Friday, 30 March 2012

Zameer dan Pediasure Complete

Salam semua...

Zameer now is so picky in having meal...ssh sgt nk pikat selera makan dia skrg...dh la bdn xbesar mana, harapkan susu je skrg...nak tgk dia mkn banyak skit, sediakan cereal such as coco-crunch, honey star, milo breakfast; yg tu byk la skit dia mkn...or, biskut...ai, risau mama...skrg dh 1 year n 1 month, berat Zameer baru 8.2 kg!

Atas nasihat Paed time umur Zameer nk msk setahun dulu, if Zameer xselera makan then harapkan susu saja, susunya perlulah complete nutrien...knp baru skrg nk tukar? sbb sebulan yg lps Zameer selera mkn jgk, skrg tersangatlah picky....so, Paed pernah suggest Pediasure Complete....
Last wednesday, mama belikan satu tin kecil tuk trial...nnt kang beli yg tin besar trs, buatnya Zameer tak nak or xsesuai, bukan ke membazir..bukan murah2 susu ni...huhuu...

mlm rabu tu, blk keje Cik D (BS Zameer) nak bekalkan Zameer susu time ambik kat taska sbb last dia minum kul 5, tp sbb nk try bagi Pediasure ni, mama x bg Cik D wat susu...smp je umah, Zameer rengek2 nk susu mama trs bancuh Pediasure ni...bg kat Zameer dia tgk pelik sbb warna susu bukan putih, sbb Pediasure ni perisa coklat je ada...

nak tau ape reaksi Zameer? dia teguk skit then buat muka, tarik kuar botol dr mulut then tgk dgn pelik...try bagi lagi dia rengek2 xnak...huhuu...so, mama ambik botol tu simpan dlm peti ais, bancuh susu Frisolac Langkah 2 smula bagi dia...reaksi seterusnya? fobia susu!! huhuu...sbb still ingat rasa susu tu akan sama cam td, dia xnk minum sambil nangis2...puas pujuk dia ttp xnak...tak lama pas tu dia diam je layan babytv...

then mama ngan papa pon baru nk dinner, mama bancuh teh...tgk kitorg nk mkn baru sibuk nk dtg nk mkn gak...lagak org besar sbnrnya, xnk mkn makanan baby, tp nk mkn ape yg kita mkn dpn dia...tgk kitorg minum, nk jugak minum teh panas tu...pastu, mama dapat idea!!!! hehee...

Mama p dapur, isi susu yg sejuk td dlm cawan, try bagi dia minum...nk tau ape jadi? hehehee....habis dia minum!

'Zameer, Zameer...konon dh cukup bijak la nk berlagak cm org besar ye syg...mama lagi bijak la!' hahaa...kata mama kat papa sambil high 5 ngan papa...Zameer yg xtau pape blh senyum2 gak tgk reaksi mama ngan papa dia...hehehee...

jadinya sekarang, Zameer hanya minum pediasure ni sekali sehari lebih kurang 150ml...cukup la tuk permulaan...moga dapat menampung keperluan nutrien dia tuk trs membesar dgn sihat...

macam2 cara dah mama usaha ni syg, mama dah bagi Scott Emulsion perisa oren nk bg kuat antibodi...skrg kita try Pediasure Complete ni plak yer...kata Paed, if anak diberikan Pediasure Complete ni, anak x selera makan pon xperlu risau sbb susu ni dh lengkap utk keperluan nutrien badan utknya membesar....tapi dgn syarat, umur anak sudah lebih setahun baru blh bagi susu ni....

tu saja nk share...nnt Zameer dh naik badan, mama share lagi ngan sume ye...daaa.....

13 comments:

  1. ok la tu..anak sulong sy ms timbang 1th 6bln ri tu..berat 9kg je..uhuuh..tu pun sbb demam dgn cirit2..berat turun..aiyakk~

    ReplyDelete
  2. tu la risau...dulu kurang risau sbb even bdn kecik tp aktif & kuat makan...ni aktif, tp mkn sgt la memilih...huhhuu...

