Tuesday, 25 February 2014

Zara been warded (Part III)

Salam semua...

sambung kembali cerita Zara, puteri kecil kesayangan kami....apabila prosedur pertama gagal, Zara ditolak keluar dr bilik Ultra Sound ke wad semula...keadaan Zara time tu terlena yg amat dlm keadaan lemah...iye, sudah hmpir seharian Zara xtido yg betul2 rehat...tidonya pabila dia keletihan menangis or pengsan sekejap bila sakit di alami berkurang sedikit dan akan terjaga dgn tiba2 dan meraung2 bila sakit dtg kembali....

selesai prosedur pertama tu mungkin sedikit melegakan sakitnya sbb tu Zara blh trs terlena sampai saat dimasukkan dlm operation theatre...tiba di wad, nurse dtg hantarkan baju tuk ditukar...Zara perlu tukar uniform hijau utk di operate...

Dalam masa lebih kurang setengah jam slps naik ke wad, Doc Hana dtg bgth Zara dh blh ditolak ke operation theatre since Surgeon sudah tiba...turun ke tgkt bawah, Kak Ngah & Abg Chik masih setia menemani kami...staf bertugas bertanya sape yg akan temankan baby tuk diiring masuk ke dlm operation room? Papa trs jwb, Mamanya...iye, time tu mmg Mama ckp semangat tuk msk ke dalam sampai lah saat tuk tukar baju uniform yg diberi, tetiba Mama rasa xkuat...masih terbayang lg saat diri ini ditolak masuk ke operation room semasa bersalin kan Zara...Mama terbayangkan sakit yg akan Zara lalui setelah Mama pon sdh 2 kali melalui pengalaman ceaser....trs Mama cancel, mintak Papa yg gntikan...

Sementara Papa gantikan baju, Surgeon; Doc Syariz tiba...Doc Syariz terangkan prosedur yg akan dijalankan ke atas Zara...dari ultra sound result, kwsn usus Zara yg terslip masuk tu berjaya di loose kan..tapi tedapat 1 kawasan yg lebam membengkak yg clog the usus..sebab itu surgery terpaksa dijalankan...Doc Syariz terangkan lagi, melihat dr ultra sound, kwsn yg lebam tu agak teruk tapi dia akan cuba sedayanya tuk x buang mana2 bhgn usus...

Sebelum ditolak masuk ke operation room, Zara terjaga...mata kuyunya terkebil2 pandang Mama...saat tu rasa xnak lepaskan dia ke dalam...puas Mama cium2 seluruh mukanya, tangannya dgn harapan dapat bekalkan sedikit semangat utknya nnt...bila katil dh disorong masuk, kedengaran staff nurse yg bertugas menolak katil tu kata, "comelnya baby ni...." seolah2 ayat tu nk disambung lg...."sian plk kecik2 dh nk dibedah..."

Keluar dari Operation Theatre, Kngah n Abg Chik menanti di luar...Waktu tu jam menunjukkan kul 11 malam...mengenangkan diri belum bersolat isyak, Mama ikut saranan KNgah tuk naik ke wad dulu tuk bersolat dan berdoa yg terbaik buat Zara...Usai solat, Syaq suami KNgah yg baru habis shift keje kul 10 ada bersama diorg...xdapat nk menunggu Zara selesai operate, KNgah mintak diri sbb nurse2 sdh 2,3 kali dtg tegur waktu melawat sdh tamat...KNgah nasihat Mama lelapkan mata dulu di wad sementara menunggu Zara di bawa ke wad....

