Monday, 16 April 2012

Luahan Perasaan...

Salam semua...

Arghh...nk tukar keje!! huhuu...hurm..bila nk dpt keje gomen ni...dh stress keje kat swasta yg x adil...huhuu...KWSP company lama pon xmasuk2 lagi....keje skrg plak luar trs dari job scope finance...rindu nk kira2...huhuu

Psst...jgn bgth majikan sy ea? pg td I ambik half day pegi interview keje...Senior Finance Executive, cmpny tu plak dekat sgt ngan taska Zameer...tengok environment mcm ok, multinasional company based kat Singapore..Engineering company supply product to Oil & Gas company...klau ada rezeki kat situ Alhamdulillah...

Last saturday plak pegi exam SPA tuk Auditor W41...klau lulus, nk kena assessment plak dulu before interview..dijangka 19 Mei baru kuar resultnya...lambat lagi kan nk tunggu? Last febuari pon ada g exam SPA for Kastam, tapi masih bukan rezeki ku....kebetulan last wednesday my parents ada naik KL sampai sabtu lps...nak kuar g exam tu mak ckp, "InsyaAllah lah Long, lulus lah nanti tu...kan dah study...nnti klau dapat keje tu mak buat pulut kuning ye..." Wah, luv u la mom!! :)

Then tadi pula pas interview blk rehat kat umah jap sementara nk tggu kul 2, main2 ngan Zameer (pdhal mama terlena, penat Zameer kacau mama...huhuu) Zameer ada kat umah arini sampai rabu, cikngah dia cuti so nk main2 ngan Zameer...

Al-kisahnya tadi, dekat nak sampai ofis dah pon (lebih kurang 2 KM dari ofis) singgah la isi minyak jap kat Caltex. Masuk mart sekejap beli biskut bawak bekal ke ofis, bayar minyak kat kaunter skali...sampai kat kereta (pinjam Myvi cikngah Zameer sbb papa dh guna kete), letak barang2 kat seat depan, beg duit, sekali ngan kunci kete skali, tutup pintu terus la isi minyak...settle je pam minyak, nk buka pintu xblh...auto lock!!!!

Auch....dugaan betul...jam dh dekat kul 2....masuk balik dlm petrol station, mintak tlg pekerja dlm tu...diorg tlg call mechanic yg dekat2 situ...I tunggu jap dlm 5-10 minit gitu, sampai la mekanik tu...puas dia cuba godek guna dawai beli ikut celah pintu & tingkap seat driver tp xberjaya...dia try buka dari bonet pon xblh jugak....dia kata Myvi mmg ssh skit nk buka dari luar klau bukan ngan kunci...katanya lagi, kalau proton sangat senang...that's y kete proton senang kena curi!

Then setelah hampir 10minit mencuba, dia surrender...dia kata kena mintak master key yg bukakan...dia makanik je....then dia col kawan dia yg master key, ckp dlm fon kwn dia mintak RM80...I terpaksa agree la since kunci pendua pon kat kg...huhuu...ok, dia mintak tunggu setengah jam...I pon dh penat berdiri sebelah kereta, I tengok ada bangku kat tepi pintu stesen myk tu, trs heading ke situ...poyo je rasa termangu2 sorg2 kat situ...huhuu....then I mintak pinjam fon pekerja dlm stesen myk yg tlg I called mechanic tadi tuk call my hubby...no.fon org lain mmg I x hafal! (ni la bukti disadvantage of technology...harapkan memory telefon je...huhu) I pesan kat my hubby, if dlm sejam I x call dia using my own number, plz immediately come here...sbb dh lebih setengah jam dh rasa tunggu master key tu dtg...

Then, I tunggu lagi sekejap, dtg la dia....sgt profesional, ok? buka beg kit dia (ada la sebesar pencil case kita zaman sklh dulu), ambik 2 jenis pin yg nipis; 1 bentuk dia 'L', 1 lagi straight, & 1 lampu suluh LED kecil...sekejapan je dia wat, tanpa bunyikan alarm kete, pintu terbuka, dia ambik kunci kat seat driver tu bg kat I...pergh! I expect bila dia buka pintu tu alarm akan bunyi...then I tanya dia, "eh, alarm kete xbunyi pon?" he juz senyum sambil angkat bahu...konon2 cam gaya org nak kata..."well....I'm expert!" huhuu...seram gak org cmni, senang2 leh buka kete org...

Then, I try mintak nego ngan dia, xkan sampai RM80 tuk keje yg nmpk mudah tuk dia kan? dia xkasi kurang coz katanya klau I nk guna cara lain, kopak pintu or pecahkan cermin misalnya, kos lagi tinggi...so, so, so....melayang lah RM80 dek kerana auto lock kereta tu!! huh....walaupon terlewat lebih kurang sejam dari pada sepatutnya, I masuk jugak ofis arini dengan perasaan sebal sbb HR pon dok bising2 I cuti tnpa dpt sign dari Dato'! pdhal last week on friday, Dato' mmg lsg xmasuk ofis! arini pon lsg xnmpak bayang Dato' kat ofis ni...

2 comments:

  1. Insyallah ada rezeki mu tu...
    skg susah2 lu ngan keje yg mcm2 cerita...
    nnt senang la tuhan bg...
    pengalaman ni nak jdkan mu tough...
    pasni expert la ngan dunia pekerjaan ni...
    sb dah jumpa macam2 org...

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...