Wednesday, 19 December 2012

VBAC and the risk

Salam semua...

In my previous post, I'd promise to story about my first check up in details...sorry, for taking a long time to write about this...

Kepada yang masih baru mengikuti blog ni, untuk pengetahuan kalian, Zameer dilahirkan secara c-ser due to very poor progress.  Air ketuban mula turun dari 8.30am, bergegas ke Hospital UMRA, sampai lebih kurang  9.15am...Doc check, jalan masih belum terbuka dan 'masih jauh'...Doc bagi pilihan samada nk induce or c-ser?  Anak 1st, of coz I wanna try for normal delivery in the first place..After 7 hours been induced, there are no progress of contraction nor 'jalan terbuka'...

Last decision, 5 pm I've been transferred to Operation Theater and being c-ser...Rupanya kepala Zameer terbelit dgn tali pusatnya sendiri menyebabkan dia tak dapat mencari jalan keluar even 7 hours been induced! Syukur semua selamat even I only heard his loud and clear voice after 5 minit being pulled out...rupanya Zameer dh lemas sedikit...Untuk cerita lebih details, please go to my previous post.

First thing that came across in my mind when I got the news that I'm pregnant again, am I got the chance to deliver my baby via normal process?

Then in my first check up, I was very eager to ask my Obgyn that question...Kebetulan plak dapat doc yang tak pernah sy jumpa masa check up Zameer dulu, maybe dia baru lagi bertugas kat UMRA ni...Iranian Lady Doc, so our conversation was fully in English, a bit problem to me to ask in details when her explanation consist the medical terms...huhuuu...But 1 thing that clearly I understood was, UMRA does not accept the case of Vaginal Delivery After Caserean (VBAC).  Means, if I've choose to deliver at UMRA, no chance for me to try for normal delivery...



But then, I am giving the chance to see the Big Boss of UMRA, Dr. Mohamed Rafi B. Dato' Dr. Mohammed Feizal for further discussion about the issue. Actually, sy dah biasa kena refer ngan Dr. Rafi ni...Masa pregnant Zameer dulu 3 kali kena admit kat UMRA b4 delivered him dan Dr Rafi la yg pantau my case..he is very frenly Obgyn and his expertise of Obgyn ni mmg tak dinafikan.  Untuk org yang blm tau pasal Hospital UMRA, pusat bersalin ni di miliki oleh sepasang husband & wife yg kedua2nya Obgyn. UMRA ni pon gabungan nama these two owner (UMRA =  Ummul + Rafi). Rate bersalin kat sini is the most lower than other place yang sy survey di area lembah Klang ni...In past 2011, rate for normal delivery only RM 999 and  for caesarean is RM 2999... Now, the rate is a bit increase for caesarean RM 3499 to RM 3899 depends on the room you choose, but some how still the lowest price compared to other Hospital.  Kos bersalin Zameer dulu, Induce + Caesarean is only RM 3500++ ....Service and the tidiness is very good!

Ok, back to the story...hehe...bila dapat chance jumpa Big Boss, mcm2 la kitorg tanya dan di akhir discussion, i've been scanned again since scanner dlm bilik doc Iran tadi mcm xberapa clear sampai buatkan sy tertanya2, 'btl ke ak pregnant ni?' sbb xnmpk pon ape yg doc tnjuk as baby's sacked tu...bila Dr. Rafi scan lagi skali, clearly nmpk dan Dr. buka speaker skali tuk dgr jantung baby...so, baru la rasa confident that I am really pregnant! Huhu...


Dr. Rafi's handwriting notes
Dr. Rafi terangkan risiko2 yang mgkin berlaku bagi VBAC, which is the patient who going thru VBAC might  to face repeat caesarean or rupture of uterus (pecah rahim).  The percentage of the risk might happen is 1/1000 case of VBAC, but the percentage of risk is increased to 5% nowadays.  Very low, does it? yes, very low but the impact of the risk to be happened to VBAC patient is the worst that we could imagine...Dr. Rafi ceritakan 3 case yang pernah berlaku depan mata dia : 1 kes berlaku di hospital tmpt dia bertugas di UK dulu, 2 lagi kes di Malaysia salah satunya dia HKL tmpt adiknya bertugas.  Dalam ke3-3 kes ni baby tak dpt diselamatkan, 1 kes si ibu pon passed away and the other two case rahim kena buang, ibu selamat tapi masuk ICU dlm jangka wktu yang lama...scary to be imagine, right?

But Dr. Rafi said it is too early for me to think about.  We will see the progress, then he will advise me is it safe for me for trying to deliver normally.  If yes, I still need to go to other hospital coz UMRA does not have the  intensive equipment in case of ICU.  But the last words from Dr. Rafi, why you wanna take the risk to try for normal? Doesn't matter to be c-ser as long as both of u safely delivered.  Any how, Dr. Rafi ask me to do research in internet regarding the VBAC and Rupture of Uterus for me to get the clearer info and the risk might happens...

So, semalam after solat asar dan dah hilang mood nk buat keje, saja la google about VBAC and Uterus Ruptured...Lots of medical website yang kuar...bila buka 1-1, still when see the percentage of the risk, I really thought still ok if for me to give a try...then, saja la google 'pecah rahim'...ada 1 link ni brought me to the blog of 1 patient who experienced herself about 'pecah rahim'...Ya rabbi, ceritanya sangat menyayat hati...This is the real case happened at Hospital Tawau, on July last year....

