Monday, 24 September 2012

I didn't know I was pregnant...

Salam semua...

Astro is giving a full channel view for every customer which will end by today...and since saturday, I have been tied with channel 733 (Discovery Home & Health)...very beneficial channel with lots of info being disclosed in the channel...and the most my favourite programmes they are having in the channel are:

i)   I didn't know I was pregnant
ii)  Deliver me
iii) A Baby Story
iv) Make Room for multiple

Haha...di kala ini ku pasti ramai yg frust bila baca entry ni bila dah sampai setakat ni kan? huhuuu...mesti ramai yg pk tajuk entry ni berkenaan ngan my 'might be getting pregnant by now' situation, rite?  Sorry readers, saja buat tajuk entry kasi gempak skit...hehehe...

My instinct lately is craving the TV Programme or muvi about pregnancy...huhuu...weird, am I?

Since Mrs Moon still didn't visit me yet, my craving of TV Programme or muvi about pregnancy, and a little bit craving of foods; all these symptoms drive my instinct that the percentage of I am preggy this time is getting higher and higher... sigh!

Is that shows I am ready? InsyaAllah...If Allah said it is the best for me, for us...so it is! 

Hehe...melalut dah...back to the topic....actually nk share about the programme 'I didn't know I was pregnant'...Cases in the programme are based on the true story experienced by woman in US.

1 interesting case to be shared: a young lady with 2 kids start taking planning pills after her last delivery...in a few reasons, she switch her family planning to taking injection every 3 months...she, a nurse, didn't experience any symptoms of pregnancy like she had experienced in 2 pregnancy before..she don't have any food craving or huge amounts of weight gain, but in the late month before she'd been shocked with the news that she was pregnant, she always felt exhausted in her daily routine as a mom and a nurse....

One day, in the morning, she had suffered back pain very badly.  Her fiancee who is also a nurse at the same hospital, asked her to go seek the doc but as she said she'd been okay, her fiancee went to the work as usual.  To reduce the pain, she soak in hot water in the bathtub.  Suddenly, the back pain came to worst as she ever felt to deliver her 2 kids...and yes, it was a labor pain...believe it or not, she deliver her baby by herself in the bath tub at home..

She called 911, then ambulance picked her up to the hospital with baby's umbilical cord is still not been cut yet. At the hospital, her fiancee shocked when look at her with the new born baby then asked, "what happen to you? whose baby is this?"  She'd replied with smile in face, "U'll not believe this...this is our baby..." huhuuu...

The ob-gyn said, for her case, the conception might happened during the switching of family planning from pills to injection.  hurm...see, sebaik2 kita merancang, Allah dh tentukan yang terbaik tuk kita kan...

P/S I : Last weekend kitorg langgan Astro Best tuk cite 'What to expect when u're expecting'...best sgt2 cite tu! mmg humour habis...and also about pregnancy! hehe

P/S II : Rindu Zameer....sobs2!! 


Wednesday, 19 September 2012

UPT result...

Salam semua...

Ada yg ternanti2 I update psl result UPT ea? huhuu....

Well, dh test this morning before solat subuh tu...Punya la duk fikir psl result tu, terbawa2 ke alam mimpi...huhuu...

Papa dh kejut awal2 dlm kul 6 lbh cmtu tuk solat subuh, tp Mama nya ni p tido blk...termimpi la konon pegi test...tp resultnya sekejap nmpk 2 line, pastu kabur2 jap...trs tggl 1 line je! pastu? Papa kejut lagi skali tuk solat...hehe..liat btl nk bgn skrg since dh tau Papa mesti bgn lg awal tuk kjtkan bini dia ni ha...haha...

bgn je tido, teringt mimpi td...alamak, 1 ke 2 line ni? macam antara 2 je...huhuu...

xbuang masa, I pon test la....

Dan resultnye.....

*






*






*







*




*




*




*






Negatif! huhu...

Tapi Papa pesan sblm p keje td, even negatif skrg pon since Mrs Moon blm menjenguk lagi, Mama kena jaga pemakanan, jaga kesihatan...kot2 la kan cm kes Zameer dulu, mggu pertama dh test kat klinik -ve, mggu kedua UPT kat umah pon -ve, tp bila Mrs Moon blm dtg gak lagi on 3rd week tu saja la wat UPT sndri kat umah...positif! 

