Wednesday, 19 December 2012

VBAC and the risk

Salam semua...

In my previous post, I'd promise to story about my first check up in details...sorry, for taking a long time to write about this...

Kepada yang masih baru mengikuti blog ni, untuk pengetahuan kalian, Zameer dilahirkan secara c-ser due to very poor progress.  Air ketuban mula turun dari 8.30am, bergegas ke Hospital UMRA, sampai lebih kurang  9.15am...Doc check, jalan masih belum terbuka dan 'masih jauh'...Doc bagi pilihan samada nk induce or c-ser?  Anak 1st, of coz I wanna try for normal delivery in the first place..After 7 hours been induced, there are no progress of contraction nor 'jalan terbuka'...

Last decision, 5 pm I've been transferred to Operation Theater and being c-ser...Rupanya kepala Zameer terbelit dgn tali pusatnya sendiri menyebabkan dia tak dapat mencari jalan keluar even 7 hours been induced! Syukur semua selamat even I only heard his loud and clear voice after 5 minit being pulled out...rupanya Zameer dh lemas sedikit...Untuk cerita lebih details, please go to my previous post.

First thing that came across in my mind when I got the news that I'm pregnant again, am I got the chance to deliver my baby via normal process?

Then in my first check up, I was very eager to ask my Obgyn that question...Kebetulan plak dapat doc yang tak pernah sy jumpa masa check up Zameer dulu, maybe dia baru lagi bertugas kat UMRA ni...Iranian Lady Doc, so our conversation was fully in English, a bit problem to me to ask in details when her explanation consist the medical terms...huhuuu...But 1 thing that clearly I understood was, UMRA does not accept the case of Vaginal Delivery After Caserean (VBAC).  Means, if I've choose to deliver at UMRA, no chance for me to try for normal delivery...



But then, I am giving the chance to see the Big Boss of UMRA, Dr. Mohamed Rafi B. Dato' Dr. Mohammed Feizal for further discussion about the issue. Actually, sy dah biasa kena refer ngan Dr. Rafi ni...Masa pregnant Zameer dulu 3 kali kena admit kat UMRA b4 delivered him dan Dr Rafi la yg pantau my case..he is very frenly Obgyn and his expertise of Obgyn ni mmg tak dinafikan.  Untuk org yang blm tau pasal Hospital UMRA, pusat bersalin ni di miliki oleh sepasang husband & wife yg kedua2nya Obgyn. UMRA ni pon gabungan nama these two owner (UMRA =  Ummul + Rafi). Rate bersalin kat sini is the most lower than other place yang sy survey di area lembah Klang ni...In past 2011, rate for normal delivery only RM 999 and  for caesarean is RM 2999... Now, the rate is a bit increase for caesarean RM 3499 to RM 3899 depends on the room you choose, but some how still the lowest price compared to other Hospital.  Kos bersalin Zameer dulu, Induce + Caesarean is only RM 3500++ ....Service and the tidiness is very good!

Ok, back to the story...hehe...bila dapat chance jumpa Big Boss, mcm2 la kitorg tanya dan di akhir discussion, i've been scanned again since scanner dlm bilik doc Iran tadi mcm xberapa clear sampai buatkan sy tertanya2, 'btl ke ak pregnant ni?' sbb xnmpk pon ape yg doc tnjuk as baby's sacked tu...bila Dr. Rafi scan lagi skali, clearly nmpk dan Dr. buka speaker skali tuk dgr jantung baby...so, baru la rasa confident that I am really pregnant! Huhu...


Dr. Rafi's handwriting notes
Dr. Rafi terangkan risiko2 yang mgkin berlaku bagi VBAC, which is the patient who going thru VBAC might  to face repeat caesarean or rupture of uterus (pecah rahim).  The percentage of the risk might happen is 1/1000 case of VBAC, but the percentage of risk is increased to 5% nowadays.  Very low, does it? yes, very low but the impact of the risk to be happened to VBAC patient is the worst that we could imagine...Dr. Rafi ceritakan 3 case yang pernah berlaku depan mata dia : 1 kes berlaku di hospital tmpt dia bertugas di UK dulu, 2 lagi kes di Malaysia salah satunya dia HKL tmpt adiknya bertugas.  Dalam ke3-3 kes ni baby tak dpt diselamatkan, 1 kes si ibu pon passed away and the other two case rahim kena buang, ibu selamat tapi masuk ICU dlm jangka wktu yang lama...scary to be imagine, right?

But Dr. Rafi said it is too early for me to think about.  We will see the progress, then he will advise me is it safe for me for trying to deliver normally.  If yes, I still need to go to other hospital coz UMRA does not have the  intensive equipment in case of ICU.  But the last words from Dr. Rafi, why you wanna take the risk to try for normal? Doesn't matter to be c-ser as long as both of u safely delivered.  Any how, Dr. Rafi ask me to do research in internet regarding the VBAC and Rupture of Uterus for me to get the clearer info and the risk might happens...

So, semalam after solat asar dan dah hilang mood nk buat keje, saja la google about VBAC and Uterus Ruptured...Lots of medical website yang kuar...bila buka 1-1, still when see the percentage of the risk, I really thought still ok if for me to give a try...then, saja la google 'pecah rahim'...ada 1 link ni brought me to the blog of 1 patient who experienced herself about 'pecah rahim'...Ya rabbi, ceritanya sangat menyayat hati...This is the real case happened at Hospital Tawau, on July last year....

Here is the link for those who interested to know her story from her side of view:

1) Ketika Rahimku Pecah - part 1
2) Ketika Rahimku Pecah - part 2
3) Ketika Rahimku Pecah - part 3
4) Ketika Rahimku Pecah - part 4
5) Ketika Rahimku Pecah - part 5

Sungguh, sy belum cukup kuat utk hadapi ujian spt beliau...moga beliau tabah dan Al-Fatihah utk baby beliau yang sempat di beri nama Nurfatihah Humairah.


Bila dikenang cerita tersebut, sungguh sy gerun utk mengambil risiko yang sedikit itu.  Memandangkan sekarang, seawal kehamilan baru 2 bln kadang2 terasa-rasa je ngilu dalam rahim...Moga Allah mudahkan jalan utk kehamilan kali ni...amin....

Tuesday, 18 December 2012

Sunday, 16 December 2012

Breaking the news...

Salam semua...

Haih, lama betul rasanya xupdate cerita kat sini...Sorry readers, kekangan masa lately...kesihatan pon up & down...Sebut pasal kesihatan ni, kita mulakan mukadimah cerita 'Breaking the news' dgn hari mula2 ak jatuh sakit...

Tanda-tanda badan tak sihat

On 3rd Dec (monday), Papa start demam...blk keje, dia terus ke Klinik then dpt MC tuk keesokkannya.  Badan Papa time tu mmg panas betul, so Papa dh pesan awal2 jgn tido dekat2 dgn dia...malam tu kitorg tido kat living room, dpn tv je. Kalau tido dalam bilik, suhu akan terkuap dalam tu, so senang berjangkit ngan kitorg plak...

