Monday, 20 February 2012

Sambutan Ulang Tahun Zameer yg Pertama...

Salam semua....

Alhamdulillah my little Hero dah setahun 4 hari arini...18hb, sabtu lepas bertungkus-lumus lah mamanya nk prepare mjlis tuk Zameer...sgt la penat sebab semua keje2 kat dapur, wat sorg2 je...Cik Ngah Zameer keje smpai 5.30, papa pon last minit baru tau sbtu kena keje; konon half day je, tp kul 2 still kat ofis sbb ada meeting...huhuuu...

Seawal jam 8 pg mama dh check in kat dapur dah...dlm kepala penat merangka ape kena wat dulu, ye la majlis kul 5 ptg klau blh xnk la msk awal sgt nnt xfresh la hidangan tu but dgn kakitangan hanya 'dibantu' Zameer, I got no choice mmg kena msk stat awal2...dalam peti ais dh siap puding trifle yg dh siap buat kamis mlm lagi, coklat pon dh siap tp blm touch up & x packing pon lagi...so, 1st of all settlekan coklat dulu utk door gift...

Ni la hasil kreativiti mama Zameer
Coklat tu mama dh stat semggu awal, buat skit2...mlm pas blk keje,pas dinner pon sempat la tmbah skit2...juz topping strip tu je yg decorate pagi sbtu tu...sejam lbh gak la nk siapkan sume, di bantu pleh abg chik (adik laki2 ku)...jenuh nk susun blk masuk peti ais yg dh hmpir penuh dgn kotak kek, puding trifle dan brg2 lain...settle part coklat, rebus nasi himpit utk dipadankan dgn satay yg papa ambik pas keje..risau xcukup mknn mama mintak papa tambah order satay dr 100 cucuk ke 150 cucuk..pas tu buat salad plak; kuarkan salad, mentimun, tomato & tar tar mayonis, perah lemon skit...lbh kurang 15 minit, settle! wrapping on top bekas tu dgn wrapping plastic, mskkan dlm peti ais...sambil2 sibuk kat dapur pon mama still ingat mknn zameer, sambil2 rebus nasi himpit tu, mama renihkan sekali potato, carrot & brokoli...then blend dgn cheese...rebus baby pasta jap, toskan then campurkan sekali dlm mknn yg diblend td...

Bila nk start masak kuah spagetti baru perasan lupa nk wat kuar daging kisar, ayam n udang...huhuu...mujur awal lagi...so, sementara nk tggu daging defrost, suapkan zameer mkn dulu...blh la rehat jap smbil2 tu kan...tapi bila msk dlm rumah, argh...rasa kelam kabut dh dtg...rumah blm kemas lagi la!!! nk kena vacum je pon pdhal...tp mn sempat mama nk wat sorg2 jer...huhuu...abg chik plak demam, blh tlg skit2 je...then tetiba dpt sms dr bonda kat kg, ty pasal persiapan...trs col mak, mak pesan siapkan mknn dulu yg penting, kemas setakat nk vacum tu kejap je...ok, lega skit...msk dapur blk...

Tengah2 kelam kabut sorg2 kat dapur, dtg la hero mama 'membantu'...wah, nk berdukung plak dia...bila mama abaikan dia berdiri pegang kaki, then bila mama rasa dia lepaskan tgn mama bergerak ke kabinet dapur jap nk capai sudu...sambil mulut bebel2 cmpur nk nangis, tetiba Zameer stepping 3 langkah!!! Argh, sgt2 teruja bila mama 1st person yg tgk dia jalan...terjerit2 pggil ayah cik tgk dia stepping...tapi sbb terkejut tgk mama terjerit, Zameer trs terjelepuk duduk! huhuu...I will remember the moment, really precious moment for me :) trs mama ambik dia gomol pipi dia puas2, then hntar kat depan dgn ayah chik dia pastu smbung masak...

