Wednesday, 8 February 2012

RESEPI: Ayam Goreng Kepala Santan a.k.a Ayam Percik

Salam semua...saja nk share resepi ni, favorite my hubby :)

Kenapa nama resepi ni Ayam Goreng Kepala Santan? sbb ni origin resepi from my mom, my mom yg bg nama cmtu..hehe..but my mom-in-law yg suka resepi ni kata, it mostly same as Ayam Percik...Come, checked out the recipe...

Bahan-bahan:

i) Ayam sebelah or setengah ekor (klau nk masak yg best, biar lebih skit xpe kan? hehe) dipotong kpd lebih kurang 6 bahagian dan dibersihkan

ii) Beberapa ulas bawang putih & merah diblend; hanya perlukan dlm 3-4 sudu besar campuran bawang yg dikisar

iii) 1 sudu besar cili boh or cili giling (klau suka pedas, boleh lebihkan cili)

iv) 1 inci halia dipotong 3 bahagian

v) 2-3 batang serai

vi) 2-3 keping 'asam keping'

vii) manisan or gula melaka (secukup rasa)

viii) 90g santan segera or santan segar

ix) sesudu kecil serbuk kunyit

x) 3 sudu besar minyak masak

xi) belacan, garam dan perasa secukup rasa

xii) Secawan air panas
Ni la manisan dari Terengganu
Cara-cara nk masak:
1) Panaskan minyak dlm kuali. Bila minyak dh sederhana panas, tumiskan campuran bawang yang diblend tadi sampai sedikit garing.

2) Masukkan cili boh, goreng sekejap. Ketuk serai dan halia, kemudian masukkan ke dalam kuali bersama asam keping. Goreng sehingga naik bau.

3) Masukkan ayam. Gaulkan dgn bhn2 dalam kuali. Goreng dalam 2-3 minit. Taburkan garam dan perasa secukup rasa.
inilah rupa ayam yang digaul bersama bhn2 tumis
4) Masukkan air panas, gaulkan. Taburkan serbuk kunyit, gaulkan.
serbuk kunyit ditabur dalam masakan

5) Kemudian masukkan belacan dan manisan ke dalam kuali, goreng sehingga mendidih dan sedikit kering.

6) Masukkan sekotak santan. Gaulkan dan goreng sehingga kuah menjadi sedikit pekat. Kacau sekali sekala.
ni rupa apabila santan dimasukkan
7) Setelah masak, boleh dihidangkan...
Time ni, bau saja sudah membangkit selera...
Selamat mencuba yer..... :)

6 comments:

  1. saya amik ye resipi ni....copy paste...tq

    ReplyDelete
  2. i dah try wat..sedap!tp terletak lebih asam keping, dia jd masam gila..jenuh modified..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa...lupa nk pesan, asam keping kan ada yg jenis besar2, ada yg jenis kecik2...klau besar, sekeping pon dh cukup sbnrnya...xpe, cuba lgi yer.... :)

      Delete
  3. Naaaaaa! this has become my new favorite dish to cook! senang dan memang sedap.... thank you for sharing this.... postkan lagi ek entry on masakan terengganu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee...ok, nnt Na rajinkan diri share lagi resepi...byk lagi sbnrnya, tp cm xde mood nk upload...hehe...but since ada yg request ni, InsyaAllah Na rajinkan diri nnt ye...hehe...

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...