedur pertama gagal, Zara ditolak keluar dr bilik Ultra Sound ke wad semula...keadaan Zara time tu terlena yg amat dlm keadaan lemah...iye, sudah hmpir seharian Zara xtido yg betul2 rehat...tidonya pabila dia keletihan menangis or pengsan sekejap bila sakit di alami berkurang sedikit dan akan terjaga dgn tiba2 dan meraung2 bila sakit dtg kembali....

selesai prosedur pertama tu mungkin sedikit melegakan sakitnya sbb tu Zara blh trs terlena sampai saat dimasukkan dlm operation theatre...tiba di wad, nurse dtg hantarkan baju tuk ditukar...Zara perlu tukar uniform hijau utk di operate...

Dalam masa lebih kurang setengah jam slps naik ke wad, Doc Hana dtg bgth Zara dh blh ditolak ke operation theatre since Surgeon sudah tiba...turun ke tgkt bawah, Kak Ngah & Abg Chik masih setia menemani kami...staf bertugas bertanya sape yg akan temankan baby tuk diiring masuk ke dlm operation room? Papa trs jwb, Mamanya...iye, time tu mmg Mama ckp semangat tuk msk ke dalam sampai lah saat tuk tukar baju uniform yg diberi, tetiba Mama rasa xkuat...masih terbayang lg saat diri ini ditolak masuk ke operation room semasa bersalin kan Zara...Mama terbayangkan sakit yg akan Zara lalui setelah Mama pon sdh 2 kali melalui pengalaman ceaser....trs Mama cancel, mintak Papa yg gntikan...

Sementara Papa gantikan baju, Surgeon; Doc Syariz tiba...Doc Syariz terangkan prosedur yg akan dijalankan ke atas Zara...dari ultra sound result, kwsn usus Zara yg terslip masuk tu berjaya di loose kan..tapi tedapat 1 kawasan yg lebam membengkak yg clog the usus..sebab itu surgery terpaksa dijalankan...Doc Syariz terangkan lagi, melihat dr ultra sound, kwsn yg lebam tu agak teruk tapi dia akan cuba sedayanya tuk x buang mana2 bhgn usus...

Sebelum ditolak masuk ke operation room, Zara terjaga...mata kuyunya terkebil2 pandang Mama...saat tu rasa xnak lepaskan dia ke dalam...puas Mama cium2 seluruh mukanya, tangannya dgn harapan dapat bekalkan sedikit semangat utknya nnt...bila katil dh disorong masuk, kedengaran staff nurse yg bertugas menolak katil tu kata, "comelnya baby ni...." seolah2 ayat tu nk disambung lg...."sian plk kecik2 dh nk dibedah..."

Keluar dari Operation Theatre, Kngah n Abg Chik menanti di luar...Waktu tu jam menunjukkan kul 11 malam...mengenangkan diri belum bersolat isyak, Mama ikut saranan KNgah tuk naik ke wad dulu tuk bersolat dan berdoa yg terbaik buat Zara...Usai solat, Syaq suami KNgah yg baru habis shift keje kul 10 ada bersama diorg...xdapat nk menunggu Zara selesai operate, KNgah mintak diri sbb nurse2 sdh 2,3 kali dtg tegur waktu melawat sdh tamat...KNgah nasihat Mama lelapkan mata dulu di wad sementara menunggu Zara di bawa ke wad....

Berbekal keletihan sepanjang hari, mental & emosi, Mama terlena jugak di kerusi kusyen hospital yg blh ditarik dan dijadikan tmpt berbaring...rasanya baru skjp lelapkan mata, Papa kejutkan....waktu tu jam melewati kul 1 am...Mama tanya mana Zara since Papa sorg je yg ada..jwb Papa Zara masih di unit operation, surgery berjalan ngan baik dan Zara direhatkan sebentar sblm dihantar ke wad...Papa dgn muka dh mcm org mamai mintak ruang tuk tido skjp sbb migrain dia dh menyerang...

lbh kurang setengah jam lps tu, Mama dpt col dr unit operation tanya kitorg kat mana? Mama blur skjp sbb kata Papa doc suh dia naik tggu kat wad je td...but since diorg nk hntr Zara ke wad, jdnya Mama decide tggu diorg hntr je la sbb nk trn sndri ke sana Mama pon xingat mana nk tuju...huhuu...

