Thursday, 19 January 2012

Resepi : Mee Rebus Terengganu Origin

Salam semua....

Pernah makan mee rebus x? ni mesti terbayang mee rebus Johor ni kan yang kuahnya ala-ala kari gitu...Mee Rebus Trg mcm sup je...dulu time pregnant bila teringin nk mkn terpaksa la masak sndiri sbb kat kedai2 area KL ni xde Mee rebus Trg...

Bahan2:

1) Mee kuning (Bilas dgn air, toskan)
2) udang + ayam (di potong kecil)
3) beberapa ulas bawang putih + merah (di'blend' lumat)
4) 10-15 biji lada hitam (ditumbuk halus)
5) 2 sudu minyak masak
6) garam + perasa tambahan (secukup rasa)
7) cuka makan
8) 2 biji telur
9) Sayur sawi (Option: nk letak carrot pon blh)

Cara2 Memasak:

1) Campurkan lada hitam dalam bawang putih + merah. Digaul rata.
2) Panaskan minyak. (Tips: Jgn biarkan minyak terlampau panas, nnt campuran bawang akan cepat hangit & meninggalkan rasa yg xbest dlm masakan)
3) Masukkan campuran bawang dan lada hitam. Goreng sampai sedikit garing.
4) Masukkan Udang + ayam. Goreng sekejap sampai nmpk daging ayam & udang td sedikit masak.
5) Masukkan garam dan perasa secukup rasa. (ada org xsuka mskkan garam/perasa awal2, tp cara ni akan meninggalkan rasa yg sedap pada bahan utama dlm masakan, even klau kuah kurang rasa tp bhn utama dh sedap)
6) Titikkan sedikit cuka. (jgn lebih dr 1 sudu mkn). Gaul rata.
ni rupanya bila semua bhn perasa dan cuka dh dimasukkan
7) Masukkan air (sukatan depends on berapa byk mee yg anda guna). Biarkan mendidih.
8) Masukkan mee. Kacau sekejap.
9) Terus pecahkan telur. Biarkan sampai mendidih. (time ni jgn kacau sgt, sbb xnak telur tu pecah dalam kuah)

Masa ni, cuba rasa kuah dah cukup rasa ke belum (tambah garam jika perlu)
10) Air mendidih, terus masukkan sawi. Kacau sekejap, terus tutupkan api.
Taraa...sedia hidang...sedap dimkn panas2...


Selamat mencuba yer...

P/S: Teringat bila bagi resepi ni kat sorg kawan di ofis (suaminya org Pekan, Pahang), suaminya teringat pernah mkn mee rebus ni, arwah ayah dia pernah masakkan...sudah lama suaminya x merasa mee rebus cmni sbb arwah sudah lama meninggal....huhuu...terharu dpt imbau kenangan org lain... :)

2 comments:

  1. mmg terbaekk..mmg sedap..noli pon selalu buat..hehe

    ReplyDelete
  2. kalau org Trg wajib kenal la mee rebus ni, tp pas kwin aritu 1st time masak ni, hubby xpernah mkn pon..dia kata mee rebus bukan cmni...huhuu

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...