Tuesday, 25 February 2014

Zara been warded (Part III)

Salam semua...

sambung kembali cerita Zara, puteri kecil kesayangan kami....apabila prosedur pertama gagal, Zara ditolak keluar dr bilik Ultra Sound ke wad semula...keadaan Zara time tu terlena yg amat dlm keadaan lemah...iye, sudah hmpir seharian Zara xtido yg betul2 rehat...tidonya pabila dia keletihan menangis or pengsan sekejap bila sakit di alami berkurang sedikit dan akan terjaga dgn tiba2 dan meraung2 bila sakit dtg kembali....

selesai prosedur pertama tu mungkin sedikit melegakan sakitnya sbb tu Zara blh trs terlena sampai saat dimasukkan dlm operation theatre...tiba di wad, nurse dtg hantarkan baju tuk ditukar...Zara perlu tukar uniform hijau utk di operate...

Dalam masa lebih kurang setengah jam slps naik ke wad, Doc Hana dtg bgth Zara dh blh ditolak ke operation theatre since Surgeon sudah tiba...turun ke tgkt bawah, Kak Ngah & Abg Chik masih setia menemani kami...staf bertugas bertanya sape yg akan temankan baby tuk diiring masuk ke dlm operation room? Papa trs jwb, Mamanya...iye, time tu mmg Mama ckp semangat tuk msk ke dalam sampai lah saat tuk tukar baju uniform yg diberi, tetiba Mama rasa xkuat...masih terbayang lg saat diri ini ditolak masuk ke operation room semasa bersalin kan Zara...Mama terbayangkan sakit yg akan Zara lalui setelah Mama pon sdh 2 kali melalui pengalaman ceaser....trs Mama cancel, mintak Papa yg gntikan...

Sementara Papa gantikan baju, Surgeon; Doc Syariz tiba...Doc Syariz terangkan prosedur yg akan dijalankan ke atas Zara...dari ultra sound result, kwsn usus Zara yg terslip masuk tu berjaya di loose kan..tapi tedapat 1 kawasan yg lebam membengkak yg clog the usus..sebab itu surgery terpaksa dijalankan...Doc Syariz terangkan lagi, melihat dr ultra sound, kwsn yg lebam tu agak teruk tapi dia akan cuba sedayanya tuk x buang mana2 bhgn usus...

Sebelum ditolak masuk ke operation room, Zara terjaga...mata kuyunya terkebil2 pandang Mama...saat tu rasa xnak lepaskan dia ke dalam...puas Mama cium2 seluruh mukanya, tangannya dgn harapan dapat bekalkan sedikit semangat utknya nnt...bila katil dh disorong masuk, kedengaran staff nurse yg bertugas menolak katil tu kata, "comelnya baby ni...." seolah2 ayat tu nk disambung lg...."sian plk kecik2 dh nk dibedah..."

Keluar dari Operation Theatre, Kngah n Abg Chik menanti di luar...Waktu tu jam menunjukkan kul 11 malam...mengenangkan diri belum bersolat isyak, Mama ikut saranan KNgah tuk naik ke wad dulu tuk bersolat dan berdoa yg terbaik buat Zara...Usai solat, Syaq suami KNgah yg baru habis shift keje kul 10 ada bersama diorg...xdapat nk menunggu Zara selesai operate, KNgah mintak diri sbb nurse2 sdh 2,3 kali dtg tegur waktu melawat sdh tamat...KNgah nasihat Mama lelapkan mata dulu di wad sementara menunggu Zara di bawa ke wad....

Berbekal keletihan sepanjang hari, mental & emosi, Mama terlena jugak di kerusi kusyen hospital yg blh ditarik dan dijadikan tmpt berbaring...rasanya baru skjp lelapkan mata, Papa kejutkan....waktu tu jam melewati kul 1 am...Mama tanya mana Zara since Papa sorg je yg ada..jwb Papa Zara masih di unit operation, surgery berjalan ngan baik dan Zara direhatkan sebentar sblm dihantar ke wad...Papa dgn muka dh mcm org mamai mintak ruang tuk tido skjp sbb migrain dia dh menyerang...

lbh kurang setengah jam lps tu, Mama dpt col dr unit operation tanya kitorg kat mana? Mama blur skjp sbb kata Papa doc suh dia naik tggu kat wad je td...but since diorg nk hntr Zara ke wad, jdnya Mama decide tggu diorg hntr je la sbb nk trn sndri ke sana Mama pon xingat mana nk tuju...huhuu...

Sekejapan slps dpt col tsb, Doc Hana muncul di wad...trs dia dtg pada Mama trgkan ape yg berlaku ketika surgery...kata doc, ape yg diorg wat adalah Doc kuarkan usus Zara dan straighten all the wrinkles which clog in the first place...its not so bad since the 1st procedure (masukkan air dr bawah tu) helps a lot to clear the wrinkle...then area yg lebam tu doc kuarkan dan urut bg ada aliran darah...Doc Hana bygkan spt kita urut urat yg bengkak...that area is a bit bad, Doc took 20 minutes just for that area only...bila area tu dh kurang bgkak, warna lebam tu dh kurang dan nmpk ada aliran darah yg bagus, then Doc just put it back in...  1 thing Doc highlighted that time that Zara's appendices has been removed...To take note in the future, Zara will not be attack with appendices pain...So, if that area been attack with pain, we should think of 1 more step further which means other pain not appendices..Syukur tiada bahagian usus yg kena cut-off...

After 10 or 15 minutes talked to Doc Hana, Zara been sent to us in ward...wajah Zara time tu sangat tenang seolah2 sakit yg tak terperi seharian yg ditanggung tu lenyap macam tu je...tidonya lena sekali....Syukur Ya Rabbi...



6 comments:

  1. alhamdulillah... speedy recover ye zara.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..semoga zara cepat sembuh

    ReplyDelete
  3. ALHAMDULILLAH.. HOPE EVERTHG OK.. CPT BAIK ZARA

    ReplyDelete
  4. menangis aku baca part 1 smp 3 nih....xsuker tgk bb sakit tau...kesian sgt huhu moga zara cpt sembuh dan baek2 aje...xmo dah sakit2 ye syg...pleaseee

    ReplyDelete
  5. sedih baca kisah zara ni.. anak sebaya dengan zara..huhuuu.. pilu hati seorang ibu dengar tangisan anak nya. semoga zara cepat sembuh ye nak..

    ReplyDelete
  6. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...