Thursday, 2 February 2012

TIPS ANAK2 SENANG MAKAN UBAT

Salam semua...Sorry lama xupdate blog..masa dan kesihatan tak mengizinkan...Mula2 Zameer jangkit demam virus di taska, kemudian papa dia kena, sekarang mama dia plak dlm proses nk baik...huhuuu

Arini nk berkongsi pasal tips2 bg baby makan ubat...ye la, sekarang musim demam...inikan budak, kita pon senang nk dijangkiti...kata doktor yg sy jumpa baru2 ni, sekarang iklim & cuaca global xmenentu mmg senang dpt penyakit...if kita dapati anak kita xsihat, jgn pndg ringan...segera bawa berjumpa doktor...

Ramai yang tegur Zameer senang mkn ubat, iye mmg dia senang makan ubat skrg...mula2 dulu agak payah jugak tp sejak sy pandai 'tackle' dia mkn ubat, dia sndiri dtg klau tgk ubat kat tgn...huhuuu...

ni tips2 yg sy selalu buat:

1) Don't ever make your baby afraid of medicine;

    camne tu kan? huhuu...kadang2 kita kan selalu jugak usik anak2 kita utk takutkan sesuatu, tp jgn sesekali buat anak kita takutkan ubat...cth: "ha, jgn buat cmtu nnt mama bg ubat nnt...." seolah2 bg ubat tu sbg hukuman plak, so ubat tu akan jd sst yg 'creepy' tuk diorg...Otherwise, bgth anak2 (even diorg mgkin blm phm lagi pon) "kalau nk cepat baik kena makan ubat..."

2) Guna kata2 yg sweet bila nk bg ubat;

   cth: "erm...nyum2...sedapnya ubat ni...." then buat gaya cm kita pon suka mkn ubat...

3) Mulakan dengan ubat yg agak sedap rasanya;

   biasanya klau anak2 demam, akan dibekalkan at least 2 jenis ubat oleh doc; ubat demam & selsema...kdg2 smp 3 jenis; + ubat batuk....ubat yg plg teruk rasanya biasanya ubat batuk la, rasa mcm kola berangin...ubat yg plg sedap rasanya plak biasanya paracetamol or ubat demam...so, mommies jgn la bg ubat yg plg xsedap dulu...start dn ubat yg plg sedap dulu, baru baby xtutup mulut awal...

4) sulamkan dengan air (if anak ssh nk terima ubat)

   awal2 dulu time zameer xbrp suka ubat, selalu tipu dia time bg susu...tengah2 anak menyusu tu, tarik kejap botol then dripkan skit ubat (jgn byk sgt tau, nnt tercekik plak baby)... then bila dia xliat sgt mkn ubat, time bg ubat tu sulam kan dgn air kosong...

Gud Luck yer mommies!

P/S: skrg zameer penggemar ubat, sgt senang nk bg dia mkn ubat...siap wat bunyi;"nyum2..." hehee...

2 comments:

  1. wahh...bertuah la na sbb zameer suker n xsusah nk mkn ubat...klo aqeef laa...abis keroh sume budok2 umoh srh pegang tgn n kaki huhu...tapi klo time minom gripe water senang plok...hihi sedap kot rase gripe water tu =)

    ReplyDelete
  2. hehee...dulu pon agak susah gak Laily, tp kena pandai pancing minat dia...dh ok, kena la plak grab the chance btl2: mulakan ngan ubat yg best dulu...then lama2 ok la tu... gud luck!

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...