So, kemungkinan tu masih ada...

Thanks a lot pd kwn2 yg bg moral support...luv u all!

P/S : This morning got a SMS from Ummi Zameer bertanyakan hal result ni...amboi, Ummi berianya...nk cop tuk babysit adik Zameer ke nnt? hehehe...InsyaAllah mmg tu pon niatnya if ada rezeki nnt....luv u la Cik D!!

Tuesday, 18 September 2012

Pregnancy after c-sec delivery

Salam semua...

Mrs. Moon still not visit me yet...  The chances of my test would be +ve is increased by now... huhuu...

Papa and my BFF, Mama Kema told me to do my own test as to be sure about this... Yeah, it might good for me to now earlier if there is 'somebody' growing in me...  So, I've decided to buy the UPT test kit right after the office hour today...

Nervous? Of cos I am!  

I had done a few reading about 'pregnancy after c-ser delivery' on google..  Here, I share with all of u...

"The usual advice is that you should wait a year after one caesarean section before becoming pregnant again. The longer your scar has to heal, the better, especially if you want a vaginal birth next time. At the very least, you should give your body a rest of six months before trying to conceive again. 

In most caesarean sections, a cut is made into your belly and uterus (womb) just along the top of your pubic hair. It's called a bikini cut. It will usually have healed well three months after your baby's birth. 

But the longer it's left, the stronger the heal will be. And a strong heal may cause fewer problems over time. This may particularly matter to you if you want to try for a vaginal birth or VBAC (pronounced veeback) next time. 

There is a very low risk of your caesarean scar tearing with VBAC. This is called uterine rupture. Even though the risk is low, it may increase if there is a short gap between your pregnancies. 

A short gap can also increase the chance that you'll have problems with your placenta. These may include the placenta being low-lying, called placenta praevia, or the placenta separating from your uterus wall, called placental abruption

This may sound alarming, but the risks of rupture and problems with the placenta are still very small. Most women who have a smaller gap between pregnancies have no problems at all during a VBAC. 

There are other advantages to having a longer interval between babies, whether you've had a caesarean or not. Read our article on age gaps between siblings to find out more. 

About a quarter of all births in the UK are by caesarean section. Many women don't realise how long it takes to recover. You are likely to feel exhausted and very sore afterwards. It can take several months to get back to your day-to-day activities. So giving yourself a really good rest after your first caesarean can only benefit you and your next baby." 


Read more: http://www.babycentre.co.uk/preconception/tryingforanother/pregnanthowsoonaftercaesareanexpert/#ixzz26ny1bYiJ


"As a general rule, you should probably hold off on trying to conceive again for 18 to 23 months — about the same waiting period recommended for women who deliver vaginally.

That may seem like a long time, but you've just had major surgery in addition to giving birth and you need to let your body recover and replenish lost nutrients. For instance, you may be anemic because of the iron transferred to your baby and placenta during pregnancy, as well as the blood loss you suffered during childbirth. Women who deliver via c-section lose twice as much blood — about two pints on average — as women who deliver vaginally.

Studies have also shown that women who conceive less than six months after giving birth may have a higher risk for complications such as a ruptured uterus or a premature or low-birth weight baby. You'll need some time to adjust to your new life as a parent, too, before you add another baby into the mix. By giving yourself plenty of time to heal and to get acclimated to parenthood, you'll give your next baby the best start in life.

That said, if you do get pregnant less than 18 months after a c-section, don't panic. Taking at least an 18-month break between births is a guideline designed to reduce your risk of complications, but many women get pregnant sooner and do just fine.

In fact, if you're in your late 30s, it might make more sense to begin trying to conceive nine to 12 months after having a c-section. It's not uncommon for women over 35 to have trouble getting pregnant with the second baby, and the risk of having difficulty conceiving increases with age. The best time to get pregnant again can differ from woman to woman, so talk to your healthcare provider about your specific circumstances."


Read more: http://www.babycenter.com/404_how-long-should-i-wait-before-conceiving-again-after-a-c-sec_1334487.bc

P/S : Zameer already 18 months, is he ready to get a little one? my body, are u ready? huhuu

Thursday, 13 September 2012

Zameer menjadi kesayangan...

Salam semua...

