Wednesday, 18 July 2012

Samseng Jalanan??

Salam semua...

Lately sangat banyak kes2 samseng jalanan yg kita dengar kan? Readers pernah alaminya sendiri x? Me? Pernah! yes, pernah...anda xtersilap baca....sy pernah mengalaminya sendiri...

Kes ni berlaku dalam bulan Disember 2010, di kala sy tengah preggykan Zameer 7 bulan...ye, readers...tgh preggy time tu!  Mujur la En. Syaiful ada bersama...Kejadian berlaku di tol Batu 3, Shah Alam, Federal Highway menghala ke Klang...Time tu sy still bekerja di Seri Kembangan, normally akan lalu area Batu 3 tu time maghrib..Since sampai area shah alam dh maghrib, mcm biasa la kitorg berenti solat dulu kat Petronas sblm tol tu...settle solat, kitorg pon bergerak balik...

Keluar dari Petronas tu kena lalu Tol Batu 3 dulu, kitorg beratur di lane Touch 'n Go (TnG)...keadaan time blk keje area Lembah Klang ni mcm biasa still packed tp dh beransur reda bila dh lps maghrib...sdg elok beratur, dan barisan makin pjg mcm biasa la ada mangkuk2 mencilok kat tgh2 barisan...dan kami adalah antara mangsa yg kena himpit dan dipaksa beri laluan...

Kereta2 di depan dh byk yg mengalah dan bg laluan pd kereta yg menghimpit tuk potong queue, namun ada jugak yg bertegas dan kereta yang nak potong queue tadi akan mencuba nasib dgn kereta yg dibelakangnya pulak...ketika tu, kitorg dh nmpk sebuah kete Honda Civic model late 90-an 'kalah' dgn kereta yg di depan...mana xnye, ko mencilok punyalah plg depan dh nk msuk plaza tol pon...maka, kitorg plak yg dihimpitnya tuk mintak laluan...tp time tu rasionalnya dia kena mintak laluan dgn kereta di blkg kitorg memandangkan kereta dia dh terkebelakang dr kitorg...tapi dia tetap memaksa, then bermulalah adegan "road rage"!

That time sy dh perasan side mirror kiri dia mcm dh di depan side mirror kanan kitorg tp klau kitorg xgerak, dia xkan blh bergerak! I said to my hubby," syg, mengalah je la...bg je la dia jln..." but he said," sy nk bg dia jln cmne, klau sy xgerak dia xleh gerak pon melainkan gesel kete kita...cuba awk tgk kedudukan kete dia, klau dia straight mmg lggar tembok la sbb lsg xmasuk lane even skit pon...sy straight je ni x kuar dr lane pon" 

Betul jugak! mmg la nk marah gak kat hubby mulanya sbb tgk dia pon xnk mengalah lsg mulanya, tp dr my hubby ckp tu mmg btl la...kitorg xcurik lane sesape pon, even nk lembut ati bg dia jln pon mmg xde jln nk bg dia...nk mencilok 1 hal la...kuang jaq pon ia gak!

Then, at the time my hubby lpskan pedal brek, "prak!" side mirror dia terkepak ke depan...tp xde la rosak pon, juz btlkan blk je la...sbb terkejut, sekali lg sy marah en.hubby...xdan en.hubby nk menjawab, kete tadi trs gesel kete kitorg tnda xpuas hati! pastu, dia buka cermin maki2 kitorg...and what the suprise is....'dia' is woman!!!! Terkejut xterkata kitorg time tu...yes, woman!! kenapa perilaku macam jantan tadi? huh....

"Hoi, ko berenti kat depan sana! ko langgar kete aku!" 2, 3 kali amaran dia laungkan nk kitorg berenti lps tol nnt...

'Auch!' sgt seriau time tu sbb dh tau mmg calar la kete kitorg...then my hubby pon marah la jugak, kitorg trskan jugak ke depan dan lagi sekali kete bergesel! At last, sbb dia mmg dh xde ruang utk menyelit gak ke lane kitorg, akhirnya dia terpaksa mengalah...kete blkg kitorg dh jauhkan jarak sbb xnk kena gesel gak dek kete 'perempuan' itu, so bila kitorg lps je dia trs dpt msk lane kitorg....my hubby ber-istighfar panjang time tu...cuba sabarkan dirinya...

Lps je tol, kitorg mmg ingt nk trs blah je, mls nk bergaduh! tapi my hubby xde la memecut pon pas tol tu...berulang kali dia dok bertanya,"syg, awak ok...awak ok?" ak hanya mampu anggukkan kepala je sbb rs terkejut blm hilang...

Bersambung....

P/S: sory ye readers, entry ni kena ada sambungan coz untuk mengingati balik details kejadian mmg menyakitkan...since monday sy try siapkan entry ni, tp asyik terhenti2 je...tiap kali ingtan dtg, rasa gerun tu dtg blk....

2 comments:

  1. Replies
    1. hehe...sbb pjg la kena bersambung...penat kot nk mengingat moment2 mengerikan tu...

      Allene pon buat entry psl 'dia kwn saya' tu smp 4 part..hehe

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...