Tuesday, 28 February 2012

Avent Philips Bottle Feeding...

Salam semua...

Arini nak bercerita tentang Avent Philips Bottle feeding...ini versi Zameer punya cerita...huhu..cmni cerita dia, oleh kerana mama xdpt nk menyusukan Zameer sepenuhnya dr awal kelahiran since susu mmg kurang...usia Zameer 5 hari baru susu kuar beberapa titik, so sememangnya dari awal Zameer dh diberi susu formula..

Pihak Hospital UMRA ada bekalkan sedozen susu segera jenama Abbott time dismiss ward pas bersalin Zameer dulu..Susu tu rasanya ak xpernah nmpk kat mana2 pasaraya pon...susu tu bukan dlm bentuk powder tau, but instantly used..already cap in a bottle to straight away drink..color dia mcm warna susu coklat.  Pediatric said that milk is the very best milk to substitute wilk Breast Milk..sebotol tu lebih kurang 6oz, so for a new born baby, 1 bottle can be had in 2 times..but once the cap is open, it can be serve for within 7 hours only..so, klau tak blh habiskan dlm 7 jam tu kena buang...mewah la kejap Zameer minum susu mahal tu even xdpt susu ibu sepenuhnya time tu...mana taknye, bygkan klau dh pam susu (dapat la lebih kurang 2-3oz sekali pam), lebih kurang 3-4 jam mmg zameer xdpt menyusu sbb susu xkuar...sian Zameer kan? huhuu

Then bila habis pantang, Zameer kena tggal dgn nenek kat Terengganu sementara mama kena blk KL utk start keje balik...susu yang sememangnya kurang, bila dh berjauhan mcm tu lagi la...lama2 susu kering dgn sendirinya...ada la hikmahnya kan? mmg la terkilan kerana xdpt bg Zameer susu sepenuhnya...

Bermulalah mama mencari botol susu yg terbaik utknya...survey punya survey berkenan la kat botol susu jenama Avent Philips...

Zameer ada 2 botol 9oz ni
ni ciri2 dia:

• Natural Feeding Bottle.
• Bottle: 260ml capacity, 0% BPA (BPA Free)
• Design: easy to assemble, easy to clean, easy to hold, wide neck.
• Function: Anti-colic valve.
• Clinically proven: Less fussing, especially at night. 

Lagi nk tambah ciri2 yg bagus utk design dia adalah bentuk puting dia suitable utk ibu2 yg bekerja tapi masih BF baby; boleh gilir2 BF dan bottle feeding...baby pon xconfuse nk gilir2 BF and bottle feeding. Klau bentuk puting botol biasakan lebih tirus yg mana probability baby nk terserdak sgt tggi...
bentuk yg lebih wider...
Then, bila dah biasa dengan bottle yg sama sejak hampir setahun, Zameer dh sgt mengenali botol dia... semalam terjadi la peristiwa puting dia dh terbuka luas sbb Zameer gigit2(dh bergigi la katakan...hehe) kebetulan plak xde puting spare kat umah sbb baru lagi tukar puting baru...botol yg lagi 1 mmg tggal kat taska...pas tu mama pon tukar la botol, guna botol susu pureen yg dia pernah guna dulu...

Mula2 bagi tu dia tilik je botol tu, pastu dia tolak...bila bg jugak nangis2 xnak...aiyork! nk kuar beli puting lain kat kedai2 runcit biasa xde jual, plg dekat pon kat kedai jual brg2 baby kat Bukit Jelutong sana...hurmm...sbb dia insist jgk nk botol Avent dia, papa dia kata xpe guna botol Avent tp xblh bg dia minum sindiri...then papa dia ltk atas riba, alas bantal tggi skit kat kepala xnk bg terserdak time menyusu...hbs sebotol baru la lena...tp risau ni tgh2 malam kang nk bg susu cmne...kita pon of cos ngantuk lg klau nk meriba cm papa buat tu nnt kang terlena tgh dia menyusu, biasanya klau Zameer bgn tgh mlm nk susu, bancuh then trs bagi dia kat baby cot, mama papa trs terlena...huhuu...mujur la time matanya tertutup dia xmemilih botol, so guna botol pureen pon da xtolak semalam...

Misi arini, kena beli stok puting byk skit ltk kat umah sbb Zameer suka gigit2 puting...huhuu
Ada byk lagi pilihan btol sbnrnya yg mama berangan nak belikan utk Zameer...huhuu
Tapi kan, utk golongan yg berumur (nenek sy contohnya) klau tgk botol susu Zameer mesti diorg tegur.."besarnya botol tu, blh ke zameer pegang..." huhuuu...tp dgn design tu sbnrnya baby lagi senang nk pegang....

Ok, that's all utk skrg...mama tgh survey design2 baru avent ni...hehe...

2 comments:

  1. Eh, kes kita sama lah.
    Ingatkan i sorang je yg tak bf anak tapi rupanya ada juga kes yg sama dengan I.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee...bukan niat kita tak nk BF kan? Doa2 for the next baby nnt Allah bg rezeki...huhu

      Delete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...