Monday, 19 March 2012

Zameer jatuh katil :(

Salam semua...

Kisah sedih utk arini, anakandaku jatuh katil pagi tadi... huhuuu...sian anak mama...

sejak ari jumaat, Zameer stat demam mlm...wktu siang suhu dia ok, mlm je badan dh dedar...sbtu mlm ahad, mama ngan papa tido2 ayam je sbb Zameer merengek sepanjang malam...mujur la esoknya ari ahad...

malam semalam, selepas balik dari jalan2 umah baru Auntie Kema, Zameer terlena dari dlm kete lagi...sepanjang mlm Zameer ok, then dlm jam hampir ke pukul 5, Zameer terjaga nangis2...kami pujuk ngan susu, dia diam sekejap kat baby cot...habis je susu Zameer mula merengek xselesa...kaki dia dh sebelah kuar dr baby cot tu, mujur hujung katil kitorg je...dok mamai2, mama pon angkat la Zameer baring tgh2 mama n papa...tp still merengek xselesa..tepuk2, agak lama then dia terlena...

dlm kul 6, papa dh bangun mandi, sendal zameer ngan bantal...mama yg still blm terjaga xsedar pon papa dh bgn mandi...tiba2, "Bummmmmp!!" berserta teriakan Zameer....

"Ya Allah, anak aku!!!" Zameer dh tergolak kat bawah...sedihnya tgk! argh...terasa sgt bersalah sbb xsedar bila dia tergolek2 ke tepi katil tu..huhuu...

But, Alhamdulillah sekejap sj dia nangis...terkejut je mungkin, tapi kepala dh nmpk kemerahan...cepat2 mama tuam ngan kain napkin yg dipanaskan dgn iron...then tmpat merah2 td nmpk sedikit surut, then mama sapu minyak gamat...

Mama ngan papa decide nk trs bwk ke klinik pagi ni jugak...kitorg kuar umah cam biasa dlm kul 7.40 trs ke klinik kat tmn perumahan kitorg...smpai je, lega sbb signboard kat luar klinik label: 24jam...dgn harapan utk trs dpt rawatan, kitorg pon tekan loceng klinik 4-5 kali xde org buka...then dgn muka mamai2 staff kat kaunter (rasanya anak doktor tuan punya klinik) bgth doktor kuar sarapan, kul 8.30 baru msk! arghh...

kebetulan ada sebuah algi klinik kat lot sebelah, juga berlabel: 24jam...pon sama?!!! unbelievable....doktor klinik tersebut baru je langkah kuar ke kereta dgn anak2nya nk hntr diorg ke taska & sekolah...ape guna label 24jam tuh???! aiyork!

xpe la, sabar je...then beli b.fast, blk sarapan kat umah dulu baru kuar blk ke klinik...Syukur Alhamdulillah doktor kata tgk pada keadaan Zameer, xde yg serius....
kat klinik...sakit2 pon aktif!
Tips dari doktor jika anak anda jatuh:
1) periksa kecederaan fizikal. Sekiranya ada tanda lebam yg membengkak, sebelum dituam, perhatikan dulu wrna lebam tersebut...sekiranya lebam bewarna biru, jgn dituam dgn bhn2 panas sebaliknya dituam dgn ais...kerana wrna kebiruan tu menunjukkan blood cord dia cedera, so klau dipanaskan lagi blood cord tu akan mengembang dan lebam tu akan merebak ke bhgn2 lembut sekitarnya menyebabkan lebam bertambah besar...

2) trs ke klinik utk pemeriksaan lanjut.

3) dalam tempoh 24 jam, sekiranya anak tidak muntah2 selepas makan or menyusu, tidak pitam, InsyaAllah xde pape yg merisaukan.

huhu...mama pon baru tau psl tu...syukur anak mama xpape. doktor juz bekalkan ubat utk tahan sakit, klau2 tmpat jatuh tu berdenyut2 baby akan rasa xselesa...

satu lagi info dpt dari doc tadi, kanak2 seusia Zameer body protection dia lagi kuat dr bdn org dewasa...dlm kepala kanak2, otak dia dilindungi sejenis cecair (nama sy lupa...saintifik sgt kot! hehe) yg akan menahan gegaran smpai ke otak sekiranya kanak2 jatuh...xseperti org dewasa, yg meliputi otak kita ada tengkorak..if gegaran seperti jatuh dari katil sdh mampu buatkan kita pitam terus...

No comments:

Post a Comment

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...