Monday, 16 September 2013

Introducing our Princess

Salam semua...

Lama betul xbersiaran kan? ada yang rindu ke? hehee... 2 bln cuti bersalin mmg sgt malas nk duduk menghadap laptop...nk update guna tab sgtlah leceh...so pape status I juz update kat FB je...So arini dah start working again, but keje2 blm lagi hand over back to me jadi blh la spend time kejap update blog yg dh bersawang nih...huhuu

Alhamdulillah Mama selamat melahirkan seorg puteri kali ni sbg permata keluarga kecik kami...Syukur ke hadrat Ilahi, Puteri kami lahir sempurna sifat fizikalnya dan macam Zameer juga, baby xde masalah jaundice...Entry kali ni kita introduce baby je dulu ea...pengalaman bersalin akan dicitekan di entry lain, InsyaAllah...

First few week of life...
 Nama diberi ZARA NAAZNEEN ALISYA yang membawa maksud Puteri Cantik Dilindungi Tuhan... Dengan doa dan harapan Puteri kami sentiasa di bawah lindungan dan rahmat Allah...amin...

Ramai kata rupa saya sgt mirip Abg Zameer...huhuu
Dilahirkan pada 17/07/13, 10.55am di Hospital Bersalin UMRA (luckily I got the same room and bed as I admitted to deliver Zameer last time...huhuu) via Elective Casearean... Zara lahir seberat 3.33kg dan ketinggian 51cm...

In a month, Zara growth to 4.4kg and 55cm...and now in 2 months old, she already 5.3kg and 61cm...huhuu...berkat susu ibu kot! semua tegur baby Zara besar berbanding usia dia...sekali pandang ramai yg ingat Zara dh 4 ke 5 bln...huhuu...dan yang paling kelakar bila tiap kali pegi check up kat KK dgn nenek, nurse mesti ckp "ni mesti tinggi ikut ayah dia ni kan?" hahahaaa...tau la Mama dia ni xcukup tinggi!

Permata hati Mama Papa...
Alhamdulillah Zara sangat senang diasuh...macam abg Zameer dulu jugak Zara sgt kurang berjaga malam...kenyang susu trs tido...cuma first week tu mmg Zara kerap berjaga sbb xcukup kenyang bila direct feed ngan Mama...so I got an idea to prepare EBM before sleep at night, bila Zara bangun Mama bg dia bottle feeding 3oz trs terlena...so, I got enough rest at night...Nenek pon xbyk kena tolong bila baby pon xsusah dijaga, so xde la susahkan nenek sgt time pantang aritu...

For healing purpose, I consume Shaklee product...Sangat berpuas ati sbb sepanjang berpantang Mama rasa cukup stamina dan sihat sentiasa...lps semggu berpantang dh blh tlg2 nenek wat keje umah cam basuh pinggan or jemur pakaian anak2...huhuu...tu pon kena tegur gak la ngan nenek...

Syukur sekali lagi sbb kali ni niat tuk fully BF baby Zara dpt dilaksanakan...tp Mama masih lagi diperingkat beginner in breast feeding journey ni and still byk kena bljr lagi...Pagi tadi pon bila pack brg2 tuk anak2 and brg tuk ke ofis baru terasa cabaran seorg ibu yg bekerjaya yg berusaha tuk fully BF anaknya...terlalu byk brg tuk di pek dan andainya ada brg yg tercicir, maka bermasalah la kat ofis nnt tuk sesi pam susu...Jadinya skrg Mama dh xpyh kelek hand bag g ofis, cukup dgn Momma Bag yg consist all the Breast Pump and parts, cooler bag and accesories...Moga Allah kuatkan hati ni tuk trskan niat murni ni...amin...

Ok, that's all for now...will catch up later to post other entry...Thanks for reading...

8 comments:

  1. Replies
    1. Thanks...Mama Zaumar ni bila nk tmbh ahli lg?

      Delete
  2. alhamdulillah.. tahniah dapat princess

    ReplyDelete
  3. akhirnya...selmt bekerja...

    ReplyDelete
  4. Tahniah dear for the second baby. I baru jenguk2 blog ni. Salam perkenalan, hi *waving hand* Ikhlas dari hati, muka you sweet and lembut je tengok. Tambah2 lagi dengan tahi lalat tu. Ahaaaa dah ada sepasang anak, sure bertambah complete kan hidup you, alhamdulillah.

    Nak exchange link boleh sebab dulu URL saya bnsyg-stories.blogspot.com
    New URL would be ayuni-stories.blogspot.com
    Let me know ye? Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayuni, sory baru terbaca your comment...actually I dh lama la follow ur blog tapi xsedar dr tukar link baru....patut yg lama dh xupdate...huhuuu

      Ok, will follow ur new link!

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...