On 4th Dec (Tuesday), selepas keletihan di ofis yang bertimbun keje nak kena siapkan, blk rumah plak masak ringkas2 tuk makan malam. Ak masak Mee Rebus Terengganu malam tu, saja masak soup meal tuk layan selera org demam (Papa). Malam sebelum tu dah buatkan bubur dan sup ayam tuk Papa.  Lps dinner, konon nk rehat jap dpn tv sbb bdn terasa penat yg amat...Zameer macam biasa, Papa tidokan dalam buaian...Papa dah banyak kali kejutkan solat isyak, tp kepala yg berat memaksa ak terlena kembali.

Tengah malam dlm kul 2 am cmtu, baru btl2 ak terjaga dgn still berbaju keje dan teringat masih blm tunaikan solat isyak. Ak bangun ke bilik air, bersihkan bdn skit (menggigil gak la kesejukan) then solat isyak.. Bila nak sambung tido semula, tetiba bdn menggigil kesejukan tp terasa panas dari dalam badan.  Sebab xblh tido even dah berselimut, kejutkan Papa mintak Papa pelukkan xkisahlah nak terjangkit demam ke ape since bdn dh menggigil semacam ni...perut pulak tertiba mual dan berangin...semalam tak blh tdo, smpai ke subuh...

Pas solat subuh, sambung tdo blk. Papa dalam keadaan xberapa nk sihat lagi tu dah bersiap2 tuk ke ofis.  Dia ada training tuk important client kena handle, hari Papa MC tu collegue dia dah tlg gantikan sehari.  Melihatkan ak yang mmg lemah longlai, Papa offer tuk hantar Zameer ke taska. Biasanya kalau ak MC, Zameer tggal kat umah ngan Mamanya ni, tp keadaan badan mmg sgt  lemah so Zameer mmg kena hantarkan ke taska.

Seharian lembik dia rumah, 3 kali muntah2 sampai dh xde air dh yg kuar...tghari telan ubat, terlena sampai terlepas solat zohor. Bangun ptg tu dlm kul 5, mandi air sejuk baru terasa segar skit.  Ak tunaikan solat asar secara normal, tp bila sujud bangun, sujud bangun, rasa mual datang lagi...Usai solat asar ak berteleku sekejap atas sejadah, menahan rasa loya yg dtg.  Bila lega skit, ak decide tuk qada' solat Zohor secara duduk saja..

Usai solat, sekejapan rasa loya yg tak tertahan2 memaksa ak berlari ke toilet tuk kesekian kalinya...aduh, lemah btl bdn time tu...

Untuk hilangkan mual dan gantikan air dlm badan tuk elakkan dehydrated, ak bancuh air ribena dgn sedikit air dari peti ais...lega skit rasa mual tu...Sudah mendapat pengajaran dulu time pregnant kan zameer, bdn yg dehydrated sbb seharian berpuasa tp selera makan yg merudum jd sahur pon sesuap 2 nasi aje, ptg tu sbb lemah yg amat sgt terpaksa berbuka tapi tersilap caturan, berbuka dgn air susu...argh...perut yg berasid dicampur dgn susu maka jadilah dia dadih! Muntah2 dan diarrhoea lps tu...

Sementara tunggu Papa n Zameer balik, ak baring semula di living room cuba tuk tido...tp xlena sbb seharian sdh terlena...Hampir pukul 7, Papa sms mintak ak terus solat maghrib dan bersiap2 tuk ke klinik...Bila ak ke toilet sblm berwuduk, there're got a chocolate stain on my panty..Ok, I assume my period had came visit me after non visit me since 10th Oct ago.

Kesudahannya ak MC selama 2 ari, kamis masuk keje macam biasa tp still xsihat bdn lagi...dan 'period' ak berlanjutan with non-bleeding at all but only the choco stain till about a week..

Weekend tu, my family came from Terengganu...Mak dah suspect ak xsihat bermaksud..bukan setakat selera makan ke laut, tp bdn lembik asyik nk baring je...kepala asyik pusing2, klau xrehat loya dtg menyerang...tapi since ak kata ak period, so mak pon xde assume lebih2 la...

Double Line!!
Last wednesday (12th Dec), blk keje ak singgah di farmasi beli 2 UPT kit.  Esoknya bangun pagi, lps Papa dh pegi keje ak test sebelum mandi.  Dengan berdebar2, muncul la double line!! uish, ye ke ni? Tapi hati masih x yakin, azam esok pagi nak test lagi sekali...

Sampai ofis, sms Papa : "Sayang, Double Line!!"

Terus Papa call gelabah tanya itu ini...part yg plg kelakar Papa tanya balik, "Double Line maksudnya ape?" Hahaa...macam nk dpt anak sulong plak....huhuu...but I said to him, don't assume positive yet, wait for the next morning, I'll do the test again...

Then, the next morning...the result still Double Line! Bright & clear....

Dan Papa yang sememangnya dah kepingin nk  tmbh ahli keluarga lg, sgtlah happy...me? still shocked! huhu...

Reaksi Abang Zameer
Zameer macam paham bila bagitau dia dalam perut Mama ada baby tau...dia selalu sgt suka baring atas badan Mama dia ni, sekarang klau nk naik je atas badan Mama, Mama akan bgth, " Zameer, hati2...baby sakit la..."

Pastu trs turun, gosok2 perut Mama, cium2 sambil cakap, "Baby akit...."

Bila panggil namanya 'Abang Zameer', sengih2 je....hurm...bila termenung sorg2 tengokkan keletah Zameer, macam kesian pon ada kat dia...sekarang dah la terlebih manja ngan Mama dia...asyik nk dtg peluk, cium2..marah skit nangis2 ngajuk...adoi...

Check up kat UMRA
Sabtu lepas, tuk confirmkan ada janin yg tgh membesar inside me, kitorg pegi checkup kat Hospital UMRA, Seksyen 13, Shah Alam...Hospital ni jugak dulu bersalin Zameer...sampai dh tengahari, org pon agak ramai tapi xde la lama sgt menunggu macam checkup kat KK...

Melihat keadaan sekeliling ramai jugak yg dtg check up for 2nd pregnancy...but most of their 1st child are 3 years and above...Jauh di sudut hati terdetik lagi...alamak, ak ni xpandai family planning la...failed!

Then, a few minutes later, I saw a mom of two yang dtg check up post-delivery.  Baby dia still merah lagi, mungkin baru semggu usianya...and her 1st child is just about to crawl...yes, about 10months old! ak tersenyum sendiri...  :)  Rezeki Allah....

Tiba giliran, ak masuk jumpa an Iranian Lady Gynea doc...Doc ni maybe baru lagi kot sbb sblm ni dtg check up Zameer xpernah nmpk dia...doktor2 lain ak still recognized....

