Wednesday, 15 February 2012

1 year experience raised up Zameer

Teringat detik2 setahun lepas, 16 Feb 2012 bersamaan 13 Rabiul Awal 1432...Minggu2 terakhir menanti kelahiran Zameer merupakan mggu2 yg agak stress utk ak, kerana desakan mak nk ak blk bersalin di Trg since ak ambik cuti awal 3 mggu dr due date. Ermm...tapi ak nk bersalin kat UMRA, Shah Alam...dr awal pregnancy ak check up kat sana, lgpon mmg xnk bersalin kat GH...klau blh pengalaman 1st time bersalin ak xnk kutip pglmn yg buat ak serik utk bersalin lagi...Alhamdulillah, my hubby seorg yg pandai berdiplomasi...dia slow talk leklok ngan mak bgth dia xkisah if wife dia nk bersalin kat Trg pon, tp dia nk ada skali waktu ak bersalin tu...skrg xtau lagi baby nk kuar bila, xkan nk cuti pjg tggu ak nk bersalin kat Trg...dia pon tgh byk keje yg urgent time tu...Syukur, mak ak mengalah...Dengan syarat, ak xtggal sorg kat tumah time en.hubby pegi keje..so, sblm g keje, hubby ak akn hntr ak ke Puncak Alam, tumpang di rumah kakak sepupu...sempat la 3 ari menumpang di rumahnya..

Hari ke 3; 8 Feb, dari pagi ak rasa pening smp nk pitam...dh agak, mgkin darah naik ni...ptg pas hubby ambik pas keje, sggah klinik depan umah cek BP, mmg tinggi...so, doc yg bertugas kat klinik tu buat reference letter utk msk wad kat UMRA. Mlm tu jgk ak msk wad, dgn kawalan rapi oleh doc & nurse..esoknya my mom & family smp dr Trg..Bila BP dh stabil, heart beat baby pon still normal, air ketuban pon byk lagi, jln pon blm terbuka, ak dibenarkan blk berehat kat umah n next appointment 15 Feb. Hari sabtu, ayah blk dulu ke Trg bersama adik since ahad adik dh stat sklh. Mak stay, nk temankan ak...

15 Feb, ak n en.hubby pegi UMRA pagi2 utk check up. lps timbang berat ambik BP (Alhamdulillah normal), ak ke toilet utk ambik sample urine. ak terkejut sbb ada lendir coklat secalit kat panty liner..Dengan cemas, ak bgth nurse.. Nurse blh tersenyum je kat aku sbb katanya itu normal bila dh msk mggu2 yg terakhir. Jumpa doc, kena seluk la bila bgth cm dh ada tanda...tup2 jln lsg xterbuka lagi...huhuu..air ketuban pon still byk lagi.so, blk la semula ke rumah tp doc mintak dtg blk esok utk check up lagi...

16 Feb, doc ada pesan utk dtg check up lagi pd arini tp kata mak selagi xsakit xperlu la pegi...since baru smlm pegi cek sume ok...so, mak suruh my hubby pegi keje cm biasa, kete tggal kat umah if ada pape emergency...lps my hubby kuar umah, mak buatkan air milo mkn ngan roti & biskut smbil tgk tv ngan mak..kononnya tghari skit mak nk msk nasi...dlm kul 8.30 am, tetiba ak terasa ada 'sumthg' kuar..cpt2 bgn pegi cek kat bilik air, berdebar Allah je tau...tp kejap je reda sbb hanya lendiran cm keputihan yg kuar, tu pon skit je...mak dh cuak tgk ak tetiba bgn, tp sbb kononnya xde pape ak pon smbg blk duk dpn tv..xsmp 5 minit ak terasa ada air kuar dgn lajunya...mcm air ketuban....cpt2 mak suruh ak g mandi ala kadar utk ke klinik, siap pesan jgn kunci pintu takut ada kecemasan dia xleh msk...lps mandi ala kadar, trs capai beg yg dh sebulan lebih pack brg2 emergency. Tgh2 b'siap spt kebiasaan apabila dh smp ofis, hubby akan sms or call bgth dh selamat smp...cemas dia bila tau ak tgh bersiap ke UMRA sbb dh turun tanda. Lawaknya, dia baru je buka laptop keje, trs tutup blk n mintak permission boss utk leave aritu...ak ngan mak bertolak ke UMRA yg jaraknya lbh kurang 15-18km dlm pukul 9 pg, jln di Guthrie highway msih lagi sesak ngan kenderaan org ke tempat keje. Jarak ofis my hubby ke UMRA >20km tp dia blh smpai dulu dr kami...ni mesti kes cuak, bwk moto laju2 ni...huhuuu