My mom n dad baru smp dari Terengganu malam semalam...Diorg bertolak dkt kul 4pm pas adik2 ku 2 org yg masih bersekolah tu blk...Diorg sampai agak lewat sbb ada pokok tumbang hempap kereta btl2 lps plaza Tol Gombak arah ke KL...so, trafik mmg slow la since cuaca pon hujan....

Dalam 10.30pm diorg smp, Zameer dh pon tertido...Ayah, masuk je rumah pas salam ngan ak trs terpa cucunya tgh tido...huhuu...siap kejut suruh bangun lagi...haha...klakar plak tgk, tp Zameer yg kepenatan kot seharian bermain di taska langsung xterusik tidurnya...

Ahad ni parents ak mintak nk 'pinjam' Zameer bawak balik kg...Mama ngan Papa turutkan je la dgn sedikit berat di hati...Zameer satu2nya cucu mak ayah ak utk wktu skrg ni, so rindu cucu compare rindu kat anak ni lain macam skit bezanya...So, bg la diorg terubat dulu rindu tu...

Ni bukan 1st time Zameer berjauhan ngan kitorg, tp dia xde hal...asal ada org layan, dia suka aje..lgpon sedari kecik Zameer mmg senang diasuh dan dijaga...cuma lately je ragam dia makin 'comey' yg buatkan ak ngan Umminya (Cik D) hampir2 hilang sabar...huhu

So nnt berpisahlah kami about 2 weeks...

Mak dtg KL ni dgn alasan nk ambik adik ak yg bljr kat Uniten tu, dia baru hbs sem 1 tuk degree dia skrg...pdhal adik ak mmg dh plan pon nk blk ngan bas je, lgpon cuti 2 mggu je nnt dh naik sem baru plak...lain kan IPTA ngan IPTS punya cuti...IPTA punya cuti punya la lama...huhuu...

So, berbekalkan alasan nk ambik adik ak tu, maka mak ak pon memujuk la ayah ak naik sini sambil2 jenguk cucu katanya...tp awal2 dh tanyakan kat ak blh x nk 'pinjam' Zameer 2 mggu...nnt adik ak hbs cuti dia dtg hntr la...sanggup tu ulang alik KL-Trg semata2 nk pnjm cucu...huhuuu...

Then dh bncg ngan Papa, Papa pon ok dgn syarat, pesan kat mak jgn manjakan sgt Zameer nnt...sbbnya smggu kat kg aritu dh jadikan dia makin 'cengeng'! merengek je klau xdpt sesuatu...blk cni, kitorg dh reboot blk minded dia spy dia xfikir dgn merengek tu, he'll get everything he want...no, no, no! huhuu...cam robot kan nk reboot2 bagai...haha...

So, selama smggu Mama n Papa prepare hati utk pisah sementara ngan Zameer...ngan Ummi pon Mama dh ckp awal2 psl xhntr Zameer 2 mggu nnt...utk Ummi ni kena bgth awal2, klau x nnt Ummi nangis klau tetiba je bgth nk cuti...huhuuu...gitulah sygnya Ummi kat Zameer...huhuuu...Thanks Cik D, tak terbalas jasamu!  :)

Ok, until then...hope Mama xnangis rindu Zameer nnt... daa...

Wednesday, 12 September 2012

Mrs. Moon, where are you?

Salam readers...

Arini seharian duk pikir hal 'itu'...Mrs Moon, where are u? huhuu...

Walau pon hati ingin tau, tapi ak still lum wat check up lagi...knp? cek awal2 bukan leh nmpk pon...membazir beli alat test je kan...

Teringat time nk tggu dptkan Zameer dulu, setiap bulan membazir 2,3 test kit bila Mrs moon lambat menjenguk...At last bila Zameer dh ada kat dalam, Mrs Moon time tu terlewat smggu...Ak dh beria test tp -ve...a weeks after kebetulan kepala ak pening2, dan sedikit fever, pegi ke Poliklinik, doc yg dh suspect buat urine test atas ak pon still -ve...a week later, then baru +ve bila ak test sbb Mrs Moon dh terlewat 3 mggu...

Hurmm...arini kat ofis, sbb dlm kepala sibuk duk mencongak if 'ada' la skrg, EDD bila? Risau kalau family trip ke Sabah April depan terpaksa cancel plak...

