Monday, 8 October 2012

Wonderful weekend...

Salam semua...

Just spent a great weekend with my family members...sabtu lps xde ape yg menarik sgt sbb Papa masuk bertanding tuk Toastmaster...Pagi dalam kul 11.30 Papa dah siap2 keluar dh...tggallah Mama ngan Zameer je kat rumah...

Sabtu lps Mama ni jadi ter-rajin buat 2 juadah kuih sekali gus...huhuu...Puding Cendol and Bubur Barli...but sedey, bubur barli Mama sorg je makan, si anak mmg dh maklum picky-earter nye...Papanya pon blk xnk jugak makan sbb xgemar barli katanya...  :( sedekah kat tong sampah je esoknya balance dari yg Mama makan tuh...

But, Puding Cendol sgt laku! huhuu...1st trial buat after google resepi, Alhamdulillah menjadi dan Zameer suka makan...kebetulan plak ahad tu ramai2 kumpul umah MIL, anak2 sedara semua suka puding tu...licin bekal yg bawak puding tu! huhuu...

Time dok masak kat dapur, Zameer dtg rengek2 mintak perhatian...but, the funny thing is...dia tersilap panggil mama ngan nama org lain...haha...

Zameer : Papa.... (diam kejap....) Nenek....(Haha...time ni mama dh tahan gelak dh...ni mesti teringat time dok kg ngan nenek 2 mggu aritu smpai tersasul pggil nenek!) Mama! (at last...hehe!)

Ahadnya, sebelah pagi tu, kitorg settle dulu pakaian2 yg mau di basuh dan sidai...baju Zameer Mama dh settlekan sabtu lagi...Mama siapkan b.fast cucur udang pg tu...and once again, Zameer buat drama lagi! haha...kali ni, Papa plak tersentap...

Mama ckp kat Papa, "sayang, meh la sarapan dulu ni, jap lagi nk siap2 gi mandi kat kolam plak..." time tu Papa lelap lagi skali kat dpn tv...then, dgn muka xbasuhnya trs nk jamah makanan...Mama pon tegur la, "Papa, pegi la basuh muka tu dulu...isk!"

Tetiba, Zameer kata kat Papa dia, "Papa...No, no, no!" sambil goyang tangan dpn muka Papa dia...hahahahaahahahahaaaaaaa!! Mama dh gelak besar time tu...

"tengok, kan termalu ngan anak sendiri! hahaha...." Zameer yg baru tersedar yg dia wat lawak antarabangsa pagi2 hari, tersipu2...Papa biasa sgt konon nk marah anak, mesti kata, "Zameer, no, no, no!" skrg bila ayat tu anak guna blk kat dia baru xterkata!! hihihiiiii....

Then pas b.fast, kitorg siap2 ke Pusat Akuatik Shah Alam, kat Seksyen 13...seronok betul melayan Zameer kat sana...Utk pengetahuan semua tiket sgtlah MURAH! RM 2.50 tuk dewasa, kanak2 klau xsilap Rm 1.50 je...Zameer free since dia blm pon 2 thn...huhu...waktu operasi dia blh refer kat bwh ni:

9 pagi - 10.45 pagi, tutup tuk selenggara hingga jam 12tghri
12 tghri - 1.45 ptg, tutup tuk selenggara hingga jam 3 ptg
3 ptg - 4.45 ptg, tutup tuk selenggara hingga jam 6
6 ptg - 7.15 ptg

Operasi di buka setiap hari termasuk cuti umum kecuali hari ISNIN.

Kitorg sampai kat Pusat Akuatik dh pukul 12.40, xperlu salin baju dh since kitorg mmg ready tuk trs terjun dlm kolam dh pon...hehe...Zameer pon dh pakai swimming suit dari umah pas mandikan dia pagi tu..So, juz buka pampers dia then wipe ngan wet tissue je :)

Even time tghri tp ramai jugak parents yg bwk anak2 diorg time ni, tp syukur cuaca panas, sekejap2 redup...mmg syok la! hehe...paras air kolam kanak2 tu separas leher Zameer, tp Zameer ni xnk guna pelampung, dia nk jalan sendri dlm kolam xnak org pegang pon...so, Mama Papa ni duk kat keliling dia la takut terjatuh ke ape kan...ada la sekali 2 dia terselam dlm air, tp ingatkan serik nk masuk dlm air dh rupanya dia lagi seronok! huhu...siap mintak nk naik slide lg...

Tuk parents yg nk layan anak seusia Zameer naik slide kat pool, time letak dia kat slide tu baringkan dia sampai kepala cecah slide. Kasi dia rileks dulu, tangan dia letak kat bdn dia, baru lepaskan...tapi sorg lagi haruslah sedia tuk sambut dia dlm air kat bwh tu nnt...lg selamat mcm tu sbb if kita ltkkan dia tp kepala terangkat, nnt bila hampir nk smpai ke hujung slide tu kepala dia akan terhantuk ke lantai slide...

Then, dlm kul 1.40 tu kitorg dh kuar pool, siap2 nk masuk mandi dlm bilik air..bilik air kat sini dlm kategori bersih, no worry..so, kpd parents, siap2kan sabun dan syampu tuk anak jugak sbb klorin yg agak kuat tu buatkan rambut baby jd kasar lps terendam lama dlm pool....

Kuar dr Pusat Akuatik kitorg trs gerak ke Carrefour Seksyen 24 tuk shopping brg2 Zameer mostly and other household item...Zameer, sebab keletihan dan lapar, susu Dutch Lady coklat tu blh dihabiskan sorg plus roti krim mighty white..then, terlentok ngan roti dlm mulut...haha!  Mujur kat Carrefour ada sediakan stroller tuk pelanggan for free, juz tggalkan IC or lesen kat service counter...dh nk habis shopping baru Zameer terjaga...kemudian balik ke rumah MIL kat Pelabuhan Klang...dalam kereta, Zameer sambung makan roti lg...huhu...

Meriah kat rumah MIL sebab semua anak2 buah pon ada...suka la Zameer main2 ngan diorg yg lebih kurang sama baya tu...mcm2 ragam dan aksi diorg semua...yg hairannya Zameer mcm cergas sgt pdhal, dia tido xsampai setengah jam pon dlm carrefour tu...huhu...kul 10.30 mlm kitorg blk rumah dan Zameer plak dh flet dlm kereta, lenanya sampai ke pagi esoknya...

P/S : Papa outstation lagi tuk semggu, bertolak tghri semalam ke Taiping...sian Zameer cam tercari2 Papa dia, since Papa kuar umah pagi semalam time Zameer still lena lagi...

P/S II : Sori, entry tanpa gambar since kamera tertggal dia rumah time pegi pool...huhu...

No comments:

Post a Comment

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...