And, here is our little dot....
Our Little One is already 7th weeks old...
The sad things is, my EDD fall on Ramadhan...huhu.....one more time, blame Papa!! haha....

P/S : lots more to story about my check up...jumpa lain entry ye...

Wednesday, 12 December 2012

Patutlah....

Patutlah....

Last week bila start demam, muntah 1 hari sampai badan lembik....

Patutlah....

Perut cepat lapar tp selera ke laut....

Patutlah...

Badan terasa lemah, stamina makin kurang...

Patutlah....

Zameer makin manja ngan Mama lately...

Patutlah...

Tekak asyik loya, makan semulut dua dah hilang selera...

Patutlah.......rupanya.....

Sunday, 9 December 2012

Heppy Birthday to me...

Salam semua...

Alhamdulillah...dh 27 thn Allah pinjamkan tuk ak hidup shgga arini...Moga Allah sentiasa memberikan petunjuk dan hidayah-Nya kpd ku tuk meneruskan hidaup dlm keberkatan-Nya...amin...

xde ape yg menarik nk cerita arini, since bdn pon still kurang sht...batuk2, loya lagi...but still kena dtg keje, last week dh 2 ari MC...One of my collegue dh resign, CEO xnk ambik org baru tuk finance so ak la org yg kena take over all the job...bukan tukar tugas keje tp tambahan tugas keje...nasib la...

OK, till then...see ya!

Tuesday, 27 November 2012

Our 3rd anniversary celebration

Salam...

Adoi...dh lama entry ni duk diam je dlm draft, since a day we had celebrated our anniversary...sory readers, busy and tgh cari mood tuk make up this entry...huhuu....

Tuk celebration kali ni, we had a special dinner with Zameer along...nk plan for vacation, xberapa best jln2 time cuti sekolah cm sekarang...teringat our 1st anniversary, celebrate kat Cameron Highland tp sesaknya kat sana macam masuk KL plak...dgn cuaca hujung2 tahun ni plak yang dh masuk musim hujan kan...hehee...teringat time majlis kitorg dulu kat Terengganu, pengantin laki sampai disambut hujan renyai2...pagi waktu nikah sehari sebelum resepsi tu pon hujan renyai2 masa on the way ke masjid...syahdu je rasa time tu! huhuu

Selepas mendapat beberapa suggestion dr kwn2, lastly ak pilih tmpt yg dekat2 je since our dinner we had was on weekday...klau pegi jauh2 blk rumah mesti lewat, sian Zameer plak...so, kitorg ke Hardware Cafe kat Space U8, Bukit Jelutong, Shah Alam....My oficemate provide me her Discount Card, so dapatlah 15% off from the total bill...huhuu


Okay, review gambar kitorg ea...
Papa wat suprise dgn belikan kek ni...even just 2 slices, but it very nice dear! thanks!

Us in black...

my deary hubby...

Actually ak saja padankan baju kitorg pagi tu time bersiap nk ke ofis...menggamit kenangan kitorg time annual dinner office Papa masa 1st year kitorg kawin...time tu inai pon masih merah di jari...huhuu...waktu tu kitorg kena pkai formal tuk annual dinner tu, so my hubby with his black shirt with black coat, me with also with black + white night dress with black coat n tudung putih like i worn for our anniversary dinner date ni...huhuuu...nk sgt tampal gmbr tu kat sini tapi softcopy hilang, yg ada juz dlm FB...since dh lama x buka FB, so gmbr pon xleh nk ambik la...huhuu...


Zameer also in black...huhu
 Sekarang punya la ssh nk bergambar ngan si kecik ni...tgk lah ape yg sempat Papa capture...


Mata duk tgk tab dia je...Mama sengih sorg2...huhu

in trial to get his attention

Tgk...mata plak pndg ke lain...Mama syok sndri!

Lastly, sbb kena gelak ngan Mama n Papa, Mama plak di tanduknya...huhuu
Makanan kat sini ok la...but the BBQ sauce is too sweet! tak pernah rasa sos BBQ yg manis cmtu...tp mujur Papa suka, so at last kitorg switch dishes...huhuu
Papa punya... Creamy Chicken Pasta...sedap!! yg peliknya menu  dia mmg nama Pasta tp actually spagetti...

Combo BBQ Chicken + Lamb...actualy xtau pon combo Bbq set ni  ada lamb sbb ak xsuka lamb, but thanks god lamb dia sedap, sgt lembut!...huhu

Ini budak ssh mau disuap makan...asyik dgn tab dia je...

Layan kartun smp bateri habis pastu bising2 sbb tab dh gelap xkuar ape....haha!
Yang bestnya kat sini bukan saja free access to Wifi, tapi ada 3 unit Sony tab yg disediakan tuk pelanggan...So, bila dh selesai makan, sempat la Mama update status kat FB kejap guna tab tu since tab sendri dah habis bateri...huhu
This Sony tab has been located kat 3 tables for two only...

Klau setakat nk lepak2 sini, game pon penuh dlm tab ni...huhu
Selesai makan, kitorg jln2 jap dlm Space U8 ni...still jugak blm byk kedai yg dibuka, tp kitorg tgk dr jauh kedai Mr. DIY Hardware cam menarik...so, jln2 jap dlm tu...menariknya mcm2 brg ada dlm tu, dan hrga pd rate yg murah...
Tgk, dia yg heret Mamanya...huhu

3 of us!
We really enjoy ourselves that night...Moga Allah pelihara hubungan kami agar kekal berpanjangan dalam keredhaan-Nya selalu...amin....

P/S : Happy Anniversary to my BFF, Mama Kema for Their 3rd Anniversary on 26th Nov...hehe...dh nama pon BFF, kawin pon selang seminggu je...hehe...nntlah lain entry cite about our wedding plan dulu2 ye....hehee

Monday, 26 November 2012

Sumpah Israel terhadap Palestin

"Saya bersumpah, saya akan bakar setiap bayi dilahirkan di Palestin. Wanita dan kanak-kanak Palestin lebih bahaya berbanding lelaki dewasa. Selagi mereka masih kelihatan, ia menunjukkan generasi itu akan berterusan..."


Inilah sumpah janji Ariel Sharon pada 1956. Daripada ucapannya ini, tahulah kita kenapa Israel sehingga hari ini sengaja sasarkan roketnya ke arah penempatan padat di Palestin. Tujuannya jelas, mahu menunaikan sumpah Ariel Sharon. Menghapuskan pewaris di bumi Palestin.


Bagi Israel, ancaman kanak-kanak Palestin lebih bahaya berbanding pemuda dewasa. Betapa tidak, di usia masih muda, kanak-kanak Palestin sudah ramai mampu menghafal al-Quran. Perkara ini menjadi momok luar biasa menakutkan Israel. Mereka menilai kanak-kanak generasi penerus perjuangan Palestin yang akan menentang berdirinya negara Zionis Israel.


“Tidak sempurna iman seseorang di antara kalian sehingga ia mencintai saudaranya sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.” (H.R Bukhari dan Muslim).