Then ak google 'Due Date Calculator', jumpa web site ni : http://www.perinatology.com/calculators/Due-Date.htm  Hasil calculation?

Focus at the highligted box...
EDD : May 9, 2013!

If refer to Zameer's case, my EDD to deliver Zameer is March2, 2011...but at 38th week 1 day; he's met us already...awal 2 mggu dr EDD...

The most concern thing for me to avoid preggy in this mean time is my womb condition...I am not sure if my womb is healed and ready for the next job...huhuu...as I has been c-ser to deliver Zameer, Doc Ummul; my gynea at UMRA had advise me to take planning pills for about 2 years...but I was stop taking pills about 4 months ago....

Reason why stop taking pills? it a bit costly for me in the mean time to stabilize our financial, and I am not disciplined person in taking pills...huhuu...aritu duk kemas2, terjumpa hampir separuh papan lagi pil yg belum hbs makan dulu...kan membazir tu! pastu konon nak natural planning.....konon la...huhu!

Well, I juz pray the best for us...ak percaya Allah xkan bebankan hamba-Nya dgn sesuatu di luar upaya hamba-Nya...Kalau 'ada', dan itu rezeki kami, ak akan terima dengan hati terbuka (trying to...huhu)...

Sunday, 9 September 2012

Hati resah...

Salam readers...

Hurm...hati ni keresahan...mungkinkah....?

Klau ia cmne? sudah sediakah? sudah mampukah?

Trip to Sabah next year cmne? akan jadi ke klau kemungkinan tu btl...?

Banyak yg duk main dlm fikiran ni...

Ya Allah...hanya Kau yg tau ape yg terbaik utk kami...

Moga mudahkan segalanya....amin...

Wednesday, 5 September 2012

Hang Out with Ummi Zameer

Salam readers...

Semalam time ambik Zameer kat taska saja la melepak lama skit sambil borak2 ngan Ummi...yela, balik trs ke rumah pon bukan ada org...tggal Mama ngan Zameer je since Papa outstation ke Taiping semggu..esok balik la...

Borak2 punya borak, sampai la dh dengar azan maghrib...Hujan plak time tu makin lebat, nk trs blk takut xsempat maghrib kat rumah...so, mintak nk tumpang solat kat taska dulu...Last yg dtg ambik anak time tu Ibu Balqis ngan Mama Hizqil, diorg pon smp dh tgh maghrib...

Selesai ambik wudu', dengar Cik D ckp kat Zameer, "Zameer, kita ajak Mama g makan kat luar ye..."

Oh, ok....Mama on je...blk umah pon xtau nk dinner ape semalam...so, usai solat kitorg gerak 2 kete dr taska ke kedai makan area Bandar Pinggiran Subang...sebab gerak 2 kete tu, Ummi nk trs ke Subang Perdana pas makan tuk beli brg2 tuk open house kat Taska ahad ni...

Kitorang makan Nasi Arab...1st time Mama cuba Nasi Arab ni dan rasanya? sgt marvellous! Restoran tu namanya D' Arab Cafe...sebuah restoran franchais yang dh ada beberapa cawangan area Shah Alam ni...

Kiri: Hidangan Cik D, Kanan: hidangan Ku (roasted chicken)

Zameer dgn muka yg konon xsabar nk mkn tp mknnye skit je...

Sempat lg Ummi posing sblm mkn! hehe
Yang segannye, Cik D yang belanja! huhuuu...xpe, next time my turn plak ye Cik D...hehe

Masa hang out ni macam2 cite yg kitorg share...antaranya and mostly pasal Zameer la...huhuu

"Na, Zameer dh ready nk jadi abg la...!!"

"ha....?" nervous jap dgr...

Kisahnya skrg, Cik D ada ambik sorg baby baru umur 3 bln dalam jagaan dia...semua anak2 yg Cik D jaga semua dah 1 year +, tapi setakat ni Alhamdulillah diorg x usik baby tu even letak semua sebilik...

cerita Cik D semalam....

"Time tu kan, baby nangis...Zameer pegi kat tepi baby tu tepuk2 lengan dia pastu cakap bahasa baby...baby yg tengah duk nangis tu blh tetiba gelak2...dh tengok diorg mesra je, saya biarkanlah...perhatikan je...but touching sgt Na..."

huhuuu...ok, Zameer....gud boy! bangga Mama dengar...huhuuu

meh layan gmbr budak comey ni yg captured last saturday on the way nk ke Carrefour beli brg dia...

