Monday, 5 March 2012

Yasmin Pills vs Pregnancy Test

Al-kisahnya berlaku semalam pas blk dari ofis; on the way nk ambik Zameer dari BS, singgah la farmasi kat Subang Permai Jap...tujuan nk ke farmasi tu sbb nk beli Yasmin Pills.

Ada yg xtau ye pill ape? It is a family planning pills. kenapa family planning? As for me its a need for nowadays...1 of the reason is; my 1st giving birth of Zameer was via cesarean.  Melalui proses cesarean ni, ada 3 lapisan yg dibuka utk keluarkan baby; rahim, daging & kulit perut...bila dh kuarkan baby, lapisan rahim & daging dijahit layer by layer then lapisan kulit digam...skrg lapisan luar kulit mmg dh nmpk baik tp bhgn dlm I'm sure not yet 100% healed.. sumtime blh terasa pedih2 kat bhgn dlm rahim if terlalu aktif wat keje berat...maka beruntung lah para ibu yg bersalin normal...

2nd reason of having family planning is; living cost yg makin hari makin meningkat...gaji kita plak bukan setiap bulan meningkat, ye dak? so, utk memastikan kestabilan kewangan keluarga juga maka perlunya family planning ni....

3rd reason; to give the my very best to each of my child...klau blh setiap kehadiran anak2 kita perlulah kehadiran yg diharapkan, no terms of 'anak accident'...terms ni biasa kita dgr dr parents yg baru dpt anak tp sbnrnya diorg xrancang pon utk dpt anak dlm jgka waktu itu atas sebab2 kewanganlah kebiasaannya...so, if that happens, kemungkinan utk anak itu dptkan yg terbaik dr parents diorg adalah 50-50..

But, kita hanya mampu merancang, tapi Allah sebaik2 perancang....

Wah, pjgnya intro...hehee...back to yesterday's incident...huhuu...ok, di farmasi semalam sy trs la ke kaunter ubat2an di ruang plg belakang farmasi tu...sbb dh pernah beli Yasmin kat situ, so tau la kat mana nk refer kan...

Then sale assistant tanya, "kak cari ape?"

"yasmin.." then sy tgk bdk tu berlalu ke bhgn depan farmasi. sy ingatkan mgkin stok pill tu ada kat bhgn depan plak kot...xpe la...smbil2 mata melilau cari Sebamed for baby (utk Zameer)..

tak lama, dtg budak td serahkan 1 pack ke tgn sy...eh, peliknya...ape ni?

sy ty dia ape ni? dia jwb..."pregnancy test la...kan td akak mintak ni..." Opss...jauh bebenor bunyinya antara 'pregnancy test' n 'yasmin' ni...huhuu
vs


yes, budak tu tersalah dgr tp sgt2 la contra 2 item ni bila tertukar...contra sama sekali dr segi fungsinya...huhuu...lawak di petang hari...masuk kereta sy tergelak sndiri...en.hubby tanya kenapa, then sy cerita hal yg berlaku...en.hubby blh tergelak penuh makna...haha...

1 comment:

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...