Berbekal keletihan sepanjang hari, mental & emosi, Mama terlena jugak di kerusi kusyen hospital yg blh ditarik dan dijadikan tmpt berbaring...rasanya baru skjp lelapkan mata, Papa kejutkan....waktu tu jam melewati kul 1 am...Mama tanya mana Zara since Papa sorg je yg ada..jwb Papa Zara masih di unit operation, surgery berjalan ngan baik dan Zara direhatkan sebentar sblm dihantar ke wad...Papa dgn muka dh mcm org mamai mintak ruang tuk tido skjp sbb migrain dia dh menyerang...

lbh kurang setengah jam lps tu, Mama dpt col dr unit operation tanya kitorg kat mana? Mama blur skjp sbb kata Papa doc suh dia naik tggu kat wad je td...but since diorg nk hntr Zara ke wad, jdnya Mama decide tggu diorg hntr je la sbb nk trn sndri ke sana Mama pon xingat mana nk tuju...huhuu...

Sekejapan slps dpt col tsb, Doc Hana muncul di wad...trs dia dtg pada Mama trgkan ape yg berlaku ketika surgery...kata doc, ape yg diorg wat adalah Doc kuarkan usus Zara dan straighten all the wrinkles which clog in the first place...its not so bad since the 1st procedure (masukkan air dr bawah tu) helps a lot to clear the wrinkle...then area yg lebam tu doc kuarkan dan urut bg ada aliran darah...Doc Hana bygkan spt kita urut urat yg bengkak...that area is a bit bad, Doc took 20 minutes just for that area only...bila area tu dh kurang bgkak, warna lebam tu dh kurang dan nmpk ada aliran darah yg bagus, then Doc just put it back in...  1 thing Doc highlighted that time that Zara's appendices has been removed...To take note in the future, Zara will not be attack with appendices pain...So, if that area been attack with pain, we should think of 1 more step further which means other pain not appendices..Syukur tiada bahagian usus yg kena cut-off...

After 10 or 15 minutes talked to Doc Hana, Zara been sent to us in ward...wajah Zara time tu sangat tenang seolah2 sakit yg tak terperi seharian yg ditanggung tu lenyap macam tu je...tidonya lena sekali....Syukur Ya Rabbi...



Sunday, 23 February 2014

Zara Been Warded (Part II)

Salam....bersua kembali..huuuhu..

Smbgn cite dr Part I....Kitorg tiba di HUKM dgn ambulan dlm kul 4.30pm...trs ditolak ke unit kecemasan berbekalkan surat transfer, lab report, dan surat rujukan dr Doc Yasmin addressed to Doc Prof Dayang...

Kami sangkakan, dgn adanya dokumen2 lengkap dari KPJ tu urusan admission akan jadi lagi cepat...rupanya sbb surat tu, Zara's case is already been Doc Prof Dayang case...so doc2 yg bertugas kat unit kecemasan tu buat xendah je la kat kitorg ni...staf2 nurse & attendance hospital plak tgk surat2 tu sekali imbas ambik temperature & BP Zara pon slps hampir 10 minit kitorg kat dlm tu...slps hampir sejam kitorg tercongok berdiri kat dalam tu dont know what to expect, Zara pon skali lg berak darah, kesabaran Mamanya ni dh makin berkurang...I went to a nurse and asking her whether Doc Dayang been informed that we already arrived? baru la nurse tu ckp, "td kita dh col wad 3 kali tp xde org jawab...jap nk col lagi skali...." Adoi....Mama hanya mampu tepuk dahi!

Sekejapan lps Mama g jumpa nurse tu, Doc yg bertugas di wad Paediatric Surgery turun cari kitorg...doc cek baby, pastu tanya kitorg ada bawak doc dari KPJ x? kitorg bg sampul surat yg ada sume document dr KPJ..Doc cek fail admission HUKM, dia tgk kosong xde rekod..."eh, sejak awak masuk td xde staff dtg cek baby pape ke? BP ke temperature ke?" kitorg terpinga2 la...rupanya fail Zara tu xde staf pon yg tlg update pas ambik BP & temperature td...membebel2 doc tu, "ape la diorg ni...ingt ni kes appendiks ke? ni serious case la...sampai file pon x update!"

Around kul 6 pm, Zara ditempatkan di wad 4K...berjalan masuk ke wad, baca nama wad; "Wad Pembedahan Paediatrik" pon rasa dh seram sejuk dh...means sume patient yg ditempatkan di wad tersebut menghadapi sakit yg serius la...huhuu...

