Sunday, 16 December 2012

Breaking the news...

Salam semua...

Haih, lama betul rasanya xupdate cerita kat sini...Sorry readers, kekangan masa lately...kesihatan pon up & down...Sebut pasal kesihatan ni, kita mulakan mukadimah cerita 'Breaking the news' dgn hari mula2 ak jatuh sakit...

Tanda-tanda badan tak sihat

On 3rd Dec (monday), Papa start demam...blk keje, dia terus ke Klinik then dpt MC tuk keesokkannya.  Badan Papa time tu mmg panas betul, so Papa dh pesan awal2 jgn tido dekat2 dgn dia...malam tu kitorg tido kat living room, dpn tv je. Kalau tido dalam bilik, suhu akan terkuap dalam tu, so senang berjangkit ngan kitorg plak...

On 4th Dec (Tuesday), selepas keletihan di ofis yang bertimbun keje nak kena siapkan, blk rumah plak masak ringkas2 tuk makan malam. Ak masak Mee Rebus Terengganu malam tu, saja masak soup meal tuk layan selera org demam (Papa). Malam sebelum tu dah buatkan bubur dan sup ayam tuk Papa.  Lps dinner, konon nk rehat jap dpn tv sbb bdn terasa penat yg amat...Zameer macam biasa, Papa tidokan dalam buaian...Papa dah banyak kali kejutkan solat isyak, tp kepala yg berat memaksa ak terlena kembali.

Tengah malam dlm kul 2 am cmtu, baru btl2 ak terjaga dgn still berbaju keje dan teringat masih blm tunaikan solat isyak. Ak bangun ke bilik air, bersihkan bdn skit (menggigil gak la kesejukan) then solat isyak.. Bila nak sambung tido semula, tetiba bdn menggigil kesejukan tp terasa panas dari dalam badan.  Sebab xblh tido even dah berselimut, kejutkan Papa mintak Papa pelukkan xkisahlah nak terjangkit demam ke ape since bdn dh menggigil semacam ni...perut pulak tertiba mual dan berangin...semalam tak blh tdo, smpai ke subuh...

Pas solat subuh, sambung tdo blk. Papa dalam keadaan xberapa nk sihat lagi tu dah bersiap2 tuk ke ofis.  Dia ada training tuk important client kena handle, hari Papa MC tu collegue dia dah tlg gantikan sehari.  Melihatkan ak yang mmg lemah longlai, Papa offer tuk hantar Zameer ke taska. Biasanya kalau ak MC, Zameer tggal kat umah ngan Mamanya ni, tp keadaan badan mmg sgt  lemah so Zameer mmg kena hantarkan ke taska.

Seharian lembik dia rumah, 3 kali muntah2 sampai dh xde air dh yg kuar...tghari telan ubat, terlena sampai terlepas solat zohor. Bangun ptg tu dlm kul 5, mandi air sejuk baru terasa segar skit.  Ak tunaikan solat asar secara normal, tp bila sujud bangun, sujud bangun, rasa mual datang lagi...Usai solat asar ak berteleku sekejap atas sejadah, menahan rasa loya yg dtg.  Bila lega skit, ak decide tuk qada' solat Zohor secara duduk saja..

Usai solat, sekejapan rasa loya yg tak tertahan2 memaksa ak berlari ke toilet tuk kesekian kalinya...aduh, lemah btl bdn time tu...

Untuk hilangkan mual dan gantikan air dlm badan tuk elakkan dehydrated, ak bancuh air ribena dgn sedikit air dari peti ais...lega skit rasa mual tu...Sudah mendapat pengajaran dulu time pregnant kan zameer, bdn yg dehydrated sbb seharian berpuasa tp selera makan yg merudum jd sahur pon sesuap 2 nasi aje, ptg tu sbb lemah yg amat sgt terpaksa berbuka tapi tersilap caturan, berbuka dgn air susu...argh...perut yg berasid dicampur dgn susu maka jadilah dia dadih! Muntah2 dan diarrhoea lps tu...

Sementara tunggu Papa n Zameer balik, ak baring semula di living room cuba tuk tido...tp xlena sbb seharian sdh terlena...Hampir pukul 7, Papa sms mintak ak terus solat maghrib dan bersiap2 tuk ke klinik...Bila ak ke toilet sblm berwuduk, there're got a chocolate stain on my panty..Ok, I assume my period had came visit me after non visit me since 10th Oct ago.

