Thursday, 16 August 2012

Giliran beraya...

Salam semua...

Wah, dedicated nye rasa bila 2 hari menjelang raya, ak masih di ofis! haha...tp percayalah, jiwa sudah di kampung  :(

Tahun ni giliran beraya di Klang dulu...sedih jugak bila langsung xmerasa berpuasa di kampung thn ni...sangat xberkesempatan nk balik, cuti plak terhad...kan baru je join company ni 1 month ++ ago, so AL entitled for me is only 2 days up to this month..since nk duk lama kat kg sbb xdpt balik time pose, I relakan jugak tuk ambik 1 day unpaid leave for next friday  :(

Nuzul Quran dulu xboleh plan nk blk even ramai berlumba2 blk ke kg halaman masing2 sbb sbtu mggu tu Papa keje, Nuzul Quran plak cmpany dia x cuti...

Thn ni merupakan tahun ke 2 beraya bertiga...2010, 1st time beraya as a wife and a mom to be..last year 1st time beraya as a mom, this year kami masih lagi bertiga...Papa wish to beraya ber-4 pulak next year...haha! Amin....

Selalu kita dengar kan, bila tiba time raya ramai suami isteri bermasam muka sebab berebut nk blk beraya sebelah family masing2 dulu...macam semalam, time reunion dgn x-collegue company lama, sorg kwn yang baru kawin this early year and 1st time beraya as a wife ceritakan mood beraya dia mcm xbest thn ni... knp? pon sebab giliran beraya...

Actually dia xkisah utk ikut beraya disebelah husband dia di johor dulu since umah mak dia dekat sini je, umah diorg pon dekat2 saja so hampir tiap hari jumpa family dia...but the thing is her mom yg merungut2 anak2 dia 2-2 org yg baru kawin thn ni beraya umah mentua dulu...depan menantunya mak dia ok, tp dibelakang menantu, depan si anak selalu duk sebut2 xde org nk beraya ngan dia tahun ni...konflik kan? ye...itulah kehidupan...

For us, there is no problem in the topic of 'giliran siapa thn ni?'!

My in law tinggal di Pelabuhan Klang je, yang mana hampir tiap weekend kami akan balik spend time ngan diorg.  Nenek Papa pon tggal di Kg Raja Uda, Klang (KRU)...

Thn pertama beraya, mmg ak xde masalah utk beraya bersama family in law dulu sbb dah set dlm minda masyarakat melayu kena ikut husband dulu, so ak dh bersedia...tapi Mama (my mom in law) ada ckp wktu 1st beraya ngan diorg tu, nape ak xblk beraya di Terengganu dulu since umah Mama kitorg dh selalu balik...katanya, Mama xkisah pon kalau tiap thn nk beraya kat kg dulu sbb Mama dulu pon mcm tu...Mama org KB,Kelantan in law Mama org KRU je, duduk pon dekat2 so tiap2 kali raya mmg akan blk KB dulu la...skrg je family Mama dh jarang blk KB since family Mama pon ramai berhijrah ke KL...

ak xkisah sebab even giliran beraya umah family husband dulu pon, raya thn tu tetap akan blk Trg jugak...dari awal kawin kami dh bincang dan dipersetujui bersama...mcm thn 2010, 1st day raya umah in law, 2nd day raya seawal kul 4am kitorg dh bertolak blk kg...hehe...tenang dan lengang je jalan...kul 10am dh sampai kg...

thn 2011 plk giliran family ak dulu, so mmg dh ambik cuti sehari 2 awal utk perjalanan blk ke kg...sempat la puasa sehari 2 di kampung sblm raya tu, balik umah in law plak raya ke 3 ptg baru bertolak blk KL, sbb dh smp pon dh lwt mlm, jd raya ke 4 baru jumpa mentua...hehe...mujur in law sporting!  :D

Raya pertama ak xkisah sgt x smp kampung lagi, tp raya ke-2 mmg wajib balik!...sbb mmg dh jadi tradisi, raya ke-2 umah terbuka family ak...semua family baik sebelah mak or ayah mmg berkumpul bersama2...time tu la akan jumpa semua sepupu dan anak2 sepupu, sedara mara jauh dekat, rakan taulan mak ayah, juga teman2 baik ak...mcm thn ni, kwn2 baik x-schoolmate dh pakat2 nk dtg kumpul kat umah mak ak raya ke 2 ni dgn pasangan dan anak masing (utk yg dh ada anak la..) sgt xsabar! so, sebab tu raya ke-2 ak WAJIB ada kat kampung! hehee...

dan ak merasakan bila giliran beraya di Klang dulu, terasa lebih rileks sbb dah tau blk kg nnt confirm2 jalanraya x sesak ...beraya umah sedara Papa kat sini pon jalan lancar je, xjam since ramai warga kota pulang ke kg msg2... hehe...tapinya, jadi la cm arini...last day keje pon ak masih setia di ofis dgn jiwa yg kosong tuk bekerja...huhu...


Reunion Iftar di Flaming Steamboat, Bukit Kemuning

tukar cameraman..hehe

P/S : Selamat berbahagia di hari raya ni utk semua pembaca blog Naluri Murni...moga kalian dalam lindungan rahmat dari Nya...hati2 di jalan raya walau di mana anda berada...moga ketemu lagi nnt  :)

P/S II : xbaik gaduh2 laki bini time nk raya ni...berbincang lah elok2 dan dptkan jalan terbaik utk 2-2 pihak  :)

No comments:

Post a Comment

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...