Masak kuah spagetti 2 botol...bila dh msk 1 periuk, nmpk mcm xberapa nk cukup je..so, msk 1 botol lagi tuk periuk kecik...tumis bawang, masuk daging kisar, lada hitam, garam, air panas, sos tomato, last skali baru msk spagetti sos yg dh siap tu...then baru rebus spagetti...mee goreng plak...sebab kuali yg ada kat umah sgt lah cute, xde yg besar so kena masak 2 batch; 2 bgkus mee sekali masak...byk keje jadinya kan...huhuu...Then rendam bihun sementara nk siapkan bhn2nya...kupas bwg putih, merah then blend...kebetulan papa blk tepat pada masanya sbb ada pesan kat dia mintak tlg belikan taugeh n daun kucai...ketung ketang, ketung ketang...dh siap msk sume...syukur sempat sbb time tu baru kul 4...papa blk td pon dh kul 3 lbh, pas solat zohor papa jamah mee goreng dulu then tlg kemas kat ruang depan n dining room..abg chik dh tlg vacum living room, dining room n bilik solat kat bwh...

Door gift

Muffin chip coklat buah tangan dari Tok Ma Zameer & Puding Trifle

Hidangan utk tamu
Dalam pukul 4, tamu yg plg awal sampai...keluarga mentua; mama, ayah, kakak, Afiq, dan 3 org anak buah...semua pon keletihan smpai dari Janda baik kerana menghadiri hari keluarga sklh kakak...sementara diorg berehat, mama g kemas dapur sambil hidang mknn kat meja hidangan...

Jemputan pukul 5 tapi tamu lain blm sampai lagi, yela skrg asar kan lwt skit so sume take time gak nk kuar umah...kul 6 ptg, Abg ipar mulakan bacaan doa selamat...Zameer terlena kat riba papa sbb letih blm tido seharian...tamu mula penuhkan rumah area kul 6 lbh...

Chocolate Indulgence Cake, Secret Recipe...Cik Ngah Zameer belanja

Sesi potong kek

Riak comel Zameer

Zameer & His luvly baby sitter

Parents Taska Zameer yg hadir


Time ni je Mama sempat menepel bergambar jap

Zameer nk ikut Cik Lyn blk Puncak Alam? Amboi...

Antara hadiah yg Zameer dpt...
 Haha...gajah besar tu sgt berguna sbb zameer takut tgk mata dia, so klau xnk bg dia naik tgga, ltk je gajah ni kat tangga..hehee

Teddy bear from Tok Ma...Zameer mmg sgt2 suka soft toy

Hadiah dari Cik Lyn
Jom layan gmbr birthday boy ni yg mana smpat capture...
"Aauuuuummmmmmm!!!!"

Ni la Hobi Zameer

Org marah naik tangga, " Wacha! " protes la konon..huhu

Ni mmg passion Zameer skrg...main air!

Getah paip tu klau ambik maunya jerit2 nangis

"Mama, Zameer nk drive blk kg jumpa nenek"
Perkembangan Zameer di usia setahun:

1) Gigi dah tumbuh 6 batang; 4 di atas, 2 di bawah (gusi bhgn atas dh bengkak lagi, nk tmbuh lagi 2 btg kot)

2) Mulut sgt la ringan, ada je bunyi dia buat..."mama, papa" tu dh biasa la...skrg even main motor mainan tu, mulut dia kan bunyi..."voommmm, vooommmm..." xtau mana blja...

3) dh blh stepping tapi malas...hehe

4) bila dgr org dewasa sekeliling dia gelak2, tetiba Zameer akan mencelah gelak sama xtau punca dg muka sengih2 come dia tu...hahaa...sgt kelakar, konon nk join org sembang...

5) cukup 12 bulan, pegi check up Zameer dpt injection...serius zameer xnangis lsg, juz gelak2 bila nurse tegur2 dia...gud boy!

6) bye2 sudah sgt pandai, bersalam still in practice..hehe...

7) Dah pandai protes klau kena marah...hehe

That's all for now...Wassalam...

No comments:

Post a Comment

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...