Sunday, 23 February 2014

Zara Been Warded (Part II)

Salam....bersua kembali..huuuhu..

Smbgn cite dr Part I....Kitorg tiba di HUKM dgn ambulan dlm kul 4.30pm...trs ditolak ke unit kecemasan berbekalkan surat transfer, lab report, dan surat rujukan dr Doc Yasmin addressed to Doc Prof Dayang...

Kami sangkakan, dgn adanya dokumen2 lengkap dari KPJ tu urusan admission akan jadi lagi cepat...rupanya sbb surat tu, Zara's case is already been Doc Prof Dayang case...so doc2 yg bertugas kat unit kecemasan tu buat xendah je la kat kitorg ni...staf2 nurse & attendance hospital plak tgk surat2 tu sekali imbas ambik temperature & BP Zara pon slps hampir 10 minit kitorg kat dlm tu...slps hampir sejam kitorg tercongok berdiri kat dalam tu dont know what to expect, Zara pon skali lg berak darah, kesabaran Mamanya ni dh makin berkurang...I went to a nurse and asking her whether Doc Dayang been informed that we already arrived? baru la nurse tu ckp, "td kita dh col wad 3 kali tp xde org jawab...jap nk col lagi skali...." Adoi....Mama hanya mampu tepuk dahi!

Sekejapan lps Mama g jumpa nurse tu, Doc yg bertugas di wad Paediatric Surgery turun cari kitorg...doc cek baby, pastu tanya kitorg ada bawak doc dari KPJ x? kitorg bg sampul surat yg ada sume document dr KPJ..Doc cek fail admission HUKM, dia tgk kosong xde rekod..."eh, sejak awak masuk td xde staff dtg cek baby pape ke? BP ke temperature ke?" kitorg terpinga2 la...rupanya fail Zara tu xde staf pon yg tlg update pas ambik BP & temperature td...membebel2 doc tu, "ape la diorg ni...ingt ni kes appendiks ke? ni serious case la...sampai file pon x update!"

Around kul 6 pm, Zara ditempatkan di wad 4K...berjalan masuk ke wad, baca nama wad; "Wad Pembedahan Paediatrik" pon rasa dh seram sejuk dh...means sume patient yg ditempatkan di wad tersebut menghadapi sakit yg serius la...huhuu...

After check in di wad, doc mintak hntrkan Zara kat bilik rawatan tuk pasang drip air kat vine darah dia n tiub kat hidung tuk elak Zara muntah2 lagi bila angin dlm perut tu tolak...dan menunggu di luar wad tu mmg membasahkan mata je la dengar Zara duk jerit2 kat dalam tu...



Tuk tenangkan diri, kebetulan kitorg belum solat asar lagi, Papa sarankan Mama solat asar dulu kat area khas dlm wad tu yg staff wat area solat...Ptg tu keluarga mentua, KNgah & Abg Cik dtg bg semangat tuk kitorg...tertanya2 bila operation akan dibuat sementelah Zara sudah di puasakan start dr KPJ lg...last Mama susukan Zara kul 8am, dan start dr tu hanya air je msk dr drip dia...

Kul 7.30pm, waktu melawat tamat...keluarga mentua minta diri dulu...KNgah dan Abg Cik setia menunggu...Usai solat maghrib, Mama ambik giliran tuk jaga Zara sementara Papa solat...hampir kul 8pm, Doc Hana dtg bgth prosedur yg akan dijalankan ke atas Zara, risiko utk setiap prosedur tsb...

Doc terangkan, usus besar Zara tersarung masuk sesama lain...bukan terbelit like a knot yg macam Doc Yasmin dr KPJ terangkan pd mulanya (or kitorg yg salah phm bila Doc Yasmin sebut usus Zara terbelit tu).  Utk sakit mcm Zara ni ada 2 option of procedure...dari kptsn ultra sound, if doc sure it would be save to do the 1st procedure, then the procedure could be done.  If not, they will straight away go to surgery..  1st procedure yg dimaksudkan tu adalah dgn memasukkan air melalui dubur utk melegakan kwsn usus yg tersarung masuk tu...usus kita kan mcm paip...so, the water should help to straighten all the wrinkle area or whatever clog in the usus..

If the 1st procedure is failed, next they will go to surgery...worst come to worst, klau ada kwsn usus yg x dpt diselamatkan, maka area tu akan di potong dan disambungkan semula...if kwsn smbgn tu xbrp bagus maka usus smbungan tu akan diletakkan diluar perut dulu utk beberapa hari until the next operation to put it back in..sounds so scary, rite? juz imagine how speechless we are to hear all the consequences from doc..

Selesai terangkan semua prosedur dan risiko2nya, Doc Hana nk bawa Zara ke bilik Ultra Sound dan jalankan 1st prosedure...Mama mintak tangguh sekejap sementara tggu Papa usai solat Maghrib... Hampir kul 9 mlm, Zara ditolak turun ke tgkt bawah ke bilik ultra sound...

Dalam bilik tsb, semua staff yg terlibat dh sedia menanti...perut Zara trs di scan, alat2an prosedur disediakan...gerun tgk paip yg akan dimasukkan ke dubur Zara...Ya Allah....sungguh rasa xkuat saat itu....bila semua sdh sedia, kami diminta menunggu di luar bilik....Doc Hana dtg lg skali terangkan ttg prosedur yg akan dilakukan, dan sekiranya xberjaya Zara akan terus di operate mlm tu jugak...Slps menerangkan semua tu, ada 3 documents yg kami perlu sign tuk memberi kebenaran; 1st prosedure, kebenaran tuk surgery & kebenaran tuk transplant darah sekiranya Zara memerlukan transplant darah semasa operation...

Oh ya, ketika di wad sblm turun ke bilik ultra sound, Doc ada ambik darah Mama sebanyak 4cc...tujuannya if transplant darah perlu semasa operation, darah Zara & Mama perlu dicampur ke dalam bekalan darah hospital sblm di transplant ke badan Zara...dlm situasi kecemasan camni sebagai parents, kami terpaksa akur tuk semua prosedure2 tu...huhu...

Di luar bilik Ultra Sound, sebermulanya 1st procedure ke atas Zara, kami kat luar ni hanya dapat menahan rasa bila dengar suara Zara menjerit nyaring kesakitan...Allah je yg tau sedih di hati kami...sedih bayangkan situasi Zara kat dalam tu...kami yg kepenatan sejak pukul 3.30am hari tersebut merasakan perjalanan waktu hari itu tersangatlah lambat dan panjang...Papa cuba nk lelapkan mata, tp Mama xdpt...telinga asyik tertangkap suara Zara menjerit2 dari dalam...'Ya Rabbi, andai dapat di tukar rasa sakit tu pada aku, aku sanggup Ya Allah....'

Setelah hampir 2 jam prosedur tu berjalan, Doc Hana keluar dgn riak muka yg menambahkan suspen kami...prosedur tersebut failed! So, surgery has to be done....

-sambung lagi nnt ye...InsyaAllah...

4 comments:

  1. tear....
    hope zara will be ok.

    ReplyDelete
  2. semoga semuanya berjalan lancar dan semoga zara cepat sembuh

    ReplyDelete
  3. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...