Haha...konon dgn wat muncung cenggitu, spek tu xjatuh la...

Bergaya jap...

inverted of us...hehe!

Petua menyerikan wajah

Slaam readers...

Just to share...

Tuesday, 4 September 2012

Aidilfitri 2012 (Part III) - Gambar Raya

Salam readers...

Entry ni malas nk berceloteh panjang...kita view gmbr je la ea....

Raya ke-3, ngan cik Ngah Zameer...

Raya ke-4: Purple theme

My belove mom n dad

On the way beraya

Raya ke-5; Zameer n atuk

Zameer, Nenek n Cik Ngah

Time berenti solat kat Masjid Kusza (skrg dh  Unisza)
Dan, part yang plg mencabar time nk capture gmbr raya 1 family...Zameer xleh nk duk diam sekejap...dia asyik nk ke kamera, tgk kt screen kamera tu...xmcm last year, time xpndai nk merangkak ape lagi kan? senyum je la tgk kamera...huhuu...
Nak captured gmbr ni sikit punya payah, semuanya gara2 Zameer xnk duk diam..huhu

Zameer n Ayah Su

Atuk n Nenek Zameer

Tgk la, sibuk nk turun...

Ni je la pose cntik skit sbb dia dh penat lari sana sini...huhuu

Ladies in the house...jurufoto kitorg pon join bergambar sama :)

"Sayang Zameer!"

Mens of our family
P/S : Actually bergambar 1 family ni dh raya ke 6, sblm kitorg bertolak blk ke KL...

Aidilfitri 2012 (Part II) - Raya di Terengganu

Salam readers...

Okey, kita smbg cite raya...Raya ke-2 awal2 pagi kitorg dh bgn bersiap...kononnya nk bgn kul 3 cmtu sbb nk bertolak kul 4am mcm raya 2 thn lps, tp sbb Papa pon still letih xleh nk angkat kepala lagi since blk dr rumah Mama mlm tu pon dh tengah malam, so kitorg peram lagi sampai dalam dekat kul 4 baru bgn...bersiap2 ala kadar since brg2 semua dh pack, kitorg je yg mndi dan pkai baju raya siap2 tapi Zameer kitorg angkat tgh tdo ltk dlm kete...kul 5am bertolak dr rumah...

Alhamdulillah, sebab menggunakan LPT II yang dh buka dr Bukit Besi tu, kitorg jimat masa hampir sejam...kul 10.30am dh smp rumah mak kat Chendering...klau 2 thn lps ikut Jerangau-Jabor smp Ajil, bertolak kul 4am samp kul 10am..korg congaklah brp jam leh jimat masa skrg klau lalu LPT II...xsabar nk tggu LPT II buka sepenuhnya, so xperlu lalu Jabor dh...huhu...

Tapi di hari raya yg ke-2 ni Zameer kena heavy flu la plak...might be jangkit dr adik ipar yg baru nk demam di raya pertama tu...plus, bertolak plak subuh2 hari kan...kesannya, time kat kg, 3 malam kitorg xberapa blh tdo sbb Zameer xblh tido hidung tersumbat...ubat plak lupa nk bwk, so blh beli ubat selsema ngan batuk je..nose pump dan ubat tuk hidung tersumbat yg pernah cite kat sini lupa nk bawak...

Macam tahun2 sudah, kemeriahan rumah terbuka di hari raya ke-2 di rumah mak sentiasa terasa...semua sanak saudara datang bertandang...dan yg menjadi topik hot bila beberapa cousin dan kwn2 yg dh ada anak lebh kurang umur Zameer dh expected another baby...ak mestilah dihujani soalan, "bila lagi?" huhuu...

Uish, bercakap soal tu, ak kerisauan ni...period ak dh terlewat beberapa hari...huhuu...moga2 blm lagi la, klau x, menurut kira2 ak klau sdh ada skrg maunya ak ke Family Trip to Sabah next year time perut dh sampai bulan dah...huhuuu....

