Tuesday, 4 September 2012

Aidilfitri 2012 (Part 1) - Raya di Klang

Salam readers...

Aiyork.. xde mood btl nk update blog lately...pdhal kat kg aritu ada je WiFi & laptop adik2...tp semangat beraya tu melebihi semangat nk update blog...FB pon dh lama xberjenguk since kat ofis ni management block...nk harapkan handfon, handfon ku xsecanggih fon korang2 sume...huhuu...blk cuti raya plak, keje kat ofis bertimbun nk kejar dateline, so sempat blog walking je...hehe

Banyak berlaku since these 2 weeks...Zameer yang demam, Mama nye ni ha yg demam and kena nebulized, Papa outstation...nnt kita cite 1-1 ye...tu yang tajuk pon wat siap2 part I, so akan ada part II la yer...

Raya tahun ni rasanya sama meriah mcm tahun lepas...sejak kehadiran Zameer la terutamanya...but thn ni, plus meriah sbb Zameer dh agak petah even somehow kita x tau dia ckp bahasa ape!

Selingan jap... teringat MIL pernah cite, dia xphm ape yg anak sedara yang twin tu ckp ape kat dia, then yang abgnya cakap: "Tok Ma ni, Haqeem cakap bahasa baby la...TokMa xtau ke bahasa baby?"  hahaa...tergelak ak dgr!

Preparation raya kitorg biasa2 aje, Zameer la yg lebih skit pown...yela, my hubby beli baju tuk raya 2 helai T-shirt & 1 seluar je, dan of coz baju melayu yg sedondon 3 beranak tu...ak plak cukup dgn sepasang baju kurung moden, sepasang lagi pakai yg mak jahitkan tuk wedding SIL tgh thn baru ni, dan sehelai jubah...Zameer plak ada 7 pasang baju persalinan (yela, bdk kecik mmg kena prepare lbh baju since kerap bersalin pakaian kan...), shopping raya tuk Zameer saja dh lbh RM300++...biarlah, kata Papa raya ni meriahnya tuk budak2, kita yang patut raikan diorg, bukan berlebih dr diorg kan...huhuu

Giliran first raya tahun ni mcm yg dh cerita kat entry lps, giliran kat Klang dulu...so, xde la nk serabut balik raya bersesak2 ngan org lain...laluan ke pantai timur time raya phm2 je la kan? Jumaat hari last keje tu, kitorg sempat lagi ke Sunway Pyramid beli brg skit ngan my sis, Kak Ngah & Lil Bro, Achik...diorg bertolak blk ke Trg kul 3 pagi esoknya (sabtu)...

Malam raya, sempat lagi meronda kat AEON Bukit Tinggi tuk cari shawl ak...beria tul ak nk pakai shawl beraya thn ni...cam dh puas dh pakai tudung express yang mcm tudung Ariani tu, so thn ni nk bervariasi ngan tudung lain skit...hehe...sempat gak Papa cari seluar dia dan sepatu raya ak kat situ....malam raya tu kitorg bermalam di rumah Mama di Pelabuhan Klang..

Esoknya di pagi raya, suasana kurang meriah since Abg Ipar sekeluarga beraya di Temerloh, kakak ipar dan suaminya pulak beraya di Kelantan...Mujur jugak ada Zameer, suasana ceria skit sbb keletah dia...ak xberkesempatan tuk solat Aidilfitri tahun ni, macam jugak tahun lps sbb adanya Zameer...so, semasa semua ke masjid, ak siap2kan Zameer, dan tlg gorengkan ketupat palas.  Selebihnya MIl dh siapkan awal2 tuk sarapan sblm g masjid..

Sebelum ke masjid, diorang semua sempat breakfast sikit utk ambik sunat makan dulu sebelum solat Aidilfitri.  Tapi untuk solat sunat AidilAdha, disunatkan utk bersolat dahulu sebelum menjamah ape2 di rumah...sekadar utk info...  :)

Tak macam 2 thn lepas, masa turn beraya di Klang, pagi raya semua keluarga berkumpul di rumah nenek Papa di KRU (Kg Raja Uda), tapi sbb nenek dh berpindah ke rumah anaknya sbb rumah di makan anai2, so suasana beraya FIL mcm xde kampung...

1st rumah kami pegi, rumah abg Mama di area Bukit Rimau, kawasan perumahan plak nmpk elit...kemudian ke Kelana Jaya utk jumpa nenek di rumah Auntie Nab, rumah nya lagi la nmpk elit; Condominium! huhuu...


Bergambar dgn keluarga Ayah Din di rumahnya kat Bukit Rimau


Sempat la bergambar ber3 kat rumah Ayah Din


Ni kat kawasan Condo Auntie Nab
Terkejut kitorg kuning sgt? hehee...ramai gak auntie2 yg menegur kami pakai kuning thn ni...thn lps dh oren kan? thn dpn? blm pikir lagi...hehe

Berundur dr rumah Auntie Nab, Mama ajak ke rumah kakaknya plak di Kg Melayu Subang...See, abg & kakak Mama semua menetap di sini skrg, tu yang raya Mama dh xblk ke Kelantan...

Sebab dh dekat ngan rumah, trs je la FIL ke rumah kitorg tuk berehat dan solat asar...Serius rumah xberkemas tuk raya pon sbb biasanya raya 1st kitorg xde tamu lagi...mujurlah rumah dh bersih, since semggu sblm raya tu mood nk mengemas tu dtg, semua ruang kat tgkt bawah terutamanya ruang tamu, bilik solat dan dapur hbs ak bersihkan...Papa mmg trs dtg menolong bila tgk bini dia dh sebok mengemas kan, klau x...huhuuu

Ak plak, since esoknya pagi2 dh nk bertolak blk kg, dobi semua baju termasuk baju raya kuning kitorg tu...sebabnya family ak pon tema kuning gak thn ni, so Kngah dh pesan suruh bwk blk baju kuning tu tuk bergambar sefamily nnt...

Papa plak, ikut balik umah Mama dulu sbb Mama xtau kitorg dh siap2 pack semua brg dr rumah dia, ingtkan akan singgah semula ke sana...Mama ada brg utk dikirimkan kat besan dia, Mak ak la...huhuu

ok, selesai raya pertama kitorg....  :) 

Jom layan gambar2 yg sempat candid di hari 1st raya...
Mama col anak perempuan tunggalnya yg 1st time beraya di rumah mertua

On the way beraya

Gelagat 2 beranak bermain...huhu

My love :)

Zameer dh tertarik kat kolam renang tu, so xde mood nk bergambar pon...

No comments:

Post a Comment

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...