Sekejapan slps dpt col tsb, Doc Hana muncul di wad...trs dia dtg pada Mama trgkan ape yg berlaku ketika surgery...kata doc, ape yg diorg wat adalah Doc kuarkan usus Zara dan straighten all the wrinkles which clog in the first place...its not so bad since the 1st procedure (masukkan air dr bawah tu) helps a lot to clear the wrinkle...then area yg lebam tu doc kuarkan dan urut bg ada aliran darah...Doc Hana bygkan spt kita urut urat yg bengkak...that area is a bit bad, Doc took 20 minutes just for that area only...bila area tu dh kurang bgkak, warna lebam tu dh kurang dan nmpk ada aliran darah yg bagus, then Doc just put it back in...  1 thing Doc highlighted that time that Zara's appendices has been removed...To take note in the future, Zara will not be attack with appendices pain...So, if that area been attack with pain, we should think of 1 more step further which means other pain not appendices..Syukur tiada bahagian usus yg kena cut-off...

After 10 or 15 minutes talked to Doc Hana, Zara been sent to us in ward...wajah Zara time tu sangat tenang seolah2 sakit yg tak terperi seharian yg ditanggung tu lenyap macam tu je...tidonya lena sekali....Syukur Ya Rabbi...



Sunday, 23 February 2014

Zara Been Warded (Part II)

Salam....bersua kembali..huuuhu..

Smbgn cite dr Part I....Kitorg tiba di HUKM dgn ambulan dlm kul 4.30pm...trs ditolak ke unit kecemasan berbekalkan surat transfer, lab report, dan surat rujukan dr Doc Yasmin addressed to Doc Prof Dayang...

Kami sangkakan, dgn adanya dokumen2 lengkap dari KPJ tu urusan admission akan jadi lagi cepat...rupanya sbb surat tu, Zara's case is already been Doc Prof Dayang case...so doc2 yg bertugas kat unit kecemasan tu buat xendah je la kat kitorg ni...staf2 nurse & attendance hospital plak tgk surat2 tu sekali imbas ambik temperature & BP Zara pon slps hampir 10 minit kitorg kat dlm tu...slps hampir sejam kitorg tercongok berdiri kat dalam tu dont know what to expect, Zara pon skali lg berak darah, kesabaran Mamanya ni dh makin berkurang...I went to a nurse and asking her whether Doc Dayang been informed that we already arrived? baru la nurse tu ckp, "td kita dh col wad 3 kali tp xde org jawab...jap nk col lagi skali...." Adoi....Mama hanya mampu tepuk dahi!

Sekejapan lps Mama g jumpa nurse tu, Doc yg bertugas di wad Paediatric Surgery turun cari kitorg...doc cek baby, pastu tanya kitorg ada bawak doc dari KPJ x? kitorg bg sampul surat yg ada sume document dr KPJ..Doc cek fail admission HUKM, dia tgk kosong xde rekod..."eh, sejak awak masuk td xde staff dtg cek baby pape ke? BP ke temperature ke?" kitorg terpinga2 la...rupanya fail Zara tu xde staf pon yg tlg update pas ambik BP & temperature td...membebel2 doc tu, "ape la diorg ni...ingt ni kes appendiks ke? ni serious case la...sampai file pon x update!"

Around kul 6 pm, Zara ditempatkan di wad 4K...berjalan masuk ke wad, baca nama wad; "Wad Pembedahan Paediatrik" pon rasa dh seram sejuk dh...means sume patient yg ditempatkan di wad tersebut menghadapi sakit yg serius la...huhuu...

