Wednesday, 19 December 2012

VBAC and the risk

Salam semua...

In my previous post, I'd promise to story about my first check up in details...sorry, for taking a long time to write about this...

Kepada yang masih baru mengikuti blog ni, untuk pengetahuan kalian, Zameer dilahirkan secara c-ser due to very poor progress.  Air ketuban mula turun dari 8.30am, bergegas ke Hospital UMRA, sampai lebih kurang  9.15am...Doc check, jalan masih belum terbuka dan 'masih jauh'...Doc bagi pilihan samada nk induce or c-ser?  Anak 1st, of coz I wanna try for normal delivery in the first place..After 7 hours been induced, there are no progress of contraction nor 'jalan terbuka'...

Last decision, 5 pm I've been transferred to Operation Theater and being c-ser...Rupanya kepala Zameer terbelit dgn tali pusatnya sendiri menyebabkan dia tak dapat mencari jalan keluar even 7 hours been induced! Syukur semua selamat even I only heard his loud and clear voice after 5 minit being pulled out...rupanya Zameer dh lemas sedikit...Untuk cerita lebih details, please go to my previous post.

First thing that came across in my mind when I got the news that I'm pregnant again, am I got the chance to deliver my baby via normal process?

Then in my first check up, I was very eager to ask my Obgyn that question...Kebetulan plak dapat doc yang tak pernah sy jumpa masa check up Zameer dulu, maybe dia baru lagi bertugas kat UMRA ni...Iranian Lady Doc, so our conversation was fully in English, a bit problem to me to ask in details when her explanation consist the medical terms...huhuuu...But 1 thing that clearly I understood was, UMRA does not accept the case of Vaginal Delivery After Caserean (VBAC).  Means, if I've choose to deliver at UMRA, no chance for me to try for normal delivery...



But then, I am giving the chance to see the Big Boss of UMRA, Dr. Mohamed Rafi B. Dato' Dr. Mohammed Feizal for further discussion about the issue. Actually, sy dah biasa kena refer ngan Dr. Rafi ni...Masa pregnant Zameer dulu 3 kali kena admit kat UMRA b4 delivered him dan Dr Rafi la yg pantau my case..he is very frenly Obgyn and his expertise of Obgyn ni mmg tak dinafikan.  Untuk org yang blm tau pasal Hospital UMRA, pusat bersalin ni di miliki oleh sepasang husband & wife yg kedua2nya Obgyn. UMRA ni pon gabungan nama these two owner (UMRA =  Ummul + Rafi). Rate bersalin kat sini is the most lower than other place yang sy survey di area lembah Klang ni...In past 2011, rate for normal delivery only RM 999 and  for caesarean is RM 2999... Now, the rate is a bit increase for caesarean RM 3499 to RM 3899 depends on the room you choose, but some how still the lowest price compared to other Hospital.  Kos bersalin Zameer dulu, Induce + Caesarean is only RM 3500++ ....Service and the tidiness is very good!

Ok, back to the story...hehe...bila dapat chance jumpa Big Boss, mcm2 la kitorg tanya dan di akhir discussion, i've been scanned again since scanner dlm bilik doc Iran tadi mcm xberapa clear sampai buatkan sy tertanya2, 'btl ke ak pregnant ni?' sbb xnmpk pon ape yg doc tnjuk as baby's sacked tu...bila Dr. Rafi scan lagi skali, clearly nmpk dan Dr. buka speaker skali tuk dgr jantung baby...so, baru la rasa confident that I am really pregnant! Huhu...


Dr. Rafi's handwriting notes
Dr. Rafi terangkan risiko2 yang mgkin berlaku bagi VBAC, which is the patient who going thru VBAC might  to face repeat caesarean or rupture of uterus (pecah rahim).  The percentage of the risk might happen is 1/1000 case of VBAC, but the percentage of risk is increased to 5% nowadays.  Very low, does it? yes, very low but the impact of the risk to be happened to VBAC patient is the worst that we could imagine...Dr. Rafi ceritakan 3 case yang pernah berlaku depan mata dia : 1 kes berlaku di hospital tmpt dia bertugas di UK dulu, 2 lagi kes di Malaysia salah satunya dia HKL tmpt adiknya bertugas.  Dalam ke3-3 kes ni baby tak dpt diselamatkan, 1 kes si ibu pon passed away and the other two case rahim kena buang, ibu selamat tapi masuk ICU dlm jangka wktu yang lama...scary to be imagine, right?

But Dr. Rafi said it is too early for me to think about.  We will see the progress, then he will advise me is it safe for me for trying to deliver normally.  If yes, I still need to go to other hospital coz UMRA does not have the  intensive equipment in case of ICU.  But the last words from Dr. Rafi, why you wanna take the risk to try for normal? Doesn't matter to be c-ser as long as both of u safely delivered.  Any how, Dr. Rafi ask me to do research in internet regarding the VBAC and Rupture of Uterus for me to get the clearer info and the risk might happens...