Kesudahannya ak MC selama 2 ari, kamis masuk keje macam biasa tp still xsihat bdn lagi...dan 'period' ak berlanjutan with non-bleeding at all but only the choco stain till about a week..

Weekend tu, my family came from Terengganu...Mak dah suspect ak xsihat bermaksud..bukan setakat selera makan ke laut, tp bdn lembik asyik nk baring je...kepala asyik pusing2, klau xrehat loya dtg menyerang...tapi since ak kata ak period, so mak pon xde assume lebih2 la...

Double Line!!
Last wednesday (12th Dec), blk keje ak singgah di farmasi beli 2 UPT kit.  Esoknya bangun pagi, lps Papa dh pegi keje ak test sebelum mandi.  Dengan berdebar2, muncul la double line!! uish, ye ke ni? Tapi hati masih x yakin, azam esok pagi nak test lagi sekali...

Sampai ofis, sms Papa : "Sayang, Double Line!!"

Terus Papa call gelabah tanya itu ini...part yg plg kelakar Papa tanya balik, "Double Line maksudnya ape?" Hahaa...macam nk dpt anak sulong plak....huhuu...but I said to him, don't assume positive yet, wait for the next morning, I'll do the test again...

Then, the next morning...the result still Double Line! Bright & clear....

Dan Papa yang sememangnya dah kepingin nk  tmbh ahli keluarga lg, sgtlah happy...me? still shocked! huhu...

Reaksi Abang Zameer
Zameer macam paham bila bagitau dia dalam perut Mama ada baby tau...dia selalu sgt suka baring atas badan Mama dia ni, sekarang klau nk naik je atas badan Mama, Mama akan bgth, " Zameer, hati2...baby sakit la..."

Pastu trs turun, gosok2 perut Mama, cium2 sambil cakap, "Baby akit...."

Bila panggil namanya 'Abang Zameer', sengih2 je....hurm...bila termenung sorg2 tengokkan keletah Zameer, macam kesian pon ada kat dia...sekarang dah la terlebih manja ngan Mama dia...asyik nk dtg peluk, cium2..marah skit nangis2 ngajuk...adoi...

Check up kat UMRA
Sabtu lepas, tuk confirmkan ada janin yg tgh membesar inside me, kitorg pegi checkup kat Hospital UMRA, Seksyen 13, Shah Alam...Hospital ni jugak dulu bersalin Zameer...sampai dh tengahari, org pon agak ramai tapi xde la lama sgt menunggu macam checkup kat KK...

Melihat keadaan sekeliling ramai jugak yg dtg check up for 2nd pregnancy...but most of their 1st child are 3 years and above...Jauh di sudut hati terdetik lagi...alamak, ak ni xpandai family planning la...failed!

Then, a few minutes later, I saw a mom of two yang dtg check up post-delivery.  Baby dia still merah lagi, mungkin baru semggu usianya...and her 1st child is just about to crawl...yes, about 10months old! ak tersenyum sendiri...  :)  Rezeki Allah....

Tiba giliran, ak masuk jumpa an Iranian Lady Gynea doc...Doc ni maybe baru lagi kot sbb sblm ni dtg check up Zameer xpernah nmpk dia...doktor2 lain ak still recognized....

And, here is our little dot....
Our Little One is already 7th weeks old...
The sad things is, my EDD fall on Ramadhan...huhu.....one more time, blame Papa!! haha....

P/S : lots more to story about my check up...jumpa lain entry ye...

12 comments:

  1. tahniah... jgn la ckp tak pandai planning... lin pun tak pandai... lagi la rapat... uhuhuhuh rezeki Allah bg cepat. terima je... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lin, sory...jgn terasa tau...itu dialog tuk diri sndiri je...huhuu...

      Anyway, mana update? I'm waiting for your new pregnancy post...share la... :)

      Delete
  2. Replies
    1. congrate to you too Syl...TTC succeed! hehe

      Delete
  3. Next raya mak mu kena beli kerusi lagi besar la...
    semua dah menambah ni...hehhee

    ReplyDelete
  4. Tahniah Na ^_^
    i plk yang ter'over' hepy hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu...Lily bila nk saing kitorg? sempat lagi klau nk kejar EDD next year ni...haha..

      Delete
  5. Tahniah na..bertambh ahli family nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak Mimi..rindu kat akak...sory aritu xdpt attend birthday boyz party...last minit baru baca msg kat FB yg akak hntr tu...huhuu

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...