Friday, 16 November 2012

Pentingkan diri, siapa yang rugi?

Salam semua...

Lama dah nk tulis pasal isu ni actually, tapi bila pc di depan mata, semua idea terbang....since, ptg ni idea kembali datang, so mari sama2 kita bincangkan isu ni...

"The world is not fair, and often fools, cowards, liars and the selfish hide in high places."
Bryant H. McGill 

Kalau kita perhatikan, mana2 kita pergi mesti akan jumpa manusia2 yg pentingkan diri sendiri...cth plg simple kita blh ambik bila kita tengok golongan perokok2 ni, they are not only being selfish to the people around them only but their family too!!

Cara kita parking kereta pon org blh nilai wheter kita ni sorg yg pentingkan diri sendiri atau tak...ye la, klau dh 2 tapak parking tu blh parking kete dia sorg je mana xbengang org lain kan? Lagi bengang klau jenis2 yg selfish ni double park other cars, while there're lots of parking available for them...

Insiden that truely happen to me last time when I was pregnant to Zameer, the first guy who enter the lift, took place in front of lift buttons, just push the button of the floor he wanted to go then stood there like a statue...when other people enter the lift, he just gave a bit space for others to push the buttons...by the time I enter the lift, the door suddenly went closed with me in the middle of the door! but the guy just stood there, the other people made effort to push the 'open' button for me...see how selfish the guy was??!

The effect of being selfish is giving trouble to others....



P/S : Kerap kali kita tak nmpk kesilapan kita bila kita punya masalah ngan org lain...tak salah tuk muhasabah diri, cari punca dari kita dulu sebelum menuding sepuluh jari pada pihak lain...

No comments:

Post a Comment

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...