Bagi umat Islam, antara sesama Muslim ibarat satu tubuh. Jika satu disakiti, maka yang lain juga menderita. Dan bagi sesama manusia pula, tidak kira bangsa dan agama, jika ada nilai kemanusiaan yang tulen, derita orang lain, setidaknya ada rasa kasihan terdetik di jiwa.


Jadi, sudah tentu menjadi kewajiban kita semua membantu segenap warga Palestin yang ditimpa musibah dan bencana akibat sumpah kerakusan Zionis Israel yang mahu melenyapkan anak-anak Palestin di negara kiblat pertama itu.


Bantuan boleh kita berikan dengan doa yang khusyuk kepada ALLAH, meminta kepada-NYA agar saudara kita diberi kekuatan hati dan sentiasa dalam lindungan-NYA; memberi sumbangan berupa wang dan sokongan moral serta sumbangan lain yang mereka perlukan.


Mari kita kikis sifat acuh kita agar peduli kepada saudara-saudara kita di Palestin. Ketika ini, kita mungkin asyik duduk di ruang berhawa dingin, menonton rancangan TV kegemaran dan bergurau senda dengan keluarga.


Sementara di Gaza, mereka berteduh di rumah bocor atap dan dindingnya; meratap di katil hospital menanggung sakit, berjaga-jaga menunggu serangan Israel yang entah bila benar-benar berakhir.


Menyumbanglah. Hulurkanlah derma menerusi Tabung Kemanusiaan Gaza-Sinar Harian, ke akaun Maybank, Sinar Karangkraf, 506164-019988. Mereka yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh hubungi Sekretariat Sinar Harian, Wan Norhasfiza Megat Hussain 03-51013820.


Sebelum ini, sumbangan pertama daripada Yayasan Nur Karangkraf RM50,000 diserahkan kepada Pengarah Eksekutif Aman Palestin, Awang Suffian Awang Piut bagi membeli ubat-ubatan untuk dihantar ke Gaza.

Sumber

Thursday, 22 November 2012

jangan terlalu sombong utk mengakui kesilapan sendiri


"Kebahagiaan itu hadir disaat kite mampu menjalinkan & memanjangkan silatulrahim! walaupun adekalanya kite umpama bertepuk sebelah tangan.. tak mengapa, jgn sesekali berputus asa utk mendapat rahmat dariNYA! kite mencari keredhaan Allah buat diri kite dan bukan nya utk diri org lain! Yang penting kite perlu sentiasa ikhlas dlm melakukan apa jua tindakan... kerana ikhlas itu yg diambil kira dan bukannya sifat pura²!

Dan jangan lah kite terlalu sombong serta senantiasa menyalahkan org lain.. kite perlu perhalusi diri sendiri terlebih dahulu.. di manakah silapnya diri kite walaupun terkadang kite tidak bersalah dlm sesuatu perkara! Kite nie manusia biasa.. tidak sempurna 100% sifatnya.. jadi kalau kite tak bersalah sekali pun.. ianya tetap membawa sekurang-kurangnya 0.01% kesalahan dlm diri sendiri!

Mulai hari ini... Jom kite sama² memperhalusi diri sendiri tanpa mempertikaikan diri insan lain! Kite tidak sempurna.. lalu marilah kite cuba dekatkan diri dengan kesempurnaan itu! Insya-Allah.. orang yg di'jentik' hatinya utk bermuhasabah diri sendiri adelah org yg terpilih dan disayangi Allah! :)"


Sumber dari : Sis Gorjes, Neena!

Salam semua...

Yes, I agreed 200% of what been post by Sis Neena...

Sebagai manusia biasa terkadang ( or most of the time ) kita terlalu melihat akan kesalahan org lain sblm selidik terlebih dahulu kekurangan yg ada pada diri kita...akan selalu terdengar ungkapan, 'ak tak tau ape salah ak tapi dia buat ak mcm ni...'

Situasi tersebut mungkin terjadi bilamana kita telah pun meletakkan 100% kesalahan itu pada pihak yang 1 lagi...terlalu sempurnakah kita? nope....kita bukan maksum seperti nabi2 Allah, waima kita hanya manusia biasa yg punya 1001 kelemahan antara kita sedar atau x...

Jadi, seandainya situasi tersebut terjadi, kita cuba muhasabah diri kita di mana pulak kesalahan kita...jgn senaraikan semua kebaikan yg dh kita buat kerana bilamana kita selesai senaraikan semua kebaikan kita, peratusan kita tuk sedar or jumpa kelemahan kita adalah zero! no body perfect!

Seandainya pula, kita berdepan dgn situasi yg sama berulang kali dengan pihak or individu yg berbeza...adakah itu satu kebetulan? mungkinkah dah tiba masanya kita 'study' kelemahan kita pulak? dan tak mungkinlah pula semua org salah sedangkan kita shj yg betul, kan?

Di hari Jumaat yg mulia ni, mari sama2 kita muhasabah diri sendiri tuk menilai semula di mana kedudukan kita di hati semua org kerana org yg murni nalurinya akan disayang setiap org...Jadi sebagai permulaan, marilah kita bermaafan dgn org2 sekeliling kita  di atas kelemahan2 kita yg melukakan insan lain...Don't take people for granted coz no body wants that happen to theirselves...

Kepada suamiku, kepada rakan-rakan baikku, kepada sekalian yg membaca...seandainya ada kesilapan dr pihakku yg telah mengguris hati sesiapa sepanjang mengenali diri ini, setulus ungkapan 'maafkanlah aku' dihulurkan...semoga mendapat kemaafan dari kalian semua...amin...

Tuesday, 20 November 2012

Swimming on Deepavali holiday

Salam semua...

Adoi...baru nk post pasal ni kan? dh lama dh gmbr tersimpan je dlm kamera, skrg ni sbb kurang mendapat access ke FB so byk gmbr kenangan bersemadi kat blog ni la...korang layankan je ea...


Kolam kanak2...

Zameer with his neck float
Masa survey2 neck float tuk Zameer kat mudah.my, ada jumpa 1 ads yang harga neck float sangat murah, RM 18.00 je!...konon nk beli online, tp bila tengok address kedai tu rupanya kat Pusat Akuatik Shah Alam je pon...nama kedai tu Inzarina Enterprise, betul2 kat sebelah pintu masuk ke kolam renang...

Decide tuk beli pelampung ni tuk Zameer coz Zameer ni berani even dlm air pon...bygkan paras air dlm kolam kanak2 tu kat tengkuk dia, tapi xnak org pegang, xnak duk dlm pelampung baby dia tu...bila beli neck float ni selamat la dia  nk jln sendiri pon dlm kolam tu kan...

