Friday, 23 March 2012

Zameer nk blk umah nenek...

Salam semua...

Erm...dh lama xbalik kg mama kat Terengganu...Last blk, cuti CNY dulu...dah lama tu, nenek Zameer pon dh rindu bangat kat cucunya nan sorg tu...mana taknya, lebih 6 bulan nenek yg jaga Zameer dulu...

Tapi risau nk berjalan jauh esok ni...Zameer kurang sihat...blk dari umah BS ptg smlm nampak aktif lagi, tp sbb keboringan Astro decorder wathal; ok sekejap tp xsampai 10 minit tetiba hang...cite pasal astro rosak ni, next entri la ye...but semalam, Zameer menunjukkan kebijaksanaan dia dari observation...

tengah2 asyik Zameer layan Baby TV, tetiba astro hang...tv kuar warna biru je...dan2 Zameer bingkas bangun, duk tercongok then capai remote, tekan2 ke arah TV....mama tergelak2 tgk aksinya...

alahai, anakku..."Zameer, Zameer dh cukup bijak dah...tp nk wat cmne nak, Astro yg buat hal..." kata mama sambil usap2 kepala dia...satu ciuman hadiah utk 'bijak'!

See, observation anak2 utk setiap ape yg kita lakukan kat sekeliling dia akan menjadi ilmu utk dia cuba buat...Jadi, ingatan utk diri sndiri dan all parents out there..kawal setiap ape yg kita buat & cakap di depan anak2...kerana fikiran mereka di usia ini umpama span yg mampu menyerap semua benda...sama ada yg baik @ yg buruk, kita blh tentukan...

wah, dari nk cerita hal blk kampung, mama dh melalut ke hal parenting plak...hehe...xpe, utk ingatan kita bersama...

Ok, berbalik semula al-kisah my little hero ni...semalam, sbb TV xblh tgk so sgt susahlah nk tgglkan dia sorg2 kat depan...mama sibuk kat dapur, papa nk tlg sidai baju kat belakang...dia plak skrg dh pandai demand...bila nangis sbb kena tggl, dia akan menangis sekuat ati kat depan xberganjak2 sampai la kita dtg pujuk dia...isk! padahal sblm ni, nangis2 pon dia dtg merangkak ke dapur...sbb dh nangis2 tu, mama g pujuk bagi susu...papa dh sudah sidai kain temankan dia kat depan sementara mama siapkan dinner...alih2 dtg ke depan tgk dh terlena dh...

dlm kul 11 camtu Zameer tetiba terjaga, batuk2 pastu termuntah...mgkin sbb geli tekak kot...bdn pon dedar skit..dh salinkan baju, pampers, basuh muka dia skit, bg susu then bg la mkn ubat demam dan selsema...sekejapan dia dh terlena blk dh...

pg tadi, Zameer terjaga dgn keadaan masih ceria...tp dh perasan dia kurang aktif, even dlm kereta nk ke rumah BS ( cik D ) Zameer diam je...sampai kat sana, mama masuk la hantar Zameer ke dalam...Atuk (ayah cik D) tengah melayan baby lain dalam baby room, cik D kat dapur...tgk kami sampai, cik D dtg nk ambik Zameer...tiba2 Zameer muntah, terkena la skit lengan baju mama...alamak, dh mula risau ni...tp bdn xpns...mama nk ke kereta, cik D ikut bawak Zameer ke luar ambik angin pagi...muka ceria je tgk mama ngan papa...lega la skit nk tggal...

kat ofis, cik D update Zameer nmpk ok...juz kurang aktif dari biasa...bdn xpanas, minum susu xmuntah...Alhamdulillah...ni nk blk ofis ni if Zameer panas or muntah2 lagi, nk bwk ke Paed la...bimbang kesan jatuh katil aritu je...

untuk perjalanan jauh esok, moga Zameer sihat2 aje...doakan kami selamat pegi dan balik ye readers...oh ye, sebab nk blk kampung ni, mama ngan papa saja apply extra 2 hari cuti lagi (isnin dan selasa)...saja nk bg nenek ngan atuk Zameer lepaskan rindu puas2 dulu...hehe...

Panjang umur jumpa lagi ye semua...daa....

1 comment:

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...