Sampai di UMRA, nurse yg sama yg ak tanyakan psl tanda lendir coklat mlm sebelum tu..dia terkejut tgk aku dtg, trs tanya, dh turun tanda ke puan? terus ak angguk...sekejapan trs dibawa msk jumpa doc, doc mintak aku baring, sblm seluk tu doc mintak ak berdehem skit..ak berdehem n lagi sekali rasa cm terkeluar air dgn lajunya time berdehem tu; doc said sah, mmg air ketuban. Doc cek jln, lsg xterbuka lagi then doc tanya nk c-sec ke nk try normal dulu. Of cos la nk try normal kan? then doc said, kena induce la...lps dimskkan ubat julap kat dubur, ak dipesan utk tahan sekejap utk dihantar ke bilik rwtn di tgkat atas guna wheel chair.  Argh...mmg mcm xsempat2 je nk ketoilet time tu...huhuuu...selesai membuang, ak dibaringkan kat katil, perut dilekatkan alat CTG utk dgr heart beat baby, tangan ak dicucuk jarum utk salurkan air (tujuan induce). Dalam hati, "ooo...gini rupanya kena induce...selama ni ak terbygkan klau induce tu doc mskkan ubat kat bwh utk pksa baby kuar,rupanya mcm nk dripkan air kat tgn je.." time ni my mother-in-law n kakngah pon dh smp kat UMRA utk temankan ak. Ak start di induce dlm kul 10 am..bergilir2 my hubby, my mom n my MIL msk temankan...perut dh lapar sgt...ye la, yg msk perut ak pg tu juz setengah cawan milo n setengah roti je pg sblm turun air... :( Doc xbg makan pape dh time tu, even nk minum air pon dia xkasi...tp nurse bertugas yg kesian tgk ak kelaparan, izinkan my hubby bagi air kundur dlm tin kegemaran ak...klau cm ni la gayanya, ak xtau mana ak xdpt tenaga if nk meneran nnt...

Dalam sejam dua di induce, nurse tetiba risau tgk graf CTG xstabil, makin menurun, pggil doc...then doc suruh buang urine, stop jap induce..bila graf CTG dh ok blk, doc start blk induce dlm kadar lg rndah dr td...but still, bila start induce graf CTG zameer cm xberapa stabil gak...slps 7jam di induce, jln pon xterbuka jgk, last choice mmg kena c-sect la...tepat kul 5 doc stop induce, prepare ak utk ke Operation Theater(OT)..kebetulan cincin bertunang ak stuck kat jari, mmg xdpt nk buka sbb jari dh mengembang, tp nurse terpaksa jgk keluarkan cincin tu sbb c-sect kat UMRA guna kaedah Laser, so sebarang metal xblh pakai takut kena electric shock. Dgn berhempas pulas, akhirnya dpt jgk tanggal cincin kat jari ak dgn meninggalkan kesan menelas yg ketara...huhuuu...

Sampai di OT,hubby ak dgn confident nk melangkah msk sekali, tp nurse & doc xbenarkan since Emergency C-ser..Dgn riak sedih n hampa, my hubby kucup dahi ak kat pintu msk, "Jumpa nanti ye syg" ucapnya...mak gosok2 kepala n bahu ak, " doa2 semua selamat" sambil tersenyum mak ucapkan...sgt terharu...msk dlm OT, hati berdebar usah kata...semua doa, selawat & terutama Doa Nabi Yunus ak bc berulang2 kali utk hlgkan nervous..Pakar Bius smp, baik doc tu...doc prpn, lembut sj percakapannya, menenangkan hati yg sdg rusuh ni...doc mintak ak bgn dr baring, duduk smbil luruskan kaki ke dpn smbil dibantu olehnya n nurse2...perutku di ampu sebiji bantal, ak diminta bongkok seboleh mgkin, ikatan uniform dibelakangku dibuka, doc kurangkan debaran ak dgn ajak ak berborak sekejap, dia pesan sakit injection ni skit je, cm kena gigit semut...ak dgr doc td ucapkan Bismillah, sapukan cecair sejuk dia tulang belakang & terasa mcm digigit semut skjp...injection tu tuk lumpuhkan saraf separuh bdn..seluruh tubuh rs sengal skjp, trs rasa kebas...ak dibaringkan. Oleh sbb ak ada history ashtma, tong oksigen sdh tersedia disebelah klau2 ak memerlukan...bhgn dpn muka ak diletakkan palang besi n kain utk halang pandangan ak, trs uniform ku diselak sepenuhnya sblm ditutup dgn kain yg hanya berlubang dbhgn perut..jam besar di dinding ak tenung lama...doa semuanya selamat...Proses c-sect pon bermula...sekejapan doc terkejut, katanya"nipisnya kulit perut awk, lsg xde lapisan lemak" huhu...then pakar bius td dtg sblh ak bgth baby u terbelit tali pusat di muka, patut la td even dh induce 7 jam, jln pon lsg xterbuka, bby xleh turun...then tepat jam 5.55 di dinding dgr doc kata,"wah, sihatnya baby boy awk!" ak tersenyum dgr...tp pelik ak xdgr baby nangis pon...doc plak sibuk dgn proses seterusnya...ak tertanya2 sbb baby xdihulurkan kat ak, suara baby nangis pon xdgr...Ya-Allah risaunya, tp doc cam ceria je xckp pape yg xkena, nk ty nurse pon sume tgh sibuk...tepat jam 6.00, terdengar suara baby menangis sekuat hati..Alhamdulillah...rupanya baby dh lemas, nurse berikan oksigen dulu pada dia...Zameer lahir dengan berat baby yg sihat, 3.17kg...

