Monday, 23 July 2012

Resepi : Nasi Hujan Panas

Salam Ramadhan...

Semalam punyalah kelam kabut tak tahu nak masak ape tuk juadah berbuka...on the way balik pon xleh decide lagi ape nak masak...huuuhu

Dah la ak confuse kul brp leh balik, dekat kul 5 ak blh lenggang2 naik ke surau kat tgkt 4 (mujur ada lif...huhu) tuk solat asar. Then nak turun blk ke tgkt 3 kat level ak, bertembung ngan collegue malay girls yang dh kelek beg...ak tgk jam baru 5.10!

"aik, awalnya balik?"

"dah kul 5 la yang..."

"bukan balik kul 5.30 ke?"

Haha...ak kena gelak ngan diorg! Pdhal tuk bln pose ni, jam keje dr kul 9-6 revised to 8.30-5.00 and lunch hour break shorten to half an hour....som kelam kabut ttp pc, kemas brg then trs rush ambik Zameer...

Sepatutnya tuk bln pose ni dh deal ngan Papa, dia yg ambik Zameer, ak hntr je setiap pg...tp ptg smlm Papa kena g Uniten ambik brg kiriman mak dr kg since Abg Cik blk kg weekend lps..

Sampai umah Cik D kul 5.30, trs balik...smp kedai runcit area Alam Budiman (perumahan kitorg) dh dkt kul 6...congak2, sempat la kot klau masak Nasi Hujan Panas, Ayam Percik n Sayur Goreng...Ok, singgah beli Serai n Santan dlm kotak...

Blk rumah, defrost ayam dlm microwave, basuh beras dan mula masak Nasi Hujan Panas dulu...nak resepi? Jom check it out...

Bahan2:
Beras (depends la nk masak banyak mana pon)
2 sudu Planta / Minyak Sapi
1-2 ulas Bawang Putih (hiris)
1-2 ulas Bawang Merah (hiris; semalam terlupa nk letak sbb kelam kabut..huhu)
1 Kiub Pati ayam
Rempah2 kasar : 1 btg Kulit Kayu Manis, sedikit Bunga Lawang, Cengkih
Garam secukup rasa
Pewarna (at least 2 warna, nak meriah guna byk warna)
Air (kurangkan sukatan air utk 1 pot beras; cth utk sukatan biasa 2 pot nasi=3 pot air, so kali ni kurangkan jd 2 pot nasi=1.5 pot air saja)

Cara2 Masak:
1) Basuh beras, kemudian ketepikan
2) Panaskan periuk, masukkan Planta. (Klau guna electric rice cooker, panaskan atas dapur gas dulu)
3) Planta dah cair, masukkan bawang putih n bawang merah. Goreng seketika, kemudian masukkan rempah2 kasar tadi. Kacau.
4) Masukkan Beras, gaul rata dalam 2 ke 3 minit kemudian tutup api. Pindahkan ke electric cooker.
5) Masukkan air, masak hingga kering.
6) sebaik air dh kering or tggu sehingga nasi tu masak, titikkan pewarna kat atas nasi tadi di 2,3 tmpt. Ulang lgkh yg sama utk pewarna berikutnya.. Gaul nasi tadi. Tutupkan sebentar.
7) Sedia utk dihidang.
Nasi Hujan Panas versi Mama Lina :)
Nasi Hujan Panas ni sesuai dihidang dgn Ayam Percik dan acar. Tapi Papa kurang skit acar-acar ni, so goreng sayur campur je semalam...Untuk Resepi Ayam Percik, pernah cite kat entry lepas.

Lauk berbuka semalam: Nasi Hujan Panas, Ayam Percik, Sayur campur n Daging goreng tumis merah (resepi ni next time share yer)
Selamat mencuba! saja2 nk tukar selera dari makan nasi putih je kan :)

P/S: Kononnya nk masak tomyam campak2 je semalam...huhuu...sempat jugaklah siap masak sebelum 10 minit waktu berbuka...sambil2 berperang kat dapur ngan Zameer, hntr Zameer kat depan tv bagi dia susu soya sejuk, terlena dia...aman kejap Mama nk masak! huhuu

2 comments:

  1. Sama dgn juadah berbuka zatun semalam..
    Semalam pn masak nasi minyak hujan panas..

    ReplyDelete
  2. belum penah masak nasik yang macam ni. lain kali nak cube jugala :)

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...