Wednesday, 31 October 2012

Aidil Adha story (Part III) - kenduri

Sambung lagi dari Part I dan Part II


Raya kedua ke Felda Kerteh 5 majlis sambut menantu sepupu ak kawin, tu pon lps zohor baru ke sana sbb pagi tu Papa pon sibuk bergotong royong korban 5 ekor lembu kat taman...kul 4pm smpai Kerteh, mujur bukan cam kat KL nih yg majlis2 kawin fixed 12-4pm je...klau dtg 3.30pm pon dh segan nk mkn sbb phk katering dh sibuk nk kemas2 lauk dan meja...

Dr Kerteh gerak ke Felda Chalok Barat, Setiu...sampai sebaik org azan maghrib...huhu...kat Chalok mak sedara juz buat makan2 je sempena raya, so mmg smp tu semua dh clean including lauk2 semua...haha...tp kitorg pegi tuk ziarah nenek sblh ayah yg duk ngan mak sedara kat sana, perut pon dh kenyang...

Sampai umah, sambung plak bakar daging korban yg mak perap ngan bawang putih, bawang merah, halia, serai, garam dan sos tiram.....marvellous! hidangan ni satu kemestian bila musim raya haji kat kg....huhuu...kitorg adik beradik siap request mak perap byk skit sbb nk bwk balik tuk bakar kat KL nnt..

Raya ke3 yang meletihkan sbb ada kenduri cukur jambul tuk anak sepupu ak 2 org dan sorg anak jiran nenek...Dari pagi lps mndi, kitorg adik beradik gerak ke rumah nenek kat Batu Buruk tuk menolong ape yg patut, my parents and Ida seawal pagi dh gerak ke sana...Papa ngan Achik ambik bhgn potong daging, ak plak sempat tlg mandikan anak sepupu yg baru berusia 15 hari tu...mak ai, kecik sgt baby tu..berat time lahir 2.4kg je, jauh beza ngan Zameer dulu 3.17kg...mujur dh tanggal tali pusat, klau x mmg x la nk tlg mandikan dia...huhuu...

Nur Dania Qalisya...
Sangat2 syukur sbb mmg dh apply awal2 tuk cuti lagi isnin pas raya tu...dgr kabar ramai yg stuck dlm jammed! hehe...Tapi Achik ada seminar isnin pagi tu, ceramah jemputan plak Dr. Sheikh Muzaffar Shukor, so Uniten mewajibkan pelajarnya hadir seminar tu...jadinya Achik call tuk tumpang kwn dia sama2 belajar kat Uniten tu...kebetulan nama kwn dia tu Amir Syauqi, haha...sangat2 hampir ngan nama Zameer! Diorg bertolak kul 2am, ayah Amir hntrkan diorg...so, mlm tu dlm kul 10 kitorg tlg hntrkan ke rumah Amir kat Gong Badak nun sbb mak ngan ayah dh flet kepenatan, KNgah plak nk tido awal sbb nk bertolak kul 4am since dia keje kul 12 tghri isnin tu...

Ida plak ptg ahad tu KNgah dh tlg hntrkan ke asrama SMTT (SM Teknik Terengganu), rezeki kami 3 beradik (ak, Achik dan Ida) bersekolah kat sana...
Byk kenangan kat sklh ni...  :)
Pagi isnin sblm bertolak, kitorg sempat singgah ke rumah nenek lagi sekali...kali ni kitorg sedekahkan bacaan Yaasin tuk Tok Wan...moga dipermudahkan perjalanan menuju-Nya nanti...

Lepas kitorg bertolak, rumah parents ak sunyi sepi dh...nama je ada 5 org anak, 3 dh hijrah ke KL, sorg duk hostel, harapkan yg bongsu je xnk ke sekolah asrama...even dpt 5A pon dlm UPSR aritu tp adik bongsu ku itu xnak bersekolah di sekolah asrama penuh...mujur la jugak, ada la peneman mak ayah kat umah tu...

Kul 2 pm, kami bertolak dr umah parents ak, singgah di Shell Ajil tuk isi minyak dan Jamak solat Zohor dan asar kat situ...perjalanan melalui LPT 2 sgtlah mudahkan kami..hampir sejam dpt jimat dr lalu jln Ajil-Bukit Besi...harap sgt LPT 2 dr Bukit Besi ke Jabor tu siap secepat mgkin, so perjalanan akan lagi selesa tuk blk kg...hooray!

Tapi keluar je dari simpang Ajil tu, ada sesuatu yg mmg ak dh plan nk capture gmbrnya since 1st time tgk masa otw blk ke kg aritu...
Nampak x? x clear ea? meh kita zoom sket!


Clear x? Boleh baca? PUSAT KOREKSIONAL DUNGUN.... Haha...ni la jadinya bila Bahasa Inggeris di melayu kan...ntah pape je, nk cedok perkataan english pon agak2 la...sekali baca mmg xpaham...'Korek-sional'...nk korek ape ntah? tp bila baca ayat kurungan kat bwh tu baru la make sense skit...Jabatan Penjara mesti la relate dgn 'Correction'...huhu....

Alhamdulillah, 7.40pm kitorg dh sampai RnR Gombak tuk solat maghrib...perjalanan kali ni sangat tenang rasanya, Papa pon drive xde byk sgt pecut2...sampai rumah, tgk fuel ada quarter tank lagi...sgt jimat!! semalam ak pegi blk keje, pg td baru fuel alert lamp nyala kat dashboard kete mintak isi myk...huhu...biasanya 1 full tank klau isi dr shah alam, smp umah mak kat Chendering nun dh naik lampu fuel dh...hehe...

Okay, tamat sudah kisah raya...xpuas la blk kg 4 ari je! huhu...

No comments:

Post a Comment

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...