After check in di wad, doc mintak hntrkan Zara kat bilik rawatan tuk pasang drip air kat vine darah dia n tiub kat hidung tuk elak Zara muntah2 lagi bila angin dlm perut tu tolak...dan menunggu di luar wad tu mmg membasahkan mata je la dengar Zara duk jerit2 kat dalam tu...



Tuk tenangkan diri, kebetulan kitorg belum solat asar lagi, Papa sarankan Mama solat asar dulu kat area khas dlm wad tu yg staff wat area solat...Ptg tu keluarga mentua, KNgah & Abg Cik dtg bg semangat tuk kitorg...tertanya2 bila operation akan dibuat sementelah Zara sudah di puasakan start dr KPJ lg...last Mama susukan Zara kul 8am, dan start dr tu hanya air je msk dr drip dia...

Kul 7.30pm, waktu melawat tamat...keluarga mentua minta diri dulu...KNgah dan Abg Cik setia menunggu...Usai solat maghrib, Mama ambik giliran tuk jaga Zara sementara Papa solat...hampir kul 8pm, Doc Hana dtg bgth prosedur yg akan dijalankan ke atas Zara, risiko utk setiap prosedur tsb...

Doc terangkan, usus besar Zara tersarung masuk sesama lain...bukan terbelit like a knot yg macam Doc Yasmin dr KPJ terangkan pd mulanya (or kitorg yg salah phm bila Doc Yasmin sebut usus Zara terbelit tu).  Utk sakit mcm Zara ni ada 2 option of procedure...dari kptsn ultra sound, if doc sure it would be save to do the 1st procedure, then the procedure could be done.  If not, they will straight away go to surgery..  1st procedure yg dimaksudkan tu adalah dgn memasukkan air melalui dubur utk melegakan kwsn usus yg tersarung masuk tu...usus kita kan mcm paip...so, the water should help to straighten all the wrinkle area or whatever clog in the usus..

If the 1st procedure is failed, next they will go to surgery...worst come to worst, klau ada kwsn usus yg x dpt diselamatkan, maka area tu akan di potong dan disambungkan semula...if kwsn smbgn tu xbrp bagus maka usus smbungan tu akan diletakkan diluar perut dulu utk beberapa hari until the next operation to put it back in..sounds so scary, rite? juz imagine how speechless we are to hear all the consequences from doc..

Selesai terangkan semua prosedur dan risiko2nya, Doc Hana nk bawa Zara ke bilik Ultra Sound dan jalankan 1st prosedure...Mama mintak tangguh sekejap sementara tggu Papa usai solat Maghrib... Hampir kul 9 mlm, Zara ditolak turun ke tgkt bawah ke bilik ultra sound...

Dalam bilik tsb, semua staff yg terlibat dh sedia menanti...perut Zara trs di scan, alat2an prosedur disediakan...gerun tgk paip yg akan dimasukkan ke dubur Zara...Ya Allah....sungguh rasa xkuat saat itu....bila semua sdh sedia, kami diminta menunggu di luar bilik....Doc Hana dtg lg skali terangkan ttg prosedur yg akan dilakukan, dan sekiranya xberjaya Zara akan terus di operate mlm tu jugak...Slps menerangkan semua tu, ada 3 documents yg kami perlu sign tuk memberi kebenaran; 1st prosedure, kebenaran tuk surgery & kebenaran tuk transplant darah sekiranya Zara memerlukan transplant darah semasa operation...

Oh ya, ketika di wad sblm turun ke bilik ultra sound, Doc ada ambik darah Mama sebanyak 4cc...tujuannya if transplant darah perlu semasa operation, darah Zara & Mama perlu dicampur ke dalam bekalan darah hospital sblm di transplant ke badan Zara...dlm situasi kecemasan camni sebagai parents, kami terpaksa akur tuk semua prosedure2 tu...huhu...