After check in di wad, doc mintak hntrkan Zara kat bilik rawatan tuk pasang drip air kat vine darah dia n tiub kat hidung tuk elak Zara muntah2 lagi bila angin dlm perut tu tolak...dan menunggu di luar wad tu mmg membasahkan mata je la dengar Zara duk jerit2 kat dalam tu...



Tuk tenangkan diri, kebetulan kitorg belum solat asar lagi, Papa sarankan Mama solat asar dulu kat area khas dlm wad tu yg staff wat area solat...Ptg tu keluarga mentua, KNgah & Abg Cik dtg bg semangat tuk kitorg...tertanya2 bila operation akan dibuat sementelah Zara sudah di puasakan start dr KPJ lg...last Mama susukan Zara kul 8am, dan start dr tu hanya air je msk dr drip dia...

Kul 7.30pm, waktu melawat tamat...keluarga mentua minta diri dulu...KNgah dan Abg Cik setia menunggu...Usai solat maghrib, Mama ambik giliran tuk jaga Zara sementara Papa solat...hampir kul 8pm, Doc Hana dtg bgth prosedur yg akan dijalankan ke atas Zara, risiko utk setiap prosedur tsb...

Doc terangkan, usus besar Zara tersarung masuk sesama lain...bukan terbelit like a knot yg macam Doc Yasmin dr KPJ terangkan pd mulanya (or kitorg yg salah phm bila Doc Yasmin sebut usus Zara terbelit tu).  Utk sakit mcm Zara ni ada 2 option of procedure...dari kptsn ultra sound, if doc sure it would be save to do the 1st procedure, then the procedure could be done.  If not, they will straight away go to surgery..  1st procedure yg dimaksudkan tu adalah dgn memasukkan air melalui dubur utk melegakan kwsn usus yg tersarung masuk tu...usus kita kan mcm paip...so, the water should help to straighten all the wrinkle area or whatever clog in the usus..

If the 1st procedure is failed, next they will go to surgery...worst come to worst, klau ada kwsn usus yg x dpt diselamatkan, maka area tu akan di potong dan disambungkan semula...if kwsn smbgn tu xbrp bagus maka usus smbungan tu akan diletakkan diluar perut dulu utk beberapa hari until the next operation to put it back in..sounds so scary, rite? juz imagine how speechless we are to hear all the consequences from doc..

Selesai terangkan semua prosedur dan risiko2nya, Doc Hana nk bawa Zara ke bilik Ultra Sound dan jalankan 1st prosedure...Mama mintak tangguh sekejap sementara tggu Papa usai solat Maghrib... Hampir kul 9 mlm, Zara ditolak turun ke tgkt bawah ke bilik ultra sound...

Dalam bilik tsb, semua staff yg terlibat dh sedia menanti...perut Zara trs di scan, alat2an prosedur disediakan...gerun tgk paip yg akan dimasukkan ke dubur Zara...Ya Allah....sungguh rasa xkuat saat itu....bila semua sdh sedia, kami diminta menunggu di luar bilik....Doc Hana dtg lg skali terangkan ttg prosedur yg akan dilakukan, dan sekiranya xberjaya Zara akan terus di operate mlm tu jugak...Slps menerangkan semua tu, ada 3 documents yg kami perlu sign tuk memberi kebenaran; 1st prosedure, kebenaran tuk surgery & kebenaran tuk transplant darah sekiranya Zara memerlukan transplant darah semasa operation...

Oh ya, ketika di wad sblm turun ke bilik ultra sound, Doc ada ambik darah Mama sebanyak 4cc...tujuannya if transplant darah perlu semasa operation, darah Zara & Mama perlu dicampur ke dalam bekalan darah hospital sblm di transplant ke badan Zara...dlm situasi kecemasan camni sebagai parents, kami terpaksa akur tuk semua prosedure2 tu...huhu...

