Wednesday, 9 May 2012

Kasih Sayang pada Anak

Salam semua...

rasanya semua yg baca tulisan I ni dh tahu pasal penyebaran video penderaan seorg ibu kandung pd anak dia kat FB arini kan? Sorry, I xnk publish video tu kat blog ni since I sendiri pon langsung xtgk video tu sbb xsanggup....

Ni kiranya perkongsian nasihat dan ingatan utk diri sndiri jugak coz lately Zameer pon dh pandai meragam smpai kadang2 hmpir hilang sabar jugak dibuatnya....tapi Alhamdulillah, my hubby seorg yg lebih sabar dr mama Zameer ni..so, klau Zameer mengamuk, I juz pass kat papa dulu tuk handle...

Papa Zameer pon ada cara dia sendiri nk handle Zameer yg tengah wat perangai, mula2 klau Zameer stat buat benda yg kita x bg dia buat cthnya buang botol susu or tampar muka kita, papa dia akan jentik tangan dia...

(Psstt....pernah sekali tu I terkejut sbb time papa dia jentik tangan Zameer tu, kedengarannya kuat...mama tersentap, tp Zameer cool je dgn muka bersalah sbb tau org marah dia...I tegur papa Zameer nape jentik Zameer kuat2? then trs ke dapur sorok air mata...huhuu)

smbg blk...tujuan papa jentik tu sbb xnk bg dia pk dia boleh buat benda tu if kita xmarah dia...biar dia rs sakit skit agar tersemat dlm fikiran dia yg dia xblh buat mcm tu...then if anak tengah ngamuk nangis2 cm xtau punca, papa peluk dia erat2, bisikkan ayat kursi kat telinga dia...Alhamdulillah, trs diam....

For me plak, tiap kali rs nk marah Zameer tu dtg, 1st thing first I akan pk blk waktu I ternanti2 to get pregnant dulu...Ya Allah, 6 bln lps kawin baru dpt berita yg I pregnant tu terasa lama...jadi, penantian tu mengajar ak erti menghargai anugerah Allah...dgn menghargai, makanya rasa lbh menyanyangi....

Setiap mlm sblm tido, I biasa cium ubun2 Zameer smbil doakan dia menjadi anak yg soleh...even bgn mlm mamai2 bancuhkan susu utk Zameer pon, ak buat seikhlas hati...I hulurkan botol utk Zameer, cium lagi ubun2nya baru smbg tido....

Makanya, pesanku di sini utk all readers....hargailah anugerah Allah itu kerana anak itu amanah Allah, sayangilah dia...

Wallahua'lam...

P/S: This entry been posted without reading through, If there any spelling mistakes, plz forgive me... :)

No comments:

Post a Comment

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...