Monday, 3 March 2014

Zara Recovery (Part I)

Salam bersua kembali...huuuhu...

Rajin la plak Mama update blog smggu 2 ni ea? huhuu...kebetulan berpuasa arini, Qada' yg tggl ketika pantang bersalinkan Zara Ramadhan lps...moga diberi kekuatan dan kesempatan masa tuk qada' semua puasa yg tertinggal hampir sebulan tu...

Sambungan dr kisah Zara kena operate tu, 8 hari jugak la kami berkampung di wad...plan asal nk blk bercuti CNY di kg sampai 5 ari, tp perancangan Allah lain utk kami...kami redha....sdhnya mak ayah plak yg naik melawat kitorg di KL...Zameer pon ada skali, tp terpaksa mintak mak bwk Zameer blk ke kg semula since situasi kami yg blm tentu brp lama di hospital menjaga Zara...

Ikutkan mak, ari Zara di masukkan kat KPJ lagi mak nk naik sini tapi memandangkan ayah plk ada meeting ptg tu so diorg postponed dtg keesokannya...kiranya mak ayah jmpa Zara yg sdh di operate...Zara plk bila tgk ramai dtg lawat dia, pandang je ngan mata yg kuyu...tp bila Atuk nya dtg pegang tangan dia, cium2 dia, mcm terkesan plak pd dia..trs ngongoi2 nangis cm nk ngadu dia sakit...ngan org lain Zara biasa aje...huhu

di ari2 pertama slps di operate, keadaan Zara still lagi lemah...terbaring je tanpa mampu pusing ke kiri or ke kanan since segala wayar yg berselirat di kiri dan kanan badannya...dan Zara mmg wajib berpuasa slps surgery tu, 6 ari jgk la...sgt terkesan di hati Mama bila tiap kali Zara pandang Mama seolah mintak susu...Ya Allah, pilunya rasa time tu Allah je yg tau....dgn rengeknya, pandangan matanya....sedangkan time tu Mama pon menahan sakit bengkak susu...even drip air ke salur darahnya sdh bekalkan air garam ke dlm bdn, tp kering di bibir dan tekaknya ttp menghantar rasa haus...So Mama mintak keizinan doc tuk titiskan air di bibir mulut Zara, kebetulan KakNgah dtg bawakan sedikit bekalan air Zam-zam...bila basahkan bibir dia, ada la setitis 2 msk ke tekak, nangis la dia xcukup...huhuu

Di hari pertama slps surgery Zara demam...doc kata tu kesan antibiotik yg didrip ke salur darahnya...
Nurse tlg mndikan Zara di atas bed, lapkan seluruh bdn dia and last but not least, tuala basah ditekapkan di kepala dan badan tuk kurangkan suhu....

Cara tidokan Zara plk sdh xde dodoi2...sbb mmg xblh dan xberani nk angkat pon..Zara pon hanya gerakkan tangan dan gerakkan kaki sekali sekala...hanya kepala je blh tertoleh ke kiri dan kanan...Papa yg selalu sabar tidokan Zara dgn zikir2 sambil gosok di ubun2nya...actually, dlm ward tu bacaan zikir "Laa ilaha ilallah" sgt common tuk dodoikan anak2 yg tgh sakit...at least telinga parents lain yg dgr pon blh tenang saat hati masih resah menjaga anak yg sakit...

Hari ke 7 slps surgery, Zara dh mula berak...bila asyik bertanya doc 'bila ank saya blh buka puasa?', doc kata kena tggu bby berak dulu then kita tgk najis dia cmne...then dgn curiousnya Mama tanya lagi, "doc, if anak sy berpuasa juz msk air dr drip je mcm mana plk najis nk terhasil doc?" terang doc, najis blh terhasil even juz drip air je yg msk dlm bdn dia, cumanya najis nya dlm bntk cairan...berak yg 1st slps surgery tu perlu tuk pastikan ususnya berfungsi ngan baik sblm ape2 mknn or minuman msk melalui usus tsb...

Bila najis pertama Zara kuar di hari ke 7, Zara dh naik pangkat skit dr "BERPUASA" ke "sip of clear fluid"...tu pon 1 oz glucose water within every 3 hour only...kesiannya Zara bila tgk syok sedut air, tetiba sedut angin je...nangis la dia xcukup...huhuu


- Smbg lg nnt ye...ni pon dr kamis lps post ni tersimpan dlm draf...huhuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...