Di luar bilik Ultra Sound, sebermulanya 1st procedure ke atas Zara, kami kat luar ni hanya dapat menahan rasa bila dengar suara Zara menjerit nyaring kesakitan...Allah je yg tau sedih di hati kami...sedih bayangkan situasi Zara kat dalam tu...kami yg kepenatan sejak pukul 3.30am hari tersebut merasakan perjalanan waktu hari itu tersangatlah lambat dan panjang...Papa cuba nk lelapkan mata, tp Mama xdpt...telinga asyik tertangkap suara Zara menjerit2 dari dalam...'Ya Rabbi, andai dapat di tukar rasa sakit tu pada aku, aku sanggup Ya Allah....'

Setelah hampir 2 jam prosedur tu berjalan, Doc Hana keluar dgn riak muka yg menambahkan suspen kami...prosedur tersebut failed! So, surgery has to be done....

-sambung lagi nnt ye...InsyaAllah...

Tuesday, 18 February 2014

Zara been warded (Part I)

Salam semua...

MasyaAllah...rindu nya nk mencoret2 kat blog ni...kekangan masa sgt mencemburui..huhuuu...

Setelah lama xmencoret, arini bila berkelapangan sbb smpai awal gile kat ofis trs terasa nk coret sumthg kat sini...kisah ni mengenai my little princess yg sudah pon genap 7 bln isnin lps, she is in process of recovering after having a surgery on 30/01/2014..

Scary je cerita kan? dh la lama menyepi, tetiba je start cite yg xbest trs...huhuu...ape nk wat, kena redha dgn dugaan Allah bg...dlm kepayahan ujian dari-Nya, Dia tlh lorongkan jln yg memudahkan...syukur Ya Allah...

Sebermula hari ahad, 26 Jan, blk dari kenduri kawen ofismate, Zara dh tunjuk tanda2 nk demam...kebetulan Zameer masih di kampung, blk dgn flight bersama CikNgah nya pada 10/1..Plan asal, cuti CNY since ofis Papa tutup dr 30/1 hingga 3/2, Mamanya ni pon apply la cuti tambahan jgk tuk blk kampung ambik Zameer dan bercuti...tapi plan Allah lain utk kami...

Zara start demam pada ptg ahad (26/1), keesokannya Mama pon EL la jaga dia...menjelang ptg tu Zara dh kebah dan aktif mcm biasa...hari selasa Mama masuk ofis mcm biasa...Rabu, lps subuh tu Zara ada muntah2 yg agak byk..ingtkan sbb dia terbatuk2...tp Mama still hantar Zara ke BS tp berpesan pd BS if Zara ada muntah2 lg col sy...

Dalam kul 11 am, sy dpt col dr BS mengatakan Zara muntah2 yg agak byk...sy xterus kuar dr ofis, tp sy jnji kul 1 nnt sy dtg jenguk Zara or trs bwk Zara g klinik...dlm kul 1, sy tgk Zara cam agak pucat, trs bwk ke klinik berhampiran rumah...after check up, doc kata Zara kembung...yes, that was in my mind since Zameer dulu pon pernah kena kembung + diarrhoea smp dehydrated and finally kena warded...doc bekalkan serbuk garam, ubat kembung, ubat angin and ubat demam...sy terpaksa blk umah utk tukar baju sbb dpn doc, Zara lg skali muntah smp bsh baju & seluar Mama...

Doc provide time slip smp kul 4pm, Zara plk bila smp umah trs diberi ubat dan air garam trs dia tertido keletihan...so Mama pon biarkan Zara tdo dulu skjp...dlm kul 3.30pm Mama hntr Zara ke BS dan pesan tuk xdiberi susu lg...biar angin kat perut Zara berkurang dulu...jdnya BS hanya bg Zara minum air garam smp ptg Mama ambik pas keje tu...Alhamdulillah kata BS Zara dh kurang muntah...