Yang kelakarnya colornya plak tggl yg pink je...ada yg color lain tp design dia cpt rosak...ala, gmbr lupa nk snap plak...so, I google je ni sbb nk tnjk bezanya....so, kata Papa, better choose yg tahan lama dari choose the color...so, jadilah beli yg pink ni...
sebab kancing yg macam ni tahan...
strap mcm ni cpt rosak bila terendam lama dlm air


bila dh pkai neck float ni dia berjalan rata kolam, xheran dh kat Mama Papa dia...

mula2 Zameer cm xselesa nk pakai, tp lama2 ok...


Kitorg sebut "Moo!" since Zameer pkai Moo hooder towel dia...huhu

Hahaaa...
P/S: xsabar nk ke tggu plan ke Morib nnt ngan parents taska Zameer...so, Zameer dh ada pelampung baru nk mandi kat Gold Coast Morib nnt...huhuu...

Monday, 19 November 2012

Special Dedicated to My Luvly Hubby

Dear My Sayang,


Thank you for being a wonderful husband to me...
Who always there to support me...
Who makes my world a brighter just by being near...

I have empty pages in the story in my life
Pages I'd like us to write together...
Filling them with memories we'll make
and stories that will travel beside us...
and carry us over whatever comes along...

You are my special someone, 
from the first day we met...
and you're always will be too,
for there's no one in the world as wonderful as you!

Happy Anniversary, dear....I love u!!

Sunday, 18 November 2012

Chronology 'Cinta' kami...

Salam semua...

Entry ni ditulis sempena anniversary kami yg ke - 3 pada 20 Nov ni...hehe...ambik mood romantik sambil2 mengenang kembali detik perkenalan kami...

Ramai yang bertanya cmne kitorg leh kenal....

sama tmpt keje? tak!
sama 'U'? tak jugak!
sama sekolah? pon tak!

Ok, ok...kita imbas kembali detik manis perkenalan kitorg ye...back to August 2008!


That time on 23/08/08 (Sabtu), ak ke Shah Alam utk attend interview...tumpang kat umah Mama Kema, since time tu Kema dh kerja kat Kota Kemuning...On the day, pagi tu Kema temankan ak interview kat area Shah Alam...ptg tu, boyfriend (that time la, skrg dh jd hubby beliau) Kema, Ahmad Farehan a.k.a Pareh dtg Shah Alam tuk spend weekend ngan awek dia tu...hehee...

Kiranya ak ni 'nyebok' je la kuar ngan diorg, kitorg ke Sunway Pyramid tuk tgk wayang mulanya...Kema nak sgt tgk cite 'Wall-E' yang baru kuar waktu tu, sdgkan BF dia dh tgk ngan kwn2 dia cite tu...ak ikutkan aje...kebetulan plak, bila dh beratur tuk beli tiket then list board showed Wall-E dah sold out! Kema dah tarik muncung...xpuas ati sbb xleh tgk...huhuuu....so, kitorg walk out from cinema...jln2 dlm sunway pyramid tu...

Sampai kat Ice Atrium, dari tgkt 4 tu mak ai bestnye tgk org duk skating kat bwh tu...ak ni mmg dh lama berangan nk main ice skating nih...then, dgn niat nk mujuk Kema ak pon suarakan lah kat dia....

"Ma, jom main ice skating...ak belanja!"

Bila Kema agreed, ak pon ajk la turun bawah ke Ice Court tu...tapi Pareh tak mau join...katanya tu mainan budak bndr sdgkan dia budak kg! hahaa...terasa jap sbb ak pon bdk kg gak pon...huhuuu

Jadinya main la kitorg budak baru bljr skating kat atas ice ni kat bhgn tepi2 je...asyik duk pegang dinding kat tepi court tu, xberani lsg ke tengah...Cukup 1 pusingan kitorg round, pengumaman tuk semua ice skaters supaya kuar dari court...pihak maintenance perlukan masa 20minit tuk resurface the ice floor.

Kitorg kuar, duduk la kat bangku kosong yang still available time tu...sekejapan, lalu la seseorg yg dikenali Kema kat depan kitorg...Kema ni even dia ngaku dia bukan sorg yg peramah, tp dia ni berani kalau bab2 nk menegur org yg dia rasa dia kenal...hehee...

"Eh, Epul....Epul kan?..." Tegur Kema...

Mamat tu blur2 tgk Kema...Mmg actually dia xcam pon Kema time tu...then Kema pon bercerita la kat mamat tu yg group assigment dia pernah mintak tlg Epul tuk siapkan project diorg time study kat USM dulu...antara blur2 mamat tu, nmpk la dia blh recall skit2...

"Ni kwn aku, Na..." Kema pon kenalkan ak kat mamat tu...ak senyum sambil anggukkan kepala je la kat dia...

Kemudian, diorg bersembang pasal kwn2 sama2 USM diorg dulu...ak duk diam je la kat tepi tak ambik port...past topik kwn2, diorg sembang plak topik kerjaya masing2 dlm bidang engineering tu...

Dalam hati ak berdetik gak, 'boleh tahan gak la mamat ni...biasala, org bndar...hurm...ada ciri2 teruna idaman ni...hihiii...'

Then, after 20 minutes plus...court dibuka semula...then, dia ajak kami masuk sama2 tapi sbb rasa rendah diri (ye la still a beginner of ice skatters), kitorg mintak dia masuk dulu...hehe

Okay, kali ni terjadi hal yang pelik pada kaki Kema...dia tetiba rasa sakit sakit, katanya size kasut skating dia mcm ketat sgt ngan kaki dia...mmg dia xleh nak stand on foot pon pakai kasut tu...aik, tadi elok je 1 pusingan kitorg round sblm kena rehat jap...then ak temankan Kema kat luar jap, dia buka je kasut skating dia, mak ai....dh nmpk dh merah2 kakinya...so, Kema suruh ak masuk dulu main, while dia nk g tukar size kasut tu...okay, ak pon masuk la main dulu sorg2...

Sekejapan je, tetiba mamat ni dtg tegur aku...dia tanya mana Kema? ak cite psl hal kaki Kema tu dan dia tgh tukar kasut...so, dia tawarkan diri nk temankan ak skating...ak? ak ok jer! hahaha....

Bila dia tau ak baru beginner stage in ice skating, dia cm xcaya sbb ak cm agak berani dan xde berpegang kat dinding sgt...so, dia ada la ajar ak cara2 nk skating...dia dh biasa rupanya, banyak kali main dh...

cerita dia, actually aritu ada sorg kwn dia ajak dia skating, dia blk dr ofis (halfday working saturday) trs lah ke Sunway tu...sekali kwn dia sms kata xjadi dtg ada hal lain...so, dia gamble je la main sorg2...cukup 1 pusingan round court tu, ak nmpk Kema kat luar lambai2 kat ak...so, ak mintak diri jap tuk jumpa Kema...

Kema bgth size kasut yg dia nk dh habis, nk ambik size yg lebih besar longgar sgt lah pulak...nk pakai jugak yg sedia tu ketat sgt! so, Kema say sory dia mmg xleh main dh...but since ak dh byr mahal2 dia suruh la ak main dulu...dia tunggu kat luar ngan Pareh...