Kawan2 baik yg dtg bertandang di raya ke 2 tu is my BFF, Puan Kema dan Amir yang pernah cite psl wedding dia kat entry ni...
Zameer bergmbr ngan Uncle Amir dan auntie Kema (sama plak kan nama wife Amir ngan BFF ak tu..hehe)


Dan sdh menjadi resam bertahun, raya ke 2 adalah hari raya yg memenatkan bg keluarga ak...Mak ak la terutamanya, semua hidangan di masak sendri...menu tahun ni nasi minyak (tiap thn ada), gulai daging, ayam masak merah, acar timun, laksa Terengganu, Satay (ni je tempah) dan nasi himpit kuah kacang, agar2...

Dan malamnya, sebaik lps magrib mak ak dh flet kat dpn tv, terlena kepenatan...sbb kesian kan mak, ak, Papa, ayah ak, Abg Chik dan Ida (adik ak) mengemas dan mencuci semua yg ada...penat gak la tp xnk nnt mak bgn pagi esok sakit mata tgk semua masih lagi xberkemas...

Even sebenarnya time tu ada je mak sedara dan cousins (anak dara dan anak bujang yg dh besar pjg) yg dr Johor menumpang tido di rumah, tp mmg dh tau diorg jenis berat tangan nak menolong so kitorg xde nk pelawa or ajak diorg menolong...if say, they're wanted to do so, xperlu tggu nk berajak klau bab kemas mengemas ni...dh org tumpang kan kita dan siapkan makan semua ape salah ringan kan tgn ye dak? ke hulu ke hilir kitorg lalu depan diorg yg duk berehat saja depan tv, lsg xtergerak ke diorg tuk menolong? no, ignorant type!

Sebaik semuanya clear, baru kitorg berehat jap dpn tv sblm masuk tido dlm bilik...sgt penat okey! Zameer plak xberapa nk tdo since xberapa sht mmg menambahkan penat yg sedia ada...lg2 selaku driver, Papa yg plg kurang rht dan plg penat ak rasa...tp dia lah yg byk berjaga menjaga Zameer sbb Papa lbh sabar berbanding Mamanya...huhuu

Aidilfitri 2012 (Part 1) - Raya di Klang

Salam readers...

Aiyork.. xde mood btl nk update blog lately...pdhal kat kg aritu ada je WiFi & laptop adik2...tp semangat beraya tu melebihi semangat nk update blog...FB pon dh lama xberjenguk since kat ofis ni management block...nk harapkan handfon, handfon ku xsecanggih fon korang2 sume...huhuu...blk cuti raya plak, keje kat ofis bertimbun nk kejar dateline, so sempat blog walking je...hehe

Banyak berlaku since these 2 weeks...Zameer yang demam, Mama nye ni ha yg demam and kena nebulized, Papa outstation...nnt kita cite 1-1 ye...tu yang tajuk pon wat siap2 part I, so akan ada part II la yer...

Raya tahun ni rasanya sama meriah mcm tahun lepas...sejak kehadiran Zameer la terutamanya...but thn ni, plus meriah sbb Zameer dh agak petah even somehow kita x tau dia ckp bahasa ape!

Selingan jap... teringat MIL pernah cite, dia xphm ape yg anak sedara yang twin tu ckp ape kat dia, then yang abgnya cakap: "Tok Ma ni, Haqeem cakap bahasa baby la...TokMa xtau ke bahasa baby?"  hahaa...tergelak ak dgr!

Preparation raya kitorg biasa2 aje, Zameer la yg lebih skit pown...yela, my hubby beli baju tuk raya 2 helai T-shirt & 1 seluar je, dan of coz baju melayu yg sedondon 3 beranak tu...ak plak cukup dgn sepasang baju kurung moden, sepasang lagi pakai yg mak jahitkan tuk wedding SIL tgh thn baru ni, dan sehelai jubah...Zameer plak ada 7 pasang baju persalinan (yela, bdk kecik mmg kena prepare lbh baju since kerap bersalin pakaian kan...), shopping raya tuk Zameer saja dh lbh RM300++...biarlah, kata Papa raya ni meriahnya tuk budak2, kita yang patut raikan diorg, bukan berlebih dr diorg kan...huhuu

Giliran first raya tahun ni mcm yg dh cerita kat entry lps, giliran kat Klang dulu...so, xde la nk serabut balik raya bersesak2 ngan org lain...laluan ke pantai timur time raya phm2 je la kan? Jumaat hari last keje tu, kitorg sempat lagi ke Sunway Pyramid beli brg skit ngan my sis, Kak Ngah & Lil Bro, Achik...diorg bertolak blk ke Trg kul 3 pagi esoknya (sabtu)...

