Tuesday, 4 September 2012

Aidilfitri 2012 (Part II) - Raya di Terengganu

Salam readers...

Okey, kita smbg cite raya...Raya ke-2 awal2 pagi kitorg dh bgn bersiap...kononnya nk bgn kul 3 cmtu sbb nk bertolak kul 4am mcm raya 2 thn lps, tp sbb Papa pon still letih xleh nk angkat kepala lagi since blk dr rumah Mama mlm tu pon dh tengah malam, so kitorg peram lagi sampai dalam dekat kul 4 baru bgn...bersiap2 ala kadar since brg2 semua dh pack, kitorg je yg mndi dan pkai baju raya siap2 tapi Zameer kitorg angkat tgh tdo ltk dlm kete...kul 5am bertolak dr rumah...

Alhamdulillah, sebab menggunakan LPT II yang dh buka dr Bukit Besi tu, kitorg jimat masa hampir sejam...kul 10.30am dh smp rumah mak kat Chendering...klau 2 thn lps ikut Jerangau-Jabor smp Ajil, bertolak kul 4am samp kul 10am..korg congaklah brp jam leh jimat masa skrg klau lalu LPT II...xsabar nk tggu LPT II buka sepenuhnya, so xperlu lalu Jabor dh...huhu...

Tapi di hari raya yg ke-2 ni Zameer kena heavy flu la plak...might be jangkit dr adik ipar yg baru nk demam di raya pertama tu...plus, bertolak plak subuh2 hari kan...kesannya, time kat kg, 3 malam kitorg xberapa blh tdo sbb Zameer xblh tido hidung tersumbat...ubat plak lupa nk bwk, so blh beli ubat selsema ngan batuk je..nose pump dan ubat tuk hidung tersumbat yg pernah cite kat sini lupa nk bawak...

Macam tahun2 sudah, kemeriahan rumah terbuka di hari raya ke-2 di rumah mak sentiasa terasa...semua sanak saudara datang bertandang...dan yg menjadi topik hot bila beberapa cousin dan kwn2 yg dh ada anak lebh kurang umur Zameer dh expected another baby...ak mestilah dihujani soalan, "bila lagi?" huhuu...

Uish, bercakap soal tu, ak kerisauan ni...period ak dh terlewat beberapa hari...huhuu...moga2 blm lagi la, klau x, menurut kira2 ak klau sdh ada skrg maunya ak ke Family Trip to Sabah next year time perut dh sampai bulan dah...huhuuu....

Kawan2 baik yg dtg bertandang di raya ke 2 tu is my BFF, Puan Kema dan Amir yang pernah cite psl wedding dia kat entry ni...
Zameer bergmbr ngan Uncle Amir dan auntie Kema (sama plak kan nama wife Amir ngan BFF ak tu..hehe)


Dan sdh menjadi resam bertahun, raya ke 2 adalah hari raya yg memenatkan bg keluarga ak...Mak ak la terutamanya, semua hidangan di masak sendri...menu tahun ni nasi minyak (tiap thn ada), gulai daging, ayam masak merah, acar timun, laksa Terengganu, Satay (ni je tempah) dan nasi himpit kuah kacang, agar2...

Dan malamnya, sebaik lps magrib mak ak dh flet kat dpn tv, terlena kepenatan...sbb kesian kan mak, ak, Papa, ayah ak, Abg Chik dan Ida (adik ak) mengemas dan mencuci semua yg ada...penat gak la tp xnk nnt mak bgn pagi esok sakit mata tgk semua masih lagi xberkemas...

Even sebenarnya time tu ada je mak sedara dan cousins (anak dara dan anak bujang yg dh besar pjg) yg dr Johor menumpang tido di rumah, tp mmg dh tau diorg jenis berat tangan nak menolong so kitorg xde nk pelawa or ajak diorg menolong...if say, they're wanted to do so, xperlu tggu nk berajak klau bab kemas mengemas ni...dh org tumpang kan kita dan siapkan makan semua ape salah ringan kan tgn ye dak? ke hulu ke hilir kitorg lalu depan diorg yg duk berehat saja depan tv, lsg xtergerak ke diorg tuk menolong? no, ignorant type!

Sebaik semuanya clear, baru kitorg berehat jap dpn tv sblm masuk tido dlm bilik...sgt penat okey! Zameer plak xberapa nk tdo since xberapa sht mmg menambahkan penat yg sedia ada...lg2 selaku driver, Papa yg plg kurang rht dan plg penat ak rasa...tp dia lah yg byk berjaga menjaga Zameer sbb Papa lbh sabar berbanding Mamanya...huhuu

4 comments:

  1. zameer cute je gambar ngan amir...
    amir tu sb syg sgt kat bestfren dia ni smpai cari bini pon nama ala2 sama...hahaha...(mesti hangin amir baca..hahaha...tp ada ku kisah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa...rugi xbergambar ngan mu aritu...sibuk ek pon time mu smp tu...time amir mari tu org dh lengang skit...

      nnt la jumpa jgn lupa ajak ak bergambar ye...hehe

      Delete
  2. xmo amik gambo r...sb dah gumuks skg...
    tunggu ak kurus balik baru amik gambr ngan mu...hahaha..tu pon klu kurus...
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...aku xkira, klau jumpa nnt nk bergambar gak ngan mu...ngan Afiqah skali la...huhuu, rilex ar Ma...standard la tu besar skit bdn time2 skrg...baru baby sihat...hehe

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...