Tuesday, 22 July 2014

17.07.2014 ~ Zara turn 1

Salam readers...

Alhamdulillah my little princess turn 1 year old already... Ya Allah cepatnya masa berlalu, sekejapan anak2 membesar depan mata, alih2 setahun pon dh berlalu...

Dan semestinya bila sebut tarikh 17.07.14 semua yg terbaca akan teringat tragedi MH17...sungguh tahun 2014 ini merupakan tahun tragedi buat Malaysia & MAS khususnya...semoga Allah tabahkan hati seluruh keluarga penumpang & anak kapal yg terbabit dlm insiden pesawat MAS yg ditembak jatuh di sempadan Ukraine & Rusia tersebut...

Sebenarnya utk diri sendiri, tarikh 17/07 ni memberi 2 makna...17/07/12 tarikh mula keje di company skrg, 17/07/13 tarikh lahirnya puteri kami Zara Naazneen Alisya ke muka bumi ini...

Imbas kembali setahun yg lepas pada tarikh 17/07/14, bersamaan 8 Ramadhan...boleh bayangkan brp hari Mama Zara ni kena qada' puasa? huhuuu...23 hari teman2....dlm keadaan masih menyusukan Zara, Mama kuatkan diri tuk qada' puasa secepat yg upaya...Alhamdulillah, sehari sebelum 1 Syaaban baru2 ni Mama sempat habiskan qada' puasa wajib tersebut....syukur xperlu bayar fidyah....

Selama setahun ni Mama btl2 xkesempatan lagi nk ceritakan pengalaman bersalin Zara...mgkin tiada ape yg menarik since Mama bersalin secara Elective Caesarean which mean, scheduled c-ser.  Tapi utk melalui sekali lagi process c-ser yg mana separuh bius, Mama yakin Mama akan lbh bersedia...tp rupanya lain hal yg berlaku...huhuu

Sehari sebelum date schedule c-ser, nenek & atuk bawak Zameer ke Shah Alam.  Jadi sempat la Zameer bermanja ngan Mama sebelum bergelar abg...Oh ye, lupa nak cerita...actually lbh kurang sebulan sebelum bersalin, iaitu masa majlis kawin Cik Ngah event sebelah laki di Perak, Mama hantar Zameer pulang ke kampung ikut atuk & neneknya...menangis jugak Zameer mulanya xnak naik kereta nenek, nak naik kereta Mama time habis majlis tu...Mamanya? maunya xnangis kan...huhuu....reason hantar Zameer ke kg tu sbb Mamanya dh sarat sgt preggy Zara, dan BS pon dh bgth dia akan stop jaga anak2 dlm beberapa bulan lagi...Jadinya, lps bincang ngan Papa kami setuju tuk hantar Zameer ke kampung dulu sementara tggu nk bersalinkan Zara...

Doc dh arahkan Mama tuk start berpuasa start dr 12 tgh mlm pd ari schedule c-ser tsb...tp kul 4.30 tu Mama bgn gorengkan sayur as tambahan lauk bersahur tuk mak, ayah & papa...lps siap semua baru kejutkan diorg...Mak terkjt la sbb Mama ni sibuk masak lagi, patutnya berehat je...jadi masa sahur tu Mama jadi peneman je la....pastu tekak dh dahaga sgt, tgk air 100 Plus kt meja terpikir xpe kot minum air je...wat tambah tenaga...minum la dlm 1 mug....huhuuu

Kul 8.30am serah diri kat UMRA dgn debaran...spjg perjalanan tu terbayang2 je ape yg akan di lalui spjg proses bersalin nnt...since time Zameer dulu, I dont know what to expect since 1st experience...So bila dh 2nd time ni dh tau prosedur yg akan doc buat kat diri ni menjadikan Mama cuak...cuak sgt ok!! huhuuu...bila sampai tu, duduk kat ruang menunggu x sampai 5 minit, nurse dh tau ada schedule tuk c-ser so nurse pggil tuk pilih pakej bilik & bayaran deposit RM 2,000.00...Mama pilih pakej sharing room 2 beded which cost me RM 3,699.00 only...The thing yg Mama sgt satisfied dgn UMRA ni selain dr layanan nurse & doc yg bagus, kenaikan harga utk rawatan dan pakej bersalin masih didalam kemampuan golongan kebanyakan...bygkan cost yg kitorg tanggung tuk bersalin Zameer secara emergency c-ser pada tahun 2011 RM 3,500++...pd waktu tu pakej bersalin cser di UMRA kalu xsilap RM 2,999.00 yg plg rendah...dan even kita pilih pakej tuk sharing room, tapi jika ada kekosongan di bilik yg lain, staff nurse akan ltkkan patient di bilik yg masih kosong...

Pada ari Mama schedule tuk bersalin Zara, ada lagi sorg patient pon schedule tuk cser that morning...muka dia pon nmpk cuak bila tgk dia masa sama2 naik lif ke bilik...dpn bilik, nurse bgth yg kami berdua pilih pakej sharing 2 beded, so this 2 room in front of us is vacant..she asked us to choose which room we prefer...that patient choose room 9, me took room 10...& without knowing that I picked the same room as I've been warded time bersalin Zameer dulu...huhuu...itu pon mak yg perasan bila dtg lawat lps proses c-ser tu...see, if there is any vacant room, even you pay for sharing, they will try not to put patient in the same room...xlama pas msk bilik, nurse dtg bgth patient sebelah akan di c-ser dulu kemudian baru Mama...estimated time at 10 am, so she asked me to take rest or take a nap for a while...sementara tu nurse dtg interview tanya bila last makan...Mama Kata sblm 12 midnight...minum? aiyork....hurm...kul 5am...nurse terkejut sbb ikutkan prosedur mmg kena pose dr 12 midnight tu tuk mkn & minum...nurse kata kalau minum sikit xpe kot...pdhal 1 mug besar! huhuu

