Monday, 1 October 2012

Most adorable things about Zameer

Salam semua...

Lama x update cite psl Zameer kan? Well, si budak kecik tu sgt la adorable skrg..antara benda yg blh highlight pasal Zameer kat sini....

i) Zameer peramah 

iye, pd yg kenal Mamanya in personal mmg tau la gen peramah tu dpt dr mana kan...huhuuu...itu yg Ummi Zameer ckp aritu bila Mama kata Zameer ni sebijik cm muka papa dia dr baby lagi, muka Mamanya lsg xde...tp ummi kata, "ada la Na...tang byk mulut tu!" hahaa...ok2, I admit!


ii) Suka ajuk ape yg kita ckp

cth bila dia dengar kita ikut menyanyi lagu2 kat radio, dia nk try ikut gak...even bunyi ikut sedap dia je tp rentak tu ada...haha...sgt comel! teringt pg td dlm kete nk hntr Zameer ke taska, Mama dia nyanyi2 ikut lagu kat radio, dia pon nyanyi skali ngan penuh perasaan n mimik muka...sgt klakar! xdan nk rekod sbb tgh drive time tu..huhu


iii) suka manja2 ngan Mama

Zameer mmg manja ngan Mama dia berbanding ngan Papa..most of the time if mood dia xelok, dia nk Mama dia je...xnk kat Papa...huhu..(Papa, sila sabar ye...huhu)...kan Zameer blk kg ikut nenek dia 2 mggu. last weekend my mom dtg hntr Zameer, smpai umah dlm kul 10pm dh pon...kebetulan plak kitorg still kat giant, beli wedding present tuk BFF Papa, Wani...tuk suprise kan Zameer, kitorg belikan dia motor yg 4 roda tu (sorry, gmbr lum sempat capture, nnt dh ada gmbr akan di update yer...)..time sampai tu Zameer dh terlena dh sebenarnya, bila buka mata tgk Mama, dia senyum...lg bulat matanya bila nmpk Papa bwk masuk motor mainan dia tu...ha, excited betul nmpk dia..main smp dlm kul 2 cmtu baru nk tdo...tu pon dh tutup semua lampu dh, semua org dh tido dh baru dia dtg kat mama dia nk baring kat dada...

Zameer still tdo kat dada Mama dia, okey! mmg sgt manja...bila dia dh betul2 lena tu baru ltk dlm katil dia...time peluk dia nk tdo tu terasa sgt dia rindukan kita...maunya x, 2 mggu kot berenggang ngan Mama...huhuu...xtau la bila dh ber-adik nnt dia akan jeles ke x... hurm...


iv) Zameer's vocab

Ball - pantang tgk bola, mesti duk jerit2 "ball, ball!"

Eee vi u... - Luv u! haha...klau ckp "ee vi u" mesti ngan mimik muka mulut muncung2..haha...biasanya dia sebut ni bila Mama dia mintak kiss...huhuu

Na nak - bila nak sesuatu...but klau btl2 nak, dia akan sebut "Nak nak nak..." ulang2 kali..haha!

abih doh @ tak dok doh... - ha, ni loghat terengganu ni...klau dh hbs minum susu or susu yg masih berbaki tu mmg dia dh xnk, ni la ayat yg kuar sambil tangan pusing2 nk bgth dh habis...huhuu

Ape chu? - biasalah budak baru nk belajar kan. tgk semua benda curious nk tau...duk tanya la kita ni, ape tu, ape tu...hehe

Papa eje... klau Papa xde kat umah, kita tanya dia Papa mana? ni lah jwpn dia...hehe...nmpk sgt Papa dia kuat sgt kejenya!

Nenek - Dah pandai sebut Nenek, tapi Atuk, TokMa (mama) and TokAyah (ayah Papa) lum tau lagi

Emmi - Ni panggilan utk Cik D, luvly babysitter Zameer. Sebutan sebetulnya 'Ummi'..hehe


v) Zameer tiru gaya kita

Ni part paling best...pernha skali tu Papa kepenatan yg amat sbb lbh 24jam xtido sbb blk keje trs smbg keje smp xtido 1 mlm then pagi esoknya pegi keje cam biasa, blk umah 100% dh flet kan...so, time tu Papa terlena kat atas bean bag dpn tv...fuh, siap dgn dengkurnya sekali kan...hehe...then Mama perasan Zameer duk perati je Papa dia n try tiru Papa dia tido n bunyi dengkur nya sekali..sampai skrg pon kalau tanya dia, "Zameer, cmne Papa tido?" dia akan angkat tangan 2-2 ke atas, kepala terdongak, mulut ternganga pastu bunyi, "Kroh...kroh..." Hahaha...sebijik kot dia tiru! hehe...

Then bila dia dh biasa tgk kita nk mkn je baca doa, pas org azan baca doa...semua tu dia ikut...bila hidang mknn dpn dia tetiba dia tadah tgn wat mulut kumat-kamit mcm baca doa...yg kelakarnya klau dlm kete dengar azan kat radio, trs dia tadah tangan baca doa...haha...pernah sekali time org azan tu Papa duk asyik bercerita lg ngan Mama ni, bila tgk Zameer diam2 duk tadah doa, kami termalu sendiri...hahha...Zameer lagi tau menghormati azan...huhuu

Bergambar ngan pengantin baru; BFF Papa, Wani n hubbynya seorang Doktor!

Ok, that's all for now...byk lupa sbnrnya, sbb kemalasan tuk update blog byk kali dtg menyerang...huhuu...so, nnt2 bila tgh rajin n ingt lagi vocab2 baru Zameer akan di update kemudian ye...

Daa....

2 comments:

  1. homey2 je zameer...secomey badannya...
    bila nak besar bagai juara ni zameer...
    tapi cerita pasal azan kan..
    afiqah pon kalau dengar azan mesti tadah tangan...kalau kita cakap2...nnt dia sound la..mama 'allohbauk" (allahhuakbar)...
    iadik ipar ak smpai terdiam kena sound ngan afiqah sb cakap time azan...
    selagi tak habis doa selagi tu tadah tangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah...daring btl Afiqah siap sound org lagi...huhuuu..tp btl kan kata2 ustaz, anak2 akan cpt adapt ape yg dilihat dan didengarnya...so mmg kena terapkan yg baik2 je tuk dia belajar dan ikut....moga2 anak2 kita membesar jd anak soleh & solehah...amin!

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...