"Alaa Ma, xkan ak nak main sorg2...segan la kot...dh la xpandai skating sgt..."

"Eh, kan kwn ak tu ada...tadi ak tgk cam ok je dia temankan mu main...g la main puas2 dulu, nnt dh puas kuar la...."

So, ak pon masuk court balik...seperti yang ak jangka, mamat tu dtg balik skating kat tepi ak...dia tanya mana Kema...bila dh trgkan kat dia keadaan Kema, dia janji nk temankan ak skating...Kema kat luar ngan Pareh lambai2 kat kitorg...

Then, dia ajar ak skill2 tuk membelok, skill pusing, dan brek! skill membelok ak blh adapt, bila nk try skill pusing tu, sekali ak berpusing sampai xleh nk berenti dan tanpa ak sedar, ak pegang lengan baju dia yang sebabkan ak ngan dia berpusing2 sama2 mcm org menari atas ice tu!!!! huhuu....malu btl time tu...dia plak campur gabra dan tergelak2 mintak ak tenang, dan akhirnya dia berjaya menghentikan 'tarian' kitorg tu...argh, muka ak dh merah time tu!!!

Ok, ak cuba cover dan wat cam biasa...kitorg skating lagi...kali ni ak cuba jauhkan skit dari dia sbb nk cuba elakkan agar ak xterpegang dia lagi...huhuu...

tetiba ada budak terjatuh kat depan ak, ak nk elak tapi kurang berhati2, dan ak ter'rempuh' mamat tu dan kami jatuh sama2! argh....yg malunya ak yg terjatuh atas dia!  double malu!! bila ak golek ke tepi, dia dh berjaya bangun tapi ak blm dpt bgn lagi sbb xtau cara...bila dia hulur tgn nk tlg angkat (mujur pakai glove time tu), ak sambut tapi silap skill ak jatuh lagi sekali dan mujur dia xjatuh atas ak plak...huhuu...dia tunjukkan cara yg betul tuk bangun, then baru ak berjaya bangun...

ape yg ak pikir time tu? of coz la kuar dr situ cepat2! argh...malu yang amat...tapi nk tuju ke pintu masuk, got half court more to skate...bukan blh lawan arus cm tu je dlm court ice skating ni...so, ak tebalkan muka, dan trs skate ke pintu masuk tu...huhu...

sampai kat pintu, dia tanya ak..."eh, dh nk balik ke?" ak iakan je...baru selangkah dua ak menapak keluar dari court, tetiba ak dgr dia panggil...(actually mmg ak berharap pon time tu...huhuuu)

"Na, erm...blh mintak no.fon?"

Ak plak dgn gabranya terus ckp..."ha, blh...senang je nk ingat no.saya...017-XXXX 007"

Dia plak time tu tergaru2 kepala jap..."eh, xpe la...sy ikut awak keluar...telefon saya ada dalam loker..."

Then, selesai bertukar no., ak serahkan kasut dan terus keluar jumpa Kema dan Pareh...diorg? bantai gelakkan ak sbb rupanya diorg menyaksikan segala yg berlaku pd ak dlm court tu....

Pareh sempat lagi nyakat ak, "baik2 Na...tadi 'jatuh' ke lantai...jap2 lagi kang blh 'jatuh hati' plak..." beserta dgn gelak besar dr diorg...muka ak hangat lagi!! adush....

P/S : Settle part 1...ni pon dh berminggu simpan dlm draft....nnt sambung lagi ye...

Friday, 16 November 2012

Pentingkan diri, siapa yang rugi?

Salam semua...

Lama dah nk tulis pasal isu ni actually, tapi bila pc di depan mata, semua idea terbang....since, ptg ni idea kembali datang, so mari sama2 kita bincangkan isu ni...

"The world is not fair, and often fools, cowards, liars and the selfish hide in high places."
Bryant H. McGill 

Kalau kita perhatikan, mana2 kita pergi mesti akan jumpa manusia2 yg pentingkan diri sendiri...cth plg simple kita blh ambik bila kita tengok golongan perokok2 ni, they are not only being selfish to the people around them only but their family too!!

Cara kita parking kereta pon org blh nilai wheter kita ni sorg yg pentingkan diri sendiri atau tak...ye la, klau dh 2 tapak parking tu blh parking kete dia sorg je mana xbengang org lain kan? Lagi bengang klau jenis2 yg selfish ni double park other cars, while there're lots of parking available for them...

Insiden that truely happen to me last time when I was pregnant to Zameer, the first guy who enter the lift, took place in front of lift buttons, just push the button of the floor he wanted to go then stood there like a statue...when other people enter the lift, he just gave a bit space for others to push the buttons...by the time I enter the lift, the door suddenly went closed with me in the middle of the door! but the guy just stood there, the other people made effort to push the 'open' button for me...see how selfish the guy was??!

The effect of being selfish is giving trouble to others....



P/S : Kerap kali kita tak nmpk kesilapan kita bila kita punya masalah ngan org lain...tak salah tuk muhasabah diri, cari punca dari kita dulu sebelum menuding sepuluh jari pada pihak lain...

Tuesday, 13 November 2012

Dinner with BFF & Family

Salam semua...

Last saturday...sory, baru nk cite sabtu lps punya cite...I am busy, so sorry ye kwn2! huhuu... was a very busy day for me...flat hbs! Kebetulan plak kena mggu bekerja, mujur sekali je sebulan, half day je...hbs keje kena bergegas ke ofis lama tuk attend ALK (Ahli Lembaga Koperasi) meeting, ingatkan blh escape la memula tapi bila Dato' (my ex-boss, also Pengerusi ALK) tau I keje sblh pagi, trs dianjakkan meeting ke ptg...so, no excuse!

Meeting start dlm kul 3 lbh, ikut agenda asal duration meeting 3-6pm je...tp kul 7 pon lum hbs! 6.30 I mencelah diri jap tuk solat, gilir2 ngan org lain tp meeting ttp berjalan in between org gilir2 g solat tu...Bila jam dh kul 7, I dh gelabah dh sbb ada jnji ngan my BFF (Mama Kema & Nik) to have dinner together...7.15pm baru btl2 hbs meeting...adoi la...

Dah tau I'll be late to get home, awal2 dah SMS Papa mintak tlg mndikan Zameer siap2...singgah solat magrib kat Petronas Bkt Jelutong, baru balik rumah...Sebaik sampai SMS Mama Kema tanya dh smp mana? kebetulan diorg dh reach Shah Alam, so nan hado lah den nk mndi dulu ape kan...tggu Papa bersiap je since dia baru sdh mndi...

Sambil tggu diorg sampai kat tmpt pertemuan, stesen Esso Kg Subang, kitorg isi myk dulu...Ngam2 dh isi myk, diorg pon sampai....So, terus ke destinasi tmpt makan, D'Arab Cafe, Bandar Pinggiran Subang...