Then about to 10am, I've been transfer to OT...dalam kepala dh blh expect what to be happened in the OT...tetiba terasa gerun yg amat bygkan masa2 kat dlm tu nnt smp bdn menggigil2....masa nurse tlg bongkokkan bdn tuk inject spinal for half bius, bdn menggigil xhengat smp nurse tanya, "sejuk ke puan? ke takut?" 3 org nurse dtg peluk bg kurangkan gigil sbb time gigil cmtu pakar bius xdpt inject...bila tgh siap2 tuk operation, doc tgk keadaan Mama yg sgt nervous so dia mintak pakar bius bg ubat penenang...pakar bius bisik bgth ubat ni akan buatkan puan sgt ngantuk, jd jgn lawan, tido je....dan dlm keadaan antara sedar ngan tak tu, Mama cm meracau skit, ckp pon xketahuan kesan ubat td...sedar2 Mama dh di transfer ke bilik wad...

Buka mata tgk mak ada, Papa ada, ayh pon ada....then Mama tanya, "mana baby?" mak kata dgn nurse, kat bilik baby...sambil tu Mama rasa seram sejuk sgt...bdn menggigil lagi kuat...mak mintak extra blanket dr nurse & tutupkan aircond & kipas...pastu antara sedar dan tak Mama tanya mak mcm2 tp mak xphm sbb bunyi mcm meracau, so mak pujuk suh tido dulu...sedar lg sekali tetiba rasa angin kuat sgt bergolak dr perut smp terasa nk muntah...sakit yg amat sbb ubat bius di kwsn cser sdh semakin kurang...so Mama kena puasa lagi....mak la org yg plg gelabah tgk keadaan Mama time tu...serius, diri sendri pon cuak sbb pengalaman bersalin Zameer pon xmcm ni....then nurse kata, ini sbbnya doc arahkan puasa dr tgh mlm sbb perut kena kosong time operation even air pon xblh minum....huhuuu...so, guilty as charged!

Mak ada cerita, time Mama xsedarkan diri tu nurse ada dtg hantar baby tuk disusukan tp condition Mama xmengizinkan so diorg bg susu formula la dulu tuk baby....adohai....mlm tu baru keadaan Mama makin stabil dan sdh blh duduk bersandar...dh blh mkn dan minum ringan2 dulu...then Mama mintak Papa panggilkan nurse nk tgk baby...then xberapa lama tu nurse dtg hntr Zara, konon nk try susukan tp Zara dh kenyang dan ketiduran...plus, condition Mama pon blm kuat tuk susukan dia...nk mengiring xdpt, nk ltk atas perut lg la sakit...huhuu..

Alhamdulillah esok paginya dh blh discharged.  Doc datang lawat pagi tu bgth la condition Mama yg menggigil n angin smp nk muntah tu mgkin sbb xpuasa dgn btl sblm operation...huhuuu...so, kena beringat utk akan dtg...doc kata if puan dh blh turun katil ke tandas sendiri 3kali, sy bg discharge...then, terasa diri dh ckp kuat, 1st time turun katil dgn bantuan Papa, Mama ke toilet & mintak tlg Papa mandikan trs...then bila doc dtg sekali lagi pg tu, doc terkejut sbb tgk dh blh duduk atas kerusi dan sdh mndi pon...trs discharged sbb bby pon dh poo2 dan sihat! huhuu...ini penangan Shaklee la kot sbb cptkan healing...Mama start consume Shaklee since bln terakhir preggy..

sehari lps discharge Mama bertolak blk kg dgn mak, ayah & Zameer...Papa janji nk blk weekend since kakaknya plk warded ari sama Mama schedule cser tu tp blm ada tanda2 nk bersalin...so, since air ketuban dh kurang doc induce la...Alhamdulillah kakak bersalin selang 2 hari lps Mama bersalinkan Zara...

Ok, enough dulu cerita pengalaman bersalin yg dh setahun berlalu tu...huhuuu...thn ni semestinya la birthday Zara & Ammi (anak kakak) jatuh pada bulan puasa...jadinya sambutan birthday hanya utk keluarga terdekat je la...sbb 19/09 (birthday Ammi) jatuh pada ari sabtu (weekend), jadinya celebrate birthday diorg serentak la...juz makan2 keluarga dan mintak abg ipar bacakan doa selamat tuk diorg...

meh layan gambar2 time celebrate birthday tu...
Mama & Zara

muka excited la konon ni...huhu

Birthday girls...pyh btl nk bergambar elok2 berdua...

Tok Ayh & 10 org cucu-cucu semua complete!



Zara & ammi dgn Tok Ayah


Ammi


Milestone Zara in 1 year old;
- sdh berjalan 5,6 tapak (mcm pengiun...cute!)
- gigi 8 batang (4 atas, 4 bawah)
- rambut still mcm tu lps cukur umo 5 bln dulu...huhuu
- dh pandai sebut "mama", "papa", "abg", "nak"
- fav dia menggigit Mama...huhu!

Sekian dulu ye readers...dh pjg sgt entry ni...InsyaAllah klau kesempatan kita update lps raya plk...huhuu

Di kesempatan yg ada, Mama tulus ikhlas mohon ampun dan maaf andai ada entry dlm blog Naluri Murni ni ada menyinggung mana2 pihak...Selamat Hari Raya, maaf zahir & batin...

2 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...