Thursday, 22 March 2012

Home Made Yummy Chocolate

Salam semua...

actually, dh lama nk post psl ni...tp asyik tertangguh je...since ada mommy yg request cara2 nk sediakan coklat utk birthday Zameer dulu, jadi mama Naa nk cite la ni...hehee

Yang ni Jenama Beryl's ada 4 jenis; Dark choc, Milk Compound Choc, Milk Choc(white choc)  and Orange Flavor Choc
utk pengetahuan semua, coklat yg mama Naa guna tu actually coklat yg ready to eat...byk kat pasaran, blh try cari kat kedai2 yg jual alat2 Bakery...mesti ada!

Cara2nya : 1) juz panaskan tuk cairkan coklat tersebut...bukan bakar tau, boilkan air dlm periuk then dgn periuk yg lain, isikan coklat then letakkan ke dalam periuk pertama...
Cara ni dipanggil : Double boiler
Peringatan: jangan sampai termasuk air, nanti coklat tadi bila dh sejuk akan jadi sgt keras dan x berkilat

2) Selepas coklat dah cair, anda tentukan isi coklat tersebut...antara pilihan yang best : biskut Oreo hancur, nestum, badam, gajus, kacang, kismis atau blh jugak diletakkan chocolate rice.
My selection :)
3) isikan ke dalam acuan...(chocolate tray pon blh dibeli dari kedai menjual alat bakery)
4) Sejukkan di dalam peti ais selama lebih 5 jam...

Utk hiasan (ini utk jadikan coklat sbg cenderamata sesuatu mjlis)

1) seperti tadi, double boil white chocolate
2) selepas white choc tadi mencair, campurkan dengan pewarna pilihan..kacau sebati...
3) kemudian masukkan ke dalam plastic dripping (tips: tggu choc sedikit sejuk utk memudahkan proses)
 4) corakkan ke atas chocolate tadi mengikut kreativiti anda...

Inilah hasilnya...
Gud luck!!!

2 comments:

  1. Sng je... Nk cubela... Thanks share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, mmg senang...tp sedikit leceh...huhu...utk mjlis2 kecil, door gift blh home made la kan lps ni? hehee...

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...