Combo set for 3 : lamb & chicken Kabsah

Combo set for 2 : Mandey Chicken

With mom-to-be, Nik

Nik, Mama Kema, Si comel Afiqah & husband Kema, Pareh

Muka lapar cik-cik abg kitorg...haha!
D'Arab Cafe ni sgtlah laku, sampaikan I call dulu buat reservation takut2 diorg xbuka or tutup awal...managernya bgth, if hidangan diorg ni hbs awal, so akan tutup awal la kedai tu...But, utk memenuhi selera ibu2 mengandung ni I called la awal2, reserved tuk 5-6 org..mujur la call dulu klau xmmg xsempat la...pekerjanya tanya masa mula2 sampai is it I yg call tuk reserve tu? katanya kalau x, mmg xsempat sbb hanya yg tggal ngam2 tuk kitorg je..huhu...

so, that's all for now...da...

Sunday, 11 November 2012

Most Adorable Things about Zameer # 2

Salam semua...

Zameer bila dh makin besar, makin banyak akalnya...but things he done mostly adorable to me as a mom, sekali sekala je la menguji kesabaran...Okey, dlm entry ni nk cerita pasal 'akal Zameer' lately....

Masukkan coklat cadbury dlm akuarium

Huhuu...nak tergelak pon ada sbnrnya...agaknya Zameer nk share rasa coklat yg sedap tu ngan ikan nan 2 ekor dlm akuarium umah kitorg tu...time kejadian, Papanya tgh buat keje di meja makan sblh akuarium tu...kebetulan tertoleh la Zameer buat ape kat akuarium tu kan? biasanya dia suka2 tgk ikan dlm tu, kdg2 ditepuk2nya akuarium tu smp ikan kelam kabut berenang  nk sembunyi...huhuu..Papa perasan dia nk masukkan coklat Cadbury ke dlm akuarium tu, mujur la sempat Papa tegur dan ambik coklat kat tangan dia...

Selang beberapa minit pastu, Mama terperasan sesuatu kat dasar akuarium tu...rupanya Zameer dh berjaya pon masukkan sebiji coklat ke dalam akuarium tu!  Haish...bila Mama kaut guna pukat ikan tu nk kuarkan, rupanya dh tggl plastiknya je...coklatnya dh mencair kat dlm air tu! hahahaa...

Tak berapa lama pastu, air dlm akuarium tu bertukar keruh sekejap...huhu...xdan kitorg nk tukar air, air tu dh jernih balik dh...agaknya ikan2 tu minum dh kot air coklat cadbury tu...hahahaaa....

Reaksi Zameer bila Mama dia bebel / tanya kat dia pasal coklat yg dia ltk dlm akuarium tuh? dia konon bercerita plak ngan kita dlm bahasa dia, sambil tunjuk2 ikan tu...haha...kitorg assume, dia cerita yg ikan tu mintak coklat kat tgn dia tu...  :D

Rajin tlg tutup tv tiap kali nak keluar

Now dah pandai, dia tau je tiap pagi Mama dia akan terkocoh2 nk kuar umah sbb hampir tiap pagi mesti lambat...huhuu...even dh bersiap awal, tp ada2 je benda nk kena buat sblm kuar umah; sidai baju dulu la, packing barang Zameer la, buang sampah ke luar rumah la...huhu...byk la alasan ko, Naa...

So, bila Zameer tgk Mama dia dh siap bertudung, dah sibuk duk tnjk tiap lampu ruang yang masih terang...macam pagi tadi, lampu bilik solat kat bwh, dan lampu dapur still menyala, riuh la mulut dia dok bgth suruh ttp lampu...Then, dia akan lari2 ke TV tlg ttp...tapi main switch dia xdpt capai sbb sengaja ttp ngan meja kecik, so pagi tadi nmpk dia terintai2 kat mana suis yg biasa Mama tutup tu...hehe...

Then, dia cek lagi ape xcukup...kebetulan pagi tadi car seat dia ada dalam rumah lagi, so riuh lagi mulut dia bgth Mama sambil tepuk2 kerusi tu...hehe...Tunggu besar skit lagi, Mama rileks je la tiap kali nk kuar rumah since dah ada org tlg check setiap benda yg patut buat sblm keluar...  :)

Dah pandai ngorat!

Aritu, pas beli brg kat Jaya Grocer yang baru buka kat Bukit Jelutong, kitorg singgah solat maghrib kat Petronas Bkt Jelutong tu...time masuk surau ngan Mama, juz we both yang ada kat dalam tu..So, okey la dia xwat perangai time Mama nak ambik wudu'.. if ada org, dia xnk bg Mama tggalkan dia kejap pon...then, suruh dia duk sebelah, sementara Mama solat..

Time dah nak bg salam, ada la young mother with her liltle girl yg umur tua beberapa bln dr Zameer masuk...time nak bg salam tu Mama perasan Zameer dh nk ambik spek Mama yg ltk kat sblh handbag tu, bila dia dgr ada org masuk, trs dia toleh xjadi pegang spek Mama tu..lega! Then, bila tgk little girl yg comey tu trs dia tgr dgn ramahnya. "Mey nye....mey nye..." (Comeynye! comeynye!) hahaha...tersipu2 budak tu...

Usai solat, Mama bwk Zameer masuk keta smbil tggu Papa, Papa join solat jemaah kat surau laki tu lmbt la skit...kebetulan plak kete kitorg park btl2 dgn pintu keluar surau tu...so, bila liltle girl tadi tu kuar ngan mak dia kitorg nmpk la...Mama bgth la Zameer budak comey tu dh kuar...dia jerit2 panggil...mak little girl tu perasan kitorg, trs dia pegang tgn anak dia lambai2 kat Zameer...then u know what happen? Zameer malu terduduk kat blkg stereng kete! haha....

Okay, tu dulu ye tuk update 'akal' Zameer kali ni...next entry kita smbg lagi...

P/S : actually dari last week post ni tersimpan as draft, keje pon tgh banyak ni so pyh nk dpt idea tuk menulis...hehe

Monday, 5 November 2012

Pemergian Tok Wan

Salam semua...

Al-Fatihah utk almarhamah Aminah, Tok Wan ku yang telah kembali pd-Nya selepas zohor semalam...Tok Wan meninggalkan kami di usianya menjengah 93thn...

Rasa terkilan jugak tak dpt balik...Papa pon semalaman tak tido siapkan keje yang deadlinenya dah di postponed dr last friday ke arini...kamis malam pon semalaman dah Papa xtido, tp still xdpt nk siapkan project tu which is RE (reversed engineering) of automative part for client's project...urmm...kata Papa, cmni la keje org duk dlm design industry..there is unlimited working hours, klau wat keje cm org ofis wat keje mmg keje xkan sempat kejar deadline...'sabar la Papa, dah tu sumber rezeki kita...saya ngan Zameer dh terbiasa tgk awak duk sibuk ngan laptop siang malam'...huhuu...even balik kg pon bawak bekal keje, my family pon cm xheran dh tgk menantunya duk sibuk ngan keje gak bila blk kg...

