Wednesday, 18 January 2012

Baby food recipe

Salam semua...

Arini nak berkongsi resepi baru yang menjadi kegemaran Zameer (tapi mgkin mommies lain dh biasa msk tuk baby diorg)...

Bahan-bahan:

1) 2 sudu makan 'Heinz Baby Pasta Stars' (ada 2 jenis, satu bentuk pasta tu stars, lg satu klau xsilap bujur cam stick)
2) 1 keping 'Cheddar Cheese'
3) sepotong Carrot (di potong sederhana kecil)
4) 2/3 pokok kecil Brokoli
5) Air untuk merebus
Dekat giant ada jual ni...

Ni la 'Cheddar Cheese'
Cara-cara membuat:

1) Rebus Carrot & Brokoli sampai empuk.
2) Toskan Carrot & Brokoli, then blend halus (Gunakan blender yang kecil utk bahan kering tu)
3) Rebus pasta sampai masak (kalau tengok sume pasta dah terapung tu insyaAllah dh masak :) )
4) Toskan pasta tadi (ada air skit2 xpe), bilas skit dengan air masak.
5) gunakan periuk yg sama, masukkan pasta, Carrot + Brokoli yang di blend & Cheddar Cheese (dicarik2kan)

Sorry, kehabisan brokoli...guna carrot saja pon blh :)

6) Panaskan periuk td utk cairkan cheese, sambil2 kacau semua bahan tadi.
7) Bila cheese dah cair, bahan pon dh sebati digaul, tutup api.
8) Biarkan suam sedikit & sedia di suap utk baby anda...
Ni la rupanya bila dh siap...lagi best klau ada brokoli...

Tengok Zameer sgt berselera mkn...

Aummm.......dap nye!

Nak lagi...nak lagi...hehe

Sometimes baby cam kita gak, boring la klau asyik mkn bubur je...sekali sekala try la tukar menu...Gud luck mommies!



9 comments:

  1. dap nyer zameer mamam...
    nnt nak cuba kat afiqah plak..
    mn tau dia suka...

    ReplyDelete
  2. beshnya tengok menganga jek. geram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zameer xde mslh selera mkn...that's y mama dia kena rajin cipta resepi baru... :)

      Delete
  3. ermm dap dap..nnt wafa dah boleh mkn gitu nak try wat gak la..tq 4 d recipe..
    .
    linkkan kamu..tq..;)

    ReplyDelete
  4. Sis...baby saya 10 bulan...lum ade gigi...boley ke mkn baby pasta tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mira, xde mslh pon...baby pasta tu kecik2 dan lembut je...even xde gigi lagi biasanya baby umo 10bln dh keras gusi dia...blh cuba nnt...

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...