Friday, 22 March 2013

5 months check up....Mama runsing...

Salam semua...

Last sunday, Mama ke UMRA lagi tuk monthly check up dan kali ni kena ambik darah tuk blood test.  Pagi tu time Papa kejut solat subuh, Mama bangun dgn agak terhuyung hayang tahan pening...pas solat trs sambung tido blk...

Dalam kul 8 dengar Zameer bangun panggil Mama ngan Papa...time tu mmg xleh angkat kepala pon lagi...So, Papa angkat Zameer dr play pen dia ltk kat tgh2 kitorg...Tapi Zameer ni dh terbiasa bangun awal skrg, so mmg la xnak sambung tido dah...Bila Zameer dh start mintak susu terpaksa jugak la kitorg turun ke tgkt bawah...but seriously mmg Mama xleh dukung Zameer since nk turun tangga pon pegang2 dinding...

Kat tgkat bawah sblm terlena blk dh siap2 pesan kat Papa mintak tlg kuarkan udang dr freezer, nk buat cucur nnt tuk sarapan...then sedar pon tgh mamai2 Papa kejut ajak sarapan...Papa dh tlg masakkan burger tuk breakfast...huhuuu cam sarapan org bujang kan? Tapi tu je yg Papa leh tlg sediakan, nk tlg buat cucur tak reti katanya...'xpe syg, awak tlg buatkan sarapan dh cukup bagus dah...thanks dear!'

Siap2 nk kuar umah time tu pon dah kul 12...sampai di UMRA nmpk org cam xramai mana, tp lambat jugak  nk smpai giliran may be doc bertugas time tengahari tak ramai kot...sblm jumpa gynea cam biasa nurse panggil tuk timbang berat, ambik BP and this month plus urine test...My weight is decreased 1 kg from last month :(  . I am quiet surprised my BP is normal...so the dizziness that morning caused of what?  Dulu time dh sampai bulan nk bersalin Zameer mmg ada history high BP sampai kena warded kat UMRA....

The time passed, my turn to see gynea is came...after a few conversation, doc ask me whether I has decide where to deliver our baby? me replied, not yet...since UMRA xterima kes yg dh pernah cser tuk try normal, so I need to find other option la...Or else Hospital Sg Buloh...about my dizziness doc said might be caused by my HB is low, so have to wait the result of blood test...by the time, doc add the supplement of zinc for me...

Bila bincang2 ngan my BFF, they are prefer me go to GH...ye la, diorg semua bersalin kat GH Putrajaya...andai mmg dkt dari umah mmg I choose Putrajaya gak, kawan2...Then Mama Kema said she heard lots of bad review from mommies who delivered at Hospital Sg Buloh...then I do my research about it...erm...so true! 90% of the review had a bad experience delivered their baby there...huhuu...

Mama Nieq plak bgth ada 1 private hospital kat area Sg Buloh, Putra Medical Centre (PMC)...She said her cousin had delivered there and got a good service...so, pencarian bermula la since last monday...bila blogwalking, mmg byk dpt good review pon PMC ni...then to convince Papa I need to personally call the PMC to get the rate cost and their procedure...

Even from the phone call only, I really got the open heart to go there...huhuu...semua soalan2 dilayan dgn baik...and yes, they are accept the patient who previously cser but not the 2nd scar...means if ur 1st n 2nd child already gone thru cser, where ever hospital u go u'll straight away been cser...that's y it is important for me to try normally deliver for this 2nd baby...gynea from UMRA whom I met last sunday said I got 75% of chance to deliver normal....

Ok, for the cost of normal deliver at PMC is in duration of RM 2000-2200 (InsyaAllah still in our afford), compared to UMRA duration between RM1399-1699...and for cser RM 4000-5000 compared to UMRA about 3499-3699...erm...yg ni garu kepala skit...huhuuu...even i wanna try for normal but it is important to prepare for the worst at the beginning....

Actually I am not put in the perception which GH is really bad for me...but I dont wanna put a risk where the experience that I gonna thru to deliver my baby drive me not to preggy anymore...hahaha....coz for me, journey to bring a little baby to the world is the most precious experience for me to keep in memory...

Well, mommies out there or even a daddy...please leave a your own comment...I appreciate it....

1 comment:

  1. czer boleh lebih 3x kan.... skrg tak macam dlu lg...

    kalau tak nak pergi full GH, u try PPUKM or PPUM. Ni semi. Layanan pun tak la bad sangat. Mulut je bising. tp, kadang2 layanan dorang baik je... sbb kita byr... kalau u kerja gomen, free je...

    ReplyDelete

Any Comment??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...