Semalam pas dpt berita dr KNgah, tergerak ati gak nak balik, tp bila call mak, mak ckp ayah pesan xbalik pon xpe...balik raya haji baru ni semua dah sama2 sedekah Yaasin kat Tok Wan...jenazah pon xkan tggu lama tuk disemadikan, lepas asar semalam trs kebumi...jadi klau tergesa nak blk pon mmg kitorg xkan sempat jumpa..

Cerita mak, dah lebih smggu, tiap2 pagi mak bawak grup mengaji dtg baca Yaasin tuk Tok Wan...mak2 sedara pon gilir2 jaga malam tlg teman Tok Mah (nenek) tuk jagakan Tok Wan, 2 mlm lps giliran mak ak tp sbb xberapa sihat, jd terskip la turn mak...tu yg mak agak terkilan tu...

Pagi semalam dalam kul 10, ak col mak tanya kan kabar dan borak2...dgr suara mak pon ak tau mak xberapa sihat...Mak ada bgth, Tok Wan macam dah 'berat' je tu...

Tok Wan meninggal jam 2.25pm semalam, dan selamat dikebumikan di Panji Alam selepas Asar...Syukur semuanya selamat...Moga rohnya tenang di alam sana...amin....

Wednesday, 31 October 2012

Aidil Adha story (Part III) - kenduri

Sambung lagi dari Part I dan Part II


Raya kedua ke Felda Kerteh 5 majlis sambut menantu sepupu ak kawin, tu pon lps zohor baru ke sana sbb pagi tu Papa pon sibuk bergotong royong korban 5 ekor lembu kat taman...kul 4pm smpai Kerteh, mujur bukan cam kat KL nih yg majlis2 kawin fixed 12-4pm je...klau dtg 3.30pm pon dh segan nk mkn sbb phk katering dh sibuk nk kemas2 lauk dan meja...

Dr Kerteh gerak ke Felda Chalok Barat, Setiu...sampai sebaik org azan maghrib...huhu...kat Chalok mak sedara juz buat makan2 je sempena raya, so mmg smp tu semua dh clean including lauk2 semua...haha...tp kitorg pegi tuk ziarah nenek sblh ayah yg duk ngan mak sedara kat sana, perut pon dh kenyang...

Sampai umah, sambung plak bakar daging korban yg mak perap ngan bawang putih, bawang merah, halia, serai, garam dan sos tiram.....marvellous! hidangan ni satu kemestian bila musim raya haji kat kg....huhuu...kitorg adik beradik siap request mak perap byk skit sbb nk bwk balik tuk bakar kat KL nnt..

Raya ke3 yang meletihkan sbb ada kenduri cukur jambul tuk anak sepupu ak 2 org dan sorg anak jiran nenek...Dari pagi lps mndi, kitorg adik beradik gerak ke rumah nenek kat Batu Buruk tuk menolong ape yg patut, my parents and Ida seawal pagi dh gerak ke sana...Papa ngan Achik ambik bhgn potong daging, ak plak sempat tlg mandikan anak sepupu yg baru berusia 15 hari tu...mak ai, kecik sgt baby tu..berat time lahir 2.4kg je, jauh beza ngan Zameer dulu 3.17kg...mujur dh tanggal tali pusat, klau x mmg x la nk tlg mandikan dia...huhuu...

Nur Dania Qalisya...
Sangat2 syukur sbb mmg dh apply awal2 tuk cuti lagi isnin pas raya tu...dgr kabar ramai yg stuck dlm jammed! hehe...Tapi Achik ada seminar isnin pagi tu, ceramah jemputan plak Dr. Sheikh Muzaffar Shukor, so Uniten mewajibkan pelajarnya hadir seminar tu...jadinya Achik call tuk tumpang kwn dia sama2 belajar kat Uniten tu...kebetulan nama kwn dia tu Amir Syauqi, haha...sangat2 hampir ngan nama Zameer! Diorg bertolak kul 2am, ayah Amir hntrkan diorg...so, mlm tu dlm kul 10 kitorg tlg hntrkan ke rumah Amir kat Gong Badak nun sbb mak ngan ayah dh flet kepenatan, KNgah plak nk tido awal sbb nk bertolak kul 4am since dia keje kul 12 tghri isnin tu...

Ida plak ptg ahad tu KNgah dh tlg hntrkan ke asrama SMTT (SM Teknik Terengganu), rezeki kami 3 beradik (ak, Achik dan Ida) bersekolah kat sana...
Byk kenangan kat sklh ni...  :)
Pagi isnin sblm bertolak, kitorg sempat singgah ke rumah nenek lagi sekali...kali ni kitorg sedekahkan bacaan Yaasin tuk Tok Wan...moga dipermudahkan perjalanan menuju-Nya nanti...

Lepas kitorg bertolak, rumah parents ak sunyi sepi dh...nama je ada 5 org anak, 3 dh hijrah ke KL, sorg duk hostel, harapkan yg bongsu je xnk ke sekolah asrama...even dpt 5A pon dlm UPSR aritu tp adik bongsu ku itu xnak bersekolah di sekolah asrama penuh...mujur la jugak, ada la peneman mak ayah kat umah tu...

Kul 2 pm, kami bertolak dr umah parents ak, singgah di Shell Ajil tuk isi minyak dan Jamak solat Zohor dan asar kat situ...perjalanan melalui LPT 2 sgtlah mudahkan kami..hampir sejam dpt jimat dr lalu jln Ajil-Bukit Besi...harap sgt LPT 2 dr Bukit Besi ke Jabor tu siap secepat mgkin, so perjalanan akan lagi selesa tuk blk kg...hooray!

Tapi keluar je dari simpang Ajil tu, ada sesuatu yg mmg ak dh plan nk capture gmbrnya since 1st time tgk masa otw blk ke kg aritu...
Nampak x? x clear ea? meh kita zoom sket!


Clear x? Boleh baca? PUSAT KOREKSIONAL DUNGUN.... Haha...ni la jadinya bila Bahasa Inggeris di melayu kan...ntah pape je, nk cedok perkataan english pon agak2 la...sekali baca mmg xpaham...'Korek-sional'...nk korek ape ntah? tp bila baca ayat kurungan kat bwh tu baru la make sense skit...Jabatan Penjara mesti la relate dgn 'Correction'...huhu....

Alhamdulillah, 7.40pm kitorg dh sampai RnR Gombak tuk solat maghrib...perjalanan kali ni sangat tenang rasanya, Papa pon drive xde byk sgt pecut2...sampai rumah, tgk fuel ada quarter tank lagi...sgt jimat!! semalam ak pegi blk keje, pg td baru fuel alert lamp nyala kat dashboard kete mintak isi myk...huhu...biasanya 1 full tank klau isi dr shah alam, smp umah mak kat Chendering nun dh naik lampu fuel dh...hehe...

Okay, tamat sudah kisah raya...xpuas la blk kg 4 ari je! huhu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...