Di luar bilik Ultra Sound, sebermulanya 1st procedure ke atas Zara, kami kat luar ni hanya dapat menahan rasa bila dengar suara Zara menjerit nyaring kesakitan...Allah je yg tau sedih di hati kami...sedih bayangkan situasi Zara kat dalam tu...kami yg kepenatan sejak pukul 3.30am hari tersebut merasakan perjalanan waktu hari itu tersangatlah lambat dan panjang...Papa cuba nk lelapkan mata, tp Mama xdpt...telinga asyik tertangkap suara Zara menjerit2 dari dalam...'Ya Rabbi, andai dapat di tukar rasa sakit tu pada aku, aku sanggup Ya Allah....'

Setelah hampir 2 jam prosedur tu berjalan, Doc Hana keluar dgn riak muka yg menambahkan suspen kami...prosedur tersebut failed! So, surgery has to be done....

-sambung lagi nnt ye...InsyaAllah...

Tuesday, 18 February 2014

Zara been warded (Part I)

Salam semua...

MasyaAllah...rindu nya nk mencoret2 kat blog ni...kekangan masa sgt mencemburui..huhuuu...

Setelah lama xmencoret, arini bila berkelapangan sbb smpai awal gile kat ofis trs terasa nk coret sumthg kat sini...kisah ni mengenai my little princess yg sudah pon genap 7 bln isnin lps, she is in process of recovering after having a surgery on 30/01/2014..

Scary je cerita kan? dh la lama menyepi, tetiba je start cite yg xbest trs...huhuu...ape nk wat, kena redha dgn dugaan Allah bg...dlm kepayahan ujian dari-Nya, Dia tlh lorongkan jln yg memudahkan...syukur Ya Allah...

Sebermula hari ahad, 26 Jan, blk dari kenduri kawen ofismate, Zara dh tunjuk tanda2 nk demam...kebetulan Zameer masih di kampung, blk dgn flight bersama CikNgah nya pada 10/1..Plan asal, cuti CNY since ofis Papa tutup dr 30/1 hingga 3/2, Mamanya ni pon apply la cuti tambahan jgk tuk blk kampung ambik Zameer dan bercuti...tapi plan Allah lain utk kami...

Zara start demam pada ptg ahad (26/1), keesokannya Mama pon EL la jaga dia...menjelang ptg tu Zara dh kebah dan aktif mcm biasa...hari selasa Mama masuk ofis mcm biasa...Rabu, lps subuh tu Zara ada muntah2 yg agak byk..ingtkan sbb dia terbatuk2...tp Mama still hantar Zara ke BS tp berpesan pd BS if Zara ada muntah2 lg col sy...

Dalam kul 11 am, sy dpt col dr BS mengatakan Zara muntah2 yg agak byk...sy xterus kuar dr ofis, tp sy jnji kul 1 nnt sy dtg jenguk Zara or trs bwk Zara g klinik...dlm kul 1, sy tgk Zara cam agak pucat, trs bwk ke klinik berhampiran rumah...after check up, doc kata Zara kembung...yes, that was in my mind since Zameer dulu pon pernah kena kembung + diarrhoea smp dehydrated and finally kena warded...doc bekalkan serbuk garam, ubat kembung, ubat angin and ubat demam...sy terpaksa blk umah utk tukar baju sbb dpn doc, Zara lg skali muntah smp bsh baju & seluar Mama...

Doc provide time slip smp kul 4pm, Zara plk bila smp umah trs diberi ubat dan air garam trs dia tertido keletihan...so Mama pon biarkan Zara tdo dulu skjp...dlm kul 3.30pm Mama hntr Zara ke BS dan pesan tuk xdiberi susu lg...biar angin kat perut Zara berkurang dulu...jdnya BS hanya bg Zara minum air garam smp ptg Mama ambik pas keje tu...Alhamdulillah kata BS Zara dh kurang muntah...