Zameer first voice....

Selesai semua ak dibawa keluar ke wad, smpai di ward ak disiapkan oleh 2 org nurse..time ni ak lsg xblh bergerak sndri lagi, smua harus dibantu...baby sblm dihantar ke nursery diserahkan kpd hubby ku utk diazan dan diiqamatkan...ak pula, apabila kesan bius hilang sedikit demi sedikit, sakit mula menular...even gerakkan jari kaki pon, skitnya ya Rabbi, Allah je yg tau...2 hari 1 malam ak di ward, ak discharge. Balik ke rumah, keesokannya en.hubby tlg settlekan pendaftaran nama baby : Zameer Muhammad Syauqi Bin Muhammad Syaiful..sepupu dan kawan2 dekat dtg menziarah..usia Zameer 4 hari, subuh2 kami bertolak blk ke Trg, utk berpantang..time ni sekali pon ak blm dpt susukan Zameer sbb lsg xde susu lagi. Hari ke-5, adik mak dtg umah tlg urut2kan bdn.. dia mmg tukang urut org pas bersalin.. lps mengurut tu baru kuar beberapa titik susu, kesian zameer xdpt merasa susu mama lagi...

Enjoy the photos of Zameer...
1st day...welcome Sayang...

1 Month old

Majlis cukur jambul...baik je Zameer, lsg xnangis spjg mjlis...terkebil2 je tgk org :)

Jgn tertipu yer...ni gmbr lama papa zameer...they're very looks a like, rite? 

Dari kecik suka bergambar...hehe
 Lepas pantang ak blk semula ke KL utk kerja...Zameer tggal kat kg with my mom. sedih? sgt2 sedih...hari2 nangis pd awalnya...bukan xnak jaga Zameer sndiri tp, time tu terlalu byk kes baby terserdak susu smp meninggal dlm berita...semuanya area KL, selangor n putrajaya...sgtlah takut, then agree with my mom tuk tggalkan dulu di kg...so, sebulan wajib blk kg 2 kali utk jenguk dia...
Time raya..

Bulatkan mata saya? hehe
Ak betul2 ambil Zameer ngan mak lepas raya...time tu umur Zameer dh 6bulan setengah lebih kurang...my mom? mestilah sgt ssh nk lepaskan zameer time tu, cucu 1st la katakan...but we all insist jgk nk jg sndiri, my parents give me 1 condition, Zameer xleh dihantar ke taska. kena cari baby sitter...Alhamdulillah, selepas 3 org babysitter yg ak pegi i.view (jgn main2, bukan senang nk pilih org yg asuh baby kita), dgn bantuan my BFF; Pn.Akma, ak kenal dgn Cik D...so, dialah yg asuh Zameer sampai skrg...baru je 2 mggu jaga Zameer sendiri, cirit birit plak...
Di usia 7 bln, Zameer been warded kat UMRA coz diarrhea, then dehydration.. 

Wajah ceria my litte hero

Sekarang barulah ak merasa pyhnya menjadi parents...Terima kasih yg x terbalas utk kedua org tuaku kerana membesarkan ak dgn kasih syg yg berpanjangan...Alhamdulillah....

Zameer with nenek a.k.a my mom

Zameer with his 1st b'day present (soft toy Brokoli kat dlm kolam tu from his nenek) n 2nd (kolam dr uncle Am)..haha..kolam Zameer xisi  air lagi....

Capture this morning on the way to rumah Cik D

Papa and birthday Boy
Doa mama utk Zameer: "Syukur Ya Allah atas kurniaan rezeki-Mu...Kau peliharakanlah kami di bawah lembayung rahmat Mu, peliharakanlah putera sulong kami moga dia membesar menjadi anak yang soleh, yg akn berbakti ke jalan agama-Mu, peliharalah kesihatannya agar dia membesar dgn sihat fizikal dan mentalnya...amin...."

P/S: malam ni mama n papa nk bwk Zameer check up for 12 months kat UMRA...For sure u'll get the injection dear...so, hero mama kuat kan? jgn nangis nnti ye Syg....

“Doa orang tua untuk anak seperti doa para Nabi untuk umatnya”.

3 comments:

  1. nice xperience and journey

    ReplyDelete
  2. takutnya..kira csec sbb jantung baby x stabil ye..huuuu

    ohhh..kalau hospital gomen 3 kali dia bg can. dh kali ke 3 jalan x bukak juga, makanya csec..huuu..takot2

    ReplyDelete
    Replies
    1. jantung bby xstabil time induce sbb ubat induce tu paksa baby kuar tp tali pusat plak terbelit kat bhgn muka & kepala dia, so bila keadaan cmtu jntung bby xstabil la...klau paksa lg, baby blh lemas...after 7 hours terbaring kena induce, doc check air ketuban pon dh hmpir kering, last result kena c-sect, xblh tggu lagi dh...tu pon pas kuar 5 minit baru dgr baby nangis sbb dh lemas skit...

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...