Monday, 13 February 2012

Lobster?!

Salam semua...

Al-kisahnya, bakal adik ipar baru blk dr Sabah. Dekat sana rupa2nya sgt la murah mknn laut yg dikategorikan sebagai mknn mewah kat semenanjung ni kan? Contohnya Lobster; kat sini sekor tu boleh mencecah RM200, tp kat Sabah, harga tuk sekilo xsmpai RM50 pon...patutla org kata sabah ni heaven for seafood...hoohoooo.....so, sbb dia dh merasa sedapnya isi Lobster ni kat sana, dibawaknya blk sampai ke sini...Antara buah tgn yg ak dpt dari dia adalah sekor Lobster, dan 4 ekor ketam sungai.

Punya la excited nk rasa isi Lobster ni, ak cari la resepi2 yg simple nk masak dia...sekali terjumpa la web blogger ni: http://lubuklobster.blogspot.com/ Blogger ni suggest rebus Lobster ni simple je utk nikmati rasa manis dia tu. Tapi lobster yg kitorg dpt ih bukan la sebesar yg dlm web blogger tu...huhuuu...So, conclusionnya ak rebus lobster tu dalam rebusan serai, bawang putih (diketuk), bawang merah (dihiris), halia (diketuk) dan sedikit garam..

Ni dia lobster yg sedang direbus...bau dia dh best time nih

Untuk ketam sungai @ ketam batu @ ketam nipah, pon sama...ak masak dgn rebusan air serai, halia, bwg putih, bwg merah & sedikit garam....nk kenal ketam sungai ni cmne?
Hitam kan kulit dia...serius geli nk bersihkan...
Tips tuk mkn ketam sungai ni, if nk rasa isi di manis n segar, kena siang hidup2...aih, xsampai ati nk siang dengan mata gerak2 tengok kita...so, ak pon ltk dlm freezer 1 mlm nk bg dia mati dulu...tp at the end adik lelaki ak yg tlg siang sbb ak jd geli sebab warna dia hitam cmtu...huhuuu...


tapi pelik kan? bila msk je dlm air pns, kulit dia trs berubah jd wrna merah cm ketam laut...

ni lobster yg hubby ku tgk tlg siang...ni pon kes geli gak ni, xnk siang sndiri...huhu


 Menu kitorg for dinner, lobster n ketam sungai rebus, air asam dan sayur cmpur goreng sos tiram...
simple je lauk gandingan lobster & ketam sungai

Lps msk, isi lobster ni agak keras skit & xrasa manis spt yg diharapkan :(

Ketam pon sama, xde rs manis :(
So, maknanya mengidam xlepas la ni...nk kena g sabah makan kat sana fresh2!! argh...bila nk g sabah ni??? En.Hubby, misi kita pas ni jln2 mkn seafood fresh di sabah, okeyh? huhuuu....

2 comments:

  1. ak mau follow gi sabah gak...
    jom...esok airasia ada big deal...
    mana tau ticket murah...

    ReplyDelete
  2. hohoo...cm best kan klau g ramai2...nnt info2 la klau tiket btl2 murah ye...huhuu

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...