Malamnya Zara mmg cranky habis...ikutkan plan, kamis pagi pas subuh kitorg akan gerak blk kg...tp Mamanya xlarat nk packing brg lsg...dlm kul 3.30am, dalam Zara duk rengek2 xblh tdo terdengar mcm Zara terkentut...saja la cek kot2 poo-poo, sekali tgk pampers dia berisi...kebetulan time tu adik laki yg nk join kitorg blk kg pg tu blm tdo lagi, duk layan movie kat laptop...kitorg plak tdo kat hall je...mintak tlg adik pegangkan Zara tuk cuci poo-poonya...buka je pampers, Ya rabbi...rasa nk pengsan dlm bilik air tu tgk darah penuh dlm pampers Zara...Darah yg kehitaman cm period tu...

Pas bncg2 ngan Papa, kitorg decide nk trs ke KPJ Sek.20, Shah Alam since insurans Zara panel kat situ...smp KPJ dlm kul 4.15am, tp xde Paed yg oncall...so medical officer sarankan Zara msk wad dulu sementara tggu Paed dtg cek....Even nk guna insurans, deposit utk warded RM 300 kena jelaskan dulu...

Zara msk wad dlm kul 4.30, smp kul 7 am xde doc even nurse pon dtg jenguk...Zara dh crancky asyik nangis jerit yg sungguh2 smp merah urat mata...muntah2 dh penuh bed smp xde tmpt nk ltk dia dh...2,3 kali pegi tanya nurse, katanya doc otw...kemuncak 7.15am camtu Zara kuar darah lagi skali! Trs Mama ke kaunter dgn sebak tanya bila doc nk dtg? xsempat Mama nk blk ke bilik wad, Papa dh kuar dgn muka marah yg Mama sndri xpernah tgk, pegi marah kat sekumpulan nurse tanya mana assistance that we suppose to get? condition mcm mana yg nurse n doc tggu tuk treat our daughter smp dh 2 kali berak darah kat KPJ tu....then baru la sorg doc yg oncall kat unit kecemasan dtg tuk cek Zara...sorg doc laki cina yg sgt muda, nmpk cm freshie lg, dtg cm agak awkward xtau nk cek ape...last2 dia suh nurse bg ubat kembung tuk baby n air garam! Mama sempat perli doc tu air garam I xpyh tggu doc sini supply sbb dh bekal pon dr rumah...skrg what we need is Paed, who should treat our baby as supposed to be treat...


Almost 8.30, the Paed that we're waiting for finally pay us a visit...look at Zara's symptom, Doc Yasmin suspect Zara got problem with her usus...Doc mskkan jari kat dubur Zara, trs membuak kuar darah...Doc Yasmin trs arahkan tuk turun bwh ke treatment room tuk ambik darah for test, then trs wat ultra sound tuk confirm yg Zara got problem with her usus...

Time ambik darah tu, Mama xkuat tuk hold Zara dr meronta time doc almost like perah urat2 tgn Zara tuk kuarkan darah for test...got lots of blood been squeezed from her smp Mama rasa xkeruan nk tengok...tetiba Mama dgr cam someone tgh thn esak tangis..."uhuk2..." Rupanya Papa....Mama yg dr td duk tepis air mata skit2 trs terburai.....huhuuu...  ( T_T )

After ambik darah, naik skjp kat wad trs dipanggil tuk Ultra Sound...from the scan result, Doc Yasmin explain to us that the situation is serious and major operation should be quickly done on Zara...and by that time, we just received a news that Zara's insurance has not matured yet to be claimed.  There're about 2 weeks more to reach the maturity date of 90days.  Without the insurance, the cost of surgery might more than RM 20K which we could not afford.  Plus, KPJ's surgeon is on leave due to tomorrow will be CNY celebration, so I asked Doc Yasmin to transfer us to other hospital which may accept the case...

At 1pm, Doc Yasmin visited us again and explain that HUKM will accept the case and she had communicated with Doc Prof Dayang which Paediatric Surgeon at HUKM.  At 3.30pm, ambulance transferred us to HUKM....

to be continue....(sory, dh pjg sgt...huhuu)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...