Malam raya, sempat lagi meronda kat AEON Bukit Tinggi tuk cari shawl ak...beria tul ak nk pakai shawl beraya thn ni...cam dh puas dh pakai tudung express yang mcm tudung Ariani tu, so thn ni nk bervariasi ngan tudung lain skit...hehe...sempat gak Papa cari seluar dia dan sepatu raya ak kat situ....malam raya tu kitorg bermalam di rumah Mama di Pelabuhan Klang..

Esoknya di pagi raya, suasana kurang meriah since Abg Ipar sekeluarga beraya di Temerloh, kakak ipar dan suaminya pulak beraya di Kelantan...Mujur jugak ada Zameer, suasana ceria skit sbb keletah dia...ak xberkesempatan tuk solat Aidilfitri tahun ni, macam jugak tahun lps sbb adanya Zameer...so, semasa semua ke masjid, ak siap2kan Zameer, dan tlg gorengkan ketupat palas.  Selebihnya MIl dh siapkan awal2 tuk sarapan sblm g masjid..

Sebelum ke masjid, diorang semua sempat breakfast sikit utk ambik sunat makan dulu sebelum solat Aidilfitri.  Tapi untuk solat sunat AidilAdha, disunatkan utk bersolat dahulu sebelum menjamah ape2 di rumah...sekadar utk info...  :)

Tak macam 2 thn lepas, masa turn beraya di Klang, pagi raya semua keluarga berkumpul di rumah nenek Papa di KRU (Kg Raja Uda), tapi sbb nenek dh berpindah ke rumah anaknya sbb rumah di makan anai2, so suasana beraya FIL mcm xde kampung...

1st rumah kami pegi, rumah abg Mama di area Bukit Rimau, kawasan perumahan plak nmpk elit...kemudian ke Kelana Jaya utk jumpa nenek di rumah Auntie Nab, rumah nya lagi la nmpk elit; Condominium! huhuu...


Bergambar dgn keluarga Ayah Din di rumahnya kat Bukit Rimau


Sempat la bergambar ber3 kat rumah Ayah Din


Ni kat kawasan Condo Auntie Nab
Terkejut kitorg kuning sgt? hehee...ramai gak auntie2 yg menegur kami pakai kuning thn ni...thn lps dh oren kan? thn dpn? blm pikir lagi...hehe

Berundur dr rumah Auntie Nab, Mama ajak ke rumah kakaknya plak di Kg Melayu Subang...See, abg & kakak Mama semua menetap di sini skrg, tu yang raya Mama dh xblk ke Kelantan...

Sebab dh dekat ngan rumah, trs je la FIL ke rumah kitorg tuk berehat dan solat asar...Serius rumah xberkemas tuk raya pon sbb biasanya raya 1st kitorg xde tamu lagi...mujurlah rumah dh bersih, since semggu sblm raya tu mood nk mengemas tu dtg, semua ruang kat tgkt bawah terutamanya ruang tamu, bilik solat dan dapur hbs ak bersihkan...Papa mmg trs dtg menolong bila tgk bini dia dh sebok mengemas kan, klau x...huhuuu

Ak plak, since esoknya pagi2 dh nk bertolak blk kg, dobi semua baju termasuk baju raya kuning kitorg tu...sebabnya family ak pon tema kuning gak thn ni, so Kngah dh pesan suruh bwk blk baju kuning tu tuk bergambar sefamily nnt...

Papa plak, ikut balik umah Mama dulu sbb Mama xtau kitorg dh siap2 pack semua brg dr rumah dia, ingtkan akan singgah semula ke sana...Mama ada brg utk dikirimkan kat besan dia, Mak ak la...huhuu

ok, selesai raya pertama kitorg....  :) 

Jom layan gambar2 yg sempat candid di hari 1st raya...
Mama col anak perempuan tunggalnya yg 1st time beraya di rumah mertua

On the way beraya

Gelagat 2 beranak bermain...huhu

My love :)

Zameer dh tertarik kat kolam renang tu, so xde mood nk bergambar pon...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...