Malamnya Zara mmg cranky habis...ikutkan plan, kamis pagi pas subuh kitorg akan gerak blk kg...tp Mamanya xlarat nk packing brg lsg...dlm kul 3.30am, dalam Zara duk rengek2 xblh tdo terdengar mcm Zara terkentut...saja la cek kot2 poo-poo, sekali tgk pampers dia berisi...kebetulan time tu adik laki yg nk join kitorg blk kg pg tu blm tdo lagi, duk layan movie kat laptop...kitorg plak tdo kat hall je...mintak tlg adik pegangkan Zara tuk cuci poo-poonya...buka je pampers, Ya rabbi...rasa nk pengsan dlm bilik air tu tgk darah penuh dlm pampers Zara...Darah yg kehitaman cm period tu...

Pas bncg2 ngan Papa, kitorg decide nk trs ke KPJ Sek.20, Shah Alam since insurans Zara panel kat situ...smp KPJ dlm kul 4.15am, tp xde Paed yg oncall...so medical officer sarankan Zara msk wad dulu sementara tggu Paed dtg cek....Even nk guna insurans, deposit utk warded RM 300 kena jelaskan dulu...

Zara msk wad dlm kul 4.30, smp kul 7 am xde doc even nurse pon dtg jenguk...Zara dh crancky asyik nangis jerit yg sungguh2 smp merah urat mata...muntah2 dh penuh bed smp xde tmpt nk ltk dia dh...2,3 kali pegi tanya nurse, katanya doc otw...kemuncak 7.15am camtu Zara kuar darah lagi skali! Trs Mama ke kaunter dgn sebak tanya bila doc nk dtg? xsempat Mama nk blk ke bilik wad, Papa dh kuar dgn muka marah yg Mama sndri xpernah tgk, pegi marah kat sekumpulan nurse tanya mana assistance that we suppose to get? condition mcm mana yg nurse n doc tggu tuk treat our daughter smp dh 2 kali berak darah kat KPJ tu....then baru la sorg doc yg oncall kat unit kecemasan dtg tuk cek Zara...sorg doc laki cina yg sgt muda, nmpk cm freshie lg, dtg cm agak awkward xtau nk cek ape...last2 dia suh nurse bg ubat kembung tuk baby n air garam! Mama sempat perli doc tu air garam I xpyh tggu doc sini supply sbb dh bekal pon dr rumah...skrg what we need is Paed, who should treat our baby as supposed to be treat...


Almost 8.30, the Paed that we're waiting for finally pay us a visit...look at Zara's symptom, Doc Yasmin suspect Zara got problem with her usus...Doc mskkan jari kat dubur Zara, trs membuak kuar darah...Doc Yasmin trs arahkan tuk turun bwh ke treatment room tuk ambik darah for test, then trs wat ultra sound tuk confirm yg Zara got problem with her usus...

Time ambik darah tu, Mama xkuat tuk hold Zara dr meronta time doc almost like perah urat2 tgn Zara tuk kuarkan darah for test...got lots of blood been squeezed from her smp Mama rasa xkeruan nk tengok...tetiba Mama dgr cam someone tgh thn esak tangis..."uhuk2..." Rupanya Papa....Mama yg dr td duk tepis air mata skit2 trs terburai.....huhuuu...  ( T_T )

After ambik darah, naik skjp kat wad trs dipanggil tuk Ultra Sound...from the scan result, Doc Yasmin explain to us that the situation is serious and major operation should be quickly done on Zara...and by that time, we just received a news that Zara's insurance has not matured yet to be claimed.  There're about 2 weeks more to reach the maturity date of 90days.  Without the insurance, the cost of surgery might more than RM 20K which we could not afford.  Plus, KPJ's surgeon is on leave due to tomorrow will be CNY celebration, so I asked Doc Yasmin to transfer us to other hospital which may accept the case...

At 1pm, Doc Yasmin visited us again and explain that HUKM will accept the case and she had communicated with Doc Prof Dayang which Paediatric Surgeon at HUKM.  At 3.30pm, ambulance transferred us to HUKM....

to be continue....(sory, dh pjg sgt...huhuu)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...