Here is the link for those who interested to know her story from her side of view:

1) Ketika Rahimku Pecah - part 1
2) Ketika Rahimku Pecah - part 2
3) Ketika Rahimku Pecah - part 3
4) Ketika Rahimku Pecah - part 4
5) Ketika Rahimku Pecah - part 5

Sungguh, sy belum cukup kuat utk hadapi ujian spt beliau...moga beliau tabah dan Al-Fatihah utk baby beliau yang sempat di beri nama Nurfatihah Humairah.


Bila dikenang cerita tersebut, sungguh sy gerun utk mengambil risiko yang sedikit itu.  Memandangkan sekarang, seawal kehamilan baru 2 bln kadang2 terasa-rasa je ngilu dalam rahim...Moga Allah mudahkan jalan utk kehamilan kali ni...amin....

5 comments:

  1. alamak takutnya baca... sayapun czer jugak tapi ramai je kwn2 saya bersalin normal lepas bersalin czer. baru tahu tentang ni. tq 4 sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome...sharing is caring....

      Delete
  2. scary nye baca cite zack tu, Naa... TQ for sharing
    mizah tgh tunggu hari je ni.. risau jugak sbb jalan belum bukak lg.. Aniq dulu 38w dah terbuka 1cm walaupon lps tu kena c-sect... tp seriau mcm mane pon still nak cuba vbac jugak..
    semua ni ketentuan Allah, badan kita dicipta utk bersalin secara normal.. Allah Maha Mengetahui.. kalau rapture ni jadi, mmg dah takdir la kot~ huhu
    boleh plak pk gini.. tatau la.. naluri sgt kuat utk try vbac

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gud luck Mizah...If condition rahim baik, blh la try VBAC...Na ni, baru je 2 bln preggy dh terasa ngilu2 dlm rahim yg membimbangkan...If doc nasihatkan selamat tuk cuba VBAC, InsyaAllah selamat nnt...Tapi peringatan ye, tuk yg nak try VBAC, sakit contraction jgn lbh dr 4 jam sbb risiko tuk uterus rupture tggi slps contraction yg lama...

      Delete
  3. Salam.i try VBAC utk second baby..syukur berjaya normal...utk anak ke 3 cuba VBAC juga..5 pagi ketuban pecah...8 pagi bukaan 1cm je...9.30pg bukaan 4cm...masuk labour room.dlm 1 jam bukaan 8cm..tp kontraksi yg sgt kuat..i inform gan doc yg pantau kontraksi terlampau sakit dan sentiasa sakit w.pun tiada kontraksi....tp nurse kata kena tahan sbb lg kuat bukaan lg cepat..tp i inform doc sakit kontraksi tak mcm biasa.sbb i ade pengalaman bersalin normal anak yg ke 2...tp nurse suruh cuba normal juge...i minta gan doc tak de alternatif lain ke sbb terlampau sakit sangat dr kontraksi tu....ni bukan kontrasi i rasa..i rasa mcm ade yg tak kena....i minta doc ubat tahan sakit sbb terlampau sakit tp doc kata tunggu tgk jantung baby dulu kalau ok br die bagi ubat tahan sakit...i dah jerit sekuat kuat hati dah.i tak kita ape yg nak jd dah...i dah terlampau sakit tp tak bg alternatif lain pun...i mohon gantung kaki br doc bagi...i cuba teran 3 kali tak boleh juga sbb tak rasa baby tu turun pun....i dah letih dah nak teran...i asyik jerit a.ahh aje...last2 doc bg alternatif sedut ubat tahan sakit..i rasa melayang di awangan je...tp lega sbb sakit tu hilang...tp nurse tak bg sedut byk2 sbb i tido katanya.tak teran pun...bila cabut alat nafas tu sakit semula...i inform doc tak boleh doc i dah cuba sedaya upaya dah...doc keluar bincang dan masuk semula..doc inform kena operation i setuju je sbb dah tak tahan sakit sgt...doc tak ckp pun kenapa...

    Bilik operation..
    operation berjln spt biasa mcm yg sulung tp sbb ade pengalaman dah so i redha je...bila operation dah mula .terdetik dlm hati awalnye dengar baby nangis .cepat betul doc buat ni...bila dah dengar baby nangis i dah lega...pastu i rasa lamanya doc buat operation yg sulung dulu tak lama pun.sbb i dah tak tahan gigil..nurse ckp puan sabar sikit sbb ade pendarahan...i dah rasa susah nafas dah..nurse bg oksigen..pastu die sambung gan pax darah plak...i sabar je....operation pun selesai...doc bg tgk baby..baby boy...3 hero saya

    Wad icu
    i dimasukkan ke wad ni utk pemantauan doc kata.mlm doc inform ape yg berlaku.rupanya rahimku pecah...tp katanya syukur anak dan puan selamat...biasa dlm byk kes baby tak selamat...syukur pd Allah....tp i pelik juga anak yg sulung yg operation tu dah 6 thn dah tp dah ketentuan allah...tp jarak gan no 2 tu dekat .yg no 2 4thn ..7 bln yg sulung i dah mengandung semula...jarak kehamilan bukan faktor utama.tp risiko scar tu...dah 6 thn pun masih risiko utk rahim pecah jg....tp ketentuan Allah segala nya....

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...