    ReplyDelete
  3. hehe. comel je zameer. nak minum pakai gelas ea? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. minum guna gelas, hampir separuh xmasuk mulut pon...hehee...skrg mama try guna Hi-cup...ok, dia pandai guna...

      Delete
  4. Sis nak tanye la....susu ni boleh simpan berapa lama...saya xtahu sngtla bab2 susu ni....xtually anak sy bru guna susu ni(pediasure) coz berat bdn dia x naik..smlm bru umur dia stahun..so sy bru tkar susu ni.b4 ni dia guna susu NAN AL 110 coz alah laktosa..tp susu ni dia rase manis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pediasure ni mmg manis skit compare susu putih..try bancuh cair skit tuk permulaan..

      Zameer skrg dh 2thn 7bln...dulu sy try bg Pediasure ni dlm 6 bln je...bila selera mkn dia dh ok skit sy trs stop...susu Pediasure pon dulu sy bg dia skali sehari je dlm 6oz...

      Susu tuk klau nk smpn dulu sbb rs xsesuai lg tuk ur child, simpan dlm bks kedap udara..if tgk susu tu mula berketul means dh msk angin la tu...so dh x elok nk bg ank minum lg takut kembung...

      dlm 6 bln ank sy consume susu ni dulu Alhamdulillah berat dia even xnaik byk sgt pon tp dia nmpk sht dan aktif...

      Delete
    2. Pediasure ni mmg manis skit compare susu putih..try bancuh cair skit tuk permulaan..

      Zameer skrg dh 2thn 7bln...dulu sy try bg Pediasure ni dlm 6 bln je...bila selera mkn dia dh ok skit sy trs stop...susu Pediasure pon dulu sy bg dia skali sehari je dlm 6oz...

      Susu tuk klau nk smpn dulu sbb rs xsesuai lg tuk ur child, simpan dlm bks kedap udara..if tgk susu tu mula berketul means dh msk angin la tu...so dh x elok nk bg ank minum lg takut kembung...

      dlm 6 bln ank sy consume susu ni dulu Alhamdulillah berat dia even xnaik byk sgt pon tp dia nmpk sht dan aktif...

      Delete
    3. Pediasure ni mmg manis skit compare susu putih..try bancuh cair skit tuk permulaan..

      Zameer skrg dh 2thn 7bln...dulu sy try bg Pediasure ni dlm 6 bln je...bila selera mkn dia dh ok skit sy trs stop...susu Pediasure pon dulu sy bg dia skali sehari je dlm 6oz...

      Susu tuk klau nk smpn dulu sbb rs xsesuai lg tuk ur child, simpan dlm bks kedap udara..if tgk susu tu mula berketul means dh msk angin la tu...so dh x elok nk bg ank minum lg takut kembung...

      dlm 6 bln ank sy consume susu ni dulu Alhamdulillah berat dia even xnaik byk sgt pon tp dia nmpk sht dan aktif...

      Delete
    4. Assalamualaikum sis nak tnya mcm mana cara nak bancuh susu pediasure utk bayi setahun? Berapa scoop ye utk berapa ml?

      Delete
    5. Assalamualaikum sis nak tnya mcm mana cara nak bancuh susu pediasure utk bayi setahun? Berapa scoop ye utk berapa ml?

      Delete
  5. ank sy pun bg susu ni dr umur 6bulan lg,alhamdullilah...skrg umur da 3 thn,aktif mcm budak lelaki dah,tk duduk diam kecuali bila nyusu.Bagus susu PediaSure ni untuk ank kecil yg tkde selera mkn.Membantu tumbesaran spt biasa mungkin lebih dpd biasa pun tk mustahil.:-)

    ReplyDelete
  6. Hi,

    Anak saya tidak suka minum susu dan saya beri dia PediaSure lepas dicadangkan oleh Paeds. Sekarang, saya tidak mempunyai masalah untuk suruh dia minum susu dan dia suka Pediasure perisa vanilla:)

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...