So, semalam after solat asar dan dah hilang mood nk buat keje, saja la google about VBAC and Uterus Ruptured...Lots of medical website yang kuar...bila buka 1-1, still when see the percentage of the risk, I really thought still ok if for me to give a try...then, saja la google 'pecah rahim'...ada 1 link ni brought me to the blog of 1 patient who experienced herself about 'pecah rahim'...Ya rabbi, ceritanya sangat menyayat hati...This is the real case happened at Hospital Tawau, on July last year....

Here is the link for those who interested to know her story from her side of view:

1) Ketika Rahimku Pecah - part 1
2) Ketika Rahimku Pecah - part 2
3) Ketika Rahimku Pecah - part 3
4) Ketika Rahimku Pecah - part 4
5) Ketika Rahimku Pecah - part 5

Sungguh, sy belum cukup kuat utk hadapi ujian spt beliau...moga beliau tabah dan Al-Fatihah utk baby beliau yang sempat di beri nama Nurfatihah Humairah.


Bila dikenang cerita tersebut, sungguh sy gerun utk mengambil risiko yang sedikit itu.  Memandangkan sekarang, seawal kehamilan baru 2 bln kadang2 terasa-rasa je ngilu dalam rahim...Moga Allah mudahkan jalan utk kehamilan kali ni...amin....

Tuesday, 18 December 2012

Sunday, 16 December 2012

Breaking the news...

Salam semua...

Haih, lama betul rasanya xupdate cerita kat sini...Sorry readers, kekangan masa lately...kesihatan pon up & down...Sebut pasal kesihatan ni, kita mulakan mukadimah cerita 'Breaking the news' dgn hari mula2 ak jatuh sakit...

Tanda-tanda badan tak sihat

On 3rd Dec (monday), Papa start demam...blk keje, dia terus ke Klinik then dpt MC tuk keesokkannya.  Badan Papa time tu mmg panas betul, so Papa dh pesan awal2 jgn tido dekat2 dgn dia...malam tu kitorg tido kat living room, dpn tv je. Kalau tido dalam bilik, suhu akan terkuap dalam tu, so senang berjangkit ngan kitorg plak...

On 4th Dec (Tuesday), selepas keletihan di ofis yang bertimbun keje nak kena siapkan, blk rumah plak masak ringkas2 tuk makan malam. Ak masak Mee Rebus Terengganu malam tu, saja masak soup meal tuk layan selera org demam (Papa). Malam sebelum tu dah buatkan bubur dan sup ayam tuk Papa.  Lps dinner, konon nk rehat jap dpn tv sbb bdn terasa penat yg amat...Zameer macam biasa, Papa tidokan dalam buaian...Papa dah banyak kali kejutkan solat isyak, tp kepala yg berat memaksa ak terlena kembali.

Tengah malam dlm kul 2 am cmtu, baru btl2 ak terjaga dgn still berbaju keje dan teringat masih blm tunaikan solat isyak. Ak bangun ke bilik air, bersihkan bdn skit (menggigil gak la kesejukan) then solat isyak.. Bila nak sambung tido semula, tetiba bdn menggigil kesejukan tp terasa panas dari dalam badan.  Sebab xblh tido even dah berselimut, kejutkan Papa mintak Papa pelukkan xkisahlah nak terjangkit demam ke ape since bdn dh menggigil semacam ni...perut pulak tertiba mual dan berangin...semalam tak blh tdo, smpai ke subuh...

Pas solat subuh, sambung tdo blk. Papa dalam keadaan xberapa nk sihat lagi tu dah bersiap2 tuk ke ofis.  Dia ada training tuk important client kena handle, hari Papa MC tu collegue dia dah tlg gantikan sehari.  Melihatkan ak yang mmg lemah longlai, Papa offer tuk hantar Zameer ke taska. Biasanya kalau ak MC, Zameer tggal kat umah ngan Mamanya ni, tp keadaan badan mmg sgt  lemah so Zameer mmg kena hantarkan ke taska.

Seharian lembik dia rumah, 3 kali muntah2 sampai dh xde air dh yg kuar...tghari telan ubat, terlena sampai terlepas solat zohor. Bangun ptg tu dlm kul 5, mandi air sejuk baru terasa segar skit.  Ak tunaikan solat asar secara normal, tp bila sujud bangun, sujud bangun, rasa mual datang lagi...Usai solat asar ak berteleku sekejap atas sejadah, menahan rasa loya yg dtg.  Bila lega skit, ak decide tuk qada' solat Zohor secara duduk saja..

Usai solat, sekejapan rasa loya yg tak tertahan2 memaksa ak berlari ke toilet tuk kesekian kalinya...aduh, lemah btl bdn time tu...

Untuk hilangkan mual dan gantikan air dlm badan tuk elakkan dehydrated, ak bancuh air ribena dgn sedikit air dari peti ais...lega skit rasa mual tu...Sudah mendapat pengajaran dulu time pregnant kan zameer, bdn yg dehydrated sbb seharian berpuasa tp selera makan yg merudum jd sahur pon sesuap 2 nasi aje, ptg tu sbb lemah yg amat sgt terpaksa berbuka tapi tersilap caturan, berbuka dgn air susu...argh...perut yg berasid dicampur dgn susu maka jadilah dia dadih! Muntah2 dan diarrhoea lps tu...

Sementara tunggu Papa n Zameer balik, ak baring semula di living room cuba tuk tido...tp xlena sbb seharian sdh terlena...Hampir pukul 7, Papa sms mintak ak terus solat maghrib dan bersiap2 tuk ke klinik...Bila ak ke toilet sblm berwuduk, there're got a chocolate stain on my panty..Ok, I assume my period had came visit me after non visit me since 10th Oct ago.

Kesudahannya ak MC selama 2 ari, kamis masuk keje macam biasa tp still xsihat bdn lagi...dan 'period' ak berlanjutan with non-bleeding at all but only the choco stain till about a week..

Weekend tu, my family came from Terengganu...Mak dah suspect ak xsihat bermaksud..bukan setakat selera makan ke laut, tp bdn lembik asyik nk baring je...kepala asyik pusing2, klau xrehat loya dtg menyerang...tapi since ak kata ak period, so mak pon xde assume lebih2 la...

Double Line!!
Last wednesday (12th Dec), blk keje ak singgah di farmasi beli 2 UPT kit.  Esoknya bangun pagi, lps Papa dh pegi keje ak test sebelum mandi.  Dengan berdebar2, muncul la double line!! uish, ye ke ni? Tapi hati masih x yakin, azam esok pagi nak test lagi sekali...

Sampai ofis, sms Papa : "Sayang, Double Line!!"

Terus Papa call gelabah tanya itu ini...part yg plg kelakar Papa tanya balik, "Double Line maksudnya ape?" Hahaa...macam nk dpt anak sulong plak....huhuu...but I said to him, don't assume positive yet, wait for the next morning, I'll do the test again...

Then, the next morning...the result still Double Line! Bright & clear....

Dan Papa yang sememangnya dah kepingin nk  tmbh ahli keluarga lg, sgtlah happy...me? still shocked! huhu...

Reaksi Abang Zameer
Zameer macam paham bila bagitau dia dalam perut Mama ada baby tau...dia selalu sgt suka baring atas badan Mama dia ni, sekarang klau nk naik je atas badan Mama, Mama akan bgth, " Zameer, hati2...baby sakit la..."

Pastu trs turun, gosok2 perut Mama, cium2 sambil cakap, "Baby akit...."

Bila panggil namanya 'Abang Zameer', sengih2 je....hurm...bila termenung sorg2 tengokkan keletah Zameer, macam kesian pon ada kat dia...sekarang dah la terlebih manja ngan Mama dia...asyik nk dtg peluk, cium2..marah skit nangis2 ngajuk...adoi...

Check up kat UMRA
Sabtu lepas, tuk confirmkan ada janin yg tgh membesar inside me, kitorg pegi checkup kat Hospital UMRA, Seksyen 13, Shah Alam...Hospital ni jugak dulu bersalin Zameer...sampai dh tengahari, org pon agak ramai tapi xde la lama sgt menunggu macam checkup kat KK...

Melihat keadaan sekeliling ramai jugak yg dtg check up for 2nd pregnancy...but most of their 1st child are 3 years and above...Jauh di sudut hati terdetik lagi...alamak, ak ni xpandai family planning la...failed!

Then, a few minutes later, I saw a mom of two yang dtg check up post-delivery.  Baby dia still merah lagi, mungkin baru semggu usianya...and her 1st child is just about to crawl...yes, about 10months old! ak tersenyum sendiri...  :)  Rezeki Allah....

Tiba giliran, ak masuk jumpa an Iranian Lady Gynea doc...Doc ni maybe baru lagi kot sbb sblm ni dtg check up Zameer xpernah nmpk dia...doktor2 lain ak still recognized....

And, here is our little dot....
Our Little One is already 7th weeks old...
The sad things is, my EDD fall on Ramadhan...huhu.....one more time, blame Papa!! haha....

P/S : lots more to story about my check up...jumpa lain entry ye...

Wednesday, 12 December 2012

Patutlah....

Patutlah....

Last week bila start demam, muntah 1 hari sampai badan lembik....

Patutlah....

Perut cepat lapar tp selera ke laut....

Patutlah...

Badan terasa lemah, stamina makin kurang...

Patutlah....

Zameer makin manja ngan Mama lately...

Patutlah...

Tekak asyik loya, makan semulut dua dah hilang selera...

Patutlah.......rupanya.....

Sunday, 9 December 2012

Heppy Birthday to me...

Salam semua...

Alhamdulillah...dh 27 thn Allah pinjamkan tuk ak hidup shgga arini...Moga Allah sentiasa memberikan petunjuk dan hidayah-Nya kpd ku tuk meneruskan hidaup dlm keberkatan-Nya...amin...

xde ape yg menarik nk cerita arini, since bdn pon still kurang sht...batuk2, loya lagi...but still kena dtg keje, last week dh 2 ari MC...One of my collegue dh resign, CEO xnk ambik org baru tuk finance so ak la org yg kena take over all the job...bukan tukar tugas keje tp tambahan tugas keje...nasib la...

OK, till then...see ya!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...